Οι BRICS γράφουν ιστορία -μπορούν να διατηρήσουν τη δυναμική;
Η ανάλυση αυτή αποτελεί το πρώτο μέρος μιας «τριλογίας» του γνωστού διεθνώς δημοσιογράφου – πολιτικού και γεωπολιτικού αναλυτή Pepe Escobar, ο οποίος παρακολούθησε ολόκληρη την προετοιμασία κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά και δια ζώσης, την Σύνοδο των BRICS στο Καζάν της Ρωσσίας, και μας δίνει μια συνοπτική, αλλά πλήρη, περιγραφή των ιστορικών γεγονότων που διημείφθησαν εκεί, αλλάζοντας τον κόσμο στην κυριολεξία. (Τα πρωτότυπο κείμενο εδώ).
Το δεύτερο μέρος θα το βρείτε εδώ: https://www.hereticalideas.gr/2024/11/brics-ena-ergastirio-tou-mellontos.html και το τρίτο μέρος εδώ: https://www.hereticalideas.gr/2024/11/the-roadblocks-ahead-for-the-sovereign-harmonious-multi-nodal-world.html
του Πέπε Εσκομπάρ
Οι όχι και τόσο απλές ανατροπές της μοίρας πάντα επιτρέπουν σε ορισμένες πόλεις να αφήσουν το στίγμα τους στην Ιστορία με άρρητους τρόπους. Γιάλτα, Μπρέτον Γουντς, Μπαντούνγκ -βασικό στοιχείο απο-αποικιοποίησης του 1955. Και τώρα Καζάν.
Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν, πρωτεύουσα του Ταταρστάν, υπό τη ρωσική προεδρία ήταν ιστορική με περισσότερους από έναν τρόπους -που παρακολουθήθηκε με καθηλωτική προσοχή από ολόκληρη την Παγκόσμια Πλειονότητα και με αμηχανία από μεγάλο μέρος της παρακμάζουσας δυτικής τάξης.
Δεν άλλαξε τον κόσμο -όχι ακόμα. Αλλά το Καζάν πρέπει να θεωρείται ως ο σταθμός αναχώρησης ενός ταξιδιού με τρένο υψηλής ταχύτητας προς την αναδυόμενη πολυκομβική νέα τάξη πραγμάτων. Η μεταφορά ήταν επίσης χωρική: τα περίπτερα στον «σταθμό» του κέντρου Kazan Expo που κρατούσε τη σύνοδο κορυφής ταυτόχρονα συνδεδεμένα με το αεροδρόμιο και με το τρένο aero-express προς την πόλη.
Τα κυματιστικά αποτελέσματα των BRICS 2024 στο Καζάν θα γίνουν αντιληπτά για εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Ας ξεκινήσουμε με τις ανακαλύψεις.
Το Μανιφέστο του Καζάν
1.Η Διακήρυξη του Καζάν. Αυτό δεν είναι λιγότερο από ένα λεπτομερές διπλωματικό μανιφέστο. Ωστόσο, επειδή οι BRICS δεν είναι ένας επαναστατικός παράγοντας -καθώς τα μέλη του δεν μοιράζονται μια ιδεολογία- αναμφισβήτητα η επόμενη καλύτερη στρατηγική είναι να προτείνουμε πραγματική μεταρρύθμιση, από την Ατζέντα του ΟΗΕ 2030 έως το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΠΟΕ, τον ΠΟΥ και την G20. (της οποίας η σύνοδος κορυφής είναι τον επόμενο μήνα στο Ρίο).
Ο πυρήνας της Διακήρυξης του Καζάν -που συζητιόταν επί μήνες- είναι να προχωρήσουμε στην πράξη προς εις βάθος θεσμικές αλλαγές και να απορρίψουμε την Ηγεμονία. Η Διακήρυξη θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ηγεμόνας θα το απορρίψει.
Αυτή η παράγραφος συνοψίζει την κίνηση της μεταρρύθμισης: «Καταδικάζουμε τις προσπάθειες να υποβληθεί η ανάπτυξη σε πρακτικές με πολιτικά κίνητρα που εισάγουν διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, μονομερών καταναγκαστικών μέτρων που είναι ασύμβατα με τις 5 αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη ρητή ή σιωπηρή πολιτική προϋπόθεση της αναπτυξιακής βοήθειας, δραστηριότητες, που στοχεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την πολλαπλότητα των παρόχων διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας».
2. Η συνεδρίαση προβολής των BRICS. Αυτό ήταν το Bandung το 1955 για τα «μακροστεροειδή»: ένας μικρόκοσμος του πώς γεννιέται ο νέος, πραγματικά απο-αποικισμένος, μη μονομερής κόσμος.
Ο Πρόεδρος Πούτιν άνοιξε και παρέδωσε τον λόγο στους ηγέτες και τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών άλλων 35 εθνών, οι περισσότερες στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αρκετές ομιλίες δεν ήταν τίποτα λιγότερο από επικές. Η συνεδρίαση διήρκεσε 3 ώρες και 25 λεπτά. Θα κυκλοφορεί σε όλη την Παγκόσμια Πλειονότητα για χρόνια.
Η σύνοδος συνδέθηκε με την ανακοίνωση των νέων 13 εταίρων BRICS: Αλγερία, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, Ινδονησία, Καζακστάν, Μαλαισία, Νιγηρία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ. Μια στρατηγική περιοδεία που περιλαμβάνει 4 σταθμούς παραγωγής ισχύος στη Νοτιοανατολική Ασία. Τα δύο κορυφαία “stans” της Κεντρικής Ασίας. 3 Αφρικανοί, 2 Λατινοαμερικανοί και ένα μέλος του ΝΑΤΟ η Turkiye (Τουρκία).
3. Η ίδια η ρωσική προεδρία των BRICS. Αναμφισβήτητα κανένα άλλο έθνος δεν θα ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει μια τόσο περίπλοκη και άψογα οργανωμένη σύνοδο κορυφής, που πραγματοποιήθηκε μετά από περισσότερες από 200 συνεδριάσεις που σχετίζονται με τα BRICS καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε ολόκληρη τη Ρωσία, που διεξήχθησαν από ανώνυμους «σέρπα», μέλη ομάδων εργασίας και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο των BRICS. Η ασφάλεια ήταν τεράστια -για προφανείς λόγους, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανότητες μιας ψευδούς σημαία/τρομοκρατικής επίθεσης.
4. Διάδρομοι συνδεσιμότητας. Αυτό είναι το κύριο γεωοικονομικό θέμα ολοκλήρωσης της Ευρασίας, καθώς και ολοκλήρωσης της Αφρο-Ευρασίας. Ο Πούτιν κατονόμασε ρητά, περισσότερες από μία φορές, τους νέους μοχλούς ανάπτυξης του εγγύς μέλλοντος: Νοτιοανατολική Ασία και Αφρική. Και οι δύο τυγχάνει να είναι βασικοί εταίροι αρκετών έργων υψηλού προφίλ της Πρωτοβουλίας Κινεζικής Ζώνης και Δρόμου (BRI). Επιπλέον, ο Πούτιν κατονόμασε τους δύο κορυφαίους διαδρόμους συνδεσιμότητας του μέλλοντος: τη Βόρεια Θάλασσα -την οποία οι Κινέζοι περιγράφουν ως Αρκτική Δρόμος του Μεταξιού- και τον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), όπου οι τρεις οδηγοί είναι τα μέλη των BRICS Ρωσία, Ιράν και η Ινδία.
Αυτό μεταφράζεται ως BRICS που διασχίζει την Ευρασία από την Ανατολή προς τη Δύση, ενώ οι BRICS Ρωσία/Ιράν/Ινδία τη διασχίζουν από βορρά προς νότο, με διακλαδώσεις σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη. Και με όλα τα ενεργειακά πρόσθετα, με το Ιράν να τοποθετείται ως κρίσιμος ενεργειακός κόμβος, ανοίγοντας την τελικά εφικτή δυνατότητα κατασκευής του αγωγού Ιράν-Πακιστάν-Ινδίας (IPI), ένα από τα ημιτελή «σάγκα» αυτού που περιέγραψα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως Pipelineistan .
Η Επιστροφή του Τριγώνου του Primakov
Υπήρχαν τεράστιες προσδοκίες σε όλη την Παγκόσμια Πλειονότητα για μια σημαντική ανακάλυψη στο Καζάν στα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών. Ρεαλιστές Ρωσο-Κινέζοι εμπειρογνώμονες της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας σχολίασαν ότι «δεν είδαν τίποτα απολύτως εκτός από έναν ακόμη γύρο πρωτοβουλιών σχετικά με την ανταλλαγή σιτηρών, την ανταλλαγή πολύτιμων μετάλλων και την επενδυτική πλατφόρμα. Το BRICS Clear αναπτύσσεται με κάποιο τρόπο, αλλά τα υπόλοιπα δεν θα λειτουργήσουν χωρίς την κατάλληλη κυρίαρχη υποδομή».
Και αυτό μας φέρνει πίσω στο έργο UNIT -μια μορφή «απολιτικού χρήματος», αγκυροβολημένο σε χρυσό και νομίσματα BRICS+, το οποίο συζητήθηκε εξαντλητικά από τις ομάδες εργασίας και έφτασε στο ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. Το επόμενο απαραίτητο βήμα είναι μια δοκιμή που διεξάγεται από έναν μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο. Αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα, και εάν είναι επιτυχές, θα τονώσει άλλες μεγάλες εταιρείες σε χώρες BRICS να συμμετάσχουν.
Όσον αφορά την ψηφιακή επενδυτική πλατφόρμα BRICS, είναι ήδη μια κίνηση. Παράλληλα με την NDB -την τράπεζα των BRICS, και ο Πούτιν ενθάρρυνε την πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ να παραμείνει στο τιμόνι- αυτό θα διευκολύνει την πρόσβαση του Παγκόσμιου Νότου στη χρηματοδότηση χωρίς τις επίφοβες προϋποθέσεις «διαρθρωτικής προσαρμογής» του ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ανταλλαγή σιτηρών BRICS, με τη θέσπιση σαφών και διαφανών κανόνων, θα είναι ουσιαστική για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας του Νότου παγκοσμίως.
Οι BRICS κατέστησαν σαφές ότι η σύνθετη προσπάθεια προς μια νέα υποδομή διακανονισμού/πληρωμών είναι αναπόφευκτη, αλλά είναι μια μακρά δουλειά σε εξέλιξη, ειδικά όταν η G7 -η οποία για όλους τους πρακτικούς σκοπούς παραβιάζει την ατζέντα της G20 τον επόμενο μήνα στο Ρίο- θέλει να χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια ενός πακέτου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία με έσοδα από κλεμμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Και αυτό μας φέρνει στα πιο κραυγαλέα προβλήματα των BRICS. Η επίτευξη συναίνεσης για δύσκολους φακέλους είναι εξαιρετικά δύσκολη -και μπορεί να οδηγήσει, μακροπρόθεσμα, στο να κινηθούν οι BRICS προς έναν μηχανισμό απόλυτης πλειοψηφίας για να γίνουν τα πράγματα.
Η υπόθεση της Βραζιλίας -το βέτο στη Βενεζουέλα ως εταίρο των BRICS- δεν πήγε καθόλου καλά μεταξύ των μελών, μεταξύ των εταίρων και σε ολόκληρο τον Παγκόσμιο Νότο. Η σημερινή κυβέρνηση Λούλα μπορεί να δέχεται τρομερή πίεση από το Δημοκρατικό κατεστημένο του Ηγεμόνα, αλλά αυτό από μόνο του δεν εξηγεί την απόφαση.
Υπάρχει ένα τεράστιο λόμπι κατά των BRICS στα υψηλότερα επίπεδα της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που «διευκολύνεται», ως συνήθως, από αμερικανικές ΜΚΟ καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), που έχει διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό ανάμεσα στις παροιμιώδεις ελίτ κομπραδόρ. Η Μπραζίλια φέτος φέρει προνόμιο της G20 έναντι των BRICS. Αυτό προβλέπει προβλήματα για το επόμενο έτος, όταν η Βραζιλία θα αναλάβει την προεδρία των BRICS.
Οι προοπτικές δεν είναι ακριβώς εξαιρετικές. Η σύνοδος κορυφής των BRICS το επόμενο έτος έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο -και η απόφαση φαίνεται να είναι οριστική. Αυτό δεν έχει νόημα -δηλαδή, να κάνουμε την ανακεφαλαίωση μιας ατζέντας εργασίας στα μέσα του έτους. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι η Βραζιλία πρέπει επίσης να διοργανώσει τη διάσκεψη για το κλίμα Cop-30 τον Νοέμβριο. Έτσι, θα υποβληθεί μια πρόταση από τον κορυφαίο Βραζιλιάνο οικονομολόγο Paulo Nogueira Batista Jr για τη διεξαγωγή μιας παράλληλης ολοκλήρωσης της συνόδου BRICS κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του G20 το 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική, που είναι μέλος των BRICS.
Ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν πολύ φιλόξενος -πρότεινε ακόμη και την Ντίλμα Ρούσεφ να παραμείνει στο τιμόνι του NDB. Ωστόσο, η ρωσική προεδρία του NDB ξεκινά τεχνικά το επόμενο έτος. Καταλληλότερος υποψήφιος για επικεφαλής του NDB θα ήταν ο Aleksei Mozhin, μέχρι πρόσφατα ο Ρώσος εκπρόσωπος στο ΔΝΤ.
Υπάρχει μια σημαντική λύση από όλα τα παραπάνω. Το Καζάν απέδειξε ότι η κινητήρια δύναμη των BRICS είναι στην πραγματικότητα το περιβόητο τρίγωνο Primakov -ή RIC (Ρωσία, Ινδία, Κίνα). Είναι πλέον δυνατό να προστεθεί το Ιράν, και αυτό θα το έκανε RIIC. Οτιδήποτε ουσιαστικό στις αλληλένδετες διαδικασίες της ολοκλήρωσης των BRICS και της ολοκλήρωσης της Αφρο-Ευρασίας εξαρτάται από το RIIC.
Η Σαουδική Αραβία παραμένει ανοιχτή πρόταση. Ούτε ο Πούτιν απάντησε αν το Ριάντ είναι μέσα, έξω ή πάνω από τον τοίχο. Διπλωματικές πηγές υπαινίσσονται ότι η MbS περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Όσο και αν ο πλούτος της Σαουδικής Αραβίας επενδύεται στην αγγλοαμερικανική σφαίρα -και μπορεί να κλαπεί σε χρόνο μηδέν- οι σχέσεις με τη στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας στο υψηλότερο επίπεδο είναι εξαιρετικές.
Το RIC σημείωσε μεγάλο χτύπημα ακριβώς πριν από τη σύνοδο κορυφής του Καζάν με το Πεκίνο και το Νέο Δελχί να ανακοινώνουν την εξομάλυνσή τους στο Λαντάκ. Αυτό επιτεύχθηκε με ρωσική μεσολάβηση. Μετά είναι η Turkiye. Ο Ερντογάν ήταν ανένδοτος στο να τονίσει τον ενθουσιασμό του για τους BRICS τις λίγες ώρες που πέρασε στο Καζάν. Αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, μελετητές επιβεβαίωσαν σχετικά με το καθεστώς συνεργασίας της Τουρκίας και το σοβαρό ενδεχόμενο αποδοχής της ως πλήρες μέλος σύντομα.
Στη γλώσσα των συμβόλων, οι μιναρέδες του τεμένους Kul Sharif στο Κρεμλίνο του Καζάν ήταν το de facto σήμα κατατεθέν της συνόδου κορυφής: η γραφική πολυπολικότητα στην πραγματικότητα. Τα εδάφη του Ισλάμ έλαβαν το μήνυμα -με σοβαρές, ευοίωνες επιπτώσεις στο μέλλον. Όσον αφορά στους αγωγούς, καθώς το ταχύπλοο πολυκομβικό τρένο φεύγει από το σταθμό, όλη η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στο RIIC. Είθε όλος ο Παγκόσμιος Νότος να έχει ένα ασφαλές ταξίδι.
https://www.hereticalideas.gr/2024/11/brics-grafoun-istoria.html
Αφήστε ένα σχόλιο