Ελληνοτουρκικά: Οι σύμμαχοι μας αδειάζουν! Και αν φορτώσουμε μπαταρίες με τους… Ρώσους;

Ελληνοτουρκικά: Οι σύμμαχοι μας αδειάζουν! Και αν φορτώσουμε μπαταρίες με τους… Ρώσους;


του Δημήτρη Λιάτσου

Σε διάστημα δύο μηνών η Ε.Ε. βρήκε τον τρόπο να αποφασίσει κυρώσεις κατά της… Λευκορωσίας! Για την Τουρκία που έχει πυροδοτήσει Αιγαίο και ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο το θέμα πάει για… Δεκέμβριο! Και η Αθήνα, αμήχανη, χειροκροτεί!

Πάντως αυτή η «έκκληση» που αναφέρεται στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελούσε… τραγέλαφο αν η κατάσταση δεν ήταν εκρηκτική! Διότι στη πράξη φαίνεται να λέει στην Τουρκία: παιδιά, κάντε ό,τι κάνετε, αλλά μην προκαλείτε… θόρυβο!

Στην αρχική Σύνοδο που τελικά αναβλήθηκε, η Λευκωσία άρχισε να φωνάζει και να απειλεί με βέτο αν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν για τη Λευκορωσία και δεν θέσουν στο ίδιο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Το διάστημα που μεσολάβησε ήταν αρκετό ώστε οι απεσταλμένοι του Βερολίνου και των Βρυξελλών να κάνουν τη μικρή Κύπρο να… καταπιεί τη γλώσσα της! Και η Αθήνα παρακολουθούσε, λένε, αμέτοχη… Τώρα, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις πριν τη σύνοδο, η επίσημη Ελλάδα φάνηκε γυμνή, ανίκανη να ορθώσει αποτελεσματικό λόγο, ως ισότιμο μέλος μέσα σε μια Ένωση… ίσων και αλληλέγγυων! Κατάπιε αμάσητη τη μη θέση των εταίρων που «αποφάσισαν» τη μεταφορά της συζήτησης του θέματος για τον Δεκέμβριο! Και… βλέπουμε…

Την ίδια ώρα η Μόσχα αποφασίζει να στείλει μήνυμα:

«Δεν είπαμε ποτέ ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός μας εταίρος», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια συνέντευξη στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας του!

Εκεί όπου το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία κάθε άλλο παρά ως σύμμαχος και εταίρος της Ρωσίας φαντάζει στο σύνολο των εκτιμήσεων των στρατιωτικών και γεωπολιτικών αναλυτών! Ο Λαβρόφ με την τοποθέτησή του αυτή ήταν σαφώς μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη Ρωσία αναφορικά με την έκφραση της τουρκικής επιθετικότητας, όχι μόνο στη δίκη μας γειτονιά, αλλά και στο «μαλθακό υπογάστριο» της Ρωσίας, τον Καύκασο!

Ο Σεργκέι Λαβρόφ συμφωνήθηκε να πραγματοποιήσει επιτέλους την αναβληθείσα από παλιότερα επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 26 Οκτωβρίου!

Μέσα σε ένα κλίμα αντιπαραθέσεων, έντασης και προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, το ρωσικό ΥΠΕΞ έριξε ως… προπομπό της έλευσης Λαβρόφ, τη δημοσιοποίηση της πρεσβείας του στην Αθήνα για το Δίκαιο της θάλασσας! Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς που διέπει τις θάλασσες προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών για οριοθέτηση χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια…

Αν μη τι άλλο, μια κίνηση «καλής θέλησης» προς την Αθήνα. Ποιος από τους συμμάχους μας έδειξε τέτοια σαφήνεια και κατηγορηματικότητα πάνω στο θέμα αυτό;

Πριν λίγες μόλις εβδομάδες βρέθηκε στην Ελλάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Στη σαφή τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο που αμφισβητούν νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ο Αμερικανός είπε: Η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή!!!

Με άλλα λόγια, είναι ξεκάθαρο ότι οι Αμερικανοί στο Αιγαίο, ως άλλος Οδυσσέας, έχουν βουλώσει τα αυτιά τους και αρνούνται να ακούνε τις σειρήνες του πολέμου που ηχούν από την απέναντι πλευρά του πελάγους!

Στη συνέχεια έρχεται η Σύνοδος της Ε.Ε. και ουσιαστικά ακολουθεί την ίδια γραμμή πλεύσης, αρνούμενη να εκφέρει την παραμικρή κριτική προς την Τουρκία, κάνοντας μόνο… έκκληση για μείωση της έντασης!

Σε κάποια άλλη χρονική στιγμή η Αθήνα θα έπρεπε να κάνει αυτό που έκαναν αρκετές φορές κυβερνώντες τις προηγούμενες δεκαετίες: να σηκώσει το γάντι που προσφέρει η Μόσχα και να δείξει στους συμμάχους της ότι «καλή η συμμαχία», καλύτερη όμως η υπεράσπιση της εθνικής υπόθεσης με κάθε δυνατό μέσο… Άλλωστε η Μόσχα μέσα σε εύθετο χρόνο εξέφρασε την πρόθεσή της να μεσολαβήσει για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα της το ζητήσουν.

Όπως γίνεται αυτό το διάστημα με τις δυο πλευρές στη σύρραξη του Καραμπάχ. Ήδη, οι ηγεσίες και της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφωνούν καταρχήν, στη διαμεσολάβηση της Ρωσίας για επαναφορά της κατάστασης σε πολιτική διαπραγμάτευση. Κάτι το οποίο δεν ήταν μέσα στα σχέδια της Τουρκίας, η οποία είναι ολοφάνερο ότι «εξανάγκασε» με τον τρόπο της την ηγεσία στο Μπακού σε έναρξη στρατιωτικής δράσης.

Η Μόσχα με τον δικό της τρόπο -και στη Συρία και τώρα στο Καραμπάχ- επιχειρεί να αποτρέψει τις επικίνδυνες θεωρητικές ακροβασίες της Άγκυρας που περικλείουν και σενάρια πολέμου. Στη Συρία τα νεοθωμανικά σενάρια δεν πέρασαν. Στον Καύκασο βρισκόμαστε στην αρχή μιας προσπάθειας της Μόσχας να αποτρέψει ανάλογα σχέδια. Γιατί η Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει αυτή τη ρωσική δύναμη σταθερότητας και για τη δική της ασφάλεια; Εξ όσων γνωρίζουμε, η Αθήνα στην προσφορά της Μόσχας για διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση, απάντησε πως αυτό είναι θέμα ενδοΝΑΤΟϊκο!

Οι σύμμαχοι μας σφυρίζουν αδιάφορα κάνοντας μόνο εκκλήσεις, «αρνούνται» να δουν την κραυγαλέα επιθετικότητα. Μα και στο Καραμπάχ, τάχα, τους ήρθε… ξαφνικά η έκρηξη…

Η Αθήνα εκτιμάται ότι με την πικρή γεύση της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου αλλά και την αμερικανική αναλγησία ειδικά ενόψει των προεδρικών εκλογών, έχει μια ευκαιρία να επαναφέρει τις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα «κανονικό» επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πριν από 20 μήνες, εν δυνάμει τότε πρωθυπουργός, επεδίωξε και έγινε δεκτός από τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, προφανώς κατανοεί ότι τώρα είναι στο χέρι του να δοκιμάσει να βρει συνδρομή σε ένα θέμα που «καίει» ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Το θέμα της αποκλιμάκωσης στις σχέσεις με την Τουρκία, όπου τόσα και τόσα ακούσαμε από τους συμμάχους, στο διά ταύτα όμως όλο… εκκλήσεις και παρατάσεις χρόνου βλέπουμε να δίνονται!

από το «https://sputniknews.gr/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο