Τι έχει ο Πούτιν και χαμογελά πατέρα; -Η γεωπολιτική του σήμερα με λίγα λόγια.

Τι έχει ο Πούτιν και χαμογελά πατέρα; -Η γεωπολιτική του σήμερα με λίγα λόγια.

του Στέλιου Καραμανώλη

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Συρία.
Οι Κούρδοι σύμμαχοι των Αμερικανών αλλά και των Σύριων (άρα και των Ρώσων μέχρι πρόσφατα) αμύνονται σθεναρά.
Οι Συριακές δυνάμεις πλησιάζουν στην Αφρίν.
Ποιους θα βαρέσουν όμως Κούρδους ή Τούρκους;
Αν βαρέσουν τους Κούρδους τελειώνει το όνειρο τους για Κουρδικό Κράτος και φυσικά πλήττουν και τους Αμερικανούς που καθημερινά μειώνεται η επιρροή τους στην Μ. Ανατολή. Οι ΗΠΑ σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούν πολύ το τι θα κάνουν, γιατί θα έχουν απέναντι τους και τους Ρώσους αλλά και τον Σουλτάνο που θα νιώσει δυνατός και φυσικά δεν θα έχει πρόβλημα να βγει και από το ΝΑΤΟ και να προσκολληθεί στην Ευρασία.
Αν όμως βαρέσουν τους Τούρκους; Τότε οι Ρώσοι τι θα κάνουν;
Τίποτα. Δεν πρόκειται να χάσουν την Συριακή συμμαχία, αφού σε κάθε περίπτωση μπορούν να αφήσουν τους Κούρδους να τρώγονται μεταξύ τους. Άρα πάλι Κουρδικό κράτος που δεν θέλει κανείς δεν πρόκειται να υπάρξει. Από την άλλη οι Τούρκοι θα υποστούν βαρά ήττα και θα νιώσουν μόνοι. Με ποιόν θα συνθηκολογήσουν με τις ΗΠΑ που θα υποστηρίζει τους Κούρδους και που τις θεωρεί ο Σουλτάνος ως κύρια υπεύθυνες για το πραξικόπημα; Όχι. Με τους Ρώσους φυσικά και αποδυναμωμένοι θα αναγκαστούν πάλι να φύγουν από το ΝΑΤΟ και να παραδοθούν στην επιρροή των Ρώσων. Οι ΗΠΑ πάλι χαμένες αφού οριστικά χάνουν έναν παραδοσιακό σύμμαχο στην ΜΑ.
Τι έχει ο Πούτιν και χαμογελά πατέρα;
Σε κάθε περίπτωση εμάς τα μπατζάκια μας θα πάρουν φωτιά. Σειρά έχει το Αιγαίο σαν συνοριακή γραμμή Ευρασίας – ΝΑΤΟ. Τα περί ευρωπαϊκών συνόρων είναι κουραφέξαλα.
Σε αυτά τα σενάρια πόσο πιθανόν αύριο ο Ρώσος να ανεχθεί να κατεβάζει πλοία από τα στενά μέχρι την Συρία και να είναι λοκαρισμένος στα -3 μίλια από όπλα του ΝΑΤΟ και να μην μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση που βληθούν; Άρα τι θα επιδιώξει; Τα σύνορα να μεταφερθούν δυτικότερα κάπου στην μέση του Αιγαίου… Τα περί ομοθρησκείας είναι και αυτά κουραφέξαλα.
Το Brexit θα διαλύσει την ΕΕ και το ΗΒ με 42 χώρες κοινοπολιτεία θα επιβληθεί σε αυτήν στήνοντας μια ευρωπαϊκή μονοκρατορία και που κατά πάσαν πιθανότητα θα ζητήσει και μάλλον θα καταφέρει να πάρει την επιρροή στην Κύπρο για τον έλεγχο μέρους της ενέργειας και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα.
Η Γερμανία από την άλλη δείχνει να χάνει δύναμη στην Ευρώπη. Ο γερμανικός προτεσταντικός μεγαλοϊδεατισμός της για άλλη μια φορά την διαλύει. Αφού σκότωσε τις αγορές της στον νότο συνεχίζει το πλιάτσικο μην έχοντας ακόμα αποφασίσει πως θα κινηθεί. Θα απομονωθεί ελπίζοντας ή θα ξαναρίξει τα αποθεματικά της στην ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζοντας αυτή τη φορά η ίδια το ευρώ; Η εσωτερική της κρίση αναπόφευκτη με ένα κράμα λαού πολλών εθνοτήτων με απρόβλεπτες αντιδράσεις και έχοντας μια Βρετανία απέναντι έτοιμη να την κατασπαράξει, αλλά και μια Ρωσία έτοιμη για σκληρές συμφωνίες αερίου. Άλλωστε ιστορικά οι Βρετανοί ποτέ δεν άφησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ευρώπη να ελέγχεται από κεντροευρωπαϊκό κράτος. Το κόστος που θα κληθεί αύριο να πληρώσει η Γερμανία σε μεταφορές και ενέργεια δεν θα είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Όσο έχει αποθεματικά θα κρύβει το πρόβλημα. Μετά όμως; Οι κόλακες που την περιβάλλουν θα την εγκαταλείψουν. Η κρίση θα χτυπήσει το εσωτερικό της και ο κρότος θα ακουστεί.
Η ιστορικά στρατηγική της Ρωσίας είναι «ξεκαθάρισε με την Δύση και μετά έλα να μιλήσουμε» Ήδη την ένταξη της στην ΕΕ η Τουρκία την έχει τινάξει προ πολλού στον αέρα. Μένει η βάση του Ινσιρλίκ. Μόλις την παραδώσει στους Ρώσους το κεφάλαιο ΝΑΤΟ κλείνει οριστικά. Αυτό το γνωρίζουν οι ΗΠΑ και ψάχνουν τρόπους να μεταφέρουν τα πυρηνικά τους από εκεί. Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι σε αυτή την φάση θα περιορισθούν στα Κάτω του Ευφράτη…
από το «facebook»

Αφήστε ένα σχόλιο