Ποιος έκαψε την Σμύρνη, ποιος καίγεται για τα Σκόπια

Ποιος έκαψε την Σμύρνη, ποιος καίγεται για τα Σκόπια

του Απόστολου Αποστολόπουλου

Σκόπια και Τουρκία βλέπουν και αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο, λίγο υπεροπτικά, λίγο περιπαικτικά, σίγουρα με άνεση, σαν να μιλάνε με μια χώρα που δεν έχει πάρει μυρουδιά ότι είναι ξοφλημένη, στα πρόθυρα διάλυσης, μια χώρα που ψυχορραγεί και οι γείτονες είναι έτοιμοι να μοιράσουν τα ιμάτιά της άνευ αντιστάσεως. Ο Κοτζιάς αφήνει να εννοηθεί ότι η λύση δεν είναι μακριά αλλά οι Σκοπιανοί επιμένουν ότι Μακεδόνες είναι μόνο αυτοί και κανείς άλλος. Tο τελευταίο εύρημα του Ερντογάν είναι ότι οι Έλληνες έκαψαν τη Σμύρνη και όχι οι Τούρκοι με τους Τσέτες, όπως έλεγαν τους Κούρδους τότε.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός αναφέρει ότι τους Σκοπιανούς ενθαρρύνουν οι Γερμανοί. Αυτοί, λέω, αφού υποδαύλισαν τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς της Σερβίας, καίγονται τώρα να ολοκληρώσουν την καταστροφή των Βαλκανίων, με τελευταίο θύμα την Ελλάδα και όργανο τους Σκοπιανούς. Η καγκελάριος Μέρκελ θα προτείνει, λέει, στο παρασκήνιο, ένα πιο χαλαρό μεταμνημονιακό καθεστώς με αντάλλαγμα υποχώρηση της Αθήνας στο όνομα των Σκοπίων. Σε κατανοητή μετάφραση αυτή η διπλωματική διατύπωση εννοεί ότι αν με τα χεράκια μας βγάλουμε τα ματάκια μας και ανοίξουμε την πόρτα του διαμελισμού της πατρίδας μας, τότε η Γερμανία θα μας κάνει τη χάρη να μας κάνει έκπτωση για τα έξοδα της κηδεία μας. Αυτή την ηγέτιδα του «ελεύθερου Δυτικού Κόσμου» (!) αποκαλούσε «μαντάμ» ο σημερινός πρωθυπουργός και μετά σ’ αυτήν την ίδια έτρεχε να της φιλήσει το χέρι κάθε φορά που ο Σόϊμπλε έβαζε βέτο, νομίζοντας (αφελώς ή εξ’ ανάγκης, αδιάφορο)ότι αυτή θα τον σώσει. Αλλά η μαντάμ Μέρκελ τον παρέπεμπε στους «θεσμούς», λέγοντάς του ότι πρέπει να είναι συνεπής. Τα ίδια λέει και τώρα με άλλο υπουργό, άλλαξε ο Μανωλιός. Το σκεπτικό είναι απλό: αν δεχθούμε τα Σκόπια ως Μακεδονία, τότε σύντομα τα Σκόπια θα απαιτήσουν να εξαφανίσουμε το όνομα Μακεδονία ως όνομα της βόρειας ελληνικής περιφέρειας. Έτσι, λοιπόν, η Γερμανία μαγειρεύει να μας κόψουν μια φέτα οι Σκοπιανοί και άλλη μια οι φίλοι τους οι Τούρκοι. Ε! τότε, χαλάλι, μπορεί και η Μέρκελ να φιλοτιμηθεί και να μας κόψει δυο δεκάρες από το χρέος.

Ο Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, μίλησε στη  μακεδονική διάλεκτο, όταν προ ημερών πήγε στα Σκόπια. Για να δώσει δυνατό σήμα υποστήριξης στις απαιτήσεις του Βερολίνου-διότι ουδείς αμφιβάλλει ότι ο  Τουσκ μιλάει ως φερέφωνο της κ. Μέρκελ και ουδόλως για το θέατρο σκιών που κινείται ως κυβέρνηση στα Σκόπια Ο ευρύτερος στόχος είναι να ολοκληρωθεί η καταστροφή των Βαλκανίων και η κυριαρχία της Γερμανίας. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να καταστρέψουν σε πλανητική κλίμακα κάθε ισχυρό κράτος, μικρό ή μεγάλο, ώστε κανείς να μην μπορεί να τους αντισταθεί. Η Γερμανία περιορίζει για την ώρα τις φιλοδοξίες της στα Βαλκάνια, όπου άλλωστε συνάντησε και τις πιο ισχυρές αντιστάσεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια με τον Τίτο και μια με την ελληνική Αντίσταση. Η χιτλερική μάστιγα, ο ναζισμός, δεν είχε βαθύτερο κίνητρο την ιδεολογία αλλά τα διαχρονικά κρατικά συμφέροντα της Γερμανίας, πέραν πάσης ιδεολογίας. Ο πυρήνας των ιδεών του Χίτλερ, περί της ανώτερης Αρείας Φυλής, έχουν τη ρίζα τους στις ιδέες του Γάλλου διπλωμάτη Αρθούρου ντε Γκομπινώ τον 19ο αιώνα. Ο Κίσινγκερ (Βήμα 3/12/89) έλεγε ότι ένα κράτος 80 εκ, μόνο του στο κέντρο της Ηπείρου (η Γερμανία), θα απειλούσε εκ νέου την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια που δεν έχει υποστεί πόλεμο και τεμαχισμούς.

Η αλήθεια για το Σκοπιανό είναι ότι χωρίς τον Μολυβιάτη και τον Καραμανλή το θέμα θα είχε «λυθεί» από καιρό. Αλλά τώρα ο καθένας φοβάται ότι θα θεωρηθεί προδότης αν υποχωρήσει από τους όρους του βέτο στο Βουκουρέστι και όλοι έχουν γίνει πατριώτες. Τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό τα συκοφάντησαν και τα εξύβρισαν αλλά ο πραγματιστής κ. Τσίπρας είδε το πλήθος και κατάλαβε ότι θα ήταν άκρως επικίνδυνο και αστόχαστο να το αγνοήσει. Τα εθνικά θέματα δεν οδηγούν απλώς σε πτώση την κυβέρνηση, όπως οι συντάξεις και οι μισθοί. Τα εθνικά μπορεί να οδηγήσουν πολύ πιο μακριά και η κατάληξη των πρωτεργατών της Χούντας με την προδοσία της Κύπρου δεν έχει ξεχαστεί.

Το εύρημα του Ερντογάν ότι τη Σμύρνη την έκαψαν οι Έλληνες είναι μια ακόμα επιβεβαίωση του κυνισμού όσων πιστεύουν ότι είναι ισχυροί. Κανένα ψέμα δεν τους τρομάζει. Θεωρούν ότι τίποτα δεν μπορεί να τους αγγίξει. Η ατιμωρησία είναι απόδειξη ισχύος, έχει διδάξει ο Θουκυδίδης.

Τα Βαλκάνια είναι βασικός δρόμος διέλευσης αερίου και πετρελαίου ενώ η Ελλάδα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και σπάνιων γαιών. Και με τη χειρότερη κυβέρνηση κάθε χώρα έχει όρια στις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει. Αν, όμως, απειληθεί και υπονομευθεί εκ των έσω η ενότητά της, αν δεν μπορεί να αντισταθεί, τότε η λεηλασία της απλουστεύεται. Αυτός είναι ο λόγος που τα Σκόπια μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Το «Μακεδονικό» είναι προπέτασμα ευρύτερων σχεδίων της γερμανικής στρατηγικής. Υποτίθεται ότι η Γαλλία εμφανίζεται ως υποστηρικτής μας αλλά το Παρίσι είναι αδύναμο σε σχέση με το Βερολίνο και η επίσκεψη του Μακρόν στις ΗΠΑ είχε μέτρια αποτελέσματα, αν δεν ήταν φιάσκο. Η Ελλάδα είναι ένα από τα πιόνια στην ευρύτερη διαμάχη ΗΠΑ-Γερμανίας, με τρίτους παίκτες την Τουρκία και τη Ρωσία. Το χειρότερο είναι ότι μια κακή λύση ίσως γίνει δυνατόν «να περάσει» και από την Αθήνα και από τα Σκόπια. Αλλά θα αφήσει εκκρεμότητες…

 

Αφήστε ένα σχόλιο