«Συν-Εργασία» για μειώσεις μισθών

«Συν-Εργασία» για μειώσεις μισθών


του Παύλου Δερμενάκη

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πληθώρα επικοινωνιακών μέσων που διαθέτει προβάλει την εικόνα της παροχής στήριξης στους εργαζόμενους για τη διατήρηση της εργασίας τους και την οικονομική τους επιβίωση. Βασικό της εργαλείο το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο εξαπλώνεται και επεκτείνεται η αρχική κυβερνητική «εφεύρεση» του περασμένου Μαρτίου για μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων κατά 20%. Αυτό πλέον το καθεστώς επεκτείνεται μετά τον Ιούνιο, φτάνει προς το παρόν έως τις 15 Οκτωβρίου και αφορά πλέον όχι μόνο τους μηνιαίους μισθούς αλλά και το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων (σε αναλογία μισθών).

Όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», για το προσωπικό που θα εντάξουν σε αυτό, έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν μονομερώς τη μείωση του χρόνου εργασίας έως το 50%. Για το χρονικό διάστημα που θα ισχύει αυτό το καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, άρα και μειωμένου αντίστοιχα μισθού, το κράτος θα καλύπτει μέρος της διαφοράς του μισθού που χάνει ο εργαζόμενος καταβάλλοντας το 60% του σχετικού ποσού. Πρακτικά δηλαδή οι εργαζόμενοι συνεχίζουν, όπως ίσχυε μέχρι τώρα με το προηγούμενο πρόγραμμα της εκ περιτροπής εργασίας, να χάνουν το 20% των αποδοχών τους μέχρι 15/10. Για όσους εργαζόμενους με αυτές τις ρυθμίσεις το σύνολο των αποδοχών τους μπορεί να πέφτει κάτω από τον κατώτατο μισθό (είναι λογικό να συμβαίνει όταν ένα μεγάλο μέρος εργαζόμενων αμείβεται κοντά στον κατώτατο μισθό) το κράτος θα καλύπτει επιπλέον τη διαφορά ώστε να φθάνει ο τελικός μισθός στον κατώτατο. Όσοι εργαζόμενοι δεν εντάσσονται σε αυτή τη ρύθμιση δεν έχουν καμία εξασφάλιση και η επιχείρηση μπορεί να τους απολύσει.

Για να γίνει πιο «ελκυστικό» προς τους επιχειρηματίες το πρόγραμμα, ενώ αρχικά προέβλεπε ότι ο εργοδότης επιβαρύνεται με ολόκληρες τις ασφαλιστικές εισφορές, τώρα το κράτος αναλαμβάνει να πληρώσει και το 60% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο που ο εργοδότης έχει υποχρεώσει τον εργαζόμενο να μην εργάζεται! Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά στο διάστημα από 15 Ιούνη έως τέλη Ιούλη. «Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ελκυστικότερο και ευνοϊκότερο το πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενταχθούν στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης “Συν-Εργασία”», δήλωσε ο υπουργός εργασίας κ. Βρούτσης.

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις των μικρών επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι να ενημερώσουν το κοινό για την οικονομική στήριξη που έλαβαν κάνοντας σχετική ανάρτηση στο διαδικτυακό τους τόπο, αν έχουν, και τοποθετώντας μια αφίσα με πληροφόρηση για τη χρηματοδοτική βοήθεια που έλαβαν. Πώς είπαμε ότι τη λέμε αυτήν την πρακτική;

Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί από όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και από αυτές που συνεχίζουν να έχουν υψηλή κερδοφορία, με ένα μόνο κριτήριο, την μείωση του τζίρου τους κατά τουλάχιστον 20%.

Η προστασία της θέσης εργασίας και της ισχύουσας σύμβασης αφορά αποκλειστικά και μόνο την περίοδο εφαρμογής του προγράμματος. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ρήτρα για την απασχόληση και τις συμβάσεις μετά. Με τη λήξη του προγράμματος οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να απολύουν τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν σε αυτό είτε να προχωρούν σε αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας κατά το δοκούν.

Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν

Η αρχική, για την «εποχή κορωνοϊού», εκ περιτροπής εργασία σήμερα θεσμοθετείται σε μείωση έως 50% του χρόνου εργασίας συμπεριλαμβάνοντας επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων και έπεται η συνέχεια αρχές Φθινοπώρου. Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα «SURE» της Κομισιόν που αφορά τα εργασιακά θέματα έχει ορίζοντα το τέλος του 2022.

Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους μερικής-ελαστικής απασχόλησης. Αυτοί συνεχίζουν να αποτελούν την «πρώτη βάρδια στη γαλέρα των εργασιακών σχέσεων» χωρίς καμία προστασία ή βοήθεια.

Όσον αφορά τους απασχολούμενους στις μεταφορές και τον τουρισμό στις σχετικές επιχειρήσεις παρέχεται το δικαίωμα να τεθεί ένα μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από 1η Ιουνίου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα λαμβάνουν από το δημόσιο ειδική αποζημίωση 534 ευρώ το μήνα. Η προηγούμενη καταβολή του βοηθήματος έγινε στις 12 Απριλίου και η τρέχουσα έγινε θεωρητικά την 15η Ιουνίου. Όμως χιλιάδες εργαζόμενοι, που έχουν να λάβουν κάποιο έσοδο πάνω από δύο μήνες, έμειναν χωρίς το βοήθημα και αρκετοί πήραν αναλογία του ανωτέρω ποσού και όχι ολόκληρο. Οι αιτίες ποικίλες που συνδέονται με γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και λογιστικές τακτοποιήσεις εκ μέρους των εταιρειών σχετικά με το πότε βγήκαν σε αναστολή εργασίας.

Τέλος για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για το μήνα Μάιο προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ αν παρέμειναν σε αναστολή λειτουργίας μετά την 18η Μαΐου και 300 ευρώ εάν η αναστολή ήταν μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι στη σχετική υπουργική απόφαση προβλέπονται στις υποχρεώσεις των δικαιούχων να ενημερώνουν το κοινό για την οικονομική στήριξη που έλαβαν κάνοντας σχετική ανάρτηση στο διαδικτυακό τους τόπο, αν έχουν, και τοποθετώντας μια αφίσα με πληροφόρηση για τη χρηματοδοτική βοήθεια που έλαβαν. Η αφίσα θα πρέπει να έχει «ελάχιστο μέγεθος Α3» και θα πρέπει να αναρτηθεί «σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτίριο». Αυτά κατ’ εντολήν «άνωθεν», σύμφωνα με τα προγράμματα της Ε.Ε.


Το «Κερασάκι στην τούρτα»…

Είναι τόσο το ενδιαφέρον όλων των κυβερνήσεων για την προστασία της εργασίας ώστε η Ελλάδα βρίσκεται στην 138η θέση ανάμεσα σε 141 χώρες στον δείκτη της προστασίας ή μη των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Η κατάταξη αυτή δεν προέρχεται από κάποιους αριστερούς αναλυτές αλλά από το γνωστό World Economic Forum του Νταβός. Πρώτες είναι η Δημοκρατία της Σλοβακίας και η Δανία με 100, η Τουρκία βρίσκεται στη θέση 126 με 61 μονάδες, ακόμα και η Ζιμπάμπουε στην θέση 130 με 57 μονάδες και η Ελλάδα στη θέση 138 με μόλις 10 μονάδες. Μετά την Ελλάδα για να κλείσει ο κατάλογος ακολουθούν το Μπουρούντι, η Γουατεμάλα και η Υεμένη όλες με 3 μονάδες. Αυτές είναι οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα που έχει εξασφαλίσει, προς όφελος φυσικά των εργοδοτών και κυρίως του μεγάλου κεφαλαίου, το σάπιο πολιτικό σύστημα με όλες τις αποχρώσεις του.

από το «https://edromos.gr/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο