Μετά τον Νώε, ένας εισαγγελέας στην κιβωτό (Εγκώμιον)

Μετά τον Νώε, ένας εισαγγελέας στην κιβωτό (Εγκώμιον)


του Νίκου Α. Καραβέλου

Πληροφορηθήκαμε πως το σύστημα εξουσίας, αν όχι η αντίστοιχη φυλή, αντικατέστησε τον παπά της Κιβωτού, με ένα διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από φυσιογνωμίες, λέει, «εγνωσμένου κύρους».

Προς στιγμήν, ο παπάς διώκεται όχι από τα κατά το Σύνταγμα όργανα, αλλά από εκείνα της πιο απεχθούς, κτηνώδους και αναλφάβητης εξουσίας, από τα τρωκτικά των καναλιών και τα ερπετά των βράχων.

Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τον παπά. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την προσφορά του, είμαστε υπέρ της υποχρέωσης του κράτους να φροντίζει τα παιδιά. Με μια μόνο προϋπόθεση: Την αγάπη, που μπορεί ένα παπάς να την δίνει ίσως καλύτερα από κάποιον εισαγγελέα, φερμένο από τα ληγμένα.

Μένει να αποδειχτούν οι βαριές καταγγελίες.

Και πρέπει ο παπάς να δείξει υπομονή και σθένος, αντάξιο της επιλογής του να προσφέρει, αν το εννοεί.

Να θυμίσουμε πως ο Χίτλερ καθαίρεσε τους δυο στρατηγούς του, τον Φον Μπλόμπεργκ και τον Φον Φριτς, αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου και της Ράιχσβερ αντίστοιχα, άνδρες μεγάλου κύρους, βάζοντας μια αισχρή πόρνη για τον πρώτο κι έναν χυδαίο κίναιδο για τον δεύτερο, να τους καταγγείλουν για ανήθικη τάχα ζωή και κατακριτέες συνήθειες.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι τόσο στα αυθεντικά φασιστικά καθεστώτα, αλλά και στα γελοία, όσο πιο χυδαίος τυγχάνει ο καταγγέλλων τόσο πιο αξιόπιστος φαίνεται. Και ακόμη, ότι όσο πιο χυδαίο «φιλοτεχνείται» το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό γίνεται από τον πεινασμένο όχλο.
Γιατί ο χύδην κόσμος έλκεται από τα χυδαία, και γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός εκείνου που προσφέρει, είναι εκείνος που ευεργετήθηκε.

Φαντάζομαι, ο συμπαθής της Κιβωτού παπάς, το γνωρίζει τόσο εξ ιδίας αντιλήψεως, όσο και από την εκκλησιαστική του παιδεία.
Ανάλογες «αβρότητες» μάλιστα υπέστη, κατά την παράδοση και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός!
Στον παπά θα δίσταζαν;

Το μέγα του λάθος, καθώς, φαίνεται, είναι ότι εμπιστεύτηκε την εξουσία, εκκλησιαστική, πολιτική, οικονομική.

Τώρα πρέπει να πολεμήσει. Απέναντι στους αμείλικτους πρέπει να είναι αμείλικτος. Καμιά επιείκεια, γιατί δεν είναι ο Ιησούς Χριστός.
Και όσο πιο καθαρός, τόσο πιο αμείλικτος απέναντί τους, ιδιαίτερα απέναντι σε κάποιον μαυροντυμένο «Ιησουίτη». Αν νιώθει καθαρός.

Όσο ο πόλεμος θα μαίνεται πάντως, στο ενιαύσιο προσωρινό συμβούλιο της Κιβωτού, θα στέκεται φρουρός, όχι της καλοσύνης, μα της άτεγκτης νομιμότητας, ως άλλος Νώε, κάποιος στιβαρός. Ποιος;
Μα ο πάντα έτοιμος!
Ένας συνταξιούχος της άτεγκτης Θέμιδας.
Ένας πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου…
Ένας …
Θα σας γελάσω για το όνομα του.
Τόσα χρόνια, βλέπεις, στα αζήτητα!

 

 

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο