Προς την Εκλαμπρότατη κ. Γιάννα Αγγελοπούλου

Προς την Εκλαμπρότατη κ. Γιάννα Αγγελοπούλου


του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου

Παρακαλώ όπως η «πλουραλιστική» των απόψεων περί της ελληνικής επαναστάσεως Επιτροπή, και ειδικώς η «Εκλαμπρότατη» Πρόεδρος κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, να συμπεριλάβει το παρακάτω απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη, ίνα αποκωδικοποιηθεί και συμβάλει στον ευγενή διάλογο διαμορφώσεως γνώμης και άποψης για τα τεκταινόμενα στον αγώνα της παλιγγενεσίας, ειδικά δε για τις ραδιουργίες των εξόχων πολιτικάντηδων της εποχής, και ειδικα του αξιομνημόνευτου πολιτικού ανδρός Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, όταν ο συγκεκριμένος διεξήγαγε ανηλεή αγώνα καταδίκης ως προδότη και συνεργάτη των Τούρκων Γεωργίου Καραϊσκάκη, γνωστού και ως «Μούλου», του οποίου Μαυροκορδάτου, μαρμάρινη προτομή κοσμεί έως σήμερα, την είσοδο του Ναού της Δημοκρατίας.
Παρακαλώ την Επιτροπή για τα δέοντα
Θ. Συμβουλόπουλος

«Ο Εκλαμπρότατος Μαυροκορδάτος ήταν σύνφωνος κι αυτός, ο Φαναριώτης, είς το σκέδιον να ξεκάμουν τους στρατιωτικούς. Το/ βαλε κι αυτός σ’ ενέργεια ευτύς, άμα ήρθε εις το Μεσολόγγι, οτι ο Καραϊσκάκης εγρικήθη με τους Τούρκους. Έβαλε ανθρώπους δικούς του, τους έκαμε κριτάς να τον περάσουνε από το κανάλι της δικαιοσύνης του, να τον σκοτώσουνε. Τον κρίναν και τον είχαν χαζίρι, κι αν δεν τον γλιτώναν οι σύντροφοί του, θα τον σκότωναν. 

Ακούτε εσείς; Ο Καραϊσκάκης, από δέκα χρονών παιδί κλέφτης, θα γύριζε με τους Τούρκους, οπού τους σκότωνε μέσα στους λόγκους και περπάταγε ξυπόλητος από μικρό παιδί για την λευτεριά. Ο Εκλαμπρότατος, το ζυμάρι των Τούρκων, ο δουλευτής αυτήνων, των Τούρκων, ο Μαυροκορδάτος, ο αγαπημένος των τύραγνων, κατάτρεχε τον Καραϊσκάκη να τον καταδικάσει σε θάνατον!

Χαζίρι τ’ αργαλεία της δικαιοσύνης του και της αρετής του να τον πάνε εις τον Άδη, αφού γλίτωσε από τόσες πληγές και δυστυχίες οπού υπέφερε σ’ αυτήνη την πατρίδα. Σκότωμα τον Καραϊσκάκη, οτι δεν είναι κόλακας του Μαυροκορδάτου, δεν είναι ποταπός καθώς εκείνοι οπού τον κολακεύουν. Η γυναίκα με τα μουστάκια, ο Κωσταμπότζαρης, ο Στάικος και οι άλλοι του όμοιοι, όπου τον θυμιατίζουν και τους θυμιατίζει, και τον λένε «Εκλαμπρότατον» και τους λέει «Γενναιότατους», που αγωνίστηκαν αυτήνοι, οι φίλοι σου οι Γενναιότατοι;

Εσύ, Εκλαμπρότατε, από τον καιρόν οπού κόπιασες όλο νέα πράματα ήφερες εις την πατρίδα. Διαίρεσιν αναμεταξύ μας δεν είχαμε, φατρίαν μας ήφερες, νέον φρούτο σ’ εμάς τους Έλληνες, παραλυσίαν και αφανισμόν. Αν πετύχαινες να σκοτώσης τον Καραϊσκάκη, που θα τον βρίσκαμε όταν η Ρούμελη γιόμωσε Τουρκιά και προσκυνήσαν όλοι από την καλήν σας κυβέρνησιν κι αρετή, οπού δείξατε εις την πατρίδα όλοι εσείς οι πολιτικοί;

Αυτός ο Τούρκος, ο Καραϊσκάκης, σύναξε όλους τους οπλαρχηγούς και πήγε μαζί μ’ αυτούς με τα ίδια τους έξοδα και θυσίες, κι έχοντας όλη την αγάπη σ’ αυτόν, πήγαν και ξαναλευτέρωσαν την πατρίδα και εις την Αράχοβα και Δίστομον στήσαν πύργους με κεφάλια Τούρκων.

Πως δεν πάγαινες κι εσύ, Εκλαμπρότατε, πως δεν πάγαινε ο άλλος Εκλαμπρότατος, ο «τζίτζιλε φίτζιλε» συνάδελφός σου Κωλέτης; Πως δεν πάγαινε ο Εκλαμπρότατος Μεταξάς, ο Κόντε Λάλας, οπού μάτωσε το χέρι του εις το Λάλα και θέλει όλη την Ελλάδα να πάρη υποστατικόν, να ξαγοραστεί το πολυτίμητο αίμα οπούχυσε εις το Λάλα;

Βέβαια αυτός θυσιάστη, ο Κόντε Λάλας, ο Εκλαμπρότατος. Και συμφωνείτε όλοι εσείς να σκοτώσετε τους οπλαρχηγούς και σημαντικούς στρατιωτικούς, οπού θυσιάστηκαν διά την πατρίδα, και τόβρετε σεις χαζίρι»
 

Αφήστε ένα σχόλιο