Οι «Μαύροι» και οι «Λευκοί»

Οι «Μαύροι» και οι «Λευκοί»


(…κυρίως απευθύνεται προς καταστηματάρχες…)

του Νίκου Α. Καραβέλου*

Λέτε να έχει δίκιο ο Μητσοτάκης;
Που θεωρεί όλους μας πρόβατα;
Που προεξοφλεί ότι θα πορευτούμε την κακοφτιαγμένη λεωφόρο της ανοησίας που ο ίδιος, ως εργολάβος κατασκεύασε, «επί σφαγή»;
Που νομίζει ότι οι μαγαζάτορες θα γίνουν ναζί να ελέγχουν για εμβόλια και τεστ στις καφετέριες και τα μαγαζιά;
Που αναμένει ότι οι πολίτες (αν έχει μείνει κανείς) θα ανεχθούν το σύγχρονο απαρτχάιντ που χωρίζει λευκούς (μπολιασμένους) και αράπηδες (ανεμβολίαστους), όπως το κατανοεί και το περιγράφει ένας κοινός βλάκας και φασίστας;
Που κουνάει το δάχτυλο με θράσος δέκα χιμπαντζήδων σε πολίτες, που, αν είναι πολίτες, πρέπει να τον στείλουν, τον ίδιο και τους νόμους του, στον διάβολο;

Αν δεν ήταν αυτός που είναι, ερωτάται αν θα του εμπιστευόταν κανείς να βγάλει βόλτα τη γάτα του.

Και όμως, κυρίες και κύριοι, ο άνθρωπος αυτός που τυραννά, που κοροϊδεύει, που ασελγεί, δεν ήρθε ως δικτάτωρ. Ψηφίστηκε! Και είναι πρωθυπουργός!.

Μας είναι αδιάφορος ο Μητσοτάκης. Ένας Μητσοτάκης, ανά τους αιώνες, είναι και θα συμπεριφέρεται ως Μητσοτάκης, όπως ένας κροκόδειλος ως κροκόδειλος, ένας καρχαρίας ως καρχαρίας, οι αράχνες ως αράχνες, τα ερπετά ως ερπετά και οι φραγκόκοτες ως φραγκόκοτες.

Εμάς μας ενδιαφέρουν όσοι επιχειρήσουν στην πράξη να μας μειώσουν, διαχωρίζοντας μας:

σε «Λευκούς» και «Αράπηδες»,
σε «Αρείους» και «Εβραίους»
σε «Ανθρώπους» και «Σκύλους»,
σε» Ευρωπαίους» και «Ασιάτες»,
σε «Εμβολιασμένους» και «Ανεμβολίαστους».

Όσοι μας εμποδίσουν την είσοδο στα μαγαζιά τους ή σε μέρη που δεν δέχονται όσους προγράφει ως «σημαδεμένους» το ελαφρόμυαλο τίποτα που κυβερνά τη χώρα.

Απέναντι και σε αυτούς πρέπει να είμαστε αμείλικτοι. Τους προσκυνημένους. Όταν ο Ιμπραήμ τρομοκρατούσε τους χωριάτες στον Μωριά απειλώντας τους με σούβλισμα για να προσκυνήσουν, ο Κολοκοτρώνης, από τη μεριά του, τους διαμηνούσε: «Αν ο Ιμπραήμ με σουβλιά,…εγώ με τσεκούρια!» Το πασίγνωστο «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε τσεκούρια. Έχουμε όμως μηνύσεις και αγωγές! Τσακίστε, επομένως, με κάθε νόμιμο μέσο καθέναν που θα τολμήσει να σας στερήσει το δικαίωμα να κινείστε ελεύθερα. Να μπείτε στο μαγαζί του. Να ψωνίσετε. Να απολαύσετε τον καφέ σας. Να πηγαίνετε στο θέατρο ή το σινεμά.

Γιατί στο τέλος, αν νιώσουν πως υποκύπτουμε, θα μας «μποδίσουν ακόμη και να βαδίσουμε». όπως λέει ο Ναζίμ Χικμέτ. Θα μας αλυσοδέσουν πλέον πισθάγκωνα.

Πρέπει οι μαγαζάτορες να αντιδράσουν, να καταργήσουν στην πράξη το νομικό εξάμβλωμα των ψυχοπαθών, το οποίο θα κληθούν να εφαρμόσουν, αν το αντέξουν και δεν παραφρονήσουν, δικαστές χειρότεροι κι από εκείνους τους στρατιωτικά ντυμένους της χούντας.

Από όσους, όμως, το εφαρμόσουν, ζητάτε τα στοιχεία τους. Τα δικαιώματά σας θα τα εντοπίσετε απευθυνόμενοι στους νομικούς σας. Χτυπάτε τους αλύπητα με κάθε νόμιμο μέσο. Να μην προλαβαίνουν να δίνουν λογαριασμό στα δικαστήρια.

Ότι γλιτώσουν από πρόστιμα να τα δώσουν αλλού.

Θα μου πείτε πως κι εμείς θα ματώσουμε. Το γνωρίζω, μα τίποτα δεν κερδίζεται άκοπα.

Πάντως το φωνάζω για μια ακόμη φορά:

Για την υπεράσπιση των «Μαύρων», πρέπει πρώτοι να αντιδράσουν οι «Λευκοί». Οι καταστηματάρχες, μάλιστα, και εκ λόγων ιδίου συμφέροντος.
Διαφορετικά, κάποιο μεγάλο κακό θα συμβεί και σε εκείνους.
Και τότε δεν θα βρεθεί κανείς να τους υπερασπιστεί.

* Ο Νίκος Α. Καραβέλος είναι Νομικός και συγγραφέας

 

Αφήστε ένα σχόλιο