ΑΟΖ: Η αγνοημένη Κύπρος και η πονηριά της Αιγύπτου

ΑΟΖ: Η αγνοημένη Κύπρος και η πονηριά της Αιγύπτου


του Θεόδωρου Καρυώτη

Η Ελλάδα περίμενε 38 ολόκληρα χρόνια για να ασχοληθεί με την ΑΟΖ και όμως υπάρχουν κάποιοι ακόμα και σήμερα που την αποκαλούν Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη. Αλλά τώρα η Αθήνα έχει πάρει φόρα, μετά την οριοθέτηση με την Ιταλία, και θέλει να προχωρήσει και σε άλλες οριοθετήσεις ΑΟΖ με τα γειτονικά παράκτια κράτη. Έτσι μετά με την Ιταλία έρχεται η σειρά της Αιγύπτου. Αλλά υπάρχει μία μεγάλη, πολύ μεγάλη απορία. Γιατί η Ελλάδα αρνείται να οριοθετήσει επίσημα την ΑΟΖ της με αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δυο κρατών Ελλάδας και Κύπρου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν δέκα χρόνια και να συμπεριελάμβανε και τις γεωγραφικές συντεταγμένες που αναγνωρίζουν πλήρη επήρεια στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου! Ακόμα και χάρτης υφίσταται που δείχνει αυτή την οριοθέτηση παρόμοιος του επόμενου χάρτη.

Χάρτης οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου.

Γιατί αρνείται η ελληνική κυβέρνηση να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Κύπρο από το 2004; Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον σημερινό πόνο των Κυπρίων, όταν βλέπουν τον Νίκο Δένδια να προσγειώνεται στο Κάιρο για να συζητήσει ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, αντί να κατευθύνεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Ο Κώστας Βενιζέλος εξέφρασε τα αισθήματα των Κυπρίων αδελφών του όταν έγραψε:
«Είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πως εγκαταλείπει την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείπει το χώρο που ενώνει τα δυο κράτη. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Θα πρόκειται για μια κίνηση αυτοχειρίας για τον ελληνισμό, μια ενέργεια προσαρμογής στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης».

Όπως και εγώ είχα επισημάνει πρόσφατα: «Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να κάνει τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, κάτι που, όπως γνωρίζετε, δεν επιτρέπει η UNCLOS, όπως επίσης δεν επιτρέπει τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Λέγεται, επίσης, ότι θα αγνοηθεί η θάλασσα ανατολικά του 28ου παράλληλου που σημαίνει τον θάνατο της ΑΟΖ του μαρτυρικού νησιού σας».

Η πονηριά της Αιγύπτου

Η θέση της Αιγύπτου είναι απολύτως γνωστή από την επίσκεψη της τότε υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στο Κάιρο το 2009. Όταν κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία την ενημέρωσε ότι σε δύο ημέρες θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι και η τουρκική αντιπροσωπεία για να συζητήσουν την οριοθέτηση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Η κυρία Μπακογιάννη δεν εγκατέλειψε το τραπέζι, αλλά συνέχισε να συζητεί για την οριοθέτηση των δύο κρατών.

Η Αίγυπτος γνωρίζει, βάσει UNCLOS, ότι δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία αλλά συνεχίζει, έμμεσα, να δείχνει ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Από την αρχή φάνηκε ότι δεν θέλει να δώσει πλήρη επήρεια στα νησιά μας, και όχι μόνο, στο Καστελλόριζο και στην Στρογγύλη.

Το θέμα της επήρειας επιχείρησε να το χρησιμοποιήσει και στην οριοθέτηση με τη Κύπρο. Δεν ήθελε να δώσει πλήρη επήρεια στην Κύπρο, γιατί ήταν νησί. Οι Κύπριοι αντέδρασαν και τους αποστόμωσαν. Γνώριζαν ότι η Αίγυπτος είχε οριοθετήσει ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα με την Σαουδική Αραβία, η οποία δεν ήθελε να δώσει πλήρη επήρεια στα αιγυπτιακά νησιά Tiran και Sanafir, που ευρίσκονται απέναντι από τις ακτές της Σαουδικής Αραβίας, όπως δείχνει ο επόμενος χάρτης. Όμως, οι Αιγύπτιοι επέμειναν και κέρδισαν πλήρη επήρεια για τα νησιά τους.

Οριοθέτηση Αιγύπτου με Σαουδική Αραβία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έτσι, η Κύπρος γνωρίζοντας την παραπάνω συμφωνία, ανάγκασε την Αίγυπτο να δεχθεί ότι η Κύπρος διαθέτει πλήρη επήρεια. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ο στρατηγός Σίσι δεν θέλει να εξαγριώσει το Ερντογάν και ενδιαφέρεται για τμηματική (κάποιοι την αποκαλούν “μερική”, γιατί ακούγεται καλύτερα) οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ώστε να αποφύγει την συζήτηση της επήρειας του Καστελλόριζου και της Στρογγύλης. Εάν η Ελλάδα πραγματοποιήσει μια τέτοια οριοθέτηση, θα αυτοκτονήσει.

Μπορεί μια τέτοια οριοθέτηση να αποβλέπει στο να εμβολίσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να προβεί σε μια οριοθέτηση, που δεν επιτρέπει η UNCLOS, για να αναδείξει την παρανομία της Τουρκίας. Ένα από τα όπλα που διαθέτει η Ελλάδα και το διαδηλώνει παντού είναι ότι σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ καταγγέλλει την Τουρκία ότι το παραβιάζει συνεχώς. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τα πανηγύρια του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου, όταν αρχίσουμε και εμείς να παραβιάζουμε την UNCLOS.

Ο προκλητικός Τσαβούσογλου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας… διαβάστε τη συνέχεια στο Slpress.gr

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο