«Casus belli» διαρκείας…

«Casus belli» διαρκείας…


Η ρητορική του Ερντογάν μετατρέπεται συν τω χρόνω, από επιθετική σε πολεμική (ενώ ο υβριδικός είναι ήδη σε εξέλιξη).

του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου*

Συνεδρίασε την Τετάρτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση, έρχεται να προστεθεί σε όλη την ρητορική της γείτονος ενάντια στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τις γνωρίζουμε ήδη προ πολλού. Έτσι: «Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει πως θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα τα εθνικά της συμφέροντα απέναντι στις ολοένα και πιο προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας»….

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κάλεσε «τους παράγοντες που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο… να επιδείξουν κοινή λογική», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την 4ωρη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφέρεται στα… μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα οχήματα που μας «πάσαραν» οι Αμερικανοί για να βγάλουν την υποχρέωση για όσα έχουμε προσφέρει.

Παράλληλα, το Συμβούλιο επέκρινε τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία -την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «ανεξήγητη»- υποστηρίζοντας ότι έρχεται «σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας» και πρέπει να ανακληθεί.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όσον αφορά τη θέση τους στο ΝΑΤΟ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να βρουν άλλον σύμμαχο σαν τη χώρα του, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ»

Βγάζουν το ερευνητικό Yunus δυτικά της Λέσβου

Η Τουρκία είναι σαφές ότι έχει αποφασίσει την κλιμάκωση της έντασης, καθώς προχώρησε σε νέα παράνομη NAVTEX στο Αιγαίο και βγάζει από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στην περιοχή δυτικά της Λέσβου το ερευνητικό Yunus, όπου και θα παραμένει έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνογαλλική άσκηση «Λόγχη», με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καταρτίζει ήδη σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι οι γείτονες υπάρχει περίπτωση να κινηθούν και κατά της Κύπρου και κατά της Ελλάδας. o τουρκικός Τύπος έχει την Παρασκευή στο επίκεντρο την ελληνογαλλική άσκηση «ΑΡΓΩ 2022» στο Αιγαίο.
Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «επικίνδυνο βήμα στο Αιγαίο από Ελλάδα και Γαλλία».(εφημερίδες Σοζτζού, Σαμπάχ, κ.α.)

Με τις τελευταίες κινήσεις του, ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο έτσι ώστε να δικαιολογήσει ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια εναντίον της Χώρας μας.
Η ρητορική του Ερντογάν μετατρέπεται συν τω χρόνω, από επιθετική σε πολεμική (ενώ ο υβριδικός είναι ήδη σε εξέλιξη).

«Τι να κάνουμε»

Στα «καθ΄ημάς»: Για πολλοστή φορά αναφερόμαστε: στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Εθνικής Άμυνας, την αναζήτηση του «ισοδύναμου τετελεσμένου», στην αναγκαιότητα αύξησης της στρατιωτικής θητείας, στην ανάγκη ΑΝΥΨΩΣΗΣ του Φρονήματος του Ελληνικού Λαού, στην υλοποίηση της απαραίτητης ΕΘΝΙΚΗΣ – ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

από το «https://www.timesnews.gr/»

* Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το τέλος των Γυμνασιακών του σπουδών από το Γυμνάσιο Αρρένων Καλλιθέας, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας την περίοδο 1971-77. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Ελληνικό Μεσογειακό Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εργάζεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στα χρόνια της 7χρονης δικτατορίας είχε ενεργό δράση στο φοιτητικό κίνημα καθώς και στον αντιστασιακό αγώνα από τις γραμμές του Π.Α.Κ. Γράφει άρθρα γνώμης, σχόλια, βιβλιοκριτική, επιφυλλίδες σε περιοδικά και εφημερίδες. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Παρόν, των περιοδικών Άρδην, Τετράδια, Λιμπρέτο και άλλων τοπικών εφημερίδων και εντύπων. Εργογραφία: Έχει συγγράψει τα βιβλία: «Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου», εκδ. Οδυσσέας, μαρτυρία, 1989, «Βροχή στη Δαλματία, καφές στο Τίτογκραντ», νουβέλα, α΄ έκδοση Δελφίνι, 1997, β΄ έκδοση εκδόσεις Αντίκτυπος, 2006, «Ευρώπη των σχισμών», διηγήματα, εκδ. Ίνδικτος 2002, «2017-Η Ελλάδα υπό Νέο-Οθωμανική κατοχή», Εναλλακτικές εκδόσεις, 2009. “Αιθιοπία (Αβησσυνία), ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής”, Γόρδιος , α’ έκδοση Μάης 2016, β’ έκδοση Δεκέμβρης 2016. Έχει συμμετοχή στα συλλογικά έργα: «Η ελληνική Ουτοπία», Εναλλακτικές εκδόσεις και Αιγαίον, 1993, «Vivere Pericolosamente. 26 ιστορίες από την Ιταλία», εκδ. Αντίκτυπος, 2005, «Έξι χρόνια κωμωδίας», πρόλογος σε ανατύπωση έκδοσης στη Φλωρεντία το 1973, Direct 2005, «Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973», Αργοστόλι 2009. Έχει γράψει τον Πρόλογο στο βιβλίο της Γεωργίας Μπίρμπα: “Τα χρόνια που με σφράγισαν. Φοιτήτρια στην Ιταλία 1972-1979”, εκδόσεις ¨Φίλντισι”, Φθινόπωρο 2021.

 

Αφήστε ένα σχόλιο