Ο πόλεμος μόλις άρχισε

Ο πόλεμος μόλις άρχισε


Ο Χειμώνας του Γιούρι

του Tylen Durden

Προσπαθώ εδώ και αρκετές μέρες να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου για τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο και να τις συμπυκνώσω σε ένα άλλο κομμάτι ανάλυσης, αλλά οι προσπάθειές μου απογοητεύονταν σταθερά από την πεισματική άρνηση του πολέμου να καθίσω ακίνητος. Μετά από ένα αργό, φθοροποιό άλεσμα για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού, τα γεγονότα έχουν αρχίσει να επιταχύνονται, θυμίζοντας ένα διάσημο αστείο από τον Βλαντιμίρ Λένιν: «Υπάρχουν δεκαετίες όπου τίποτα δεν συμβαίνει. και υπάρχουν εβδομάδες όπου συμβαίνουν δεκαετίες».

«Πρέπει να ξέρετε, σε γενικές γραμμές, δεν έχουμε καν ξεκινήσει τίποτα ακόμη σοβαρά».

Αυτή ήταν μια από αυτές τις εβδομάδες. Ξεκίνησε με την έναρξη των δημοψηφισμάτων σε τέσσερις πρώην ουκρανικές περιφέρειες για να καθοριστεί εάν θα ενταχθούν ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία, συνοδευόμενη από την ανακοίνωση του Πούτιν ότι θα κληθούν έφεδροι για να αυξήσουν την ανάπτυξη δυνάμεων στην Ουκρανία. Περαιτέρω ενθουσιασμός ξεπήδησε από τον βυθό της Βαλτικής με τη μυστηριώδη καταστροφή των αγωγών Nordstream. Κυκλοφορούν φήμες για πυρηνικά και όλο αυτό το διάστημα ο πόλεμος στο έδαφος συνεχίζεται.

Συνολικά, είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο προς μια νέα φάση του πολέμου, με μεγαλύτερη ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων, διευρυμένους κανόνες εμπλοκής και μεγαλύτερη ένταση διαφαινόμενη. Η 2η σεζόν της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης πλησιάζει και μαζί της ο Χειμώνας του Γιούρι:

Ας προσπαθήσουμε να επεξεργαστούμε όλες τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και να πάρουμε μια λαβή για την τροχιά στην Ουκρανία.

Προσάρτηση

Το βασικό γεγονός στο επίκεντρο της πρόσφατης κλιμάκωσης ήταν η ανακοίνωση δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιφέρειες (Ντονέτσκ, Λούγκανσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) για να καθοριστεί το ζήτημα της εισόδου στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το υπονοούμενο φυσικά ήταν ότι εάν τα δημοψηφίσματα πετύχαιναν (ένα ερώτημα που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ), αυτές οι περιοχές θα προσαρτούνταν στη Ρωσία. Αν και κυκλοφορούσαν κάποιες φήμες ότι η Ρωσία θα καθυστερούσε την προσάρτηση, αυτό δεν ήταν ποτέ πραγματικά εύλογο. Το να επιτραπεί σε αυτές τις περιοχές να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία μόνο για να τις αφήσουν έξω στο κρύο θα ήταν μνημειωδώς αντιδημοφιλές και θα εγείρει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της Ρωσίας στον λαό της στην Ουκρανία.

Η επίσημη προσάρτηση είναι βέβαιο, αν όχι στις 30 Σεπτεμβρίου όπως φημολογείται, τότε μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Όλα αυτά είναι μάλλον προβλέψιμα και ολοκληρώνουν το πρώτο στρώμα των προσαρτήσεων που σημείωσα σε προηγούμενη ανάλυση. Το σκεπτικό δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκο: η εκκαθάριση του Ντονμπάς και η διασφάλιση της Κριμαίας ήταν οι απόλυτοι ελάχιστοι ρωσικοί στόχοι για τον πόλεμο και η διασφάλιση της Κριμαίας απαιτεί χερσαία γέφυρα με οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις (περιφέρεια Zaporizhia) και έλεγχο των πηγών νερού της Κριμαίας (Kherson). Αυτοί οι ελάχιστοι στόχοι έχουν πλέον καθοριστεί επίσημα, αν και φυσικά η Ουκρανία διατηρεί κάποια στρατιωτική δραστηριότητα σε αυτά τα εδάφη και θα πρέπει να εκτοπιστεί.

Ο χάρτης προσάρτησης Big Serge: Ολοκληρώθηκε η Φάση 1

Νομίζω, ωστόσο, ότι ο κόσμος έχασε την προσοχή του στο τι σημαίνει τα δημοψηφίσματα και η επακόλουθη προσάρτηση. Τα δυτικά σημεία συζήτησης επικεντρώθηκαν στη μη νομιμότητα των ψήφων και στην παρανομία οποιασδήποτε προσάρτησης, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον ή σημαντικό. Η νομιμότητα της προσάρτησης προκύπτει από το εάν η ρωσική διοίκηση μπορεί ή όχι να πετύχει σε αυτές τις περιοχές. Η νομιμότητα, ως τέτοια, είναι απλώς ζήτημα αποτελεσματικότητας της κρατικής εξουσίας. Μπορεί το κράτος να προστατεύσει, να αποσπάσει και να δικάσει;

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από τα τεχνικά στοιχεία των δημοψηφισμάτων είναι τι λέει η απόφαση για την προσάρτηση αυτών των περιοχών για τις ρωσικές προθέσεις. Μόλις αυτές οι περιοχές προσαρτηθούν επίσημα, θα θεωρούνται από το ρωσικό κράτος ως κυρίαρχο ρωσικό έδαφος, που υπόκειται σε προστασία με όλο το φάσμα των ρωσικών δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων (στο πιο τρομερό και απίθανο σενάριο) πυρηνικών όπλων. Όταν ο Μεντβέντεφ το επεσήμανε αυτό, θεωρήθηκε περίεργα ως «πυρηνική απειλή», αλλά αυτό που στην πραγματικότητα προσπαθούσε να επικοινωνήσει είναι ότι αυτές οι τέσσερις περιφέρειες θα γίνουν μέρος του ελάχιστου ορισμού της ακεραιότητας της Ρωσίας – αδιαπραγμάτευτες, με άλλα λόγια.

Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να το διατυπώσεις είναι ως εξής:

Η προσάρτηση αποδίδει έναν επίσημο χαρακτηρισμό ότι μια περιοχή έχει θεωρηθεί υπαρξιακά σημαντική για το ρωσικό κράτος και θα αμφισβητηθεί σαν να κινδυνεύει η ακεραιότητα του έθνους και του κράτους.

Όσοι προσηλώνουν τη «νομιμότητα» των δημοψηφισμάτων (σαν να υπάρχει κάτι τέτοιο) και τον υποτιθέμενο πυρηνικό εκβιασμό του Μεντβέντεφ, χάνουν αυτό το σημείο. Η Ρωσία μας λέει πού χαράζει αυτή τη στιγμή τη γραμμή για τις απόλυτες ελάχιστες συνθήκες ειρήνης. Δεν αποχωρεί χωρίς τουλάχιστον αυτές τις τέσσερις περιφέρειες, και θεωρεί ότι το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων του κράτους είναι στο παιχνίδι για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Γενιά Δύναμης

Η κίνηση για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και τελικά την προσάρτηση του νοτιοανατολικού χείλους συνοδεύτηκε με την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Πούτιν για «μερική κινητοποίηση». Φαινομενικά, η αρχική διαταγή καλεί μόλις 300.000 άνδρες με προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή για περαιτέρω αυξήσεις κατά την κρίση του γραφείου του προέδρου. Εμμέσως, ο Πούτιν μπορεί τώρα να ενισχύσει την κινητοποίηση όπως κρίνει σκόπιμο χωρίς να χρειάζεται να κάνει περαιτέρω ανακοινώσεις ή να υπογράψει περισσότερα έγγραφα. Αυτό είναι παρόμοιο με το American Lend-Lease ή το “Authorization for Use of Military Force” στην Αμερική, όπου η πόρτα ανοίγει μία φορά και ο Πρόεδρος είναι στη συνέχεια ελεύθερος να κινείται κατά βούληση χωρίς καν να ενημερώνει το κοινό.

Ήταν όλο και πιο σαφές ότι η Ρωσία έπρεπε να αυξήσει την ανάπτυξη της δύναμης της. Η επιτυχημένη πορεία της Ουκρανίας στον ποταμό Oskil έγινε δυνατή χάρη στη ρωσική οικονομία δύναμης. Ο ρωσικός στρατός είχε εκκενώσει εντελώς την Περιφέρεια Χάρκοβο, αφήνοντας μόνο μια λεπτή δύναμη ελέγχου εθνοφρουρών και πολιτοφυλακής LNR. Σε μέρη όπου ο ρωσικός στρατός επέλεξε να αναπτύξει σημαντικούς τακτικούς σχηματισμούς, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για την Ουκρανία – η περίφημη Αντεπίθεση της Χερσών μετατράπηκε σε γκαλερί σκοποβολής για το ρωσικό πυροβολικό, με τον ουκρανικό στρατό να διοχετεύει άτυχα άνδρες σε ένα απελπιστικό προγεφύρωμα στην Andriivka.

Μέχρι στιγμής σε αυτόν τον πόλεμο, η Ουκρανία έχει πετύχει δύο μεγάλες επιτυχίες ανακαταλαμβάνοντας εδάφη: πρώτα την άνοιξη, γύρω από το Κίεβο, και τώρα την ανακατάληψη της Περιφέρειας Χάρκοβο στα τέλη του καλοκαιριού. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Ρώσοι είχαν προληπτικά κούφιο τον τομέα. Δεν έχουμε δει ακόμη μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση εναντίον του ρωσικού στρατού σε αμυντική στάση. Η προφανής λύση, επομένως, είναι να αυξηθεί η ανάπτυξη της δύναμης έτσι ώστε να μην είναι πλέον απαραίτητο να κοιλωθούν τμήματα του μετώπου.

Η αρχική αύξηση των 300.000 ανδρών είναι λίγο μπερδεμένη. Δεν θα σταλούν στην Ουκρανία όλοι οι άνδρες που θα κληθούν. Πολλοί θα παραμείνουν στη Ρωσία σε υπηρεσία φρουράς, έτσι ώστε οι υπάρχοντες έτοιμοι σχηματισμοί να μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να δούμε περισσότερες ρωσικές μονάδες να φτάνουν στο θέατρο πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Επιπλέον, πολλές από τις μονάδες που δεσμεύτηκαν αρχικά στην Ουκρανία ήταν εκτός του μπροστινού τμήματος για επανατοποθέτηση και ανάπαυση. Η κλίμακα και ο ρυθμός της νέας γενιάς δυνάμεων της Ρωσίας είναι πιθανό να σοκάρουν τους ανθρώπους. Σε γενικές γραμμές, η χρονική στιγμή της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού της Ρωσίας συμπίπτει με την εξάντληση των ουκρανικών δυνατοτήτων.

Η Ουκρανία πέρασε το καλοκαίρι στέλνοντας τους στρατεύσιμους της 2ης βαθμίδας στο μέτωπο στο Ντονμπάς, καθώς μάζευε με αγάπη όπλα που δώρισε το ΝΑΤΟ και εκπαιδευμένες μονάδες στο πίσω μέρος. Με τη γενναιόδωρη βοήθεια του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία μπόρεσε να συγκεντρώσει δυνάμεις για δύο πλήρους κλίμακας επιθέσεις – μία στο Kherson (που απέτυχε θεαματικά) και μία στο Kharkov (που πέτυχε να ξεπεράσει τη ρωσική δύναμη ελέγχου και να φτάσει στο Oskil). Μεγάλο μέρος αυτής της προσεκτικά συσσωρευμένης μαχητικής δύναμης έχει πλέον χαθεί ή υποβαθμιστεί. Κυκλοφόρησαν φήμες για τρίτη επίθεση στη Μελίτιπολη, αλλά η Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει τη μαχητική ισχύ για να το πετύχει και ισχυρές ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή πίσω από προετοιμασμένες αμυντικές γραμμές.

Συνολικά, λοιπόν, το παράθυρο της Ουκρανίας για επιθετικές επιχειρήσεις έχει κλείσει και ό,τι απομένει κλείνει γρήγορα. Η τελευταία ζώνη έντονων ουκρανικών επιχειρήσεων είναι γύρω από το Lyman, όπου οι επιθετικές ουκρανικές επιθέσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής ούτε να εισβάλουν ούτε να περικυκλώσουν την πόλη. Είναι ακόμα πιθανό να πάρουν το Lyman και να εδραιώσουν τον έλεγχο του Kupyansk, αλλά αυτό πιθανότατα θα αντιπροσώπευε το αποκορύφωμα της ουκρανικής επιθετικής ικανότητας. Προς το παρόν, η περιοχή γύρω από το Lyman είναι μια ζώνη δολοφονίας που εκθέτει τα ουκρανικά στρατεύματα που επιτίθενται σε ρωσικά αεροπορικά και χερσαία πυρά.

Η προβολή μεγάλης κλίμακας των αναλογιών δυνάμεων είναι η εξής:

Η Ουκρανία έχει ξοδέψει μεγάλο μέρος της μαχητικής ισχύς που συσσώρευσε με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα έχει επείγουσα ανάγκη να μειώσει την ένταση μάχης για αναπροσαρμογή και επανεξοπλισμό ακριβώς την ίδια στιγμή που η ρωσική μαχητική ισχύς στο θέατρο αρχίζει να αυξάνεται.

Ταυτόχρονα, η ικανότητα του ΝΑΤΟ να οπλίσει την Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εξάντλησης. Ας το δούμε αυτό πιο προσεκτικά.

Εξάντληση του ΝΑΤΟ

Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία είναι ο βαθμός στον οποίο η Ρωσία έχει επινοήσει να εξοντώσει το στρατιωτικό υλικό του ΝΑΤΟ χωρίς να διεξάγει άμεσο πόλεμο με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Σε μια προηγούμενη ανάλυση αναφέρθηκα στην Ουκρανία ως μια βαμπιρική δύναμη που έχει αντιστρέψει τη λογική του πολέμου με πληρεξούσια. είναι μια μαύρη τρύπα που ρουφάει τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ για καταστροφή.

Υπάρχουν πλέον πολύ περιορισμένα αποθέματα από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε για να συνεχίσουμε να οπλίζουμε την Ουκρανία. Το Military Watch Magazine σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει αποστραγγίσει το παλιό πάρκο αρμάτων μάχης του Συμφώνου της Βαρσοβίας , αφήνοντάς τα χωρίς σοβιετικά άρματα μάχης για δωρεά στην Ουκρανία. Μόλις αξιοποιηθούν πλήρως αυτές οι δεξαμενές, η μόνη επιλογή θα είναι να δοθούν στην Ουκρανία μοντέλα δυτικών δεξαμενών. Αυτό, ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται, γιατί θα απαιτούσε όχι μόνο εκτεταμένη εκπαίδευση πληρωμάτων δεξαμενών, αλλά και μια εντελώς διαφορετική επιλογή πυρομαχικών, ανταλλακτικών και επισκευαστικών εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, τα τανκς δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η Ουκρανία κοιτάζει τώρα το βαρέλι (χε χε) μιας σοβαρής έλλειψης συμβατικού πυροβολικού με σωλήνες. Νωρίτερα το καλοκαίρι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δώρησαν οβίδες των 155 χιλιοστών, αλλά με τα αποθέματα όπλων και οβίδων που λιγοστεύουν , αναγκάστηκαν πρόσφατα να στραφούν σε συρόμενα σκουπίδια χαμηλότερου διαμετρήματος. Μετά την ανακοίνωση μιας ακόμη δόσης βοήθειας στις 28 Σεπτεμβρίου , οι ΗΠΑ έχουν πλέον συγκεντρώσει πέντε διαδοχικά πακέτα που δεν περιέχουν κανένα συμβατικό κέλυφος των 155 χιλιοστών. Οι οβίδες για το σοβιετικό πυροβολικό της Ουκρανίας είχαν εξαντληθεί ήδη από τον Ιούνιο .

Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια να διατηρηθεί σε λειτουργία ο βραχίονας πυροβολικού της Ουκρανίας έχει περάσει από μερικές φάσεις. Στην πρώτη φάση, τα αποθέματα σοβιετικών οβίδων του Συμφώνου της Βαρσοβίας αποστραγγίστηκαν για να τροφοδοτήσουν τα υπάρχοντα όπλα της Ουκρανίας. Στη δεύτερη φάση, δόθηκαν στην Ουκρανία δυτικές δυνατότητες μεσαίου επιπέδου, ειδικά το οβιδοβόλο των 155 χλστ. Τώρα που οι οβίδες των 155 χιλιοστών εξαντλούνται, η Ουκρανία πρέπει να αρκεστεί στα πυροβόλα των 105 χιλιοστών, τα οποία εξοργίζονται άσχημα από τα ρωσικά οβιδοβόλα και θα είναι, με μια λέξη, καταδικασμένα σε κάθε είδους αντιμπαταρία.

Ως υποκατάστατο του επαρκούς πυροβολικού με σωλήνες, το πιο πρόσφατο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει 18 ακόμη από τα αγαπημένα όπλα μιμιδίων του Διαδικτύου – το σύστημα πολλαπλών πυραύλων HIMARS. Αυτό που δεν αναφέρεται ρητά στο δελτίο τύπου είναι ότι τα συστήματα HIMARS δεν υπάρχουν στα τρέχοντα αποθέματα των ΗΠΑ και θα πρέπει να κατασκευαστούν, και επομένως είναι απίθανο να φτάσουν στην Ουκρανία για αρκετά χρόνια .

Οι αυξανόμενες δυσκολίες στον οπλισμό της Ουκρανίας συμπίπτουν με το γρήγορο κλείσιμο του παραθύρου επιχειρησιακών ευκαιριών της Ουκρανίας. Οι δυνάμεις που συσσωρεύτηκαν το καλοκαίρι υποβαθμίζονται και καταπολεμούνται, και κάθε επόμενη ανοικοδόμηση των δυνάμεων της πρώτης βαθμίδας της Ουκρανίας θα γίνεται πιο δύσκολη καθώς το ανθρώπινο δυναμικό καταστρέφεται και τα οπλοστάσια του ΝΑΤΟ εξαντλούνται. Αυτή η εξάντληση έρχεται ακριβώς καθώς η παραγωγή ρωσικών δυνάμεων αυξάνεται, προμηνύοντας τον Χειμώνα του Γιούρι.

Ο Χειμερινός Πόλεμος

Όποιος περιμένει ότι ο πόλεμος θα επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια έκπληξη. Η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσει μια επίθεση αργά το φθινόπωρο/χειμώνα και να επιτύχει σημαντικά κέρδη. Το τόξο παραγωγής δύναμης (τόσο η αυξανόμενη συσσώρευση δύναμης της Ρωσίας όσο και η υποβάθμιση της Ουκρανίας) συμπίπτουν με την προσέγγιση του κρύου καιρού.

Ας κάνουμε μια σύντομη σημείωση για τη μάχη εν ψυχρώ. Η Ρωσία είναι απόλυτα ικανή να διεξάγει αποτελεσματικές επιχειρήσεις στο χιόνι. Επιστρέφοντας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κόκκινος Στρατός ήταν περισσότερο από ικανός για επιθετική επιτυχία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ξεκινώντας το 1941 με τη γενική αντεπίθεση στη Μόσχα, και πάλι το 1942 με την καταστροφή της 6ης Γερμανικής Στρατιάς στο Στάλινγκραντ και το 1943-44 με δύο επιτυχημένες επιθέσεις μεγάλης κλίμακας που ξεκινούσαν το χειμώνα. Τώρα, φυσικά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμος με όλους τους τρόπους, αλλά μπορούμε να αποδείξουμε ότι από τεχνική άποψη υπάρχει μια σαφώς εδραιωμένη ικανότητα να εκτελούνται επιχειρήσεις σε κρύο καιρό.

Έχουμε και πιο πρόσφατα παραδείγματα. Το 2015, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Ντονμπάς, οι δυνάμεις του LNR και του DNR ξεκίνησαν μια επιχείρηση λαβίδας που περικύκλωσε με επιτυχία ένα ουκρανικό τάγμα στη μάχη του Ντεμπάλτσεβε. Και, φυσικά, ο Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν μεγάλο μέρος της βόρειας Ουκρανίας ήταν κάτω από τις μηδενικές θερμοκρασίες.

Ωραία κίνηση

Ο χειμωνιάτικος καιρός ευνοεί πραγματικά μια ρωσική επίθεση για πολλούς λόγους. Ένα από τα παράδοξα των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι ότι ο παγωμένος καιρός ενισχύει πραγματικά την κινητικότητα – τα οχήματα μπορεί να κολλήσουν στη λάσπη, αλλά όχι σε παγωμένο έδαφος. Από το 1941-43, τα γερμανικά στρατεύματα γιόρτασαν την άφιξη της άνοιξης, επειδή η απόψυξη υποσχέθηκε να βαλτώσει τον Κόκκινο Στρατό στη λάσπη και να επιβραδύνει την ορμή τους. Ο χειμερινός θάνατος του φυλλώματος μειώνει επίσης την κάλυψη που είναι διαθέσιμη στα στρατεύματα σε αμυντική στάση. Και, φυσικά, ο κρύος καιρός ευνοεί την πλευρά με πιο αξιόπιστη πρόσβαση στην ενέργεια.

Όσο για το πού θα επιλέξει η Ρωσία να δεσμεύσει τις νεοδημιουργούμενες δυνάμεις της, υπάρχουν τέσσερις ρεαλιστικές πιθανότητες, τις οποίες θα απαριθμήσω χωρίς ιδιαίτερη σειρά:

1. Επαναλειτουργία του Βόρειου Μετώπου με επιχείρηση γύρω από το Χάρκοβο. Η ελκυστικότητα αυτής της επιλογής είναι ξεκάθαρη. Μια ρωσική κίνηση σε ισχύ προς το Χάρκοβο θα κατέρρεε αμέσως όλα τα κέρδη της Ουκρανίας προς το Oskil, θέτοντας σε κίνδυνο τις πίσω περιοχές τους.
2. Επίθεση στον Νικολάγιεφ από την περιοχή Χερσώνα. Αυτό θα προχωρούσε περαιτέρω προς τον στόχο μιας κλειστής Ουκρανίας και θα εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σε αυτήν την περιοχή έχουν μασηθεί άσχημα μετά τη δική τους αποτυχημένη επίθεση.
3. Τεράστια δέσμευση στο Ντονμπάς για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης του εδάφους του DNR με την κατάληψη του Σλοβιάνσκ και του Κραματόρσκ. Αυτό είναι λιγότερο πιθανό, καθώς η Ρωσία έχει επιδείξει άνεση με τον αργό ρυθμό των επιχειρήσεων σε αυτό το μέτωπο.
4. Μια ώθηση βόρεια από την περιοχή της Μελιτόπολης προς τη Zaparozhia. Αυτό θα διασφάλιζε τον πυρηνικό σταθμό και θα τερματίσει κάθε αξιόπιστη απειλή για τη χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία.

Πιθανοί άξονες χειμερινής προόδου (Πίστωση Βασικού Χάρτη: @War_Mapper)

Άλλες πιθανότητες θεωρώ απίθανες. Μια δεύτερη προέλαση στο Κίεβο δεν θα είχε πολύ επιχειρησιακό νόημα, καθώς δεν θα υποστήριζε κανένα από τα υπάρχοντα μέτωπα. Θα περίμενα δράση γύρω από το Κίεβο μόνο εάν η νέα γενιά δυνάμεων είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον αριθμό των 300.000. Διαφορετικά, οι χειμερινές επιθέσεις της Ρωσίας είναι πιθανό να επικεντρωθούν σε αμοιβαία υποστηρικτικά μέτωπα. Νομίζω ότι κάποια κίνηση για να ανοίξει ξανά το βόρειο τμήμα είναι πιθανή, καθώς θα διακυβεύσει πλήρως τα κέρδη της Ουκρανίας στην κατεύθυνση Izyum-Kupyansk. Υπάρχουν φήμες ότι δυνάμεις μεταφέρονται στη Λευκορωσία, αλλά στην πραγματικότητα πιστεύω ότι ο άξονας Τσερνίγοφ-Σούμι θα ήταν πιο πιθανός από μια νέα επιχείρηση στο Κίεβο, καθώς θα μπορούσε να υποστηρίξει μια επίθεση στο Χάρκοβο.

Στο ευρύτερο επίπεδο, είναι σαφές ότι το παράθυρο της Ουκρανίας για διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων πλησιάζει στο κλείσιμο, και οι αναλογίες παραγωγής δυνάμεων στο έδαφος θα κινηθούν αποφασιστικά υπέρ της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Nordstream και Escalation

Καθώς σκεφτόμασταν αυτές τις εξελίξεις στο έδαφος, μια άλλη πλοκή εμφανίστηκε κάτω από το νερό. Ο πρώτος υπαινιγμός ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν η είδηση ​​ότι η πίεση στον αγωγό Nordstream 1 έπεφτε μυστηριωδώς. Τότε αποκαλύφθηκε ότι ο αγωγός -μαζί με το μη λειτουργικό Nordstream 2- είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Σουηδοί σεισμολόγοι  κατέγραψαν εκρήξεις στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας και αποκαλύφθηκε ότι οι αγωγοί έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Το πρώτο μάθημα του να κάνεις εγκλήματα είναι να μην το καυχιέσαι στο twitter

Ας είμαστε ειλικρινείς σχετικά με αυτό. Η Ρωσία δεν ανατίναξε τους δικούς της αγωγούς και είναι γελοίο να υποστηρίζουμε ότι το έκαναν . Η σημασία του αγωγού προς τη Ρωσία έγκειται στο γεγονός ότι μπορούσε να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί, παρέχοντας έναν μηχανισμό μόχλευσης και διαπραγμάτευσης έναντι της Γερμανίας. Στην κλασική σύνθεση καρότου και ραβδιού, δεν μπορεί κανείς να μετακινήσει τον γάιδαρο αν το καρότο ανατιναχτεί. Το *μόνο* εφικτό σενάριο στο οποίο η Ρωσία μπορεί να είναι υπεύθυνη για το σαμποτάζ θα ήταν εάν κάποια σκληροπυρηνική φατρία εντός της ρωσικής κυβέρνησης ένιωθε ότι ο Πούτιν κινούνταν πολύ αργά και ήθελε να αναγκάσει μια κλιμάκωση. Αυτό θα σήμαινε, ωστόσο, ότι ο Πούτιν χάνει τον εσωτερικό έλεγχο και δεν υπάρχουν απολύτως στοιχεία για μια τέτοια θεωρία.

Και έτσι, επιστρέφουμε στη στοιχειώδη ανάλυση και ρωτάμε: Cui bono; Ποιος ωφελείται; Λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Πολωνία γιόρτασε το άνοιγμα ενός νέου αγωγού προς τη Νορβηγία μόλις πριν από λίγες ημέρες, και ένας πρώην Πολωνός βουλευτής ευχαρίστησε κρυφά τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Twitter, είναι δίκαιο να κάνουμε μερικές εικασίες.

Ας συλλογιστούμε εν συντομία τις πραγματικές συνέπειες του χαμού του Nordstream.

1. Η Γερμανία χάνει τη λίγη αυτονομία και ευελιξία που είχε, καθιστώντας την ακόμα πιο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
2. Η Ρωσία χάνει ένα σημείο μόχλευσης έναντι της Ευρώπης, μειώνοντας τα κίνητρα για διαπραγματεύσεις.
3. Η Πολωνία και η Ουκρανία γίνονται ακόμη πιο κρίσιμοι κόμβοι διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Η Ρωσία το αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ως μια φλεγόμενη κίνηση δολιοφθοράς από το ΝΑΤΟ, που έχει σχεδιαστεί για να τους οδηγήσει σε μια γωνία. Η ρωσική κυβέρνηση το αποδοκίμασε ως πράξη «διεθνούς τρομοκρατίας» και υποστήριξε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε περιοχές «ελεγχόμενες από το ΝΑΤΟ» – η συνάφεια αυτών των δηλώσεων είναι ότι κατηγορούν το ΝΑΤΟ για τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς να το λένε ρητά. Αυτό οδήγησε σε μια άλλη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας.

Πολλά δυτικά έθνη έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία, υποδεικνύοντας ότι ανησυχούν για την κλιμάκωση (αυτό συμπίπτει με τον ακάθεκτο ισχυρισμό της Ουκρανίας ότι η Ρωσία ενδέχεται να πρόκειται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα). Προς το παρόν, αναμένω ότι η ρωσική κλιμάκωση θα παραμείνει περιορισμένη στην ίδια την Ουκρανία, πιθανώς να συμπέσει με την ανάπτυξη πρόσθετων ρωσικών χερσαίων δυνάμεων. Εάν η Ρωσία αισθάνεται υποχρεωμένη να αναλάβει μια κλιμάκωση εκτός θεάτρου, η στόχευση αμερικανικών δορυφόρων, ψηφιακών υποδομών ή δυνάμεων στη Συρία παραμένει η πιο πιθανή επιλογή.

Στον γκρεμό

Γνωρίζω πλήρως ότι οι απόψεις μου θα θεωρηθούν ως «αντιμετώπιση» μετά τα κέρδη της Ουκρανίας στην περιφέρεια Χάρκοβο, αλλά ο χρόνος θα δείξει. Η Ουκρανία βρίσκεται στα τελευταία της σκέλη – αποστράγγισαν ό,τι ήταν χρήσιμο από τα αποθέματα του ΝΑΤΟ για να δημιουργήσουν μια δύναμη πρώτης βαθμίδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και αυτή η δύναμη έχει υποβαθμιστεί και υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα, καθώς η παραγωγή δυνάμεων της Ρωσίας πρόκειται να αυξηθεί μαζικά. Ο χειμώνας δεν θα φέρει μόνο την έκλειψη του ουκρανικού στρατού, την καταστροφή ζωτικών υποδομών και την απώλεια νέων εδαφών και πληθυσμιακών κέντρων, αλλά και μια σοβαρή οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Στο τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μείνουν να κυριαρχούν σε μια αποβιομηχανοποιημένη και υποβαθμισμένη Ευρώπη και ένα ουκρανικό σκουπιδότοπο αποκλεισμένο δυτικά του Δνείπερου.

Προς το παρόν, ωστόσο, βρισκόμαστε στο μεσοβασιλείο καθώς οι τελευταίες φλόγες της μαχητικής δύναμης της Ουκρανίας τρεμοπαίζουν. Στη συνέχεια θα υπάρξει μια επιχειρησιακή παύση και στη συνέχεια μια ρωσική χειμερινή επίθεση. Θα υπάρξουν αρκετές εβδομάδες που δεν θα συμβεί τίποτα και μετά θα συμβούν όλα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της παύσης λειτουργίας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να ρωτήσετε – “Έγινε, Γιούρι;”
Όχι, σύντροφε -πρεμιέρα. Μόλις άρχισε.

από το «https://www.zerohedge.com/»

 

Ένα σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο