Γιατί δεν τους χαιρετάμε εμείς και Ιταλία; Όπως έκανε και Βρετανία

Γιατί δεν τους χαιρετάμε εμείς και Ιταλία; Όπως έκανε και Βρετανία


του Κώστα Παπουλή

Στο τελευταίο Eurogroup, και οι  τελευταίες μάσκες έπεσαν, το ευρώ είναι γυμνό και πλέον τίθεται πάλι ανοικτά το ερώτημα, γιατί μένουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία στην ευρωζώνη;  ή και στην Ε.Ε;

Ουσιαστικά η απόφαση του Eurogroup, λέει, «πάρτε κάποιο δάνειο, αυστηρά για υγειονομικούς σκοπούς» (και εδώ υπάρχει, σχετική αοριστία τι ακριβώς σημαίνει αυτό) «και μόνο όσο διαρκεί η κρίση. Αλλά το δάνειο είναι δάνειο.»  Δεν υπάρχει κάποια βοήθεια, ή αλληλεγγύη από το κέντρο προς την περιφέρεια. Κι αν οι Ιταλοί, ή η Ελλάδα ή οι  υπόλοιποι, θελήσουν να χρηματοδοτήσουν τη ζημιά στην οικονομία τους από το lockdown που επέβαλε ο κορωνοϊός; Πολύ απλά θα πάρουν πιστωτική γραμμή από τον ESM, αλλά με τους προβλεπόμενους όρους,  δηλαδή μνημόνιο. Τα άλλα είναι σάλτσες και μάλιστα ξινές.

Το ταμείο εγγυήσεων 25 δις ευρώ, μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υποτίθεται θα μοχλεύσει δάνεια 200 δις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έχει καν στηθεί ακόμα, συνεπώς σήμερα χρήμα δεν υπάρχει. Από την άλλη, η δράση  για 100 δις χρηματοδότησης μειωμένων ωραρίων εργαζομένων, (πέρα ότι ως ποσό είναι ασήμαντο) για να μην έχουμε  απολύσεις στην Ευρώπη, προϋποθέτει και εγγυήσεις 25 δις ευρώ από τα κράτη μέλη.

Η μεγαλύτερη απάτη, κυρίως για να εξαπατηθεί ο Ιταλικός λαός που είναι οργισμένος με την Γερμανία, είναι τα  «καινοτόμα χρηματοπιστωτικά εργαλεία»  που θα μελετηθούν… Πρόκειται για μια διατύπωση που μοναδικό σκοπό έχει να μην φανεί ότι οι εννιά του Νότου, με επικεφαλής την Ιταλία συνετρίβησαν,  μπας και   Ιταλοί «διαβάζουν» ευρωομόλογα. Τώρα γιατί εννιά; (αλήθεια, ποια η παρουσία της κυβέρνησης Μητσοτάκη;).  Μόνο που ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι σκοπίμως υπήρξε λεκτική ασάφεια για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για ευρωομόλογο.

Στην Ιταλία, δεν πέρασε χθες, το μύθευμα περί ελπίδας ευρωομολόγου, και η δεξιά αντιπολίτευση, μίλησε για ξεπούλημα της χώρας και εσχάτη προδοσία του Υπουργού Οικονομικών. Κάτω και από αντίδραση κομματιού των πεντάστερων, ο Κόντε αναδιπλώθηκε, και φαίνεται για λόγους τακτικής να αδειάζει τον υπουργό οικονομικών.

Το (εντός ευρώ)  αύριο, είναι πολύ δυσάρεστο, όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά πολύ περισσότερο για την Ελλάδα. Η χώρα μας βαδίζει σε βαθιά ύφεση, με νέα καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, απέραντη ανεργία, και υποβάθμιση των δυνάμεων της εργασίας και με ένα δημόσιο-εξωτερικό χρέος που θα ξεπεράσει το 220% του ΑΕΠ το 2020. Το Πέμπτο και χειρότερο μνημόνιο έρχεται. Η μόνη λύση, είναι  η άρνηση πληρωμής του χρέους, η επιστροφή στην δραχμή, και  η αλλαγή και των γεωπολιτικών συντεταγμένων της χώρας, με στροφή προς τη Μόσχα.

Προς το παρόν όμως, αν δεν ξεσηκωθούμε για να κάνουμε την Μεγάλη Παρασκευή του πολιτικού μας συστήματος, όπου η αντιπολίτευση, απλώς σχολιάζει, ότι τα ευρωπαϊκά μέτρα είναι «κατώτερα των περιστάσεων» και η κυβέρνηση παρακολουθεί, στέλνοντας τον Σταικούρα να τρώει πάστες στο  Eurogroup, χωρίς καν να στηρίζει την Ιταλία, το μέλλον του ευρώ και το δικό μας θα κριθεί από τους Ιταλούς.

Η Ιταλία, μέχρι να μπει στο ευρώ, έπαιζε στα ίσια την Γερμανία χρησιμοποιώντας την μαλακή Λιρέτα και την υποτίμηση. Οι Ιταλοί ήταν ο εφιάλτης τους. Σε κατακεφαλήν ΑΕΠ ανά μονάδα αγοραστικής δύναμης, ήταν ίσοι με την Γερμανία. Ενώ κατά την διάρκεια του ευρώ η Γερμανία προηγήθηκε κατά 1/3. Με άλλα λόγια η Ιταλία, βυθίστηκε σε στασιμότητα. Όλα αυτά τα βίωσε ο μέσος Ιταλός. Πριν την ιστορική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρχε  ο φόβος, ενός «άγνωστου» βήματος. Τώρα τέτοιος φόβος δεν υπάρχει.  Εξ άλλου η Ιταλία, η θα γίνει αποικία των Γερμανών, ή θα φύγει από το ευρώ  και γιατί όχι και από την Ε.Ε.. Μάλιστα (τεχνικά) δεν χρειάζεται να φύγει, χρονικά αυτόματα, αλλά να το παρατείνει προς όφελός της, και να βασανίσει την Γερμανία.

Ένα είναι σίγουρο, για τους Ιταλούς ο κίνδυνος δεν είναι η ακροδεξιά, του όποιου Σαλβίνι, αλλά η σταύρωση του λαού από την ακραία λιτότητα. Και ότι και να λέει και η ελληνική κυβέρνηση, και ότι στάση να κρατήσει, στην κηδεία της ευρωζώνης θα παραστεί και σύσσωμος, ο ελληνικός λαός, γιατί θα σηματοδοτείται και η δικιά του Ανάσταση.

από το «https://iskra.gr/»

 

3 Σχόλια

  • By Πέτρος Μ. on 12 Απριλίου 2020

    Απάντηση

    Γράφετε “Γιατί δεν τους χαιρετάμε εμείς”. Εννοείται …εγώ και εσείς; Ή μήπως εννοείται την κυβέρνησή μας; Αυτό θα το εξηγήσω εγώ.

    Ο Jörg Michael Kutschenreuter, αυτός που κρατούσε τα μαύρα ταμεία της Siemens, κατέθεσε ενόρκως το 2005 στην Εισαγγελία του Μονάχου, στην γερμανική Δικαιοσύση, ότι η Siemens Ελλάς δίνει μίζες στα τρία μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, το 25% του ετήσιου τζίρου της.
    Με την αναλογία 3/2/1. Τα 3/6 το μισό δηλαδή του 25% το παίρνει η κυβέρνηση, τα 2/6 το ένα τρίτο του 25% το παίρνει η αξιωματική αντιπολίτευση και το 1/6 του 25% ένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα.
    Κατατέθηκε ενόρκως στη γερμανική Δικαιοσύνη και δεν το ξέρει κανείς;
    Η Siemens Ελλάς δεν έχει εισαγωγέα (αποκλειστικό αντιπρόσωπο) στην Ελλάδα, αλλά μόνο ελληνικό υποκατάστημα και δίνει αυτό το 25% μόνο στα πολιτικά κόμματα. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες γερμανικές εταιρίες, που φημολογείται ότι δίνουν στους εισαγωγείς οι οποίοι χρηματοδοτούν τα πολιτικά κόμματα. Και μη νομίζει κανείς ότι η Siemens …χαρίζει το 25% του τζίρου της. Αφού πωλεί στην Ελλάδα πολύ πιο ακριβά από ότι πωλεί αλλού και άρα αυτό το 25% το παίρνει από τον ίδιο τον αγοραστή.
    Όπως λοιπόν κάνουν όλες οι γερμανικές εταιρίες. Πουλάνε στην Ελλάδα κατά 25% πιο ακριβά από ότι πουλάνε στις άλλες δυτικές χώρες.

    Και αυτό το 25% υπάρχει η …φήμη ότι το καταθέτουν σε διεθνείς τραπεζικούς λογαριασμούς.
    Άρα αυτές τις μίζες (εάν υπάρχουν) τις πληρώνουμε εμείς. Αφού ο εισαγωγέας το αγοράζει πιο ακριβά, το δίνει στα σούπερ μάρκετ πιο ακριβά και το αγοράζουμε εμείς πιο ακριβά.

    Τις κατηγορίες μου μπορεί να τις ελέγξει εύκολα όποιος δεν έχει στη διάθεσή του τα τιμολόγια αγοράς, εάν συγκρίνει τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, με τις τιμές πώλησης στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

    Θα κάνω και μια ερώτηση. Τα …αδιάβλητα ΜΜΕ μας, μας ενημέρωσαν για την κατάθεση Kutschenreuter; Σχεδόν 15 χρόνια πέρασαν.

    Άρα, μη μου αναφέρεις τις προδοτικές μας κυβερνήσεις, γιατί οι κυβερνώντες μας μόνο τη τσέπη τους κοιτάνε, μόνο τις μίζες (εκ Γερμανίας – το κατέθεσε στην γερμανική Δικαιοσύνη ο Kutschenreuter και δεν το λέω εγώ ο …κακός) και τις δεκάδες λίστες Λαγκάρντ (τις οποίες …ξεχνάνε στα συρτάρια τους).
    Για αυτό άλλωστε τους κρατάνε οι Γερμανοί “με τη γίδα στην πλάτη” και δεν μπορούνε να πούνε τίποτε.

    • By Πέτρος Μ. on 12 Απριλίου 2020

      Απάντηση

      Αυτό που αναφέρω είχε μια λογική κάποτε.
      Όταν υπήρχε ο νόμος πως ο Έλληνας εισαγωγέας επιτρέπεται να βγάζει μόνο μέχρι 12% κέρδος από τις εισαγωγές που κάνει.
      Είχε μια λογική για τους Γερμανούς πωλητές, για να πουλάνε περισσότερο στην Ελλάδα.
      Και είχε μια λογική για τους Έλληνες εισαγωγείς, για να δείχνουν οι μεγαλύτερο ζήλο στην προώθηση γερμανικών προϊόντων, αφού έπαιρναν μαύρο χρήμα. Από το οποίο όμως η εφορία και άρα το ελληνικό κράτος δεν έπαιρνε τα ποσοστά του.

      Όχι όμως τώρα. Τώρα που μετατοπίστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το 25% προς τους πολιτικούς μας, παρέμεινε ως μια πρακτική της Γερμανίας για να έχει στο χέρι το πολιτικό μας σύστημα. Και τους εισαγωγείς για να σιωπούν και να μη μπορούν να πούνε τίποτε.
      Και αυτό γίνεται με όλα τα γερμανικά εμπορεύματα. Κάθε χρόνο εδώ και χρόνια εισάγουμε από Γερμανία προϊόντα εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ το χρόνο. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε για πόσο χρήμα μιλάω, όταν αναφέρομαι για το 25%.

      Προς ενημέρωση: Το Γερμανικό φορολογικό σύστημα κάποτε έδινε το δικαίωμα στο Γερμανό κατασκευαστή κάνοντας τη φορολογική δήλωση να βάζει όλες τις μίζες που έδινε στο εξωτερικό ως έξοδα της επιχείρησης. Μετά από …ντόρο που έγινε, αναγκάστηκε η Γερμανία να καταργήσει αυτό το δικαίωμα του Γερμανού κατασκευαστή (πριν μερικά χρόνια). Υποτίθεται για να καταργήσει τις μίζες, έγινε όμως για τα μάτια του κόσμου. Η Γερμανική εφορία (για …εξισορρόπηση) έδωσε το δικαίωμα στον κατασκευαστή να δηλώνει κάποιο ποσό στη φορολογική του δήλωση ως «έξοδα χωρίς αποδείξεις στην τάδε χώρα». Και αυτό έχει ίσως κάποια λογική, θα μπορούσε όμως να έχει αποδείξεις, ή οτιδήποτε. Και επίσης, δεν μπορεί αυτό να το κάνουν …στην Ελλάδα, δεν μπορεί να γίνεται σε χώρα της ΕΕ…

      Θα αναφέρω και κάτι που δεν μπορώ να αποδείξω, αλλά από μόνο του αποτελεί απόδειξη:
      Εργαζόμουν για σχεδόν 17 χρόνια σε ελληνική εισαγωγική εταιρία (προϊόντα εκ Γερμανίας).
      Το 2012 ο διευθυντής πωλήσεων μιας γερμανικής εταιρίας, μας έστειλε τιμοκατάλογο με όλα τα εμπορεύματα κατά 25% πιο φτηνά.
      Σε ερώτηση τι ακριβώς γίνεται, πρόκειται περί λάθους ή μήπως φτήνηναν όλα τα προϊόντα, αντί να μας πει ότι πραγματικά έγινε λάθος, ότι είναι κατάλογος Netto και δεν συμπεριέλαβε το κέρδος τους ή οτιδήποτε άλλο, μας είπε ότι έστειλε τον τιμοκατάλογο που προορίζεται για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και όχι για την Ελλάδα…
      Στην επόμενη ερώτηση γιατί σε εμάς πουλάνε τόσο ακριβά, είπε ότι αυτές τις εντολές έχουν από την …κυβέρνησή τους!
      Τέλος, ξέρω πως όταν κάποιος θέλει να εισαγάγει ένα εμπόρευμα από Γερμανία, ο Γερμανός δεν το δίνει αν δεν ξέρει για ποια χώρα προορίζεται, σε ποιον θα κόψει το τιμολόγιο.
      Στη συνέχεια, όταν μαθαίνει για Ελλάδα, αρνείται την πώληση λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει …αποκλειστικός αντιπρόσωπος για το συγκεκριμένο.
      Και βέβαια, όλοι πλέον γνωρίζουν πως ο θεσμός του “αποκλειστικού αντιπροσώπου” έχει πλέον εκλείψει από όλες τις υπόλοιπες χώρες…

      • By Πέτρος Μ. on 12 Απριλίου 2020

        Απάντηση

        Το γεγονός ότι αγοράζει η Ελλάδα όλα τα εμπορεύματα εκ Γερμανίας κατά 25% πιο ακριβά από ότι οι άλλες χώρες, το έμαθα εγώ το 2012. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν το ήξερε ο εργοδότης μου, το αφεντικό της εταιρίας, ο Έλληνας εισαγωγέας.
        Δεν τον κατηγορώ για τίποτε, απλώς ενημερώνω. Θα ενημερώσω επίσης ότι πηγαίνει για πολλά χρόνια κάθε Ιανουάριο, ταξίδι στην Ελβετία για να κάνει τα ψώνια του.
        Θα ήταν κακία μου να αναφέρω ότι ίσως πηγαίνει στις ελβετικές τράπεζες για να ελέγξει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, για το μέρος από αυτό το …25% και για να μεταφέρει τα χρήματα αυτά. Δεν το αναφέρω λοιπόν, απλώς ενημερώνω ότι κάνει κάθε Ιανουάριο αυτό το ταξίδι στη Ζυρίχη… Ενημερώνω επίσης ότι πριν 15 χρόνια πήγαινε κάθε Ιανουάριο στο Βαντούζ του Λιχτενστάιν. Δεν ξέρω εάν έχει σχέση, απλώς …ενημερώνω. Και ούτε ξέρω εάν σήμερα δεν προωθείται στο Βαντούζ…
        Τέλος θα ενημερώσω ότι από το 2012 έγινα …υπέρμαχος του Καζάκη και μάλιστα μου έκαναν και παρατήρηση για κάτι φυλλάδια που είχα πάει στη δουλειά. Δεν ξαναπήγα φυλλάδια, αλλά το 2015 εκτάκτως απολύθηκα…
        Δεν πιστεύω ότι έχει σχέση το γεγονός ότι ο κύριος Καζάκης είχε αναθέσει στον Άρειο Πάγο να διερευνήσει για ποιον λόγο η Ελλάδα αγοράζει όλα τα εμπορεύματα από Γερμανία πολύ πιο ακριβά από ότι αγοράζουν ακριβώς τα ίδια, όλες οι άλλες δυτικές χώρες.
        Ο κ. Καζάκης το γνώριζε αυτό και θα ήθελε να το …ανακαλύψει και ο Άρειος Πάγος, αλλά εγώ σας ενημέρωσα.
        Θα λείσω το θέμα και θα γράψω ότι ο Άρειος Πάγος έβαλε την υπόθεση στο Αρχείο…

        Θα γράφω ακόμα ότι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει κατατεθεί επίσημα μήνυση από τον Καζάκη για εσχάτη προδοσία. Η μήνυση αφορά τους πρωθυπουργούς και υπουργούς οικονομικών, από τον ΓΑΠ μέχρι και τον Τσίπρα. Με την λογική ότι όλα τα ξεπουλήματα που έγιναν για το δήθεν χρέος μας (λιμάνια, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, νοσοκομεία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛΒΟ, κλπ κλπ) θα επιστραφούν στο δημόσιο, μόλις αυτοί που τα έκαναν καταδικαστούν για αυτές τους τις πράξεις, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
        Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αφού θα επρόκειτο για καταδικασμένους από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη προδότες. Και οι προδοτικές πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν, αίρονται.
        Μιας και δεν γίνεται ούτε καν αναφορά της μήνυσης, ούτε βέβαια διερεύνηση ή ακόμα και φυλάκιση (όπως έγινε με τον Μπαρμπαρούση και μάλιστα χωρίς άρση βουλευτικής ασυλίας αφού αυτό δεν απαιτείται σε κατηγορία για εσχάτη), είναι φυσικό ότι με την επόμενη πατριωτική κυβέρνηση θα φυλακιστούν όλοι οι προδότες.
        Αφού οι πράξεις της …ανεξάρτητης “Δικαιοσύνης”, εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
        Και όταν αναφέρομαι σε μελλοντική πατριωτική κυβέρνηση δεν εννοώ βεβαίως τη ΝΔούλα, αφού ούτε πατριωτική είναι αλλά ούτε πρόκειται να μας βγάλουν από τα σκατά αυτοί που μας έριξαν μέσα (αναφέρομαι και στο FYRO…M, αλλά και στο δήθεν χρέος μας).

        Και όταν αναφέρομαι σε …δήθεν χρέος, θα αναφέρω ότι ο Ιταλός Ντ Αλέμα είπε πριν κάτι χρόνια, ότι η Ελλάδα έδωσε προς γαλλικές και γερμανικές τράπεζες 250 δις. Ο Νταλέμα νόμιζε ότι ήταν …τόκοι ξένων τραπεζών, ενώ εμείς νομίζουμε ότι κάναμε …ανακεφαλαιοποιήσεις των δικών μας τραπεζών. Εάν όμως ήταν τόκοι θα έπρεπε να χρωστάμε …μερικά τρις. Επίσης, τις τράπεζες τις χρηματοδοτεί ανέκαθεν μόνο όποιος εκδίδει το χρήμα, επειδή ακριβώς εκδίδει το χρήμα (η Ελλάδα έχει Ευρώ που δεν το εκδίδει μόνη της, αλλά η ΕΚΤ).
        Και αυτά τα χρήματα προστέθηκαν στο χρέος μας.
        https://www.youtube.com/watch?v=YUhb1Xoo7Zg
        Εξάλλου, όλοι ξέρουν ότι με τα μνημόνια μας έδωσαν οι «σύμμαχοι» περίπου 240 δις. Πού πήγαν λοιπόν αυτά τα 240 δις, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός μας …έβγαινε δεν έβγαινε;

Αφήστε ένα σχόλιο