Μοσχοβολούν οι νεραντζιές, υπάρχει όμως και πολλή δυσωδία…

Μοσχοβολούν οι νεραντζιές, υπάρχει όμως και πολλή δυσωδία…

Έχει έρθει η άνοιξη -μετά από μήνες εγκλεισμού- αλλά τα σημάδια δεν είναι διόλου καλά. Ένα γενικευμένο αλαλούμ, μια τρελή πορεία χωρίς τιμόνι (μην ψάχνετε για οδηγό), και το κοντέρ να δείχνει υψηλούς δείκτες σε θανάτους, διασωληνωμένους, κρούσματα. Παράλληλα είναι υψηλοί οι δείκτες γενικής αναξιοπιστίας κυβέρνησης και επιτροπής ειδικών, αλλά και αντιπολίτευσης, μεγάλης και μικρής. Εξίσου υψηλοί οι δείκτες της ανυπακοής, μη συμμόρφωσης, ξεσπάσματος, θυμού και αγανάκτησης σε όλες τις κατηγορίες και ηλικίες, ιδιαίτερα της νεολαίας.

Η κυρίαρχη κυβερνητική γραμμή είναι αδιαφορία για την υγεία, μέτρα σωφρονισμού και καταστολής σε όλη τη διάρκεια του σχεδόν 6μηνου λοκντάουν. Τώρα αυτό μετατρέπεται σε ανοχή προς όλα, αποτυχημένες προσπάθειες αλλαγής της «ατζέντας», βιομηχανία ψήφισης αντιλαϊκών-αντεργατικών ρυθμίσεων και νόμων που απελευθερώνουν τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου της χώρας, επιμονή στην ιδιωτικοποίηση και βεβαίως έγνοια να προστατευτεί πλήρως ο ιδιωτικός τομέας της υγείας.

Αυτά εκφράζονται με μια επιθετικότητα προς την κοινωνία (η οποία φταίει για την πανδημία) και τώρα τελευταία, μετά την καμπάνια «Ελευθερία» με τα εμβόλια, με την απόπειρα εισαγωγής του δόγματος «αυτοδιάγνωση και πλήρης ατομική ευθύνη». Πάρτε δωρεάν σελφ τεστ και πορευτείτε! Πίσω από όλες τούτες τις «επιτυχίες» υπάρχει ένα γερό κίνητρο: έρχεται ο τουρισμός και πρέπει να ανοίξουμε, να προλάβουμε…

Τα ερωτήματα (τι ωφέλησε το λοκντάουν; γιατί είμαστε σε πολλαπλά χειρότερη θέση από αυτήν προ λοκντάουν; γιατί είχαμε όλα αυτά τα θύματα; γιατί δεν πήραμε εμβόλια από αλλού και έγκαιρα; γιατί μειώσαμε τις δαπάνες για την υγεία; και κυρίως, γιατί δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό ένα χρόνο τώρα;) απλά δεν απαντιούνται. Φταίει η κοινωνία: πρώτα οι γέροι που δεν προσέχουν, μετά οι απείθαρχοι νέοι, μετά οι διαδηλώσεις, μετά οι βόλτες.

Σιγά-σιγά, επί 1 χρόνο κυβέρνηση, ΜΜΕ, επιτροπές ειδικών έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προωθήσουν τον φόβο και την κοινωνική διάλυση. Έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για φορτώσουν όλα τα σπασμένα στην κοινωνία. Τώρα η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει, μοιάζουν να μην ξέρουν τι να κάνουν και να αφήνουν τη «φύση» να δώσει την λύση…

Την ίδια στιγμή η κυρία Μενδώνη -για παράδειγμα- τσιμεντοποιεί την Ακρόπολη, βάζει ταμπέλες προσβλητικές στην Πινακοθήκη και στην Ακρόπολη, νομιμοποιεί και διευκολύνει τις ανεμογεννήτριες σε πολλούς χώρους (πράσινη ανάπτυξη γαρ), αποχαρακτηρίζει αρχαιολογικές περιοχές (Ελληνικό, μετρό Θεσσαλονίκης κ.λπ). Ναι, η κυρία Μενδώνη του γνωστού σκανδάλου Λιγνάδη.

Ο Φουρθιώτης μπαίνει σε υπουργείο με μπράβους, απειλεί, και έρχεται στο φως μετά από καταγγελίες του σαμαρικού Βρούτση ότι έχουν γίνει αρπαχτές με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Ο αντικαταστάτης του Βρούτση, κ. Χατζηδάκης, με σπουδή καταθέτει αυτές τις μέρες νομοσχέδιο που γκρεμίζει τα πάντα στην εργατική νομοθεσία, εφαρμόζοντας πιστά όσα «προαπαιτούμενα» ζητά η Ε.Ε. για προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα προχωρήσει πάνω στην κοινωνία, θα συντρίψει κι άλλο δικαιώματα και εργατικό κόστος, θα είναι το πάρτι των ελίτ για τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή τρεις πρώην πρωθυπουργοί (Σημίτης, Καραμανλής, Σαμαράς) αντιπαρατίθενται σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Ντράγκι αποκαλεί δικτάτορα τον Ερντογάν, η Ε.Ε. συνεργάζεται με την Τουρκία για το προσφυγικό, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου γκριζάρουν κι άλλο (αυτό το έχουν λήξει οι Ευρωπαίοι), ενώ σημαντικές ανακατατάξεις γίνονται σε όλη την περιοχή, από την Ουκρανία μέχρι την Αφρική.

Οι νεραντζιές μοσχοβολούν πάλι, αλλά ο «καιρός» δεν είναι καλός…

από το «https://edromos.gr/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο