Η λέξη “λαγός” γράφεται με ένα νι

Η λέξη “λαγός” γράφεται με ένα νι


του Ιωσήφ Λουκέρη

Στα μεγάλα πολιτικά κόλπα χρειάζεται πάντα ένας “λαγός“: το πολιτικό πρόσωπο που θα “απαιτεί” με αγωνιστική,  διεκδικητική ρητορική, όσα το πολιτικό καθεστώς θέλει να εφαρμόσει.

Η αλληγορία προήλθε μάλλον από τους δρόμους αντοχής, όπου οι υπόλοιποι αθλητές αναγκάζονται, θέλοντας και μη, να ακολουθήσουν έναν μικρών δυνατοτήτων δρομέα, που τρέχει με ξέφρενο ρυθμό, να κουραστούν και να επωφεληθεί έτσι ο “σταρ” της ομάδος του λαγού, που θα  βρει τους υπόλοιπους αποκαμωμένους στα τελευταία μέτρα της κούρσας.

Αν αυτή είναι η προέλευση του όρου “λαγός” στην πολιτική, τότε ο όρος δεν είναι δόκιμος. Διότι στον αθλητισμό οι δρομείς γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με έναν λαγό και αναγκάζονται να τον ακολουθήσουν (μιλάμε για έναν έντιμο λαγό δηλαδή), ενώ στην πολιτική ο λαός ακολουθεί τον “λαγό” πιστεύοντας ότι πρόκειται για ένα μαχητικό λιοντάρι, που παλεύει για τα δίκαιά του (μιλάμε για έναν λαγό, δηλαδή, τουλάχιστον ανέντιμο).

Καταλληλότερος θα ήταν ο όρος “μπόβολας” -το νεκρό πουλί που χρησιμοποιείται στο κυνήγι με ξόβεργες για να προσελκύσει τα θηράματα- αφού μάλιστα ο “λαγός” της πολιτικής είναι πολιτικά νεκρός, ένα πολιτικό κουφάρι, ένας αχυράνθρωπος.

Αλλά ας επανέλθουμε, γιατί τώρα δεν είναι ώρα για γλωσσολογικές αναλύσεις “της συμφοράς”, αλλά για πολιτικές αναλύσεις της συμφοράς που μας περιμένει.

Το πολιτικό κόλπο που εκτυλίσσεται σήμερα, με πρωταγωνιστή τον καημένο τον κορωνοϊό, είναι πολύ, μα πολύ μεγάλο: Με έναν πλαστό κίνδυνο, δημιουργείται ισχυρότατη οικονομική κρίση, που δήθεν για να επιλυθεί θα προχωρήσουμε στην “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, σε ένα αυταρχικό και ολιγαρχικό πανευρωπαϊκό καθεστώς “άνευ βουλής και εκλογών” και κυρίως άνευ εθνικών κρατών, δηλαδή χωρίς λαούς, μόνο με πάμπτωχες μετακινούμενες μάζες, στο οποίο η μόνη ελευθερία που θα ισχύει είναι αυτή των “αγορών” να παίζουν ασύδοτα τα χρηματιστηριακά τους παιχνίδια..

Για την επιτυχία ενός τόσο μεγαλεπήβολου σχεδίου χρειαζόταν εν Ελλάδι, ένας λαγός δοκιμασμένος, ανθεκτικός και αδίστακτος.
Στα χρόνια της κρίσης πολλοί ήταν εκείνοι, που ηθελημένα ή άθελα δοκιμάστηκαν στον ρόλο του λαγού (Τσίπρας, Χ.Α., Σταύρος Θεοδωράκης, κάποιοι προσφάτως τεθνεώτες και δικαιωμένοι κλπ κλπ κλπ). Άλλοι από αυτούς πέτυχαν, άλλοι όχι. Κανένας όμως δεν σημείωσε την επιτυχία Εκείνου,  του φιλολαϊκού Νάρκισσου, του ερωτεύσιμου φαλάκρα, του αντιευρωπαίου ευρωπαϊστή: Του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Γιάνης έδωσε νέες προοπτικές, νέα αίγλη στον ρόλο του λαγού, με πολλές ενέργειές του: Αναφέρουμε, ενδεικτικά και μόνο, την εποχή που πουλούσε νταηλίκι στο γιούρογκρουπ δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της στο ακέραιο ή όταν έδινε μάχες σώμα με σώμα με τον Σόιμπλε ζητώντας να επιβληθεί το διπλό νόμισμα, που κι ο ίδιος ο Σόιμπλε ήθελε.

Αυτός λοιπόν ο λαγός -που έφτασε να περάσει στα πλήθη ως “προσωπική επανάσταση” την αλλαγή του ονόματός του “επί το αμερικανικώτερον”- κρίθηκε δικαίως ο πιο κατάλληλος για την δουλειά που έχουν στα σκαριά οι Εταίρες Χώρες της Ε.Ε. και ξαμολύθηκε:

Με ύφος χιλίων Τσε Γκεβάρα προβαίνει και ο Γιάνης στα δικά του τηλεοπτικά διαγγέλματα προς  τον Ελληνικό Λαό, στα οποία με αυστηρότητα ζητά από τον Κούλη να ζητήσει ότι ο ίδιος ο Κούλης έχει ήδη ζητήσει από την Ε.Ε. α.ε.: Την έκδοση Ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που φέρνει η…. αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Προσέξτε τώρα πώς αναπτύσσεται μπροστά στα μάτια μας, αριστοτεχνικά, η τεχνική του λαγού:
Η Μέρκελ δηλώνει ότι δεν θέλει την έκδοση  Ευρωομολόγων. Δεν γνωρίζω αν η άρνηση της Μέρκελ είναι ένα “νάζι” για να φανεί ότι οι υπόλοιπες κατακαημένες χώρες του γιούρογκρουπ είχαν μια επιτυχία απέναντι στο μεγάλο αφεντικό τους, την Γερμανία, ή αν όντως πρόκειται για μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ των χωρών που θα συμμετάσχουν από ηγετική θέση στην “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”.  Η ουσία είναι ότι το Ευρωομόλογο έχει προταθεί ήδη από το 2010 και δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την πλήρη απώλεια του ελέγχου της χρηματοδότησης και του δανεισμού τους από τα Κράτη, προς τέρψιν βεβαίως των “αγορών”.

Εδώ λοιπόν ξαμολιέται ο Γιάνης ο λαγός, με ένα “βίντεο – κλιπ” και κάποιες συνεντεύξεις, προκειμένου να δράσει  ως “λιπαντικό” για να υποδεχτούμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την εξ αυτής συμφορά που μας περιμένει και ισχυρίζεται εν ολίγοις τα εξής αμίμητα: “Το ευρώ είναι ένα νόμισμα που δημιουργήθηκε για να γίνει μεταφορά μεγάλου πλούτου από τους πολλούς στους λίγους, για να ευνοηθεί μια οικονομική ολιγαρχία εις βάρος των λαών” (μέχρι εδώ καλά). “Πρέπει λοιπόν, συνεχίζει ο Γιάννης, να αποδεχθεί η Γερμανία το Ευρωομόλογο για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη»!!!!.

Τόσο απλά, μόνο με κούφια λόγια συνοδευόμενα με το κατάλληλο υφάκι, ο Λαγο-γιάνης  περνάει στον εύπιστο θεατή του την μεγάλη  αντίφαση που θα ζήσει: Να υποφέρει για την διάσωση του ευρώ, ενός νομίσματος που δημιουργήθηκε για να τον καταστρέψει.

Είναι δε τόσο σίγουρος για την ύπνωση στην οποία έχουμε περιέλθει ο Γιάνης, που “αποκαλύπτει” και τον λόγο για τον οποίο ο μύθος του Κορωνοϊού άρχισε από την Ιταλία: “Προσοχή», προειδοποιεί ο Γιάνης, “αν δεν προχωρήσουμε στην έκδοση Ευρωομολόγου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στις επόμενες εκλογές της Ιταλίας να βγει ο αντιευρωπαϊστής, ο φασίστας, ο έτσι ο αλλιώς ο μπήξε ο δείξε ο Σαλβίνι»!. (“….και στην Ελλάδα να μπούμε στις εκκλησίες και να κάνουμε Πάσχα, ψημάρα μου!», λέω εγώ ο είρων.)

Ο “μήνας του μέλιτος” για τον Κορωνοϊό, που “μέναμε σπίτι” και ακούγαμε τον Τσιόδρα, σε λίγο τελειώνει. Σε πολύ λίγο χρόνο θα μας ζέψουν πάλι στον ζυγό για να σώσουμε τον δικό τους πλούτο.

Σε αυτήν την κατάσταση οι λαγοί θέλουν προσοχή, μεγάλη προσοχή. Γιατί, όπως λέει και ο Βογιατζής σε κάποια ελληνική ταινία: “Πρώτα τρως λαγό στιφάδο και μετά λες “δεν έπρεπε να φάω λαγό στιφάδο».

από το «https://365335.blogspot.com/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο