Ο πόλεμος… γενικώς…

Ο πόλεμος… γενικώς…


του Γιώργου Χαραλαμπίδη

Ο πρόσφατος πόλεμος στην Ουκρανία μας οδηγεί σε μερικές σκέψεις που, όχι ότι δεν θα μπορούσαμε να τις κάνουμε πριν, απλά δεν τις κάναμε…

Ερώτηση: Πότε έχουμε πόλεμο;
Απάντηση: Όταν το πει η τηλεόραση!
Ερώτηση: Γιατί;
Απάντηση: Γιατί έτσι!..

Έχω γράψει σε πολλά προηγούμενα σημειώματα μου, ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να είναι τεσσάρων ειδών, δηλαδή, Βία, Υποκρισία, Αδιαφορία, Λόγος, και κάθε μίξη που μπορεί να προκύψει από αυτά. Ομοίως, ότι ο Λόγος είναι η συμπεριφορά που περιορίζει στο ελάχιστο δυνατό τις τρεις πρώτες, δηλαδή τις: Βία, Υποκρισία, Αδιαφορία, ενώ αγωνίζεται να εξυψώσει στο μέγιστο δυνατόν, την ανθρώπινη Νόηση, δηλαδή την αρμονική καλλιέργεια σε κάθε άνθρωπο των: Συναίσθημα, Λογική, Συνείδηση. Ομοίως ότι η ομαδοποίηση των ανθρώπων με τις τρεις πρώτες δημιουργεί χώρους Εξουσίας, ενώ η ομαδοποίηση με τον Λόγο αγωνίζεται να καταστήσει την ανθρωποομάδα Κοινωνία.

Ιστορικά, είναι φυσικό, οι ανθρώπινες ομαδοποιήσεις να ξεκίνησαν ενστικτωδώς, με σκοπό την κάλυψη αναγκών: επιβίωσης, ασφάλειας, αναπαραγωγής, και με βάση συσσωματώσεις αρχικά  εξουσιαστικής μορφής που περιείχαν στοιχεία συναισθήματος. Αργότερα, όταν η εξέλιξη επέτρεψε καλλιέργεια λογικής και συνείδησης, όσο και πιο εκλεπτυσμένης ενσυναίσθησης, η Εξουσία προσπάθησε και πάντα προσπαθεί να ενσωματώσει τον Λόγο και να τον καταστήσει εργαλείο της.

Είναι γνωστό ότι η προσπάθεια ομαδοποίησης με μέσον την Εξουσία, εκπορεύεται από μία ομάδα λίγων. Ολιγαρχία! Mε σαφή Ιεραρχία και διαχωρισμό του ανθρωποσυνόλου σε Ηγετική ομάδα και Σύνολα Υπηκόων. Η διαίρεση λοιπόν του ανθρωποσυνόλου σε αντιμαχόμενες υποομάδες είναι βασικό θεμέλιο της προσπάθειας των ολιγαρχών.

Ακολουθεί η φτωχοποίηση της ομάδας των υπηκόων ώστε να μην έχουν την δυνατότητα να πουν «Όχι» σε οποιαδήποτε διαταγή της ηγετικής ομάδας. Η φτωχοποίηση αυτή γίνεται σε δύο επίπεδα. Το υλικό, ώστε μόνιμη σκέψη των μελών της ομάδας των υπηκόων, πολλές φορές σκλάβων, να είναι η κάλυψη των βασικών της αναγκών.

Και το πνευματικό, ώστε να μην μπορέσουν να αναπτύξουν σε αρμονική σύνθεση το συναίσθημα, την λογική και την συνείδηση. (Η τηλεόραση θα μας πει, αν, πότε, και γιατί, έχουμε πόλεμο, και φυσικά ποιος είναι ο εχθρός και ποιος ο φίλος… αφού ως γνωστόν «ανήκουμε στην δύση»…)

Τέλος κάποια μέλη της ομάδας των υπηκόων με ξεχωριστά ταλέντα, η ομάδα της εξουσίας προσπαθεί να τα προσεταιριστεί, ώστε να της δώσουν μέσω του νόθου Λόγου που αυτή κατασκευάζει, την Γνώση που οργανωμένη φτιάχνει Επιστήμη, την Τέχνη που έχει το χάρισμα να συγκινεί κι να ελκύει τα πλήθη, την τεχνολογία που αξιοποιώντας την επιστήμη και την τέχνη, της επιτρέπει σαν το μαγικό ραβδάκι του μάγου να κατευθύνει τα πλήθη κατά βούλησιν.

Αν της αρνηθούν, απλά τους εξοντώνει.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά «μαγικά» ραβδάκια της Εξουσίας είναι το «χρήμα». Το νόμισμα δηλαδή που αυτή εκδίδει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, που το καθιστά απαραίτητο μέσον ικανοποίησης των βασικών αναγκών κάθε ανθρώπινης μονάδας, όσο και μέσον ομαδοποίησης των ανθρώπων, μέσω της αμειβόμενης εργασίας, με στόχο την παραγωγή, υπό την επίβλεψη της.

Έχει κι άλλα «μαγικά» ραβδάκια η εξουσία. Εκλογικά συστήματα που βγάζουν ότι θέλει, νομικό σύστημα πλήρως υποταγμένο στα κελεύσματα της, σύστημα «άμυνας» με, βόμβες, λέιζερ, βιολογικά,  πυρηνικά, αλλά το ακαταμάχητο «ραβδί» της είναι η διαφθορά.

Με την Διαφθορά, δηλαδή την φτωχοποίηση των μαζών σε υλικά και πνευματικά αγαθά, επιτυγχάνει να βάλει εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, να πιστεύουν ότι το προσωπικό τους συμφέρον, ταυτίζεται με αυτό της εξουσίας. Να ξοδεύουν τη ζωή τους και την δύναμη τους, για χάρη της και τέλος να πεθαίνουν για χάρη της. Η μετανάστευση και ο πόλεμος είναι μέσα εξόντωσης «περιττών» ή «ενοχλητικών» ομαδοποιήσεων, αλλά και μέσα κλοπής υλικών, γνώσης, ιστορίας, πολιτισμού και πολλών άλλων.

Η διαφθορά όταν δεν είναι απ’ ευθείας παρέμβαση στην υλική υποδομή του ανθρώπου, με ακατάλληλες τροφές, φάρμακα, ουσίες, επεμβάσεις διάφορες, τότε είναι παρέμβαση στο πνευματικό του μέρος, με έλεγχο της πληροφορίας, αντιπαιδαγωγική εκπαίδευση, ψέματα και απάτες, καταξίωση της πονηριάς σαν «ικανότητα» και «προσόν», της αδιαφορίας προς τους άλλους σαν κάτι το φυσικό, σαν προϋπόθεση «καλοζωίας».

Διαφθορά είναι να εθίζεις τις μεγάλες μάζες σε έξεις – συνήθειες βλαπτικές, από ναρκωτικά, σκληρά ποτά, τυχερά παιχνίδια, πορνοσυμπεριφορές, έως το λεγόμενο «σόπιγκ θέραπι», το να περνάς όλη τη μέρα στο προποτζίδικο ή σε μια οθόνη που σου διαλύει το μυαλό. Στα πλαίσια της προσπάθειας να διαφθείρει τις μάζες η εξουσία, παρατηρείστε, ότι σε κάθε πρόβλημα η προτεινόμενη απ’ αυτήν λύση περιέχει σαν συστατικό τις βία, υποκρισία, αδιαφορία.

Δείτε πώς εθίζουν την σκέψη μας με τόσες ταινίες που το περιεχόμενο τους είναι σεξ και βία, υποκρισία και εξαπάτηση, σε περιβάλλον όπου οι πρωταγωνιστές «άξιοι» και «καπάτσοι» απολαμβάνουν τις υπηρεσίες πολλών «τυφλά υπάκουων» που αναγνωρίζουν τη «θέση» τους. Και φυσικά η ταύτιση του θεατή με τους πρωταγωνιστές είναι φυσικό και επόμενο. Δείτε πόσο συναρπάζει αυτό το είδος τους νέους αλλά όχι μόνο. Έτσι καταντήσαμε να ζούμε τη ζωή μας μέσα από το θέαμα.

Διαφθορά είναι το σύστημα που εργαλειοποιεί τις σχέσεις ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των ανθρώπων.

Οι νομικοί πληρώνονται από την διχόνοια και τις διαμάχες μεταξύ των ανθρώπων.
Οι γιατροί από την προσπάθεια θεραπείας ασθενειών.
Οι καθηγητές και τα φροντιστήρια από «αδύνατους» κατά πλειοψηφία μαθητές.
Οι εργολάβοι χαίρονται όταν η ανεργία «ρίχνει» τα μεροκάματα.

Άρα «Ζήτω!» η διχόνοια, η αρρώστια, η εξαπάτηση των νέων, η ανεργία. Αν σταθείτε και στοχαστείτε, πώς λειτουργούμε πραγματικά, κλέβοντας και εξαπατώντας ο ένας τον άλλον, προς δόξαν της εξουσίας, θα φρίξετε.

Άραγε, πόσο δύσκολο θα ήταν να σκεφτούμε τρόπους ώστε οι επαγγελματίες να αμείβονται όταν δεν υπάρχει διχόνοια, όταν επικρατεί η υγεία, όταν οι νέοι δεν πέφτουν θύματα εξαπάτησης, όταν η ανεργία είναι κάτι άγνωστο και ακόμη, όταν η λέξη φτωχός δεν έχει πραγματικό αντίστοιχο;…

Διαφθορά είναι το σύστημα των «αγορών» που αλλιώς το εννοούν οι μάζες και αλλιώς η εξουσία. Αγορές, είναι το χρηματιστικό κεφάλαιο. Αυτό που εκδίδεται ανεξέλεγκτα και έχει στόχο να «ιδιωτικοποιήσει» κάθε υλικό πόρο και κάθε πνευματική παραγωγή, δηλαδή να υπαγάγει σε ιδιοκτησία των «κολλητών της εξουσίας» τα πάντα, καθιστώντας τους πολλούς ζητιάνους έως σκλάβους.

Εργαλείο της εξουσίας είναι και ο πόλεμος.

Φαντάσου! Με δικαιολογητικό μια «πανδημία» εκδίδονται 100 τρισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ. Τα 50 από αυτά δίνονται σε «κολλητούς». Τα άλλα 50 σε τράπεζες, με την εντολή να τα δανείσουν έντοκα στις κυβερνήσεις των κρατών. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να βρουν τρόπους να «ανακουφίσουν» τις μεγάλες μάζες. Όπως καταλαβαίνετε, ενώ οι «κολλητοί» αγοράζουν χωράφια, οικόπεδα, υποδομές, πνευματικά δικαιώματα, ότι μπορείς να φανταστείς, οι μάζες αγωνίζονται να επιβιώσουν μέρα με την ημέρα, αφού το ποσόν που φθάνει σ’ αυτές είναι μηδαμινό. Και το οφείλουν με τόκο!..

Μετά από δύο, τρία χρόνια και με την πτώση της παραγωγικότητας, η φτωχοποίηση προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς. Την κατάλληλη στιγμή η τηλεόραση θα ανακοινώσει: Τώρα έχουμε πόλεμο! Και θα τον πραγματοποιήσει καταστρέφοντας: το πλεονάζον χρηματιστικό κεφάλαιο, το «πλεονάζον» ανθρώπινο κεφάλαιο, τις δυσάρεστες μνήμες που κάποιοι επιμένουν να διατηρούν, αφού «αναιδώς» δεν ενστερνίζονται το όποιο παραμύθι τους σερβίρει η εξουσία.

Ποιο παραμύθι; Η φτώχεια είναι φυσικό φαινόμενο, όπως και ο πλούτος. Σαν τη βροχή! Αλλού βρέχει πολύ, αλλού λίγο! Εσύ μην πολυσκέφτεσαι, ότι η βροχή δε πέφτει πάντα στο ίδιο μέρος, όπως ο πλούτος! Η πολλή σκέψη φέρνει κεφαλόπονο! Άκου την τηλεόραση και κάνε ότι σου λέει! Τον Κόσμο; Ωχ καημένε! Εσύ θα τον σώσεις;

Όπως καταλαβαίνετε:

Ο πραγματικός πόλεμος είναι ανάμεσα στην Εξουσία και τον Λόγο.
Πόλεμος δεν είναι μόνο η βία, η ένοπλη βία, η βία που την «καταδικάζουμε απ’ όπου κι αν προέρχεται…».
Η φτωχοποίηση επίσης πόλεμος είναι. Και προέρχεται πάντα από τους «κατέχοντες»!
Πόλεμος είναι η υποκρισία, το ψεύδος, η απάτη. Έτσι μας έβαλαν στα μνημόνια.
Πόλεμος είναι και η αδιαφορία. Έτσι αποδέχτηκες τη «μοίρα» σου, την επιμήκυνση του «χρέους» για 99 χρόνια και την κατάθλιψη.
Πόλεμος είναι αυτό που κάνει η Διαφθορά αιώνες τώρα στον άνθρωπο, σκλαβοποιώντας τον στην εξουσία.
Επανάσταση θα είναι η συνειδητοποίηση του γεγονότος αυτού και η κατάλληλη αντιμετώπιση του.
Ο πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί, όταν είναι δυνατόν, με τον Λόγο.

Ο πόλεμος είναι κι αυτός εργαλείο της εξουσίας. Ένα εργαλείο που ακυρώνει τον Λόγο. Το πρώτο θύμα του πολέμου, είναι ο λόγος και η αλήθεια. Έτσι δεν λένε;..

Το χρήμα είναι είδωλο και σαν τέτοιο οδηγεί στην ειδωλολατρία. Ο Άνθρωπος οφείλει να το καταστρέψει αν θέλει να μείνει Άνθρωπος. Όχι όμως να το ανταλλάξει με όποιο άλλο μέσο συναλλαγής του προτείνει πονηρά ή του επιβάλλει εκβιαστικά η εξουσία!..

Μαζί, οφείλει να βγει στο φως, το πουλημένο νομικό σύστημα που επέτρεψε την επικυριαρχία του νομίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο, να καταδικαστεί τουλάχιστον σαν ανεπαρκές και να αναμορφωθεί αφού οι πρωταίτιοι τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Αυτά όμως δεν είναι ούτε απλά ούτε εύκολα πράγματα:

Ο πόλεμος ανάμεσα στην Εξουσία και τον Λόγο ξεκίνησε από τότε που γεννήθηκε ο Λόγος. Χιλιάδες χρόνια πριν. Συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.

Γιατί;

Λοιπόν: Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τα παιδιά μας!
Τα παιδιά που γεννούν οι γονείς και με πολλές θυσίες τα μεγαλώνουν.
Τα παιδιά των επιστημόνων, δηλαδή οι ανακαλύψεις τους που προάγουν την πανανθρώπινη γνώση.
Τα παιδιά των καλλιτεχνών, δηλαδή η τέχνες.
Τα παιδιά των τεχνολόγων, δηλαδή οι καινοτομίες.
Τα παιδιά των γεωργών, των εμπόρων…

Ερώτηση: Γονείς γιατί ξεπουλάτε τα παιδιά σας στην Εξουσία; Και στον λακέ της το Χρήμα με νομισματική μορφή;
Απάντηση: …
Άλλη απάντηση: Μα έτσι κάνουν όλοι!..
Άλλη απάντηση: Έτσι έκαναν και σε μένα οι γονείς μου!..
Άλλη απάντηση: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος!..

Όλα τα παιδιά ή θα ζήσουν σε μια «κοινωνία» Εξουσίας ή σε μια Κοινωνία Λόγου.

Μια κοινωνία που οι γονείς οφείλουν να ετοιμάσουν για τα παιδιά τους, σκεπτόμενοι ότι την κοινωνία δεν την φτιάχνουν μόνο τα «δικά» τους παιδιά, αλλά τα παιδιά όλων.

Όσο για την αποκαθήλωση της ειδωλολατρίας του «χρήματος – νομίσματος», αυτό προϋποθέτει ανθρώπους πεπαιδευμένους στον Λόγο, με πλήρη και αρμονική ανάπτυξη σε συναίσθημα, λογική και συνείδηση. Το οποίο πάλι καταδεικνύει την ευθύνη πρώτα των γονέων και μετά των δασκάλων.

Τι είναι Δύση;

Ο όρος «Δύση» πρωταρχικά εμφανίζεται από τον χωρισμό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Ανατολική και Δυτική. Κυρίως μετά το «Σχίσμα» των εκκλησιών, Ρώμη – Κωνσταντινούπολη.

Δύση είναι η Βενετία, οι Φράγκοι, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι με την αποικιοκρατία, βεβαιότατα οι Εγγλέζοι με την αυτοκρατορία τους στην οποία «ποτέ δεν έδυε ο ήλιος» και αρκετά αργότερα τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης και η Γερμανία.

Η Δύση όμως δεν είναι μόνον γεωγραφικός προσδιορισμός. Είναι κυρίως προσδιορισμός εξουσίας. Σήμερα Δύση είναι οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοι» τους εκόντες άκοντες.

Τον όρο Δύση τον επέβαλλε με μοντέρνο τρόπο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπους όταν εισήγαγε την Νέα Τάξη Πραγμάτων με το: «Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας!».

Πόσο αντίθετο από την ρήση του ευαγγελίου: «Όποιος δεν είναι εναντίον μας είναι μαζί μας»!

Δύση λοιπόν, είναι μια εξουσιαστική δομή, με όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε πιο πάνω. Η Δύση έκανε τις σταυροφορίες, τους πάμπολλους ευρωπαϊκούς πολέμους, την αποικιοκρατία με την δουλοκτησία της τότε εποχής, την ιερά εξέταση, τις γενοκτονίες των αυτοχθόνων πληθυσμών των «νέων γαιών» αλλά και της Αφρικής, τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Η Δύση είναι αυτή που εμπόδισε το πολίτευμα που εφευρέθηκε πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια, τη Δημοκρατία, να επικρατήσει, με φεουδαρχίες, βασιλείες ελέω Θεού, και με ψεύτικες δημοκρατίες, τάχα αντιπροσωπευτικές, έως σήμερα. Αυτή μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο επέβαλε ανά τον κόσμο τόσες και τόσες δικτατορίες σφαγές και λεηλασία παραγωγικών πηγών.

Αυτή αδιαφορώντας για τους γηγενείς πληθυσμούς κατέστρεφε το γήινο περιβάλλον, αυτή με περισσή υποκρισία σήμερα επιβάλλει την σωτηρία του, με «πράσινες πολιτικές», σε βάρος των απογόνων των ίδιων πληθυσμών.

Η Δύση είναι που επέβαλλε με απειλές και βία το χρηματοοικονομικό σύστημα που με το όνομα «αγορές» όσο και το «νεοφιλελευθερισμός», που έχει φέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό κάθε χώρας, μέσα σε κάθε οικογένεια, αφού η φτώχεια και η απόγνωση έχουν γίνει το κοινό γνώρισμα του 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι σημαίνει «ανήκω» σε κάποιον;

Στην αρχαία εποχή ανήκε στον αφέντη ο δούλος του. Στα κυκλώματα πορνείας και ναρκωτικών ο όρος «ανήκω» χρησιμοποιείται για να καθορίσει την ιδιοκτησία, ως δούλου, της πόρνης ή της περιοχής πελατείας που ελέγχει συγκεκριμένο κύκλωμα «μαφιόζικης» οργάνωσης. Οι σημερινές φιλοζωικές οργανώσεις αρνούνται τη χρήση του όρου «ανήκει» για τα συμπαθέστατα οικόσιτα ζώα που κάποιοι έχουν, εννοώντας ότι δεν μπορεί να σου «ανήκει» μια άλλη ζωή.

Ο όρος λοιπόν «ανήκουμε στην Δύση» τι υπονοεί;

Ότι είμαστε χώρος μαφιόζικης λεηλασίας από την εξουσιαστική δομή Δύση;
Ότι είμαστε δούλοι του αφέντη «Δύση»;
Ότι σύμφωνα με την ρήση του Αμερικανού προέδρου «Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας!», οφείλω να θεωρώ εχθρό μου όποιον δεν «ανήκει» στην «Δύση» και άρα να είμαι έτοιμος για πόλεμο εναντίον του;

Αυτή είναι η αλήθεια! Έτσι το 1950 επιβλήθηκε συνδρομή της Ελλάδας στον πόλεμο της Κορέας, έτσι το 1974 η Τουρκία πήρε τη μισή Κύπρο κι εμείς κοιτάζαμε, κάτι παρόμοιο έγινε το 1996 στα Ίμια, έτσι το 2022 μας ζητούν να έχουμε φίλους τους Τούρκους κι εχθρούς τους Ρώσους και τους Κινέζους!..

Αν δείτε στον χάρτη τι αντιπροσωπεύει εδαφικά η «Δύση», είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, μεγάλο μέρος της Ευρώπης και η Αυστραλία. Όλο το άλλο είναι, μη «Δύση».

Αν σκεφτείτε τι αντιπροσωπεύει πληθυσμιακά η «Δύση», είναι το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού  που συγκεντρώνει το 50% και πλέον, του παγκόσμιου πλούτου. Όχι, τα φτωχαδάκια της εδαφικής «Δύσης», δεν ανήκουν στην «Δύση». Εγκλωβισμένοι είναι. Απλά αποτελούν την «ασπίδα» του ελιτίστικου 1% που τους χρησιμοποιεί παντοιοτρόπως και τους πετάει που και που κανένα αποφάι.

Η Ελλάδα, η πατρίδα μου, είναι από τις πιο αρχαίες εθνικές οντότητες. Εδώ «γεννήθηκε» ο Λόγος, είτε στην προχριστιανική μορφή του, είτε σ’ αυτήν του ευαγγελίου. Εδώ είναι το λίκνο της επιστήμης, εδώ και της τέχνης.

Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη αποικιοκρατία, υπέστη πολλούς πολέμους, γενοκτονίες και αναγκαστικές μεταναστεύσεις πληθυσμών, από τη αρχαιότητα έως και τον εικοστό αιώνα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζει αυτούς που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την αποικιοκρατία. Η Έλληνες δεν μπορεί να είναι «λαός» που «κοιτάει μόνο τη δουλειά του» αδιαφορώντας για το τι γίνεται στην υδρόγειο. Οι Έλληνες οφείλουν να μη συντάσσονται με αυτούς που προωθούν τη διάλυση της οικογένειας σαν κύτταρο της ανθρώπινης κοινωνίας. Η πατρίδα είναι μία έννοια που περιέχει μέσα της παραγωγικούς πόρους, πολιτισμό, ιστορία, αγώνες και αίμα προγόνων που θέλησαν να αφήσουν μια κληρονομιά στους απογόνους των. Όλα αυτά που αντιπροσωπεύονται από τον όρο πατρίδα, δεν ξεπουλιούνται, δεν ανταλλάσσονται με ευρώ ή δολάρια.

Η Ελλάδα, αλλά και πολλές «Δυτικές» χώρες, έχουν» εγκλωβιστεί από άφρονες έως δοσίλογους πολιτικούς και επιχειρηματίες, σε μια εξουσιαστική δομή που κάθε άλλο επιθυμεί την αφύπνιση του Ανθρώπου. Που αποστρέφεται τον Λόγο, που θεοποιεί το Χρήμα. Χρέος των λαών τους είναι να τους αποκαθηλώσουν έγκαιρα…

Οι σύγχρονοι Έλληνες ας στοχαστούμε! Τι κληρονομιά θα αφήσουμε στους απογόνους μας; Τα λόγια του πρώτου κυβερνήτη μας Ιωάννη Καποδίστρια, «Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση εις την καρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης.», ας γίνουν οδηγός μας!

Και για τους «πονηρούληδες» φίλους μου που θα πουν: «Δηλαδή να πάμε με την Ανατολή;» θα τους θυμίσω τα λόγια του Περικλή από τον Επιτάφιο: «Η Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη να μιμηθεί κανέναν. Οι άλλοι προσπαθούν να την μιμηθούν. Η Δημοκρατία έχει θεμέλιο τους πολίτες της και φάρο της τον Λόγο!».

 

 

Ένα σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο