Η σταθερότητα φεύγει, η αστάθεια έρχεται

Η σταθερότητα φεύγει, η αστάθεια έρχεται


Ο κόσμος ψήφισε δυο φορές Μητσοτάκη για να αποφύγει τρικυμίες στην πολιτική ζωή. Αλλά όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος. Είναι η ώρα που η σταθερότητα φεύγει και η αστάθεια έρχεται και όχι μόνο στη χώρα μας. Έχουν συσσωρευθεί σχεδόν όλα τα στοιχεία που οδηγούν σε ισχυρό πλήγμα της σημερινής νηνεμίας. Στην Ελλάδα το πιο φανερό είναι η ακρίβεια. Το υπνωτικό μπαίνει στα ελληνοτουρκικά. Μία δημόσια εκδήλωση της ανησυχίας των ελίτ είναι η «στρογγυλή τράπεζα» που οργάνωσε η εφημερίδα Καθημερινή όπου ποικίλοι εγκέφαλοι ψηλάφησαν το «σώμα» της χώρας, από τι πάσχει, πόσο αντέχει (ακόμα), τι χρειάζεται ώστε, όπως λένε, «να αλλάξουν όλα για να μείνουν τα ίδια».

Διαβάζουμε ότι έχουν ήδη φύγει από τα νησιά μας πολύτιμα όπλα για την άμυνά μας για να σώσουμε την Ουκρανία από τους κακούς Ρώσους. Ταυτόχρονα διαβάζουμε ότι ούτε η Γαλλία έχει απόθεμα όπλων αρκετό για να πολεμήσει έστω μερικές μέρες, αν χρειαστεί, την ώρα που ο Μακρόν μιλάει για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Εμείς για πόσες μέρες έχουμε οπλισμό αν η Τουρκία μας απειλήσει έμπρακτα; Κανείς ούτε θέτει ούτε φυσικά απαντά σε τέτοια ερωτήματα. Ο λόγος; Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμπλέουν σε ένα κλίμα εφησυχασμού, ότι όλα πλέον ρυθμίζονται ειρηνικά.

Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί από την Ουκρανία ως τη Γάζα και ήδη έχουν μεταφερθεί στις μητροπόλεις, στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και ιδίως στο Βερολίνο

Ωστόσο, αν κάποιος ανησύχησε μήπως ο πρωθυπουργός κινδύνευσε στην Ουκρανία, Έλληνας κάτοικος-αυτόπτης μάρτυρας λέει ότι η ρωσική οβίδα έπεσε τουλάχιστον δυο χιλιόμετρα μακριά τους.

Τελικά πρέπει να εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει ότι η βάρκα γέρνει. Την πρώτη τετραετία δεν υπήρχαν φήμες ότι ο πρωθυπουργός πάει Ευρώπη. Τώρα (και όχι μόνο στην Ελλάδα) τα συστημικά (δεξιά) κόμματα παραπαίουν, μαζί και ο Μητσοτάκης-Ν.Δ. Θέση εκτός Ελλάδας βρήκε πρώτος ο Τσίπρας που τον διόρισαν (η Ε.Ε.) επίτροπο Δυτικών Βαλκανίων, ανταμοιβή για τις Πρέσπες.

Η διαφορά είναι ότι τα ελληνοτουρκικά απαιτούν πολλαπλάσιου μεγέθους και βάρους απώλειες, μας το λέει ολοκάθαρα ο Ερντογάν. Υπάρχει ανησυχία για τις αντιδράσεις όχι από τους πατριώτες αλλά από όσους θα θέλουν να εμφανιστούν εκ των υστέρων ως άσπιλοι σωτήρες/τιμωροί. Συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει μεν το έδαφος αλλά θέλει άλλος να βάλει την υπογραφή του. Επειδή όλοι ξέρουν ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που υπόσχονται θέσεις διαφυγής αλλά δεν κρατάνε τον λόγο τους τα αφεντικά εκεί στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί από την Ουκρανία ως τη Γάζα και ήδη έχουν μεταφερθεί στις μητροπόλεις, στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και ιδίως στο Βερολίνο. Οι ηγεμονικές ελίτ αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να καθυστερήσουν το ξέσπασμα των υποτελών, αλλά το κύμα φουσκώνει. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ή στη Γάζα είναι ρωγμές που οφείλονται και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν αδυναμίες στο κέντρο της Αυτοκρατορίας. Αν υπάρξει τελικά ρήξη αυτή φαίνεται θα ξεκινήσει από το Κέντρο προς την περιφέρεια και όχι το αντίστροφο. Η σκληρή πειθαρχία που έχει επιβληθεί απαγορεύει τοπικές εξεγέρσεις. Κανείς δεν τολμάει να ξεφύγει από το μαντρί – οι ΗΠΑ είναι πλέον επικίνδυνες για τους φίλους, έλεγε ο Κίσινγκερ. Παραμένει το ερώτημα για τη στάση του Βερολίνου. Σε ένα μικρό προτεκτοράτο, όπως η Ελλάδα, λίγοι θα μπορούσαν έγκυρα να απαντήσουν.

από το «https://edromos.gr/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο