Με τους φορτηγατζήδες

Με τους φορτηγατζήδες


του Μανώλη Μούστου

Στον Καναδά, χιλιάδες επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών έχουν κατέβει στους δρόμους. Δεν παλεύουν για την «συντεχνία» τους. Δεν τους νοιάζει η «πάρτη» τους. Δεν τους ενδιαφέρουν τόσο αυτά. Έχουν εξεγερθεί ενάντια στην επιβολή αντιδημοκρατικών περιορισμών με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοϊού.

Το «κομβόι της Ελευθερίας» (μία ουρά χιλιομέτρων που σχηματίζουν δεκάδες χιλιάδες φορτηγά) διασχίζει την χώρα – μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση στον κόσμο – αποκλείει δρόμους, συσπειρώνει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και στριμώχνει την πολιτική ελίτ της χώρας.

Ως συνήθως, τα ΜΜΕ του Καναδά τους σκυλοβρίζουν. Μαζί με τον πρωθυπουργό Τριντό τους αποκαλούν «συνωμοσιολόγους», «αρνητές της επιστήμης», «εχθρούς της δημοκρατίας», «τρομοκράτες» και πάει λέγοντας. Οι φορτηγατζήδες, βέβαια, τον χαβά τους.

Η πρωτεύουσα, μάλιστα, Οττάβα, παραμένει «βραχυκυκλωμένη» για κάμποσες μέρες αφού οι φορτηγατζήδες δεν λένε να υποχωρήσουν στον αγώνα τους. Όλα αυτά στον Καναδά. Μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, μέλος των G7, με γεωπολιτικά συμφέροντα που φτάνουν μέχρι την Αυστραλία και την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα τέτοια προβλήματα δεν έχουμε. Στις ειδήσεις δεν ακούμε τίποτα για τον αγώνα των Καναδών. Αλλά λογικό ο ΣΚΑΪ να μην πει τίποτα. Οι ιθαγενείς θα πρέπει να νομίζουμε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν αντιδράσεις ενάντια στα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις.

Άλλωστε, με τους ψεκασμένους φορτηγατζήδες του Καναδά θα ασχολούμαστε τώρα;

Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής τραγελαφικό: η κυβέρνηση προετοιμάζει την απόλυση χιλιάδων ανεμβολίαστων υγειονομικών στα τέλη Μάρτη και δεν κουνιέται φύλλο. Και όλα αυτά ενώ το ΕΣΥ έχει γονατίσει από τις ελλείψεις σε προσωπικό.

Απολύονται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί γιατί συνιστούν κίνδυνο για την μετάδοση του ιού και ειδικευόμενοι τρέχουν εξαντλημένοι στα επείγοντα, την πέμπτη μέρα νόσησης με θετική PCR. Τρελή «επιστήμη»…

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα, στον Καναδά, στην Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού όποιος μιλήσει για υγειονομική δικτατορία, για περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών με πρόσχημα την πανδημία και για εγκαθίδρυση ενός ψηφιακού πανοπτικού που θα εποπτεύει τις ζωές των πολιτών είναι «ψεκασμένος», «αρνητής της επιστήμης», «ακροδεξιός» και «φασίστας».

Ακόμα κι αν ο ιός γίνει ενδημικός, ακόμα κι αν οι μελλοντικές παραλλαγές του εξασθενούν ως προς την λοιμογόνο τους δύναμη ας έχουμε κατά νου αυτό:

Τα μέτρα, οι περιορισμοί, ο ψηφιακός έλεγχος και η πειθάρχηση ήρθαν για να μείνουν.

Και η Ελευθερία κατακτιέται με αγώνες.

Η Ελευθερία δεν χορηγείται με «δόσεις» και με τα πιστοποιητικά της Pfizer και της Moderna. Αυτό δεν είναι ελευθερία. Άδεια προαυλισμού είναι.

Η Ελευθερία κατακτιέται με «κομβόι».

Ο Τζέισον Λαφάς, συντονιστής των Καναδών οδηγών για την πόλη του Οντάριο είπε τις προάλλες:

«Το κίνημα μας δεν είναι αντιεμβολιαστικό. Δεν θέλουμε υγειονομικό πάσο και καταναγκασμούς. Ζητάμε την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν και απαιτούμε την παραίτηση της διεφθαρμένης κυβέρνησης Τριντό. Εμείς αγωνιζόμαστε για την Ελευθερία».

Με τους φορτηγατζήδες λοιπόν..

 

Αφήστε ένα σχόλιο