Η πανδημία ως επιταχυντής του τουρκικού επεκτατισμού

Η πανδημία ως επιταχυντής του τουρκικού επεκτατισμού


του Σπύρου Παναγιώτου

Το βαρύ πλήγμα που πληρώνουν οι λαοί της Τουρκίας από την πανδημία, αντί να σημάνει επικέντρωση του καθεστώτος Ερντογάν στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών που επιφέρει, μετατρέπεται σε εργαλείο επιτάχυνσης των επεκτατικών του σχεδίων. Ήδη από μέρες τουρκικό ερευνητικό σκάφος, συνοδεία φρεγατών, επιχειρεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι Τούρκοι ιθύνοντες πανηγυρίζουν με την αναστολή του προγράμματος γεωτρήσεων της Κύπρου λόγω κατάρρευσης των τιμών πετρελαίου, και δηλώνουν ότι θα εκμεταλλευτούν το μεσοδιάστημα ώστε, επιβάλλοντας τετελεσμένα, να μην επιτρέψουν τη συνέχισή του χωρίς την έγκριση της Τουρκίας.

Η κατάσταση όμως ξεφεύγει από κάθε λογική όταν διαπιστώνονται προσπάθειες και συστηματικοί σχεδιασμοί της Άγκυρας να μεταφέρουν στα νησιά του Αιγαίου πρόσφυγες και μετανάστες φορείς ή ακόμα και ασθενείς προσβεβλημένους με κορωνοϊό. Το καθεστώς Ερντογάν αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο όταν, μετά τα επεισόδια στον Έβρο, τώρα επιχειρεί την αποσταθεροποίηση της χώρας εκμεταλλευόμενο την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Πρόσφυγες και μετανάστες μετατρέπονται πια απλά όχι μόνο σε εργαλεία εκβιασμού και κοινωνικών αναστατώσεων αλλά σε «ζωντανές υγειονομικές βόμβες» στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου που μαίνεται σε ολόκληρη της ελληνοτουρκική μεθόριο. Αν και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι επιβεβαιώσεις για τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας στον Έβρο (τελευταίο παράδειγμα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel), είναι εντυπωσιακή η σιωπή της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ μπροστά σε μια εγκληματική ενέργεια τέτοιας κλίμακας – όχι μόνο σε βάρος της Ελλάδας, αλλά κυρίως σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια στιγμή οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τα σύνορα του Έβρου, είναι καθημερινές. Καθημερινή πρακτική είναι και η έκδοση Navtex που αμφισβητούν την ευθύνη έρευνας και διάσωσης ακόμα και εντός της ζώνης ευθύνης του ελληνικού λιμενικού στο Αιγαίο. Δίπλα σε όσα αποτελούν «καθημερινότητα» στο Αιγαίο έγινε γνωστό ότι στις αρχές του Απρίλη υπήρξε προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αναζωπυρωθεί η ένταση στον Έβρο. Μονάδες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής εξαπέλυσαν επίθεση με πυκνά πυρά σε βάρος ελληνικής περιπόλου, γεγονός που θα μπορούσε να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο.

Η πολιτική διατήρησης της έντασης και των τετελεσμένων αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας για έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας – κρίσιμο παράγοντα και επιχείρημα όταν ο σημερινός «πόλεμος χαμηλής έντασης» οδηγηθεί, μετά από επεισόδιο μικρής ή μεγάλης κλίμακας, σε διεθνή διαιτησία. Με αυτή την έννοια, η συνεχιζόμενη «ψύχραιμη στάση» της χώρας που αποφεύγει, πέρα από ενημερώσεις των «συμμάχων», κάθε διπλωματική πρωτοβουλία ικανή να ανακόψει την τουρκική προκλητικότητα συνιστά παράγοντα αποθράσυνσης του τουρκικού επεκτατισμού και συνέχισης της έντασης και των κινδύνων σε Αιγαίο και Έβρο.

από το «https://edromos.gr/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο