Περί ελαφρύνσεων στην Γονική Παροχή και άλλων κωμικοτραγικών

Περί ελαφρύνσεων στην Γονική Παροχή και άλλων κωμικοτραγικών


του Ιωσήφ Λουκέρη*

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του Κωνσταντίνου είναι ο άνθρωπος που έλαβε την πρωθυπουργία της χώρας ως γονική παροχή από τον αοίδιμο πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη του Κυριάκου. Θα ήταν λογικό λοιπόν να τείνει ευήκοον ους στην βούληση των πολιτών για μείωση του φόρου Γονικής Παροχής, αφού μάλιστα ο ίδιος την πρωθυπουργία την πήρε εντελώς αφορολόγητα.

Όμως ο νέος, διατρανωθείς ως «ελαφρυντικός», νόμος «περί γονικής παροχής και άλλων τινών», κάθε άλλο παρά ευαισθησία για τις λαϊκές ανάγκες δείχνει, όσο και αν ουρλιάζουν το αντίθετο σύμπαντα τα ΜΜΕ. Στην ουσία πρόκειται για ένα κατασκεύασμα άκρως νεοφιλελεύθερο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του μεγάλου αεριτζίδικου κεφαλαίου.

Ας μιλήσουμε (όσο μπορούμε, διότι είμεθα ολίγον θεωρητικοί έως και καλλιτεχνικοί τύποι) με στοιχεία και δεδομένα:

Η αύξηση του αφορολόγητου γονικής παροχής και δωρεάς ήταν υποχρέωση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, από την στιγμή που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές και τις δωρεές Α’ κατηγορίας ήταν μέχρι τώρα 150.000 ευρώ. Αν, υποθετικά, υπολογίσουμε ότι οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τη νέα αύξηση διπλασιάζονται, τότε αρκούσε το αφορολόγητο όριο να φτάσει τις 300.000 ευρώ. Να βάλουμε και άλλα 200 χιλιάρικα για να έχει και τη χάρη του; 500.000 ευρώ. Θα ήταν ένα αφορολόγητο όριο πραγματικά ελαφρυντικό για όλους. Η Κυβέρνησή μας όμως, κυβέρνηση ανδρών κιμπάρηδων, γαλαντόμων και αφειδωλεύτων ανέβασε το αφορολόγητο όριο στις 800.000 ευρώ!!!!

Εντυπωσιακό νούμερο! Ειδικά όταν το ακούς από τα χείλη ή το διαβάζεις από τις πένες των κιτρινοκατίνων της ενημέρωσης, νοιώθεις σα να κέρδισες το μάστερ σεφ!

Πίσω όμως και από αυτή την «ελεημοσύνη», κρύβεται το απύθμενο θράσος των κυβερνόντων ημάς τους δυστήνους. Γιατί, εκτοξεύοντας το αφορολόγητο όριο ο Κούλης, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ευνοεί την μεταβίβαση των μεγάλων περιουσιών, που ανήκουν στο μεγάλο κεφάλαιο του αέρα του κοπανιστού. Και μην βιαστείτε κάποιοι να σκεφτείτε την διατυμπανιζόμενη ανοησία «και τι μ’ αυτό; αν ευνοείται ο λαός, ας ευνοηθεί και το κεφάλαιο», γιατί αποτελεί έγκλημα (ναι, όπως το λέω, έγκλημα) να στερείς από το Δημόσιο έσοδα, προς χάριν των μεγαλοϊδιοκτητών, από την στιγμή που ετούτος εδώ ο λαός έχει ξεπατωθεί για να επιτύχει «πρωτογενή πλεονάσματα», για να αποκτήσει «φορολογική συνείδηση» και να εξοφλήσει ένα «δημόσιο χρέος» που κάθε άλλο παρά δημόσιο είναι.

Παρακάτω χειροτερεύει το πράγμα:

Προαναφέρθηκε ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να αυξήσει το αφορολόγητο όριο γονικής παροχής και δωρεάς λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Υπάρχει όμως και ακόμη ένας φόρος, ο θλιβερότερος όλων, ο φόρος κληρονομίας. Από την στιγμή που θα χάσει τον άνθρωπό της μια οικογένεια, έχει εννέα (9) μήνες συνυπολογιζομένης και της παράτασης, για να τελειώσει όλες τις γραφειοκρατικές ανωμαλίες και να υποβάλει την σχετική δήλωση στην Δ.Ο.Υ., άλλως οι κληρονόμοι και της πιο μικρής περιουσίας τιμωρούνται με πρόστιμο 103,00 ευρώ έκαστος, τουλάχιστον. Αυτό φυσικά έχει ως συνέπεια άνθρωποι που ακόμα θρηνούν τον χαμό του οικείου τους να αρχίζουν την τρεχάλα για να προλάβουν προθεσμίες, όλο και πιο δύσκολες να προληφθούν και να κινδυνεύουν έτσι να θρηνήσουν και οι οικογένειες λογιστών και συμβολαιογράφων που επωμίζονται τα γραφειοκρατικά βάρη.

Αυτή λοιπόν η κατάσταση δεν άγγιξε τον κ. Μητσοτάκη και τους αρίστους της κυβέρνησής του. Όχι μόνον δεν αύξησε την προθεσμία υποβολής δήλωσης φόρου κληρονομίας, όχι μόνον δεν μείωσε το πρόστιμο για μικρής αξίας κληρονομιές, αλλά ναι, σωστά μαντέψατε, δεν αύξησε ούτε το αφορολόγητο όριο κληρονομίας, το οποίο παραμένει στις 150.000 ευρώ! Και, αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη φορά που η αύξηση αφορολόγητου γονικής παροχής και κληρονομίας δεν συμβαδίζουν.

Τέλος πάντων, τόση φιλολαϊκότητα ούτε ο Αουγκούστο Πινοσέτ στα καλύτερά του δεν μας έχει ε πηδήξει!

Αλλά έχει και τρίτο μέρος έτι χειρότερον, σχεδόν φρικαλέον:

Μέχρι τώρα η γονική παροχή και δωρεά Α’ κατηγορίας οποιουδήποτε χρηματικού ποσού εφορολογείτο με 10% από το πρώτο ευρώ, χωρίς δηλαδή αφορολόγητο ποσό. Ο Κούλης το «ελάφρυνε» και αυτό! Στο εξής θα υπάρχει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ και στις χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές. Σε όλες;Όοοοχι σε όλες!

Το εντυπωσιακό αυτό αφορολόγητο θα υφίσταται μόνο για τις χρηματικές παροχές που διενεργούνται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (διάβαζε «Τράπεζες»).

Έτσι λοιπόν! Για χάρη των Τραπεζών, για να έχουν λίγο πιο φουσκωμένο κομπόδεμα να επιδείξουν στις «αγορές», χάνονται έσοδα πολύτιμα για το Ελληνικό Δημόσιο, που εσχάτως πέταξε ουκ ολίγα δισεκατομμύρια στην βρώμικη αγορά όπλων, για να βγάλει ο κ. Μακρόν Α’ Gigolo τα σπασμένα του από την ακύρωση της αυστραλιανής παραγγελίας υποβρυχίων.

Σας παρακαλώ και εδώ, μην βιαστείτε να μηρυκάσετε τις τηλεοπτικές αηδίες. Γιατί εμείς οι μη έχοντες και κατέχοντες σε τίποτε δεν ωφελούμαστε και από αυτήν την ελάφρυνση. Οι χρηματικές παροχές αυτές γινόταν όταν κάποιος ήθελε να αγοράσει κανένα αμπελοχώραφο και το περιβόητο «πόθεν έσχες» του, δεν επαρκούσε. Μαζευόταν λοιπόν το σόι, μανάδες πατεράδες θείοι, θείες, πενθερές (λέμε τώρα!) έβαζαν συμβολικά ο καθένας το κατιτίς του, ο ενδιαφερόμενος πλήρωνε το ως άνω χαράτσι του 10% και έτσι καλυπτόταν το «πόθεν έσχες». Τώρα, για να τύχει ο ενδιαφερόμενος της κουλοελάφρυνσης θα πρέπει τα ποσά αυτά που «συμβολικά» δίνονταν από τους συγγενείς, να καταβληθούν πραγματικά, σε τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά του. Άρα, πού η ελάφρυνση;

Το μεγάλο φινάλε

Τέλος, σε αυτόν το νόμο περιλαμβάνεται και κάποιο άλλο «ξαλάφρωμα»: Λίγο πριν τελειώσει το ΦΕΚ των τετρακοσίων (400) σελίδων το ρεκόρ αυτό οφείλεται στην συμπερίληψη στον νόμο αυτόν της κύρωσης σύμβασης με το «κοινωφελές» Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την οποία δεν έχω ούτε το χρόνο ούτε το κουράγιο να διαβάσω θεσμοθετεί την μείωση του «φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου» στο ήμισυ. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται πλέον κυρίως κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στην συγχώνευση εταιρειών και αυτό είναι που ενθαρρύνει (και) αυτός ο νόμος.

Με άλλα λόγια όσοι έχετε καταστήματα, μικρές ή και μεσαίες επιχειρήσεις, που τα συντηρείτε και εξελίσσετε με τόσους κόπους και κινδύνους, ετοιμαστείτε: Αργά ή γρήγορα θα έλθει η μεγάλη εταιρεία, για να σας κάνει μια μπουκιά και θα λέτε κι ευχαριστώ, αν σας κρατήσει για υπαλλήλους!

Κατά τα άλλα

Κατά τα άλλα, όλα καλά στον χώρο μεταβιβάσεως ακινήτων.

Για να μεταβιβάσεις ακίνητο πρέπει:

– Να μην χρωστάς ούτε λεπτό στην Big Sister, που ακούει στο χασμωδικό όνομα ΑΑΔΕ.

– Να μην χρωστάς ούτε λεπτό στον ΕΦΚΑ.

– Να αναφέρεται με ακρίβεια εκατοστού το ακίνητο σου στο Ε9

– Να είναι δηλωμένο ώσπερ ιερόδουλος και με πάσα ακρίβεια στον πιο παράλογο θεσμό ever, που ακούει στο όνομα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

-Να μην έχει το κτίσμα σου ούτε πόντο αυθαιρεσίας, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσεις πρόστιμα επί προστίμων και να ενταχθείς σε ρύθμιση, προκειμένου να πάρεις την περιπόθητη «βεβαίωση μηχανικού» και οσονούπω και «Ταυτότητα Κτιρίου», που κανείς δεν ξέρει ακόμα τι σημαίνει κι εγώ την ψάχνω απ’ τα δεκαεννιά.

-Να μην αναφέρεται ως δασική έκταση το ακίνητό σου στους καινοφανείς και «ακριβέστατους» δασικούς χάρτες.

-Να έχεις δηλώσει τυχόν πηγάδι, εκτός αν είναι ξεροπήγαδο –μα την Παναγία σας λέω, δεν κάνω πλάκα.

– Να παραδώσεις στον αγοραστή Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (τρέχα γύρευε).

– Με την ίδια έκταση, που είναι δηλωμένο το ακίνητό σου στο Ε9, στο κτηματολόγιο και στην Ταυτότητα Κτιρίου, να είναι και στον λογαριασμό της Δ.Ε.Η. και τούτο να βεβαιώνει υπεύθυνα με τεχνική έκθεσή του μηχανικός, προκειμένου να λάβεις από τον Δήμο βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακινήτου Περιουσίας (ΤΑΠ).

Μια αφόρητη ψηφιοποιημένη γραφειοκρατία! Ένα διάχυτος σε κάθε έκφανση της διαρκώς συρρικνούμενης ζωής μας παραλογισμός! Ένας ασφυκτικός έλεγχος σε κάθε μας πράξη! Μια συνεχής μείωση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας μας!

Και ένας λαός που νοιώθει όλο και πιο πολύ «ελαφρυμένος»!

* Ο Ιωσήφ Λουκέρης είναι Συμβολαιογράφος

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο