Ζαχάροβα: Με αφορμή την 25η Μαρτίου εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επιθετική ρωσοφοβία

Ζαχάροβα: Με αφορμή την 25η Μαρτίου εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επιθετική ρωσοφοβία


του Θανάση Αυγερινού

Επιβεβαιώνοντας το κάκιστο -ίσως και το χειρότερο ιστορικά- επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων, η επίσημη εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα εγκαλεί την κυβέρνηση των Αθηνών για μια «άνευ ορίων εχθρική εκστρατεία» και για «εγκληματικές αποφάσεις», όπως χαρακτηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Εν είδει «εορταστικού διαβήματος» μάλιστα εκφράζει τη λύπη της ότι αντί ευχών και λόγω του αποκλεισμού των Ρώσων αξιωματούχων από τους επίσημους εορτασμούς, η Ρωσία αναγκάστηκε να υπενθυμίσει στην Ελλάδα «τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».

Η δήλωση της Μ.Ζαχάροβα αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ως απάντηση σε ερώτημα δημοσιογράφου, που υπενθυμίζει ότι «η Ρωσική Αυτοκρατορία – Ρωσία είχε αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία» και ζητά το σχόλιό της για τον αποκλεισμό των Ρώσων εκπροσώπων από τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης της υψηλόβαθμης Ρωσίδας διπλωμάτη έχει ως εξής σε πρόχειρη μετάφραση:

«Ανάμεσα στους ηγέτες της ανώτατης βαθμίδας του ελληνικού κράτους στην αυγή της εγκαθίδρυσής του υπήρχαν πολλοί από αυτούς, που προηγουμένως υπηρέτησαν αφοσιωμένα την Πατρίδα μας με πίστη και εντιμότητα επί μακρόν. Για του λόγου το αληθές είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι κατά τη μακροχρόνια ιστορική πορεία κανείς στην Αθήνα δεν αμφισβήτησε αυτά τα γεγονότα. Απέδιδαν εκεί τη δέουσα τιμή στον καθοριστικό ρόλο των ρωσικών όπλων και της διπλωματίας στη νίκη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τιμούσαν τη μνήμη των φιλελλήνων μας και διαφύλασσαν με φροντίδα τις σελίδες του ένδοξου κοινού παρελθόντος των δύο χωρών.

»Αλίμονο, σήμερα η κατάσταση υπέστη αλλόκοτες μεταμορφώσεις, οι οποίες είναι ακόμη πιο ανεξήγητες, διότι η σαθρή τους βάση διαμορφώνεται από μια πολύ αμφίβολη πολιτική συγκυρία. Η απουσία των Ρώσων εκπροσώπων από τους παραδοσιακούς εορτασμούς με αφορμή την εθνική εορτή της χώρας, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι μόνον ένα στοιχείο της άνευ ορίων εχθρικής εκστρατείας, η οποία, επικαλούμενη την τρέχουσα διεθνή κατάσταση, αναπτύχθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Κ. Μητσοτάκη. Στόχος είναι να διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη οτιδήποτε σχετίζεται με τη Ρωσία, θυσιάζοντας για χάρη πρόσκαιρων περιστάσεων τους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς-πνευματικούς δεσμούς μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού λαού.

»Πάνω στο κύμα μιας επιθετικής ρωσοφοβίας η Αθήνα επιμένει στις εγκληματικές αποφάσεις της, ειδικότερα στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, τα οποία το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί για την εξόντωση αμάχου πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων, που ζουν στην περιοχή της Αζοφικής. Κρυπτόμενη πίσω από τις συλλογικές αποφάσεις της Δύσης, η σημερινή ηγεσία της χώρας διέκοψε τον διάλογο και κάθε αλληλεπίδραση μαζί μας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, ανάμεσα σε άλλες διπλωματικές αποστολές της Ε.Ε., να περιφρονήσει τους κανόνες της διπλωματικής επικοινωνίας και να αγνοήσει πρόσκληση για συνομιλία με την ηγεσία του ρωσικού ΥΠΕΞ.

»Στις 25 Μαρτίου διαβιβάσαμε τις σκέψεις και τις εκτιμήσεις μας απευθείας στην ελληνική πρεσβεία. Είναι λυπηρό που αντί να στείλουμε όπως κάποτε τις τόσο αρμόζουσες φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, είμαστε αναγκασμένοι αυτή την ημέρα να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».

από το «https://kosmodromio.gr/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο