Μια ουδέτερη φιλειρηνική Ουκρανία θα ευημερούσε

Μια ουδέτερη φιλειρηνική Ουκρανία θα ευημερούσε


του Δημήτρη Σπάθα*

Ηλίου φαεινότερον είναι ότι θα ήταν περιζήτητη νύφη Ανατολής και Δύσης. Τώρα ο κύβος ερρίφθη η Ουκρανία δεν θα έχει πλέον την ίδια έκταση και κατά πάσα πιθανότητα θα διαιρεθεί σε Δυτική και Ανατολική αφού οι ηγέτες του Κιέβου το επιδίωξαν αντικειμενικά. Η αναξιοπιστία Αμερικανών και Δύσης θα φανερωθεί και εδώ όταν τα συμφέροντά τους θα ανακρούσουν πρύμνα για άλλες κατευθύνσεις.

Ο Ζελένσκι και οι Ουκρανοί έχουν δική τους εθνική πολιτική για τη χώρα τους ή ακολουθούν τυφλά την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική; Όπως φαίνεται το δεύτερο. Πόσο πολύ θα καταστραφεί η Ουκρανία για να ικανοποιηθούν οι αμερικανονατοϊκοί στόχοι κατά της Ρωσίας; Η Ουκρανία θα πολεμήσει μέχρι ενός για χάρη των ΗΠΑ, χωρίς δυνατότητα να υπηρετήσει τις δικές της ανάγκες. Ενώ μπορούσε να διασωθεί πριν τον πόλεμο από την καταστροφή, οι ηγέτες της το αγνόησαν και επέλεξαν την καταστροφή για χάρη ξένων συμφερόντων.

Και αυτά διότι από το 2014 και μετά όλες οι πράξεις και ενέργειες του Κιέβου αποσκοπούσαν στο να διχάσουν τη χώρα και τους κατοίκους της Ουκρανίας και να δημιουργήσουν ένα πολεμικό και πυρηνικό προγεφύρωμα πριν από τη Μόσχα. Η ομολογία της κ. Νούλαντ, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, -όπου μαζί με τον αλήστου μνήμης πρέσβη Πάιατ, πρωταγωνίστησαν στο πραξικόπημα- ότι ξοδεύτηκαν 5 δις δολάρια για την επιτυχία του στόχου τους, διαγράφει το μέγεθος της επιχείρησης. Επί οκτώ χρόνια είχαν περικυκλώσει τις περιοχές του Ντονμπάς και βομβάρδιζαν ανηλεώς προκαλώντας χιλιάδες θύματα και καταστροφές, δεν ήθελαν τους Ρώσσους κατοίκους. Οι πρώτες πράξεις τους ήταν να απαγορεύσουν στους ρωσσικής συνείδησης κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα δηλαδή τα ρώσσικα. Όλη η Ουκρανία πριν ρώσσικα μιλούσε. Τώρα βγαίνουν και μας μιλάνε για τον ουκρανικό λαό και ότι οι Ρώσσοι βομβαρδίζουν τους κατοίκους και τις πόλεις των… Ρώσσων.

Μετά το Μαϊντάν κυβερνούσαν Ουκρανοί;

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η ουκρανή ακαδημαϊκός Όλγκα Μπέισα «… πριν από το Μαϊντάν, ποτέ στην ιστορία της Ουκρανίας δεν είχαν διοριστεί αλλοδαποί σε κορυφαίες υπουργικές θέσεις -αυτό έγινε δυνατό μόνο μετά το Μαϊντάν. Το 2014, η Νάταλι Τζαρέσκο, πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, διορίστηκε υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, ο Αϊβάρας Αμπραμοβίτσιους, πολίτης της Λιθουανίας, έγινε υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, ο Αλεξάντερ Κβιτασβίλι, πολίτης της Γεωργίας, υπουργός Υγείας. Το 2016, η Ουλάνα Σουπρούν, πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, διορίστηκε εκτελούσα χρέη υπουργού Υγείας. Άλλοι αλλοδαποί ανέλαβαν αξιώματα χαμηλότερων βαθμίδων. Φυσικά, όλοι αυτοί οι διορισμοί ήταν αποτέλεσμα όχι της θέλησης των Ουκρανών, αλλά των προτάσεων των παγκοσμίων νεοφιλελεύθερων οργανισμών, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς το ίδιο το Μαϊντάν δεν είχε την υποστήριξη του μισού πληθυσμού της Ουκρανίας.» (Ο πραγματικός Ζελένσκι:-Κοσμοδρόμιο 3-5-22)

Ο δε φανατικός αντιρώσσος πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Σαακασβίλι, που με την αντιρωσσική πολιτική του έχασε την Αμπχαζία και Οσετία, διορίστηκε διοικητής της Οδησσού. Ο κωμικός ηθοποιός Ζελένσκι, με όλη την τέχνη επικοινωνίας που τον περιβάλλει πως θα μπορέσει να δικαιολογήσει ότι ενσυνείδητα επέλεξε να κλαυθμηρίζει για τους βομβαρδισμούς των Ρώσσων και τις καταστροφές που προκάλεσε με την άφρονα πολιτική του ως καθοδηγούμενη μαριονέτα. Που να φανταστεί ο άσημος πριν λίγο ηθοποιός τέτοια δημοσιότητα! Ο λαός όμως λέει όταν ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη τι άραγε θα έπρεπε να περιμένεις; Εκτός και αν θεωρούν κάποιοι ότι το ΝΑΤΟ είναι Σύλλογος για την προστασία της ειρήνης, όπου περικύκλωσαν είκοσι και πάνω χρόνια τη Ρωσσία και κάνουν θερινή κατασκήνωση στα σύνορά της. Η Αυστρία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ γιατί θα έπρεπε να φοβάται μια ρωσική επίθεση, με δεδομένο ότι η σύγχρονη εμβέλεια των πυραύλων έχει καταργήσει τις αποστάσεις; Η Φινλανδία τόσα χρόνια ακολουθώντας ουδέτερη πολιτική, κανείς δεν την εμπόδισε να έχει το κοινωνικό-οικονομικό σύστημα της αρεσκείας της να είναι μέλος της ΕΕ και να απολαμβάνει μια σημαντική ανάπτυξη. Εάν τώρα στη μέση της πολεμικής πυρκαγιάς ζητά να μπει στο ΝΑΤΟ και να ρίξει λάδι στη φωτιά θα αντιμετωπίσει εν καιρώ τα επέχειρα μιάς μη σώφρονος πολιτικής, για χάρη τίνος άραγε και για ποιο λόγο; Αρκεί να αντιληφθούμε ότι η ρωσσική αρκούδα αισθάνεται να κινδυνεύει λίγο έξω από τη φωλιά της. Ενώ η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά ότι αν πέσει η Ρωσσία και εγκατασταθεί εκεί ένα φιλοδυτικό καθεστώς θα αναμένει την πλευροκόπησή της τόσο από Δυτικά όσο και από νοτιοανατολικά.

Αλήθεια πόσο γελασμένοι είναι όσοι νομίζουν ότι βρίσκονται αρκετά μακριά από τους καπνούς του πολέμου και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, όταν πράγματι έχουν εκμηδενιστεί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των σύγχρονων πυραυλικών όπλων. Γιατί παίζουμε με την φωτιά και τον όλεθρο; Ποιοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να έχουν επιτυχία τέτοιου είδους στρατηγικές;

Κινδύνευε άραγε η Ευρώπη από τη Ρωσία επειδή είχε οικονομικές συναλλαγές; Τριάντα χρόνια η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Γερμανία είχε τις πιο επωφελείς οικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσσία και απολάμβανε μια σειρά πρώτων υλών και ιδιαίτερα ενέργειας που στήριζαν τις παραγωγές των βιομηχανιών και τις εξαγωγές προϊόντων τους σε όλο τον κόσμο. Τώρα τι είναι εκείνο που τους έκανε να κλειστούν σε ένα τεράστιο αμερικάνικο στρατόπεδο που σταδιακά θα τους αποκόψει από την υπόλοιπη διεθνή οικονομία της αγοράς; Πως η φιλελεύθερη Ευρώπη της ελεύθερης οικονομίας, του ανταγωνισμού, του ελεύθερου εμπορίου δέχτηκε τον αυτοχειριασμό της και μετατρέπεται σε πολεμικό επιθετικό οχυρό των ΗΠΑ;

Η Δυτική στρατιωτική βοήθεια που αφειδώς αυξάνεται εντείνει τις προετοιμασίες και επιθέσεις των Ρώσσων όχι πλέον μόνο στο Ντονμπάς αλλά σε όλη την νοτιοανατολική Ουκρανία αλλά και στο Κίεβο και τμήματα της Δυτικής. Το μήνυμα που δίνουν στους Ρώσσους είναι ότι πράγματι τα σχέδια των Δυτικών δεν περιορίζονται μόνο στην άμυνα της Ουκρανίας αλλά και σε επιθέσεις εντός της Ρωσσικής Ομοσπονδίας γεγονός που εξεγείρει τα αντανακλαστικά τους ότι κινδυνεύει πλέον η ίδια η Ρωσσία.

Μια χώρα και μια κυβέρνηση που επί οκτώ χρόνια τώρα ακολουθεί τις οδηγίες και κατευθύνσεις Αμερικάνων και δυτικών συμβούλων πόσο μπορεί να σκεφτεί το δικό της εθνικό συμφέρον; Αμερικανός στρατιώτης δεν πολεμά για την Ουκρανία, φέρετρα δεν στέλνονται στις ΗΠΑ, αλλά και ούτε ένα τούβλο έπεσε από αμερικάνικο σπίτι. Φέρετρα και ομαδικοί τάφοι για Ουκρανούς και Ρώσσους. Είναι σλάβοι, είναι και «υπάνθρωποι» βάλτους να σκοτωθούν μεταξύ τους. Να δίνεις πόλεμο κατά της Ρωσσίας σε ουκρανικά χωράφια, για να πετύχεις τι; Να εγγράψεις νέα μέλη στο ΝΑΤΟ, να αποδυναμώσεις την Ευρώπη, να μην ξανασηκώσει κεφάλι στην αμερικάνικη επικυριαρχία, πολιτική και οικονομική και ενδεχομένως να αποδυναμώσεις και τη Ρωσσία.

Κάπως έτσι δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα και κατά τον ΒΠΠ; Γερμανία και Αγγλία καταστράφηκαν (η Αγγλία δε παρέδωσε την κοσμοκρατορία της στις ΗΠΑ) και η Σοβιετική Ένωση παρά τη μεγάλη νίκη της και την επέκταση της κυριαρχίας της, κάπνιζε από ερείπια και φωτιές, γεγονός που δεν τις επέτρεψε να αντιμετωπίσει τον οικονομικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και που συνέβαλε συν τοις άλλοις στην κατάρρευσή της. Οι ΗΠΑ προέκυψαν έτσι πανίσχυρες οικονομικά και στρατιωτικά θεωρώντας με τη δύναμη των όπλων θα επέβαλαν την κοσμοκρατορία τους. Νόμισαν ότι δια των όπλων θα επέβαλαν την δική τους παγκοσμιοποίηση και ότι το δολάριο θα αποτελεί πάντα το γενικό ισοδύναμο των διεθνών συναλλαγών. Όμως η ελευθερία του εμπορίου που επικαλούνταν τους εκδικείται σήμερα γιατί μπήκαν στο παιχνίδι και οι δυνάμεις που μέχρι πρό τινος αρνούνταν να παίξουν ενώ είχαν πολύ περισσότερα προσόντα. Η Ρωσσία και η Κίνα, οι επάρατες κομμουνιστικές χώρες ανοίχτηκαν στις αγορές και κατάφεραν να κερδίσουν σημαντικό μέρος των διεθνών συναλλαγών . Είχαν ένα τεράστιο φυσικό πλούτο υποδομών και το κυριότερο κατείχαν αυτοί την εξουσία στις χώρες τους. Οι ολιγαρχίες του ΚΚΚίνας και των συνεργατών του Πούτιν κρατούν γερά τα ηνία πλέον και καμία Δυτική υπονόμευση δεν πρόκειται να τους ανατρέψει για να λεηλατήσει Ρωσσία και Κίνα, με το τετριμμένο αφήγημα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και της «δημοκρατίας».

Άλλωστε σήμερα πλέον ΗΠΑ και ΕΕ δεν μπορούν να καυχηθούν για το πόσο δημοκρατικά λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με «εκλεγμένους» εγκάθετους που ακούν μόνο το «His master’s voice» και απεμπολούν κάθε εθνικό συμφέρον των χωρών και των λαών τους. Με εξαίρεση την Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη.

* Ο Δ. Σπάθας είναι Δικηγόρος. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και νομικά στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Έχει από πολλά χρόνια έντονη πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα στο χώρο του Δημοκρατικού Πατριωτισμού. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα site με άποψη και θέσεις για τα δημόσια πράγματα.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο