Τα εμπόδια μπροστά για τον κυρίαρχο αρμονικό πολυκομβικό κόσμο

Τα εμπόδια μπροστά για τον κυρίαρχο αρμονικό πολυκομβικό κόσμο


Η ανάλυση αυτή αποτελεί συνέχεια και το τρίτο μέρος της «τριλογίας» του γνωστού διεθνώς δημοσιογράφου – πολιτικού και γεωπολιτικού αναλυτή Pepe Escobar, ο οποίος παρακολούθησε ολόκληρη την προετοιμασία κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά και δια ζώσης, την Σύνοδο των BRICS στο Καζάν της Ρωσσίας, και μας δίνει μια συνοπτική, αλλά πλήρη, περιγραφή των ιστορικών γεγονότων που διημείφθησαν εκεί, αλλάζοντας τον κόσμο στην κυριολεξία (Το πρωτότυπο κείμενο εδώ).
Το πρώτο μέρος στα ελληνικά θα το βρείτε εδώ: https://www.hereticalideas.gr/2024/11/brics-grafoun-istoria.html, και το δεύτερο μέρος εδώ: https://www.hereticalideas.gr/2024/11/brics-ena-ergastirio-tou-mellontos.html

του Πέπε Εσκομπάρ

Το εργαστήριο του Καζάν έχει εκπονήσει αρκετούς γεωοικονομικούς οδικούς χάρτες και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα αναπόφευκτα οδοφράγματα.

Θα χρειαστούμε εβδομάδες, μήνες, χρόνια για να αντιληφθούμε πλήρως το μέγεθος αυτού που συνέβη στο Καζάν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου κορυφής των BRICS υπό τη ρωσική προεδρία.

Προς το παρόν, ας αγαπήσουμε αναμφισβήτητα τον πιο κατάλληλο ορισμό του BRICS ως εργαστηρίου του μέλλοντος: αυτό το εργαστήριο, ενάντια σε σχεδόν ανυπέρβλητες πιθανότητες, συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ενός Κυρίαρχου Αρμονικού Πολυκομβικού Κόσμου.

Φυσικά οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Στην αξιολόγησή του μετά τις BRICS, όταν ασχολήθηκε με τη βιωσιμότητα των αλυσίδων εφοδιασμού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov -ο κορυφαίος Ρώσος «σέρπα» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με άψογη απόδοση- τόνισε την «απαράδεκτη παράνομη μονομερή κυρώσεων που εφαρμόζει η δυτική ομάδα εναντίον πολλών μελών της BRICS, συνδέοντας τις κυρώσεις με την ατζέντα για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά θέματα διαμάχης που οι BRICS επιμένουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μέρος ενός -δυνατό;- μιας βαθιάς μεταρρύθμισης του ισχύοντος συστήματος διεθνών σχέσεων.

Η εξαιρετικά λεπτομερής -και αρκετά ευγενική- Διακήρυξη του Καζάν , που περιγράφει όλα όσα πρέπει να μεταρρυθμιστούν, μπορεί να μην ήταν αρκετά ισχυρή για να κατευνάσει τον αυξανόμενο θυμό και τους διαχρονικούς φόβους που εκφράζει ασταμάτητα η Παγκόσμια Πλειονότητα.

Η κριτική ότι η Διακήρυξη του Καζάν από πολλές απόψεις απλώς επαναλαμβάνει το «ασημένιο μπλα μπλα μπλα» που πουλήθηκε από την G7 και την G20 (της οποίας η σύνοδος κορυφής, τον επόμενο μήνα στο Ρίο, στην πραγματικότητα καταλαμβάνεται από την G7) συνεχίζεται.

Για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων εσωτερικών διαφωνιών, οι BRICS -που ορίστηκαν από τον Πρόεδρο Πούτιν ως όχι μια «αντιδυτική» αλλά μια «μη δυτική» ομάδα- προχωρούν με εξαιρετική προσοχή ώστε να μην ανταγωνίζονται άμεσα αυτό το επικίνδυνο ζώο, το « διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες» Ύδρα.

Η Διακήρυξη του Καζάν δεν είναι ένα επαναστατικό έγγραφο. Μάλλον είναι μια επιστολή προθέσεων για ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο.

Δεν έρχεται σε αντίθεση με την «παγκόσμια διακυβέρνηση» και τον «κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ» -όσο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μειωθεί σε ένα άδειο κέλυφος, εξαναγκασμένοι από τις θορυβώδεις συμφωνίες του με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), τον ΠΟΥ και το ΝΑΤΟ.

Δεν έρχεται σε αντίθεση με τον ηγετικό ρόλο του ΔΝΤ στην παγκόσμια χρηματοδότηση.

Δεν έρχεται σε αντίθεση με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών -που συντάχθηκε από το WEF και τη συμμορία του Νταβός- για βιώσιμη ανάπτυξη που υποστηρίζεται από μουντούς «μετόχους», έναν ευφημισμό για τη Big Pharma, τη Big Tech και τη Big Banking.

Δεν έρχεται σε αντίθεση με τον ΠΟΥ και τον «κεντρικό συντονιστικό ρόλο» του για την εδραίωση του «διεθνούς συστήματος πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης της πανδημίας» -καθώς στην επόμενη προσχεδιασμένη/προβλεπόμενη πανδημία είναι προ των πυλών.

Και δεν έρχεται σε αντίθεση με το επίφοβο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για το Μέλλον , το οποίο είναι ουσιαστικά η απαλά ήπια εφαρμογή της Μεγάλης Επανεκκίνησης που γράφτηκε από το Νταβός.

Το εργαστήριο κινείται ασταμάτητα σε δοκιμές μοντέλων

Αυτό που πρέπει να εξεταστεί εξονυχιστικά από εδώ και στο εξής είναι η διαδικασία «διάβολος στις λεπτομέρειες» της διαπίστωσης γεγονότων επί τόπου -όπως στον Πρόεδρο Πούτιν στο Καζάν που πρότεινε μια νέα πλατφόρμα χρηματοδότησης/χρηματοδότησης BRICS παρακάμπτοντας το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτό σημαίνει στην πράξη η δημιουργία ενός συστήματος μετά το Μπρέτον Γουντς.

Είναι ακόμα πολύ μακριά. Το Καζάν είναι απλώς ο σταθμός αναχώρησης για το ταξίδι. Όταν το τρένο υψηλής ταχύτητας BRICS+ φτάσει εκεί -οι τρέχοντες 9, συν η ακόμα αναποφάσιστη Σαουδική Αραβία, συν οι 13 νέοι εταίροι- θα είναι επιτακτική ανάγκη να σχηματιστεί μια γραμματεία BRICS και να αναπτυχθεί μια κοινή, ολοκληρωμένη πολιτική Οικονομικής Ανάπτυξης, Εμπορίου και Άμυνας .

Και τότε, αναμφισβήτητα την επόμενη δεκαετία, οι BRICS μπορεί τελικά να συμφωνήσουν σε ένα Νέο Αποθεματικό Νόμισμα -το οποίο μπορεί να ονομαστεί εικονικό νόμισμα BRICS-, αρκετά παρόμοιο με τον μηχανισμό SDR (Ειδικά Τραβηγμένα Δικαιώματα) του ΔΝΤ, αλλά εντελώς ανεξάρτητο από το ΔΝΤ και το δολάριο ΗΠΑ: ένα νόμισμα που βασίζεται στον σταθμισμένο μέσο όρο των νομισμάτων όλων των χωρών των BRICS.

Ο Yaroslav Lissovolik είναι αναλυτής της εξέλιξης των BRICS από την τελευταία δεκαετία. Σε ένα γεύμα εργασίας στη Μόσχα πριν από σχεδόν έξι χρόνια, μου πρόσφερε μια συνοπτική παρουσίαση της ιδέας του για τη δημιουργία ενός νομίσματος BRICS που ονομάζεται 5R – τότε βασισμένο στο ρούβλι, το ρενμίνμπι, το ρεάλ, τη ρουπία και το ραντ.

Ο Lissovolik σημείωσε πώς οι BRICS στο Καζάν εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ΠΟΕ «ως τον πυρήνα ενός πολυμερούς εμπορικού συστήματος βασισμένου σε κανόνες» (μετάφραση: προς το παρόν δεν κουνιέται το σκάφος).

Οι BRICS εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο ΔΝΤ «που βρίσκεται στο κέντρο του Παγκόσμιου Δικτύου Χρηματοοικονομικής Ασφάλειας της παγκόσμιας οικονομίας» -ενώ ζήτησε «διεύρυνση του μεριδίου και της εκπροσώπησης του Παγκόσμιου Νότου» (που θα πέσει στο κενό των Ηγεμονικών). Οι BRICS υποστηρίζουν επίσης το G20 (ας δούμε τι θα γίνει στην πράξη στη σύνοδο κορυφής στο Ρίο τον επόμενο μήνα).

Όταν πρόκειται για την NDB -την τράπεζα BRICS με έδρα τη Σαγκάη- τώρα εκεί πρέπει να είναι η δράση. Ο Lissovolik σημείωσε πώς οι BRICS κάνουν τις σωστές κινήσεις: ζητώντας από την NDB μεγαλύτερη χρήση των εθνικών νομισμάτων (προς το παρόν είναι ένα θλιβερό λιγότερο από 30%). και υποκινώντας την να προσελκύσει περισσότερα μέλη και να χρηματοδοτήσει περισσότερα έργα σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο.

Όσον αφορά τη Συμφωνία Έκτακτου Αποθεματικού (CRA) των BRICS, ο Lissovolik σωστά σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά να γίνουν. Ο ΟΑΠΙ, όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των BRICS που εκδόθηκε μια εβδομάδα πριν από το Καζάν, προσφέρει οικονομική υποστήριξη «σε περιόδους κρίσεων του ισοζυγίου πληρωμών και προστατεύει την οικονομική τους σταθερότητα». Αυτό που πρέπει να κάνουν οι BRICS, γρήγορα, είναι να ενσωματώσουν όλα τα νομίσματα των 9 μελών στο καλάθι.

Τέλος, υπάρχει το Άγιο Δισκοπότηρο: διασυνοριακοί οικισμοί. Όπως εξέτασα εδώ -και αυτό ήταν ξεκάθαρο στο Καζάν- οι BRICS βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της συζήτησης και της δοκιμής μοντέλων. Είναι όλα στο τραπέζι τώρα -και αρκετοί θα δοκιμαστούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο Lissovolik επεσήμανε τρεις «πίστες» που θα πρέπει να επιταχύνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα: απελευθέρωση του εμπορίου (σε εξέλιξη). Ενιαίο νόμισμα BRICS (ακόμα πολύ μακριά). Και «συνεργασία μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών των οικονομιών BRICS στη σφαίρα της διαλειτουργικότητας του CBDC» (το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών προηγείται όλων σε αυτό·-αναμένονται καινοτομίες σύντομα).

Καλώς ήρθατε στον νέο δρόμο του μεταξιού Βορρά-Νότου BRICS

Οι μεγάλες ανακαλύψεις των BRICS αφορούν τη γεωοικονομία -όλες περιστρέφονται γύρω από διαδρόμους συνδεσιμότητας.

Πρώτα και κύρια, ο Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC): πολυτροπικός (πλοία, σιδηροδρομικές, οδικές)·μήκος 7.200 χλμ. διασχίζοντας την Ευρασία, συνδέοντας de facto τη Βαλτική -και την Αρκτική- μέσω της Κασπίας με τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.

Στρατηγικά, το INTSC όχι μόνο συνδέει τρία κορυφαία BRICS -Ρωσία, Ιράν και Ινδία- αλλά πιο κάτω, επίσης, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, την Τουρκία, την Ουκρανία (μεταπολεμική), τη Λευκορωσία, το Ομάν και τη Συρία, με τη Βουλγαρία ως μέλος παρατηρητή. Το INSTC θα έχει τρεις μεγάλους άξονες: Δυτικό (Ρωσία-Αζερμπαϊτζάν-Ιράν). Trans-Caspian (μέσω των ρωσικών λιμανιών του Αστραχάν και της Μαχατσκάλα) και Ανατολική (Ρωσία-Καζακστάν-Τουρκμενιστάν-Ιράν σιδηροδρομικώς).

Ονομάστε το «BRICS North-South New Silk Road». Δεν είναι περίεργο που ο Πούτιν στο Καζάν ξεχώρισε το INTSC -παράλληλα με τον Αρκτική Δρόμο του Μεταξιού (αυτή είναι η κινεζική ονομασία) -ως τους δύο κορυφαίους αναπτυσσόμενους διαδρόμους σύνδεσης του μέλλοντος. Το INSTC θα επιτρέψει χρόνο διέλευσης φορτίου μόνο 15 έως 24 ημερών, σε σύγκριση με 45 έως 60 ημέρες μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Έπειτα, υπάρχει ο Διάδρομος Μεταφορών Ανατολής-Δύσης -που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Κίνα, τη Μογγολία, τη Βόρεια Κορέα και το Καζακστάν, που βασίζεται κυρίως στον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο μήκους 10.000 χιλιομέτρων, ο οποίος σύντομα θα αναβαθμιστεί. Και φυσικά ο δρόμος της μογγολικής στέπας, που σχεδιάστηκε πριν από δέκα χρόνια και θα περιλαμβάνει έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας Ρωσίας-Κίνας μήκους 997 χιλιομέτρων.

Πάνω από αυτούς τους τρεις διαδρόμους, η Ρωσία θέλει να διαμορφώσει μια παραλλαγή: έναν διάδρομο μεταφορών της Κεντρικής Ευρασίας από τη Ρωσία στη Μογγολία και το Σιντζιάνγκ στην Κίνα, στην πραγματικότητα αναβαθμίζοντας τον Υπερμογγολικό Σιδηρόδρομο, έναν κλάδο του Υπερσιβηρικού που ξεκινά στη Ρωσία κοντά Ουλάν-Ούντε, στα εδάφη των Μπουριάτ.

Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή -η ρωσική ορολογία για τον Αρκτικό Δρόμο του Μεταξιού- φρικάρει εντελώς τη σφαίρα του NATOstan και το Σκανδιναβικό Συμβούλιο, τα οποία είναι αναμενόμενα πολύ πίσω από τη Μόσχα στην ανάπτυξη της Αρκτικής υποδομής και έχουν εμμονή μόνο με τη στρατιωτικοποίηση.

Ο Πούτιν δεν έπαψε να τονίζει τη ρωσική ομοσπονδιακή ώθηση για την κατασκευή/αναβάθμιση αεροδρομίων, λιμανιών και αεράμυνας της Αρκτικής, καθώς και την εκπληκτική αύξηση του μεγέθους -και του πεδίου εφαρμογής- του ρωσικού πυρηνικού και ντίζελ στόλου παγοθραυστικών, καθώς και την εκτόξευση του συστήματος παρακολούθησης της Αρκτικής με βάση το διάστημα.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι εταίροι της Ρωσίας BRICS έχουν ενθαρρυνθεί έντονα να συμμετέχουν σε έργα οικονομικής και επιστημονικής συνεργασίας σε όλη την Αρκτική.

Έτσι, με λίγα λόγια, το εργαστήριο του Καζάν έχει σχεδιάσει αρκετούς γεωοικονομικούς οδικούς χάρτες και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα αναπόφευκτα οδοφράγματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το τρένο υψηλής ταχύτητας έχει ήδη φύγει από τον σταθμό του Καζάν. Τώρα είναι απλώς θέμα να σηκώσουμε αδυσώπητη, μη αναστρέψιμη ταχύτητα.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο