Κορωναϊός και η εκδίκηση της Ιστορίας

Κορωναϊός και η εκδίκηση της Ιστορίας


του Όθωνα Κουμαρέλλα

Μεσούσης της διακοπής του προχθεσινού Eurogroup (7/4/2020), για να συνεχιστεί σήμερα (9/4/2020) μήπως και καταλήξουν περί της φοράς της σκιάς του όνου, νομίζω, ότι όλη αυτή η φιλολογία περί ευρωομολόγου, ESM κτλ αποδεικνύει ότι ουδείς έχει τη διάθεση να βάλει «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων».

Αρνούνται όλοι να κατανοήσουν παρά μόνον το χρήμα ως απότοκο χρέους. Ποιος όμως το κατέχει και που το βρίσκει για να μας το δανείσει, κανείς δεν βάζει το κεφάλι του να το σκεφτεί. Δυστυχώς.

Είναι τόσο βαθιά ριζωμένη αυτή η αντίληψη του χρεοπαραγωγού δάνειου χρήματος στους ιθύνοντες, αλλά και σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας από τη συστηματική προπαγάνδα δεκαετιών, που αντιστοιχεί κυριολεκτικά με λοβοτομή!

Έτσι και με αφορμή την πανδημία:

Είτε με ευρωομόλογα, είτε χωρίς αυτά, οι χώρες θα υπερχρεωθούν, με βάση την επιδίωξη της Γερμανίας, να ολοκληρωθεί η κατίσχυσή της εφ’ όλης της ηπείρου. Η οποία Γερμανία επεφύλαξε, για τον εαυτόν της μόνον, την «άτυπη» (ανομολόγητη) ενεργοποίηση του άρθρου 14.4 του 4ου πρωτοκόλλου της Συνθήκης της Λισαβώνας, σε συνδυασμό με το άρθρο 35.3, για καθαρή, μη δανειακή χρηματοδότηση της οικονομίας της, λόγω έκτακτης ανάγκης (από τη Μπούντεσμπανκ προφανώς), με περίπου 1,2 τρις ευρώ -κι έχει ο… θεός.

Σιγά μη δεχθεί «αμοιβαιοποίηση» του χρέους, που αφορά μόνον στους «πληβείους» και στους υποτακτικούς της. Η ίδια βρήκε… μοντέρνους τρόπους να ασκεί τοκογλυφία. Τα αρνητικά επιτόκια! Κερδίζοντας τόσο ως δανειστής, όσο και ως οφειλέτης! Πραγματικά δεν γνωρίζω εάν υπάρχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία του χρέους.

Το θέατρο του παραλόγου

Έτσι ένα ακόμη θέατρο του παραλόγου εξελίσσεται σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών. Οι Ολλανδοί με υποβολείς τους Γερμανούς, οι οποίοι επιφυλάσσουν για τον εαυτόν τους το ρόλο της «στοργικής μητέρας» που με δεκανίκι τη Γαλλία θα συμβιβάσει τα πράγματα, παίζουν τον ρόλο του άτεγκτου και του σκληρού. Οι υπόλοιποι το ρόλο του «σωτήρα» της ευρωπαϊκής ιδέας και αλληλεγγύης, μέσω των… κορωνα-ομολόγων και άλλων μαντζουνίων για πάσαν νόσον.

Διαβάζω, βλέπω στην… υπέροχη TV μας, ότι πολλοί ανησυχούν με τις εξελίξεις στο Eurogroup μήπως και η Ε.Ε. διασπαστεί… Δακρύβρεκτα αφηγήματα από τους εγχώριους «μενουμευρωπαίους» τελάληδες εκλιπαρώντας τη Γερμανία να δείξει μετριοπάθεια και να «σώσει» και αυτήν την παρτίδα. Να βγει έτσι η Ευρώπη πιο ισχυρή μέσα και από αυτήν την κρίση. Μας το είπε και ο κύριος Πέτσας άλλωστε… μέσω skype.

Τι ωραίος μύθος και αυτός! Η Ε.Ε. να ισχυροποιείται και να ενώνεται πιο πολύ μέσα από τις κρίσεις της και να θριαμβεύει η «αλληλεγγύη».

Τίποτε δεν έχουν καταλάβει…, «τενεκέδες ξεγάνωτοι» που θάλεγε και ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος.

Όμως δεν είναι έτσι! Γνωρίζουν ότι το τέλος πλησιάζει, αργά, αλλά σταθερά! Αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Είναι εγκλωβισμένοι στην ιδεοληψία και τα συμφέροντα που είναι ταγμένοι να υπηρετούν.

Όχι, δεν θα έλθει το τέλος στο Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020! Θα βρουν τη μεσοβέζικη συμβιβαστική λύση, για να θριαμβολογήσουν όλοι μαζί για άλλη μια φορά. Κι αν δεν το μπορέσουν αυτοί, θα αναλάβουν οι συσκέψεις κορυφής, να δώσουν παράταση ζωής. Μιας ζωής που θα την κάνουν χειρότερη για όλους.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Διότι δεν μπορείς να κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί για πάντα. Η σήψη προχωρεί και θα καλύψει ολόκληρο το σώμα. Και τότε ο «σώζων εαυτόν σωθήτω».

Κάν’ το όπως η Γερμανία 

Αντί λοιπόν οι χώρες του νότου να κάνουν το ίδιο με τη γερμανίδα «αφεντικίνα» τους, ενεργοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ίδια η ΣΛΕΕ στις κεντρικές τους τράπεζες, στην ανάγκη γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη περίπτωση που αντιδρούσε, και να «κόψουν» χρήμα, εκλιπαρούν και ζητιανεύουν δανεικά, έστω και «αμοιβαιοποιημένα».

Τι θα μπορούσε άραγε να κάνει η ΕΚΤ; Τι θα μπορούσε να κάνει, αυτό το εξάμβλωμα διακυβέρνησης, η Κομισιόν; Να μην αναγνωρίσει το νέο χρήμα; Πως θα μπορούσε να το καταφέρει; Το μόνο εργαλείο που έχει είναι να αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στις καλένδες δηλαδή. Και όλοι θα απεδέχοντο σιωπηρά τη νέα κατάσταση, κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο. Για να μη συμβεί αυτό που όλοι τρέμουν. Τη διάλυση!

Κάν’ το όπως η Γερμανία λοιπόν!

Η οποία ακολουθεί για τον εαυτόν της, με διαφορετικά εργαλεία, τον ίδιο δρόμο με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία κτλ για την «καθαρή» μη δανειακή χρηματοδότηση της οικονομίας της, για να συνεχίσει να αρμέγει τους… εταίρους της.

Γιατί το τέλος πλησιάζει

Φυσικά το να περιμένει κανείς από τον κάθε Στουρνάρα, Μητσοτάκη, Τσίπρα, Κόντε, Σάντσεθ κτλ να σκεφτούν πέραν της ζητιανιάς και το πως θα κερδοσκοπήσουν οι ίδιοι και η παρέα τους από το νέο χρέος των κρατών στο κεφάλι των ανθρώπων, αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Κι όταν δεν θα μπορούν να σε πείσουν ότι «αυτά δεν γίνονται», θα σου απαντήσουν εν χορώ: «Μα να έχουμε πληθωρισμό;». Η απάντηση κι εδώ είναι εξαιρετικά απλή: Με πληθωρισμό (που με τέτοια καταβαράθρωση της ζήτησης δεν θα έχουμε, όσα τρις κι εάν πέσουν στην οικονομία) ζεις και βασιλεύεις κι ας βράσουν στο ζουμί τους οι ραντιέρηδες, αντίθετα με φτώχεια κι ανεργία πεθαίνεις! Τόσο απλά!!

Κι επειδή είναι τόσο απλά, γι’ αυτό και ο κορωναϊός ίσως είναι η αφορμή, θέτοντας όλες τις προϋποθέσεις της μεγάλης επερχόμενης πτώσης του τείχους. Του τείχους που ύψωσαν οι από πάνω για να αποκλείσουν ολοσχερώς τους από κάτω.

Για να μαθαίνουν όλοι, ότι η ιστορία όχι μόνον δεν τελειώνει, αλλά ενίοτε εκδικείται κιόλας.

 

 

8 Σχόλια

  • By dimitris on 9 Απριλίου 2020

    Απάντηση

    Συναγωνιστή Όθωνα Κουμαρέλλα να σε παρακαλέσω μία χάρη να μου κάνεις, αυτό όσο και να το έψαξα δεν το βρήκα

    άρθρου 14 του 4ου πρωτοκόλλου της Συνθήκης της Λισαβώνας για καθαρή, μη δανειακή χρηματοδότηση της οικονομίας της, λόγω έκτακτης ανάγκης
    ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
    μπορείς να με βοηθήσεις να το βρω κάπου.

    • By Othon on 9 Απριλίου 2020

      Απάντηση

      Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
      ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
      ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
      Πρωτόκολλο (αριθ. 4) για το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
      Άρθρο 14
      Εθνικές κεντρικές τράπεζες
      $14.4. «Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτελούν και λειτουργίες άλλες από εκείνες που καθορίζονται στο παρόν καταστατικό, εκτός εάν το Διοικητικό Συμβούλιο αποφανθεί, με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψήφων, ότι οι λειτουργίες αυτές παρακωλύουν τους στόχους και τα καθήκοντα του ΕΣΚΤ. Οι εν λόγω λειτουργίες εκτελούνται υπ’ ευθύνη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και δεν θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος των λειτουργιών του ΕΣΚΤ».
      Άρθρο 35
      Δικαστικός έλεγχος και συναφή θέματα
      $35.3. «Η ΕΚΤ υπόκειται στο καθεστώς ευθύνης που προβλέπεται στο άρθρο 340 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες ευθύνονται σύμφωνα με το οικείο εθνικό τους δίκαιο».

      Είναι νομικό κείμενο, έντεχνα διατυπωμένο συνδυαστικά προκειμένου να υπάρχει η δέουσα ευελιξία στις ερμηνείες που θα δίνονται ανάλογα με τις περιστάσεις.
      Κοντολογίς, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς «η Κεντρική σου Τράπεζα, ενεργεί με βάση το δικαιικό πλαίσιο που εσύ, ως χώρα και μέσω των συνταγματικών οργάνων σου, δημιουργείς. Και αυτό υφίσταται και λειτουργεί κατά τον ανωτέρω τρόπο γιατί, εν τέλει, καμία ισχυρή χώρα της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία κλπ), δεν ήθελε να απωλέσει τον έλεγχο της Κεντρικής της Τράπεζας (από πού προέρχονται τα αρχικά 600 δις ευρώ που «έκοψε» μέχρι τώρα η Γερμανία λόγω covid-19;). Ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να αποφανθεί (συνεπώς εκ των υστέρων και υπό την προϋπόθεση της πλειοψηφίας των 2/3 του Διοικητικού της Συμβουλίου) ότι μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα έχει αθετήσει υποχρέωσή της δυνάμει των Συνθηκών και του καταστατικού του Ευρωσυστήματος, τότε μπορεί, απλώς, να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
      Γνωρίζουμε ότι η «ευελιξία» αυτή που παρέχεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιήθηκε το 2011 από την Ιρλανδία χρηματοδοτώντας την οικονομία της με 60 δις ευρώ, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε κατά καιρούς, εν μέσω μνημονίων, στην έκτακτη χρηματοδότηση των τραπεζών με ποσά που ίσως φτάνουν τα 200 δις ευρώ. Πουθενά όμως στη ΣΛΕΕ δεν αναφέρεται ότι οι κατ’ εξαίρεση αυτές λειτουργίες, δηλαδή οι χρηματοδοτήσεις, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σκοπό, ή να απευθύνονται αποκλειστικά στη στήριξη των τραπεζών. Αυτός ο σκοπός αφορά αποκλειστικά το κράτος που για λόγους έκτακτης ανάγκης ή άλλους, αποφασίζει την κατ’ εξαίρεση και εκτός πλαισίου ΕΚΤ χρηματοδότηση.

    • By Θεμιστοκλής Συμβουλόπουλος on 9 Απριλίου 2020

      Απάντηση

  • By Θεμιστοκλής Συμβουλόπουλος on 9 Απριλίου 2020

    Απάντηση

  • By Νίκος Ιγγλέσης on 9 Απριλίου 2020

    Απάντηση

    Όθωνα καλησπέρα σου.
    Που βρήκες ότι η Γερμανία χρηματοδοτεί την οικονομία της με 1,2 τρισ. ευρώ και μάλιστα με μη δανειακά κεφάλαια, που προφανώς θα προέρχονται από την Μπούντεσμπανκ όπως λες; Δηλαδή υπονοείς την κοπή νέου χρήματος.
    Οι υπουργοί Οικονομικών Όλαφ Σόλτς και Οικονομίας Πέτερ Αλτμάϊερ ανακοίνωσαν ένα πακέτο μέτρων 156 δις για την ενίσχυση σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, οικογένειες και ελεύθερους επαγγελματίες. ‘Όπως είπαν αυτά τα 156 δις θα προέλθουν από έκδοση γερμανικών ομολόγων και θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος της χώρας. Παράλληλα η γερμανική κρατική τράπεζα KfW που διαθέτει διαθέσιμα 500 δις θα μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής για την παροχή δανείων από εμπορικές τράπεζες προς γερμανικές επιχειρήσεις.
    Βεβαίως η Γερμανία όπως και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα μπορέσει κάνει χρήση εφ’ όσον το θέλει, δανείων από τον ESM, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το πρόγραμμα SURE αν υλοποιηθεί και να επωφεληθεί από το QE της ΕΚΤ.
    Αυτά που γράφεις για την Ιρλανδία και την Ελλάδα είναι ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας (ELA) και αφορά αποκλειστικά τη χρηματοδότηση εμπορικών τραπεζών. Πρόκειται επίσης για δάνεια και μάλιστα με σχετικά υψηλό επιτόκιο γι’ αυτό οι ελληνικές τράπεζες φρόντισαν το γρηγορότερο δυνατόν να μηδενίσουν τον ELA.
    Όπως σου έχω πει και στο παρελθόν στην Ευρωζώνη απαγορεύεται η έκδοση χρήματος. Μόνο η ΕΚΤ μπορεί να το κάνει. Όλα τα ποσά που δίνονται είναι δάνεια.

  • By dimitris on 10 Απριλίου 2020

    Απάντηση

    Δηλαδή Θέμη αυτό είναι: Άρθρο 14

    (πρώην άρθρο 16 της ΣΕΚ)

    Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 4 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και των άρθρων 93, 106 και 107 της παρούσας Συνθήκης, και ενόψει της θέσης που κατέχουν οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια των κοινών αξιών της Ένωσης, καθώς και της συμβολής τους στην προώθηση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, η Ένωση και τα κράτη μέλη, εντός των πλαισίων των αντιστοίχων αρμοδιοτήτων τους, και εντός του πεδίου εφαρμογής των Συνθηκών, μεριμνούν ούτως ώστε οι υπηρεσίες αυτές να λειτουργούν βάσει αρχών και προϋποθέσεων, ιδίως οικονομικών και δημοσιονομικών, οι οποίες επιτρέπουν την εκπλήρωση του σκοπού τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας μέσω κανονισμών σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, καθιερώνουν τις εν λόγω αρχές και καθορίζουν τις εν λόγω προϋποθέσεις, με την επιφύλαξη της αρμοδιότητας των κρατών μελών, τηρουμένων των Συνθηκών, για την παροχή, την ανάθεση και τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών αυτών.

    • By Ιωσήφ Β. Λουκέρης on 10 Απριλίου 2020

      Απάντηση

      Το κείμενο στο οπίοιο αναφέρεται το άρθρο θα το βρείτε εδώhttps://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/c_32620121026el_protocol_4.pdf Πρόκειται για το “κατασταικό” του ΕΣΚΤ που συντάχθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της συνθήκης πουανέβασε ο Θέμης

  • By Γιοσήφης on 10 Απριλίου 2020

    Απάντηση

    Το κείμενο που αναφέρεται στο άρθρο θα το βρείτε εδώ (https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/c_32620121026el_protocol_4.pdf). Πρόκειται για το “καταστατικό” του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, που υπεγράφη βάσει της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κείμενο της οποίας ανέβασε ο Θέμης Συμβουλόπουλος

Αφήστε ένα σχόλιο