Ο φελλός του Μαξίμου (εγκώμιον)

Ο φελλός του Μαξίμου (εγκώμιον)


του Νίκου Α. Καραβέλου

Ο φελλός (αρχαία ελληνική)= σπογγώδης φυτική ύλη, ελαφριά ελαστική και αδιάβροχη. Λ.χ, πώμα φιάλης. Μεταφορικά σημαίνει τον ελαφρόμυαλο, τον επιπόλαιο, τον κούφο τον ανερμάτιστο άνθρωπο.

Τους βρίσκεις παντού! Ο «φελλός της παρέας» ή «ο φελλός του χωριού», ή «ο φελλός της οικογένειας». Το καλό εδώ είναι ότι οι φελλοί και η ελαφρότητα τους, περιορίζεται εντός της παρέας, του χωριού ή της οικογένειας.

Όμως οι φελλοί οι επίσημοι, οι διαβόητοι και η επικίνδυνη ελαφράδα τους, εκτείνεται στο σύνολο της επικράτειας, και εκτός αυτής ,Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε τον «Φελλό του πρωθυπουργικού μεγάρου», εδώ και εν προκειμένω, τον «Φελλό του Μαξίμου».

Τον αναγνωρίζεις από το εμπαθές, φοβικό βλέμμα, από τις γουρλωμένες κόρες των οφθαλμών, από το άσχημο σφιγμένο, σαν αεροτομή, στόμα, από το ψευδό μίλημα, από το ψευδές της συμπεριφοράς. Από την αδεξιότητα με τον λαό, από τις αμήχανες κινήσεις του σώματος, από την ανάγκη να φύγει αμέσως από εκεί για να βρεθεί στην ασφάλεια των νταήδων του, στην θαλπωρή του λουσάτου αμαξιού του, στην αποδεκτή από το περιβάλλον του αγραμματοσύνη.

Μόνο ένας τέτοιος Φελλός θα αγνοούσε την κατάσταση στην Ουκρανία, τις περιστάσεις, τις δυνάμεις των αντιπάλων, την έκβαση του πολέμου, και θα μιλούσε σαν καραγωγέας γιαλαντζί σε βάρος του πρόεδρου της Ρωσίας, που τον χρειάζεται η χώρα μας για το κυπριακό αλλά και για τους ομογενείς μας στην Ουκρανία.

Μόνο ένας τοιούτος Φελλός θα έπραττε το αδιανόητο, να στείλει θανατηφόρα όπλα στο φασιστικό ανδρείκελο του ΝΑΤΟ, τον Ζελένσκι, για να σκοτώνει Ρώσους.

Μόνο ένας τόσος Φελλός θα συζητούσε με το φαιδρό προεδρικό παιδάριο της Γαλλίας, την αποστολή των παιδιών μας στην Ουκρανία να υπερασπίσουν τους Ουκροναζί και να σκοτωθούν στα σίγουρα στα πεδία των μαχών.

Μόνο ένας τέτοιος Φελλός θα αγνοούσε ότι οι ομογενείς μας εκεί, αισθάνονται ελεύθεροι από τους ναζί, μετά από 8 χρόνια βασανιστηρίων, μετά τη νίκη των ρωσικών στρατευμάτων, γιατί έχουν ήδη νικήσει, κι όποιος δεν το βλέπει ή είναι ηλίθιος ή πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Μόνο ένας τέτοιος διαπρεπής Φελλός, μα και άκρως επικίνδυνος, θα προσκαλούσε το εγκληματικό ανδρείκελο να βρωμίσει στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς για την ισότητα έστω, να δώσει τον λόγο και στη άλλη πλευρά. Μόνο ένας τέτοιος θα γινόταν ο πιο επικίνδυνος πολιτικός της Ελλάδας.

Μόνο ένας τόσο εν επιγνώσει Φελλός θα έστελνε, το επαναλαμβάνουμε, αδίστακτα το παιδί μου, τα παιδιά μας, στον πόλεμο, να σκοτωθούν για τα νιτερέσα των Δυτικών.

Ναι! Μόνο ένας τέτοιος επικίνδυνος Φελλός! —

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο