«Οι… κρατούντες»

«Οι… κρατούντες»


του Νίκου Α. Καραβέλου

Τι λέξη! Ο «Κρατούντες».

Από το ρήμα κρατέω-κρατώ, που σημαίνει «οι άνθρωποι που κυβερνούν, που κατέχουν την εξουσία» (Τεγ.-Φυτρ.-Ελληνικό Λεξικό 1995).

Το ρήμα «κρατώ» σημαίνει ισχύω, εξουσιάζω. Κι ακόμα κατακρατώ (την εξουσία), εμποδίζοντας άλλον να μου την αποσπάσει, διότι θεωρώ ότι αφού την καβάλησα, μου ανήκει, γιατί μου… την άφησε κληρονομιά ο πατέρας μου.

Άλλωστε κρατώ σημαίνει επίσης και εμποδίζω, σημαίνει εμποδίζω άλλον να έχει το γκουβέρνο ήτοι την κουτάλα, άλλως την εξουσία.

Κρατώ σημαίνει (έ ρε πλούτος η γλώσσα μας!) και θέτω κάποιον υπό κράτηση. Διότι πρέπει να σπρώχνω στο μπουντρούμι (ακόμα χειρότερα στο πρόστιμο),τον «απλό λαό», για να διαφέρω και να διακρίνομαι ως ηγέτης.

Κάποτε οι ηγέτες έλεγαν (κοροϊδεύοντας): «Ισχύς μου η αγάπη του λαού». Σήμερα (με κάθε ειλικρίνεια) λένε: «Ισχύς μου η βλακεία, η αμεριμνησία και η αμνησία του λαού».

Τη λέξη θυμήθηκα διαβάζοντας κείμενο λειτουργού της δικαιοσύνης. Οι καθώς πρέπει λαλούντες, δεν αφήνονται σε λεκτικές ακρότητες. Εγώ ως πάσχων εξ αναφυλαξίας, τους «κρατούντες», τους άκουγα ως «τέρατα», «φαγοπότες», «ανάλγητους», «αγνώμονες», ληστές», «ρεμπεσκέδες».

Έτσι τους αποκαλεί ο σοφός λαός ,πριν σπεύσει να τους ξαναψηφίσει.

Φαίνεται περίεργο ( αλλά δεν είναι) καθώς αυτοί που βρίζουν τους «κρατούντες», έχουν τέτοια αποθέματα καλοσύνης και αμνησίας, ώστε με χαρά τους ξαναψηφίζουν.

Χαρακτηριστικό των «κρατούντων» είναι το «δάσκαλε που δίδασκες…».Δηλαδή οι ίδιοι κάνουν προκλητικά αυτό που απαγορεύουν στους πολίτες. Και έχουν δίκιο, καθώς ο νόμος, όπως έλεγε ο Ανάχαρσις, είναι σαν τον ιστό της αράχνης, γιατί τους μεν αδύνατους πάντα τσακώνει (και τσαλακώνει) αλλά από τους δυνατούς κατασχίζεται.

Είναι δυνατό (τυχαίο το παράδειγμα) να κάτσει ο κ. Μητσοτάκης «στο σπίτι του;» Μα φυσικά όχι, αφού είναι πρωθυπουργός! Στο σπίτι φυλακισμένοι μόνο οι πρώην πολίτες και νυν δούλοι. Διότι δεν είμαστε ίσοι.

Εμείς έχουμε μόνο το μίζερο καθήκον να βρούμε τρόπο να επιβιώσουμε στον κυκλώνα που μας έριξε μαζί με τους τους γιατρούς του και τίποτα πέραν αυτού. Ενώ εκείνος! Αχ εκείνος ο ακάματος (προσοχή όχι ακαμάτης), πρέπει να γυρίζει παντού με το συνάφι και την κυρά του, για το καλό μας. Αφού τον κάναμε πρωθυπουργό (μολονότι τον ξέραμε) όπως κάναμε τον πατέρα του (αν και τον ξέραμε).όπως θα κάνουμε τον γιο του (καίτοι τον ξέρουμε ήδη!)

Όπως πρέπει και να ξεκουράζεται. Γι’ αυτό και η δήθεν ανεμελιά του στην Πάρνηθα και την Ικαρία. Αλλά πρέπει, βεβαίως, να μην τον εκθέτουν οι δικοί του, όπως είπε η αδελφή κ. Ντόρα. Δεν οφείλει, δηλαδή, να σέβεται τους νόμους που ο ίδιος δικτατορικά επιβάλλει (μη μου πείτε πως λειτουργεί η Βουλή κ. Πρόεδρε.) αλλά οφείλουν οι μπιστικοί του να τον κρύβουν καλά όταν παραβιάζει και να μην τον εκθέτουν.

Μάλιστα η κ. Ντόρα είπε και τούτο: « Τούτο δεν έγινε, από δω και πέρα θα γίνεται». Δηλαδή από δω και πέρα θα τον ντύνουν ακόμη και κολομπίνο για να μην γνωρίζεται ή -καλύτερα- θα συλλαμβάνεται αυστηρά όποιος τον αποκαλύπτει ή τον εκθέτει.

Τελικά οι σημερινοί «κρατούντες» (όχι μόνο της συμπολίτευσης) είναι τόσο κωμικοί, που έχουν καταργήσει το πάλαι ποτέ κραταιό είδος της θεατρικής επιθεώρησης. Θα ήταν οι μαϊμουδιές τους ικανές για πολύ γέλιο, αν δεν ήταν τόσο τραγικό το πέρασμά τους πάνω στην ζωή μας.

Υ.Γ. 1). Μήπως μάθατε αν ο Διοικητής περιοχής Πάρνηθας και ο αντίστοιχος της Ικαρίας επέβαλαν στον πρωθυπουργό και τις κουστωδίες του τα αναλογούντα πρόστιμα;

2). Αν όχι, μήπως μάθατε αν ο αρμόδιος εισαγγελέας διάταξε έρευνα για παράβαση καθήκοντος των οργάνων αυτών;

3). Μήπως μάθατε αν έχει διαταχθεί έρευνα κατά του αρμοδίου εισαγγελέως για παράβαση καθήκοντος, διότι δεν ερεύνησε τις παραβάσεις των ανωτέρω οργάνων;

Όχι; Καλέ σώπα!

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο