Η «άλλη» Ελλάδα της κας Μπακογιάννη και η αλήθεια

Η «άλλη» Ελλάδα της κας Μπακογιάννη και η αλήθεια


του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Καταθέτω τον απέραντο θαυμασμό μου στο ταλέντο και τη δεξιοτεχνία της κας Ντόρας Μπακογιάννη να διαστρέφει την αλήθεια, να κατασκευάζει κατά το δοκούν πραγματικότητες, καθώς και για την υψηλή της τέχνη να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο και τη νύκτα ημέρα.

Φυσικά, δεν είναι η μόνη διαπρέπουσα σε τούτη την υψηλή τέχνη, αλλά σύσσωμο το πολιτικό σύστημα από τη δεξιά έως την αριστερά, που ως άριστοι μαθητές της ανώτατης σχολής… Καλών Τεχνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους δασκάλους τους, καταλαμβάνοντας περίοπτη θέση μεταξύ των μεγάλων της… τέχνης και μάλιστα εκείνων της παραστατικής.

Αλλά, οφείλω να ομολογήσω, ότι δίκαια η κα Μπακογιάννη διεκδικεί όχι απλά την πρώτη θέση, αλλά ακόμη και πολλά βραβεία φιλοτεχνώντας το επίσημο «αφήγημα» και υπερασπιζόμενη το «έργο» του… πανάρετου αρίστου αδελφού της.

Αναφέρομαι στην πρόσφατη συνέντευξη της κας Μπακογιάννη στον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Σαχίνη στην εκπομπή «Αντιθέσεις» της «Κρήτη TV». Όποιος θέλει ας δει την εκπομπή, προσωπικά είδα λίγο. Δεν άντεξα για πολύ τη λουδοβίκεια έπαρση της αφ’ υψηλού φιλάνθρωπου και της νοοτροπίας «ευεργέτη» απέναντι στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, που διέπει την ίδια, αλλά και την κυβέρνηση των «αρίστων» που υποστηρίζει. Φυσικά οι «άριστοι» παραδειγματιζόμενοι, από τους έχοντες το… ηθικόν πλεονέκτημα που προηγήθηκαν σε αυτήν τη σκυταλοδρομία ολοκληρωτικής διάλυσης και ξεπουλήματος ακόμη και κάθε σπιθαμής εδάφους αυτής της έρμης χώρας, δεν θα μπορούσαν να μείνουν πίσω.

Ισχυρίστηκε η κυρία Μπακογιάννη με την απόλυτη βεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον απατεώνα κατά την ώρα της δουλειά του, για να μπορέσει να πείσει τα ανυποψίαστα και εύπιστα θύματά του, ότι σήμερα έχουμε μια νέα Ελλάδα που καμιά σχέση δεν έχει με το 2018 της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος… καλλιτέχνης βιρτουόζος της παραχάραξης της αλήθειας και αυτός, μας έβγαλε -στη φαντασία του- από τα μνημόνια).

Κατά την κα Μπακογιάννη έχουμε μια Ελλάδα του «φωτός», της αξιοπιστίας, της ανάπτυξης που χαίρει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Με μια Ελλάδα στη… σωστή πλευρά της ιστορίας (προσθέτω εγώ). Με μια κυβέρνηση που καταφέρνει να ξεπερνάει τις κρίσεις και να συμπαρίσταται έμπρακτα (μέσω των επιδομάτων και των διάφορων pass προφανώς) στους ευάλωτους,… αναδιανέμοντας τον πλούτο. Περίσσεψε κανένα βραβείο Λένιν βρε παιδιά, να χορηγήσουμε στον Κυριάκο και την Ντόρα για την προσφορά τους στον… σοσιαλισμό;

Δεν περίσσεψε όμως κανείς, για να υπενθυμίσει στην κα Μπακογιάννη, ότι σε μια χώρα όπως την περιγράφει ότι είναι η Ελλάδα σήμερα, δηλαδή, σε μια πολιτεία αξιοκρατική, ευνομούμενη, με θεσμούς κοινωνικά ευαίσθητους και μια κοινωνία συνεκτική που προοδεύει, δηλαδή σε μια διαφορετική χώρα από την πτωχευμένη που παρέλαβε η ΝΔ και ο Μητσοτάκης το 2019, με την κοινωνία σε αποσύνθεση, που τώρα ανακάμπτει δραστικά, ώστε να ταιριάζει στις περιγραφές της κας Μπακογιάννη, δεν χωρούν ευάλωτοι!

Ακόμη και σε μια ευημερούσα και πλούσια κοινωνία μπορεί να υπάρχουν πτωχοί. Ευάλωτοι όμως που κινδυνεύουν κάθε στιγμή να τους πετάξουν με τις κλωτσιές έξω από το σπίτι τους, να μην έχουν τα βασικά, να κρυώνουν τον χειμώνα, ενδεχομένως να πεινούν, ή και καταδικασμένοι στην ανέχεια και την ανεργία να περιμένουν την ελεημοσύνη του κάθε Μητσοτάκη, ή Τσίπρα, έχοντας χάσει κάθε αξιοπρέπεια, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν!

Ψιλά γράμματα είναι αυτά, βέβαια, για την καθεστηκυία τάξη που φροντίζει ακατάπαυστα για την αναπαραγωγή της, με την κα Μπακογιάννη να είναι από τους πιο φανατικούς θιασώτες της, να διαπρέπει σε… φιλάνθρωπον και ελεήμονα ρητορική κάνοντάς μας συστηματικά bulling στη λογική και την εμπειρία μας.

Τα επίσημα στοιχεία

Για κακή τύχη όμως της εν λόγω πολιτικού απατεώνος και κάθε άλλου της συμμορίας που διαφεντεύει αυτόν τον τόπο για δεκαετίες, υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία. Τα δικά τους στοιχεία! Που όσο και να προσπαθούν να τα «μαγειρέψουν» την αλήθεια δεν μπορούν να την κρύψουν!

Με κίνητρο ακριβώς τους ισχυρισμούς της κας Μπακογιάννη – Μητσοτάκη για μια «άλλη» Ελλάδα, περίπου ευημερούσα στις μέρες του Napoléon le Petit Κυριάκου και της ΝΔ, μολονότι τα βιώματα όλων μας είναι στην αντίθετη εντελώς κατεύθυνση, συνέταξα τον επισυναπτόμενο πίνακα. Χρησιμοποίησα αποκλειστικά τα στοιχεία από τους εθνικούς λογαριασμούς (ΕΛΣΤΑΤ και ΟΔΔΗΧ), μολονότι τα πραγματικά δεδομένα όπως τα βιώνουμε είναι πολύ χειρότερα, μένοντας αποκλειστικά στα μεγέθη που ακτινογραφούν την καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας που συνεχίζει ακάθεκτη εδώ και 13 χρόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους. Δηλαδή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και το δημόσιο Χρέος, καθώς και την εξέλιξή τους από το 2009 (χρόνος ξεσπάσματος της κρίσης) κι εντεύθεν. Και τα δύο μεγέθη παρουσιάζονται χρονολογικά κατ’ έτος τόσο σε τρέχουσες (αγοραίες) τιμές, όσο και σε σταθερές με έτος βάσης το 2018 (που υποτίθεται ότι μας απήλλαξαν των μνημονίων, και η κα Μπακογιάννη έθεσε ως ορόσημο διαφοροποίησης), ήτοι με βάση την αξία του νομίσματος σε σχέση με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, δηλαδή με βάση την αγοραστική δύναμη του νομίσματος όπως αυτή διαμορφώνεται στην πορεία του χρόνου. Φυσικά στα στοιχεία αυτά κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει τα αντίστοιχα για το ιδιωτικό χρέος, την απασχόληση, το εισόδημα, τις ανύπαρκτες επενδύσεις που βρισκόμαστε λίγο επάνω από την Υεμένη, την καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής κτλ, κτλ…

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)

Στον πίνακα αυτόν που ο καθένας μπορεί να ελέγξει για την ακρίβεια των στοιχείων του, διαπιστώνουμε, ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, που εξέλαβε με την πάροδο του χρόνου μόνιμα χαρακτηριστικά συνεχούς αποσύνθεσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, μακρυά από της επικοινωνιακές πομφόλυγες κάθε κας Μπακογιάννη και κάθε άλλου διαπρεπούς γκάνγκστερ, όποιας πολιτικής απόχρωσης, που πλιατσικολογεί με τους ομοίους του πάνω στο σε αφασία, σχεδόν νεκρό, σώμα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Έτσι παρατηρούμε ότι σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται μειωμένο κατά 19,17% σε σχέση με το 2009, ενώ σε πραγματικές τιμές αποπληθωριζόμενο με έτος βάσης το 2018 η πτώση αυτή έχει την μορφή πραγματικής κατρακύλας και φτάνει το -34,42%, ή σε απόλυτους αριθμούς από 252,939 δις ευρώ το 2009 (πάντα σε σταθερές τιμές 2018) στις 31/12/2022 είναι ζήτημα να έφτασε με βάση τα προσωρινά στοιχεία τα 174,601 δις ευρώ.

Φυσικά, σε τρέχουσες τιμές τα μεγέθη εμφανίζονται ευνοϊκότερα, γι’ αυτό και είναι προτιμητέα η χρήση τους από τους πολιτικούς και τους οικονομολογούντες. Έτσι, σε τρέχουσες τιμές παρουσιάζεται το ΑΕΠ αυξημένο σήμερα σε σχέση με το 2018, που υποτίθεται μας έβγαλαν (με τυμπανοκρουσίες) από τα μνημόνια, για να μπορεί να θριαμβολογεί η κυρία Μπακογιάννη.

Η πραγματικότητα όμως και μάλιστα δραματική εμφανίζεται κάνοντας την αναγωγή σε σταθερές τιμές 2018 (αφαιρώντας δηλαδή τον πληθωρισμό) και ιδού η προϊούσα ύφεση εμφανίζεται ξεκάθαρη. Από 179,558 δις ευρώ ΑΕΠ το 2018, φτάσαμε τέλος του 2022 στα 174,601 δις παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του -3,69% σε σχέση με το 2021. Το έτος δηλαδή, όπου όντως είχε σημειωθεί μια μικρή άνοδος μετά την κατάρρευση το 2020 λόγω των παρατεταμένων lockdown και τους περιορισμούς σε κάθε οικονομική δραστηριότητα, με αφορμή το πανδημικό φαινόμενο και την τραγική από πλευράς κυβέρνησης και «ειδικών» αντιμετώπισή του. Μια αντιμετώπιση, που ειρήσθω εν παρόδω, έχει οδηγήσει μέχρι τώρα σε 36.000 θανάτους, κατατάσσοντας τη χώρα μας 14η παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού και από τις πρώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοια επιτυχία της «Νέας Ελλάδας» υπό τη… σεπτή διακυβέρνηση του κόμματος της κας Μπακογιάννη συνεπικουρούμενης από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Εάν μάλιστα παρατηρήσουμε την εξέλιξη του ΑΕΠ από το 2009 κι εντεύθεν μέχρι σήμερα θα διαπιστώσουμε ότι στα 8 από τα 13 χρόνια παρατηρούνται αρνητικές τιμές και μάλιστα έντονες και μόλις στα 5 χρόνια (2015, 2017, 2018, 2019 και 2021) κάποιες αναιμικά θετικές τιμές (εκτός του 2021 που υπήρξε σημαντική άνοδος επειδή η οικονομία βγήκε από τους περιορισμούς του 2020, αλλά μέχρις εκεί -δεν είχε διάρκεια).

Ύφεση λοιπόν που διαρκεί ολόκληρα 13 χρόνια και σε αυτήν από το καλοκαίρι του 2021 ήλθε να προστεθεί ο πληθωρισμός που κατατρώγει τα υπολείμματα των εισοδημάτων και καθιστά τους ανθρώπους ευάλωτους για να έχουν δουλειά οι επαγγελματίες της φιλανθρωπίας και οι κυβερνήσεις τους, με τα κοράκια έτοιμα να αρπάξουν τα σπίτια τους υπό τις ευλογίες του νόμου και του Αρείου Πάγου βεβαίως – βεβαίως!

Το χρέος

Εάν επίσης, παρατηρήσουμε την εξέλιξη του χρέους, που πλέον κανείς δεν ασχολείται μέχρι που οι… πολυαγαπημένοι μας ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μας επιβάλλουν ξανά (οσονούπω δηλαδή) ολοκληρωτική καραντίνα, τα πράγματα εξελίσσονται εξ ίσου άσχημα. Από ένα χρέος σε σταθερές τιμές 2018 το 2009 στο 126,74% ως ποσοστό του ΑΕΠ (που στάθηκε η αφορμή της επιβολής των μνημονίων), προσέγγισε το 2018 το 200% (199,91%) για να φτάσει στο τέλος του 2022 το 208,64%! Ενώ σε απόλυτους αριθμούς σε τρέχουσες τιμές από 301,061 δις ευρώ το 2009 (320,587 με τιμές 2018) έφτασε στο τέλος του 2022 τα 400,276 δις ευρώ (ή 364,387 δις σε τιμές 2018), με ενδιάμεση τιμή το 2018 της υποτιθέμενης εξόδου μας από τη μνημονιακή μέγγενη τα 358,949 δις ευρώ, έχοντας στο μεταξύ πληρώσει μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια για την εξυπηρέτησή του, προκειμένου να γίνουμε ευάλωτοι και να μας φροντίζουν με τα διάφορα pass οι φιλάνθρωποι κυβερνήτες μας και η κυρία Μπακογιάννη.

Μπροστά στις εκλογές

Έρχονται εκλογές. Ας έχουμε υπ’ όψη μας τα παραπάνω στοιχεία και πως διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα στο πλαίσιο του θεάτρου σκιών όπως έχει εξελιχθεί ο πολιτικός διάλογος στη χώρα μας, όταν δεν τον καλύπτει η ηδονοβλεψία και η πολιτική της κλειδαρότρυπας των ΜΜΕ, οι ποικίλες διαστροφές των δικαιωματιστών και οι καυγάδες για το θεαθήναι των μελών της ίδιας σπείρας και εγκληματικής οργάνωσης που διεκδικούν την πρωτιά για τη διακυβέρνηση, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λεηλασία και το ξεπούλημα.

Ας τους «κοντύνουμε», προκαλώντας ρωγμή στο σύστημά τους, ψηφίζοντας από τη μεγάλη δεξαμενή των αποκαλούμενων περιφρονητικά μικρών κομμάτων. Με την αποχή που σκέπτονται κάποιοι μόνον να ψηλώσουμε τα ποσοστά τους θα καταφέρουμε, κάνοντάς τους περισσότερο ασύδοτους!

* Ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι Αρχιτέκτονας – Μηχανικός, οικονομικός και πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας

 

Αφήστε ένα σχόλιο