Μελανές οπές και wi-fi!

Μελανές οπές και wi-fi!


του Γιάννη Κουκουφίκη

Αυστραλία, 1980. Ο Αυστραλός Μηχανικός Ηλεκτρολόγος , John O’Sullivan, είναι έξω φρενών. Μετά από μήνες κοπιαστικής εργασίας, αναγκάζεται να τα εγκαταλείψει: το έργο του είναι μια τεράστια αποτυχία …

Πρέπει να πούμε ότι η πρόκληση που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας είναι αρκετά δύσκολη: να ανιχνεύσει το σήμα που εκπέμπεται από τις μαύρες τρύπες, ναι, αυτά τα ουράνια σώματα που «καταβροχθίζουν»τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του φωτός! Ασφαλώς η ιδέα δεν είναι δική του, αλλά του ειδώλου του, του διάσημου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ ο οποίος μας άφησε στις 14 Μαρτίου του 2018. Ο τελευταίος πράγματι είχε κάνει την υπόθεση ότι μερικές μαύρες τρύπες μπορούν να εξατμιστούν εκπέμποντας ραδιοκύματα. Θεωρητικά λοιπόν θα ήταν δυνατό να εντοπιστούν.

Αλλά είναι πιο εύκολο να το λες από να το αποδείξεις… Ναι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους μέσω του διαστήματος, τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από μαύρες τρύπες συναντούν σκόνη, αέρια ή σύννεφα αστεροειδών που τα παραμορφώνουν. Για να ανακατασκευάσει το παραμορφωμένο σήμα, ο John ξεκίνησε την κατασκευή μιας κεραίας, ενός αισθητήρα. Δυστυχώς, μόλις ο αισθητήρας ρυθμιστεί, τίποτα, κανένα σήμα … Σκέτη απογοήτευση! Τουλάχιστον, μέχρι το 1992 … Αυτή τη χρονιά ο John δουλεύει σε μια άλλη τεχνολογική καινοτομία: στην ασύρματη επικοινωνία δηλαδή στη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών συσκευών χωρίς καλώδια.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό αναπηδούν παντού: στους τοίχους, στα έπιπλα, στους ανθρώπους

…Επίσης παρεμβάλλονται μεταξύ τους ή με άλλα κύματα, όπως για παράδειγμα τα μικροκύματα. Εν ολίγοις, η ασύρματη επικοινωνία υπάρχει, αλλά απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική και εφαρμόσιμη.

Πρέπει να βελτιωθεί! Και να που ο John έχει μια ιδέα: γιατί να μην πάρει τον παλιό του αισθητήρα που πέταξε στο πατάρι πριν μερικά χρόνια; Γιατί σκέφτηκε, το πρόβλημα είναι ίσως το ίδιο όπως και με τις μαύρες τρύπες. Είναι απαραίτητο να ανασυσταθεί ένα παραμορφωμένο σήμα. Αποφασίζει να προσαρμόσει τον αισθητήρα του στην ασύρματη επικοινωνία. Και λειτουργεί: το wi-fi γεννιέται!

Σήμερα, το Wi-Fi βρίσκεται σε δισεκατομμύρια υπολογιστές, τηλέφωνα, τάμπλετ

… Γι αυτό την επόμενη φορά που τσαντίζεστε εναντίον του δικτύου σας, θυμηθείτε ότι αυτό το σύστημα είναι σχεδόν τόσο περίπλοκο όσο το να «ακούτε» τις μαύρες τρύπες.

 

από το «https://www.newshub.gr/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο