Το «χταπόδι» και τα πλοκάμια του

Το «χταπόδι» και τα πλοκάμια του


του Ηλία Καραβόλια

Λέτε το χταπόδι να είναι κάποιο σύμβολο και να μην είναι απλά θαλασσινός μεζές;  Δεν χωράει φυσικά φιλοσοφία και στοχαστική ανάλυση στο νόστιμο έδεσμα των καλοφαγάδων, αλλά βλέπετε έσπευσαν πολιτικοί και διάσημοι, ισχυροί και επώνυμοι, να γίνουν και αυτοί ακόλουθοι στο νέο αυτό viral που (δήθεν) περνάει ένα σημαντικό μήνυμα για την φύση και την ζωή του πλανήτη…

Το χταπόδι δεν είναι μεζές συγκεκριμένης τάξης και εισοδήματος αλλά αυτό το κίνημα στο διαδίκτυο( όψιμοι οικολόγοι και ακτιβιστές υπέρ του βυθού των θαλασσών), που μάλλον μια χαρά τρώει αστακομακαρονάδα, καλαμάρι και οστρακοειδή, δεν κατάλαβε ότι η πλέμπα τρώει χταπόδια γιατί πολύ απλά αυτά έχουν «πλοκάμια».

Και τα τρώει για να απολαύσει λίγο την γεύση τους και να ξεχνά τα «πλοκάμια» που τυλίγουν την ζωή της: αυτά τα πλοκάμια της διαπλοκής, της εξουσίας, των τραπεζών, του συστήματος τέλος πάντων, αυτά που τυλίγουν το βιός των πολλών από τα έγκατα του συστήματος.

«Το χταπόδι είναι ευφυές θαλασσινό όν, πλάσμα υψηλής νοημοσύνης που επιβίωσε μεταξύ άλλων ειδών» λένε οι σύγχρονοι οικολόγοι του πελάγους.

Μα φυσικά και είναι ευφυές κατασκεύασμα της φύσης. Τα πλοκάμια του έχουν εγκέφαλο, κινούνται γρήγορα, τυλίγουν τα πάντα : όπως ακριβώς και τα πλοκάμια της πολιτικής κυριαρχίας, της ιδεολογίας του δήθεν ορθολογικού α κοινωνικού αυτοματισμού και της προπαγάνδας της αριστείας, του οικονομικού δαρβινισμού  και της βιοπολιτικής καθυπόταξης.

Το χταπόδι είναι κάτι σαν το μικρό τέρας στον βυθό του καπιταλισμού και ίσως (ασυνείδητα) να το τρώμε πριν μας φάει αυτό! Και μάλιστα το κάνουμε με ιδιαίτερη απόλαυση αν το ξετρυπώσουμε από καμιά θαλάσσια σπηλιά εμείς οι ίδιοι.

Να σοβαρευτούμε λίγο: ο μεζές είναι μεζές. Δεν είναι ιδεολογικό σημαίνον, εννοείται. Όμως, κάποιοι δήθεν προοδευτικοί (που μπορεί άνετα να τρώνε πχ. λαβράκι, συναγρίδα, σολομό, γαρίδες, χωρίς ενοχές) ανακάλυψαν ξαφνικά ευφυΐα και νοημοσύνη στο πλοκαμοειδές του βυθού ενώ κάνουν πως δεν βλέπουν τα «χταπόδια» γύρω τους που βυζαίνουν τους πολλούς σαν βεντούζες.

Δεν αναφέρουν πχ. αν και αυτά έχουν νοημοσύνη ώστε να μπορούν να τυλίγουν υποκείμενα και κοινωνίες.

Προφανώς οι οικολογικές και διατροφικές τους ευαισθησίες, ο νέος φιλοζωικός φιλελευθερισμός τους, φθάνει μέχρι το πιάτο στο τραπέζι.

Έγκλημα λοιπόν να κόβεις τα πλοκάμια στο ξιδάτο ή το ψημένο στην σχάρα χταπόδι. Κανιβαλισμός να το τρως αφού έχει ψυχή, νοημοσύνη, ζωή.

Προσποιούνται ότι τάχα μου είναι αντι-κοινωνική συμπεριφορά, αντι-οικολογική και αντι-περιβαλλοντική συνήθεια.

Αλλά γιατί αυτοί οι φανατικοί των θαλάσσιων οικοσυστημάτων δεν μας λένε ποτέ κουβέντα για τα ταξικά οικοσυστήματα που στήνονται από τις στήλες και τις αναρτήσεις τους;

Τι θα γίνει δηλαδή με τα άλλα χταπόδια, αυτού του πλοκαμοειδούς συστήματος, που υπερασπίζονται και θρέφουν; Ή μήπως κάποιοι εξ αυτών των αστών νεο-οικολόγων ζουν και οι ίδιοι από αυτά τα πλοκάμια;

ΥΓ Αφήστε τον λαό να απολαύσει το φρέσκο χταποδάκι του το καλοκαίρι, και κάντε στην άκρη με τα μπαγιάτικα πλοκάμια σας, που αρκετά τύλιξαν τις ζωές των πολλών….

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο