Οι Navtex, οι εκτιμήσεις και τα κρίσιμα σημεία.

Οι Navtex, οι εκτιμήσεις και τα κρίσιμα σημεία.


του Γιώργου Σαχίνη

Εξαιτίας του Mike Kallaros αναρτήσαμε σήμερα, λίγα λεπτά μετά την δημοσιοποίηση της, την νέα Τουρκική Navtex, που πιάνει από την Ρόδο μέχρι νότια της Κρήτης και από τα Ανατολικά του νησιού μέχρι τα απώτατα όρια της θεωρητικής τέμνουσας μεταξύ Ελληνικής (δυνητικά) – Κυπριακής και Αιγυπτιακής ΑΟΖ, εξαιτίας του συμπλέγματος στο Καστελόριζο και της θέσης της Κρήτης για τα Ανατολικά, αλλά πάντως 110% εντός της Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας, άρα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η Navtex είναι προαναγγελία, άρα δυνητική κατάσταση, αλλά με αναφορά σε ερευνητικά σκάφη, γεωτρύπανα, έξοδο 20 πολεμικών πλοίων από την ναυτική βάση στο Ακσάζ, μόνο για δυνητική κατάσταση δεν μιλάς, όταν μάλιστα οι υπερ-πτήσεις σήμερα πάνω από το σύμπλεγμα στο Καστελόριζο σπάνε ρεκόρ και οι αερομαχίες, όπου σε όλες αναχαιτίζονται από τους πιλότους μας, εξελίσσονται σε πολύ σκληρό πεδίο…

Μόλις την Δευτέρα “τράβηξαν” πίσω μία άλλη Navtex που ήταν νότια- ανατολικά της Γαύδου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επαναφέρουν αν κρίνουν και αυτή. Δεν γνωρίζω αν σε επίπεδο πληροφορίας , είχαμε έγκαιρα εικόνα για την κίνηση μίας αρμάδας 20 πλοίων της Τουρκίας, αλλά η πληροφορία ότι ήδη το 85% του Στόλου μας είναι στη Νότια πλευρά των θαλασσών μας, αιφνιδιασμό στο πεδίο δεν δείχνει.

Αλλά τα στίγματα της Navtex αυτής είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα σε κάποιες από τις ακρότατες συντεταγμένες της Τουρκικής Navtex , είναι υφαλοκρηπίδα Κρήτης – Κάσου. Εδώ είναι το θέμα που λέγαμε στις “Αντιθέσεις” για κλείσιμο στο Κουφονήσι Λασιθίου , νότιο -ανατολικά της Κρήτης με ευθείες γραμμές βάσεις. Στην ίδια Navtex , όποιος διαβάζει τα στίγματα , αντιλαμβάνεται επαγωγικά, ότι είναι στην ευθεία Δυτικότερα με 1ο σημείο βάσης πρόσοψης Κνίδου και πάνε Ανατολικότερα μέχρι το σημείο 18 Καλάμι (Παντιάν). Δείχνουν να έχουν επιλέξει , ένα σημείο πολύ λεπτό για να δουν εκτός των άλλων και αντιδράσεις . Είναι δηλαδή μέσα και το σημείο που στην προέκταση του θεωρητικά είμαστε έτοιμοι για την (ανεκδιήγητη) “τμηματική” οριοθέτηση με την Αίγυπτο, κουταμάρα των “απέναντι” αυτό δεν το λες. Όπως έλεγε δηλαδή καιρό τώρα η Κέρη Μαυρομμάτη διδάκτορας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ο @Mike Kallaros από τότε που οι Τούρκοι τις έβγαλαν στα σημεία βάσης ,ότι μην βλέπετε μόνο τα θαλάσσια σημεία ,αλλά και της ξηράς, τα σημεία βάσης και τα εσωτερικά όρια.

Επιπλέον : ” 33 55.22 K – 027 59.83 D” ίσως εδώ είναι όλο το παιχνίδι!
Στην 34.58,2,,,,,,,,ο30 31 50,,,έχει ξαναπάει και το ORUC REIS KAI TO BARBAROS

Συγκεκριμένα, η υπ’ αριθμ. 0114/20 τουρκική Navtex, που μεταδόθηκε στις 14 Ιανουαρίου, δεσμεύει για το εν λόγω διάστημα μία περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης, δυτικά / νοτιοδυτικά της Πάφου και απέναντι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η περιοχή αυτή περικλείεται από τα εξής γεωγραφικά στίγματα:
34 31.53 Βόρεια – 030 27.08 Ανατολικά
33 51.65 Βόρεια – 030 28.27 Ανατολικά
33 53.40 Βόρεια – 030 46.78 Ανατολικά
34 31.92 Βόρεια – 030 45.92 Ανατολικά

Ενδεχομένως, όλο τα παιχνίδι να είναι, όταν φτάσει η Τουρκία με κάποια σκάφη της στο Χελιδονήσι (SULUADA) και πάρει πορεία νοτιοδυτικά, αν πάει Νότια, τότε πάει προς τα εκεί περίπου που πήγε και τον Ιανουάριο, οριακά μεταξύ προεκτάσεων Κύπρου και Στρογγύλης ή αν θα συνεχίσει για να βρεθεί μεταξύ Κρήτης και Κάσου πιο νοτιοανατολικά ή αν θα φτάσει μέχρι τα όρια με την δυνητική οριοθέτηση με Αίγυπτο ή αν θα προχωρήσουν προς Λιβύη και σε συνδυασμό με την 24η Ιουλίου στην Αγία Σοφία, να δείξουν συμβολικά και ουσιαστικά, όλο το εύρος της αντίληψης τους την θεωρούν σε όλη την Μεσόγειο από την Πόλη και το Αιγαίο έως την Κύπρο και την Λιβύη, “κυριαρχικά τους δικαιώματα και κυριαρχία”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος του militaire.gr σημειώνει: “Με τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν τεθεί σε επιφυλακή, τον ελληνικό Στόλο να βρίσκεται στο Αιγαίο και την Πολεμική Αεροπορία να μάχεται ήδη πάνω από το Καστελόριζο, το καλύτερο που θα είχαμε να πούμε στο “διαμεσολαβητή» Γερμανό ΥΠΕΞ είναι ότι η περιοχή θα “πάρει φωτιά” και γι΄ αυτό την ευθύνη θα την έχει η Τουρκία και ο Ερντογάν. Γι΄ αυτό θα ‘πρεπε να τον συμβουλεύσουμε να πάρει το αεροπλάνο και να μεταφέρει το μήνυμα στο χαϊδεμένο παιδί του Βερολίνου, τον κ.Ερντογάν.

Το να ζητάμε κυρώσεις την ώρα που η Τουρκία έχει πλέον κάνει την επιλογή να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ, δεν μπορεί να ΄χει κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα αναποφασιστικότητας.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ακόμη και τώρα ότι ο κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να το πάει “μέχρι τέλους”. Αν όμως η Αθήνα δεν στείλει σαφέστατο, ξεκάθαρο, ηχηρό μήνυμα αποτροπής και προς την Άγκυρα αλλά και προς το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον , τίποτα δεν πρέπει να αποκλείουμε.

Ας αφήσουμε λοιπόν για λίγο στην άκρη τις κυρώσεις και τις δηλώσεις. Είναι ώρα για να πράξεις. Ώρα για να διαπιστώσουμε κι εμείς αλλά και η Τουρκία ότι όλα όσα είχαμε πει τους τελευταίους μήνες, ισχύουν στο ακέραιο».

Ενώ ο Ζαχαρίας Μίχας στο defence -point .gr σημειώνει: ” Τα πλοία των Τούρκων μπορεί όντως να κινηθούν προς τη Λιβύη, με σκοπό να λάβουν μέρος στη μάχη για την Σύρτη. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθούν απέναντι στα συμφέροντα τόσο της Γαλλίας και της Αιγύπτου».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα βρεθούν απομακρυσμένα και δύσκολο να καλυφθούν αεροπορικά. Η Ελλάδα οφείλει να συνεννοηθεί άμεσα με το Παρίσι και το Κάιρο. Επειδή η πιθανότητα επιστρέφοντας να εμπλακούν στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX, καλό θα ήταν να τους ασκηθεί πολυμερών η δέουσα πίεση…

Εάν αντιθέτως τα περί Λιβύης αποδειχθούν απόπειρα τουρκικής παραπληροφόρησης, τότε η Ελλάδα έχει μια πρώτη ιδέα των ναυτικών δυνάμεων που θα εμπλακούν. Το τουρκικό Ναυτικό θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία να εμπλακεί σε απόπειρα επίδειξης ναυτικής κυριαρχίας εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Θα επαναλάβουμε στο σημείο αυτό το συμπέρασμα – εκτίμηση του DP, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μαζευτεί εάν δεν δεχθεί πλήγμα, με το οποίο η Ελλάδα θα της χαράξει την πιο ξεκάθαρη και μη επιδεχόμενη παρερμηνειών κόκκινη γραμμή, ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και με τα όπλα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες σημειώνονται μετά σταθμεύσει τουρκικών μαχητικών δυτικά και νοτιοδυτικά της Τουρκίας. Υπό το φως αυτών των πληροφοριών αποκτούν αυξημένη αξιοπιστία οι πληροφορίες περί ανάκλησης αδειών στους Κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αν και επισήμως δεν έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σύστημα Συναγερμού“.

Ο Κώστας Ράπτης στο Capital.gr τονίζει: “η αναγγελία από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας της διεξαγωγής υποθαλάσσιων ερευνών από σήμερα Τρίτη έως και τις 2 Αυγούστου στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, ήτοι σε περιοχή για την οποία εκκρεμούν (παράνομες) αδειοδοτήσεις της Τουρκίας ήδη από το 2012, επισπεύδει τις εξελίξεις – πόσω μάλλον όταν συνοδεύεται από υπερπτήσεις ζεύγους τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πάνω από το ακριτικό ελληνικό νησί και τη γειτονική Μεγίστη.

Εν μέσω πληροφοριών για ανάπτυξη τόσο του τουρκικού όσο και του ελληνικού στόλου (σε περίοδο όπου ούτως ή άλλως συνηθίζεται η πραγματοποίηση ασκήσεων) η κρισιμότητα των στιγμών γίνεται εμφανής.

Όμως η επιλογή της κλιμάκωσης ή μη ανήκει αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά. Και οι κινήσεις “πολιτικής ανάσχεσης” που έχουν αναληφθεί δείχνουν να μην την αφορούν.

Πρόσφατα μόλις, οι διακριτικές μεσολαβητικές προσπάθειες που αναλήφθηκαν από τη Γερμανία “αδειάστηκαν” με την ασυνήθιστη στα διπλωματικά χρονικά δημοσιοποίηση από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου της συνάντησης Σουρανή-Καλίν στο Βερολίνο. Το ότι οι σημερινές τουρκικές ανακοινώσεις συμπίπτουν με την παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χέικο Μάας στην Αθήνα προφανώς δεν είναι τυχαίο.

Δεδομένης της αμερικανικής “απουσίας” από την περιοχή, η οποία ασφαλώς θα γίνει εντονότερη μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κατεξοχήν αποδέκτης των τουρκικών πιέσεων γίνεται η Ε.Ε. και δη η ηγέτιδα δύναμή της, Γερμανία, που ως γνωστόν αγωνιά για τη διαφύλαξη της ηρεμίας κατά τη διάρκεια της δικής της εξάμηνης προεδρίας.

Η εικόνα δυστοκίας που παρουσίασε η πενθήμερη Σύνοδος Κορυφής των “27» δεν δίνει άλλωστε προς τα έξω την εικόνα μιας Ε.Ε. που συνιστά υπολογίσιμη γεωπολιτική δύναμη, όταν στα του οίκου της δυσκολεύεται να συμβιβάσει τόσες και τέτοιες αποκλίσεις επί των “πεζών” οικονομικών ζητημάτων.

Επιπλέον, η εθνικιστική έξαρση που έχει δημιουργήσει τις ημέρες αυτές στη γείτονα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (εν μέσω ρητορικών εξάρσεων του Ερντογάν περί “νέας κατάκτησης” και τουρκικού μεγαλείου) συμπληρώνει στο συμβολικό και ψυχολογικό επίπεδο τις επιθετικές κινήσεις που καταγράφονται στον χάρτη της Μεσογείου.

Η δε προοπτική ανάπτυξης αιγυπτιακών στρατευμάτων στην ανατολική Λιβύη, στο πλευρό των αντιπάλων της Τρίπολης και της Άγκυρας, αλλά και η κινητικότητα περί την ελληνο-αιγυπτιακή οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών, συνιστά έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο η Τουρκία επισπεύδει».

από τη σελίδα του αρθρογράφου στο facebook

 

Αφήστε ένα σχόλιο