Η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις και η τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία -κι ένα σχόλιο του Μίκη

Η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις και η τύχη των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία -κι ένα σχόλιο του Μίκη


του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Μια από τις πάμπολλες θλιβερές συνέπειες της κρίσης στις ελληνορωσικές σχέσεις που τώρα αρχίζει, είναι ότι κατεστράφη και ο μοναδικός διεθνής δίαυλος που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Αθήνα για την απελευθέρωση των δύο κρατούμενων στρατιωτικών μας στην Τουρκία, για τους οποίους λένε ότι ενδιαφέρονται οι Έλληνες πολιτικοί.

Στη σημερινή διεθνή συγκυρία η μόνη δύναμη σήμερα που έχει τέτοιες σχέσεις με την Τουρκία που θα μπορούσε να ζητήσει και ενδεχομένως να πετύχει την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών είναι η Ρωσία. Ο μόνος ξένος ηγέτης που έχει σήμερα μεγάλη επιρροή και στενές σχέσεις με τον Ερντογάν, που θα του επέτρεπαν μια τέτοια κίνηση, είναι ο Πούτιν.

Δεν σημαίνει αυτό ασφαλώς ότι θα το έκανε ο Πούτιν. Αλλά είναι ο μόνος που θα μπορούσε να το κάνει και, ενδεχομένως, ο μόνος διεθνώς που θα είχε συμφέρον. Αν υπήρχε ελληνική διπλωματία και δεν είχε μετατραπεί προ πολλού σε όργανο των πιο ψυχροπολεμικών δυνάμεων παγκοσμίως, θα μπορούσε και θα έπρεπε ενδεχομένως να το προσπαθήσει. Τώρα βέβαια, δυστυχώς για τους δύο κρατουμένους, αυτός ο δρόμος έκλεισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Γερμανία δεν μπορούν να το κάνουν, αφού δεν μπορούν καν να απελευθερώσουν δικούς τους υπηκόους που κρατούνται από την Άγκυρα.

Είναι αμφίβολο και αν η Ουάσιγκτων θέλει καν την απελευθέρωση τω δύο στρατιωτικών. Πιθανώς την βολεύουν εκεί που βρίσκονται. Ούτε φυσικά υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι η Γερμανία ή κάποιος άλλος θα ξόδευε διπλωματικό ή πολιτικό κεφάλαιο για να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς.

Οι «σύμμαχοι», «εταίροι» και «φίλοι» της Ελλάδας δεν έχουν τον παραμικρό λόγο να της δώσουν τίποτα, αφού μπορούν να αρπάζουν ότι θέλουν από τη δύσμοιρη χώρα μας, με τους πολιτικούς μας να μην ενδιαφέρονται παρά πως θα τους εξυπηρετήσουν.

‘Όπως είπαμε και προηγουμένως, η ενδεχόμενη χρήση του «ρωσικού διαύλου» για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, θα προϋπέθετε την ύπαρξη ελληνικής κυβέρνησης και ελληνικής διπλωματίας. Σήμερα, η Ελλάδα, η κυβέρνησή της, το κράτος της, τα μέσα της, οι οικονομικοί και κοινωνικοί της «προύχοντες» μετέβαλαν τη χώρα σε Γραφείο Διεθνών Εξυπηρετήσεων, από τους πρόσφυγες που θα μας στείλει πεσκέσι η Γερμανία μέχρι τις απελάσεις των Ρώσων.

Να δούμε τι μας περιμένει ακόμα. Γιατί φοβόμαστε ότι είδαμε μόνο την αρχή.

από το «http://www.konstantakopoulos.gr/»

Το σχόλιο του Μίκη Θεοδωράκη

Και βέβαια είναι μόνο η αρχή. Γιατί αυτό που βλέπουμε σήμερα (Πρέσπες κλπ.) είναι η «μικρή εικόνα», γιατί φυσικά την «μεγάλη» την αποκρύπτουν επιμελώς από τον λαό μας. Κι αυτή είναι το Σχέδιο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την διάλυση της Ρωσίας! Εκεί εντάσσεται και ο νέος ρόλος της χώρας μας ως κεντρικού κρίκου στην αλυσσίδα των δύο άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων: της Αλβανίας και των Σκοπίων.

Σ’ αυτή την προπαρασκευή κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Πάϊατ, που πρωτοστάτησε στα γεγονότα στην Ουκρανία με την «αναβάθμισή» της σε κεντρικό ρόλο λόγω της γειτνίασής της με την Ρωσία.

Η Ελλάδα έχει ήδη επιλεγεί σε κεντρικό κρίκο σ’ αυτήν την επιθετική πολιτική. Ήδη έχει αρχίσει η μεταφορά των νατοϊκών βάσεων από την Τουρκία στην Ελλάδα, που παράλληλα υποχρεώθηκε να δώσει την «ευλογία» της για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και αύριο-μεθαύριο και της Αλβανίας. Για τον λόγο αυτόν δημιούργησαν την κρίση στην χώρα μας για την Μακεδονία με την αποδοχή εκ μέρους μας να χαρίσουμε την ιστορική και πολιτιστική ελληνική Μακεδονία σε μια χώρα που δεν έχει απολύτως καμμία σχέση μαζί της.

Κι αυτό μόνο και μόνο γιατί βιάζονται να τελειώσουν με τον βαλκανο-νατοϊκό κρίκο των Βαλκανίων που λόγω της γεωγραφικής του θέσης θα παίξει στο μέλλον βασικό ρόλο στην επόμενή τους έφοδο για την διάλυση της Ρωσίας.

Η παρούσα κυβέρνηση θέλοντας να αποδείξει με κάθε τρόπο την πλήρη μεταβολή της χώρας μας σε ένθερμο υπηρέτη ξένων συμφερόντων, αποφάσισε επί πλέον των όσων έπραξε με τα Σκόπια, να απελάσει ορισμένους Ρώσους διπλωμάτες κόβοντας κάθε επαφή με μια χώρα και έναν λαό με τον οποίο είχαμε άριστες σχέσεις με ιστορικό θα έλεγα χαρακτήρα.

Η ενέργεια αυτή που δεν έγινε ποτέ έως σήμερα από καμιά ελληνική κυβέρνηση, μας αποδεικνύει πόσο αδίσταχτοι και επικίνδυνοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν. Άκαρδοι και ψυχροί μπροστά στον θρήνο των απλών ανθρώπων που τους καταδίκασαν σε φτώχια και σε πείνα αλλά και ανάξιοι απέναντι σε μια πατρίδα που δεν δέχθηκε ποτέ να γονατίσει μπροστά σε τόσους και τόσους ισχυρούς που επιδίωξαν κατά καιρούς να μας μεταβάλουν σε υποζύγια των δικών τους επιδιώξεων και συμφερόντων.

Αθήνα, 19.7.2018
Μίκης Θεοδωράκης

από το «http://mikistheodorakis.gr/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο