Ταγίπ, “δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό”…

Ταγίπ, “δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό”…


του Απόστολου Αποστολόπουλου

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει σχέση με την ποίηση αλλά, στην περίπτωσή του ταιριάζουν οι στίχοι από το καβαφικό ποίημα “Η πόλις”. Ο Τούρκος πρόεδρος τρέχει από δω κι από κει, πότε στον Πούτιν πότε στη Μέρκελ και στον Μακρόν, εφήμερος από πόλη σε πόλη αλλά, χωρίς να του κλείνουν την πόρτα, τον αφήνουν στο κατώφλι.

Υπάρχει και το χειρότερο, γι’ αυτόν. Γαλλικό ιστολόγιο (Voltaire) υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν ζητάει από τον Πούτιν και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης Σαρλ Μισέλ να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας! Ο Ερντογάν έφυγε από τη συνάντηση με τον Μισέλ εξοργισμένος και χωρίς δηλώσεις. Το (αμερικανικό) σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας είναι παλιό, ήδη από τη δεκαετία του ’60, αλλά δεν ήταν γνωστό ότι ο Ερντογάν το έθετε ξανά τώρα. Αν και εμφανίστηκαν πρόσφατα φήμες στο διαδίκτυο για δεύτερο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ένα είναι το κλειδί για να κρίνουμε τις κινήσεις του Ερντογάν πριν και αφού έμπλεξε με το Συριακό: Όλοι εμφανίζονται να θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά κανείς δεν θέλει την Τουρκία πιο μεγάλη και πιο ισχυρή από ότι ήδη είναι. Η Τουρκία είναι καλή (για τη Δύση), ενόσω στηρίζει τους τζιχαντιστές και απαλλάσσει τους Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς από τη βρώμικη δουλειά, από την κατηγορία ότι συνεργάζονται με τρομοκράτες.

Η Τουρκία είναι καλή όσο είναι στη δούλεψή τους. Είναι ακόμα καλύτερη όταν μαλώνει με τον Πούτιν, ρίχνει τα ρώσικα αεροπλάνα, απειλεί με πόλεμο(!) τη Ρωσία, θυμίζοντας, θα λέγαμε, το γνωστό ανέκδοτο με το λαγό και την τίγρη. Ο Πούτιν, με ένα αδυσώπητο χιούμορ, έβαλε, στην κοινή τους συνέντευξη, τον Ερντογάν δίπλα στην προτομή της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β’ που συνέτριψε τους Οθωμανούς.

Ο Ερντογάν κατάλαβε απολύτως την προσβολή γιατί είχε κάνει το ίδιο στον Γιώργο Παπανδρέου όταν τον είχε βάλει να δώσει συνέντευξη με φόντο τον Κεμάλ. Ο Πούτιν δεν θα τα χαλάσει με τον Ερντογάν για χίλιους δυο λόγους, οικονομικούς και γεωπολιτικούς. Αλλά θα τον σέρνει, εν είδη κατοικίδιου, ζωηρού και κακομαθημένου όπου, όμως, αν γαβγίζει στον Ρώσο αφέντη, τρώει δυο κλωτσιές και φρονιμεύει, επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη (ο σκύλος) να γυρίσει στο παλιό αφεντικό, τις ΗΠΑ. Επειδή θυμάται (ο σκύλος) ότι το παλιό αφεντικό πήγε να τον θανατώσει, με το πραξικόπημα του 2016, και μόλις που τη γλίτωσε. Η ΕΕ θα τον μαλώσει, θα τον χαρτζιλικώσει και τέρμα.

Δεν διεκδικούμε

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι ανεκτός στους Ευρωπαίους, παρά τις παρασπονδίες με τη Ρωσία, επειδή οι Αμερικάνοι προκαλούν έντονη δυσφορία με τον αυταρχισμό τους και τις παράλογες κυρώσεις που ζημιώνουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο Ερντογάν, όμως, έχει γίνει εξίσου παράλογος χωρίς να έχει την ισχύ των ΗΠΑ. Στον Έβρο απειλεί ευθέως και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, εκτός από τα ελληνικά.

Η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει υψηλή χρηματοδότηση και να θέσουν οι Βρυξέλλες θέμα ταχείας απομάκρυνσης όσων συνωθούνται στα σύνορα. Ως τώρα αμυνθήκαμε αποτελεσματικά στον Έβρο, αλλά μεσο-μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν προβλήματα χωρίς συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ. Για να τελειώνουμε με την συνεχή κλαψούρα ότι είμαστε μόνοι, και άλλα τέτοια. Δεν είναι αναγκαστικά αρνητικό η σταθερή συμμαχία με κάποια πλευρά, για παράδειγμα τις ΗΠΑ, όταν μάλιστα κανείς Ευρωπαίος δεν τολμάει να τους αντιμιλήσει.

Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν ζητάμε κάποιο αντάλλαγμα για όσα παραχωρούμε (στρατιωτικές βάσεις και διευκολύνσεις). Η ελληνική ελίτ παραχωρεί τζάμπα τη γεωπολιτική αξία της χώρας για να κρατιέται στην εξουσία και να… διαβάστε τη συνέχεια στο SLpress.gr

 

Αφήστε ένα σχόλιο