Τα πάθη των νησιών σε 10 εικόνες.

Τα πάθη των νησιών σε 10 εικόνες.


του Γ. Παπαδόπουλου – Τετράδη

Το μεταναστευτικό είναι πολύπλοκο. Αλλά, η εικόνα στα νησιά είναι σχετικά καθαρή, παρ όλο που διαφέρει από νησί σε νησί. Τι πραγματικά συμβαίνει στα νησιά, πίσω από τα λόγια;

1. Οι κάτοικοι, στή συντριπτική τους πλειονότητα, θέλουν να αδειάσουν τα νησιά τους από πρόσφυγες, να μη μείνει κανείς, και να στέλνονται όπου αλλού να είναι εκτός από εκεί. Αυτό ζητάνε, είτε ανοιχτά, είτε συγκαλυμμένα, ενώ στίς μεταξύ τους συνομιλίες ένα μεγάλο πλήθος ζητάει push back κι ας μην το ομολογεί ανοιχτά υπό το φόβο του χαρακτηρισμού τους ως ρατσιστών και ακροδεξιών.

2. Αρκετοί κάτοικοι σιτίζονται από τους πρόσφυγες. Είτε επειδή έχουν μαγαζιά που ζούν από τους πρόσφυγες, είτε επειδή νοικιάζουν σπίτια και άλλα ακίνητα στούς πρόσφυγες, μέσω ΜΚΟ (οι ΜΚΟ νοικιάζουν για λογαριασμό των προσφύγων), οι οποίες πληρώνουν αδρά, σε μετρητά, με προκαταβολή ενός έτους, cash, και σχεδόν πάντα σε υψηλές τιμές.

3. Ευάριθμα είναι τα μέλη των ΜΚΟ, ελληνικών και κυρίως ξένων, που πρωταγωνιστούν στίς διαδηλώσεις πάντα κατά οποιασδήποτε αλλαγής και κατά της μεταφοράς των προσφύγων. Διότι σιτίζονται από αυτούς. Στίς ΜΚΟ πληρώνονται τα χρήματα για τα επιδόματα των προσφύγων και οι υπόλοιπες παροχές, που οι ίδιες μοιράζουν στούς δικαιούχους, όχι το κράτος!

4. Ευάριθμες είναι και οι άλλες επιχειρήσεις που ζούν από τους πρόσφυγες στα νησιά και που δεν ανήκουν σε νησιώτες (όπως στήν περίπτωση 2), αλλά εκτελούν τη σίτιση (catering), την προμήθεια ρουχισμού και όλων τών άλλων υλικών στέγασης, οικοσυσκευής και περίθαλψης των προσφύγων. Άγνωστο αν και πώς ελέγχονται. Γιατί κατηγορούνται κατά καιρούς για αισχροκέρδεια. Ούτε αυτοί δεν θέλουν αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος.

5. Η FRONTEX δεν κάνει καμιά δουλειά φύλαξης των συνόρων ή των ροών. Παρ όλο που παρακολουθεί τις κινήσεις στα τουρκικά παράλια με όργανα σάρωσης, το μόνο που κάνει είναι να υποδέχεται τα σκάφη που μπαίνουν στήν Ελλάδα. Φυσικά, δεν θέλει να αλλάξει το καθεστώς των ούζων που πίνουν τα μέλη της στα λιμάνια.

6. Το λιμενικό βουτάει νύχτα- μέρα να σέρνει βάρκες στα νησιά και να τις εντοπίζει, συνοδεύοντάς τις από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Το push back απαγορεύεται δια ροπάλου. Γινόταν επί Σαμαρά, όταν το κατείγγειλε και στίς ξένες δομές ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Αμυγδαλέζα.

7. Περιφερειάρχες, δήμαρχοι, κοινοτάρχες και λοιποί παράγοντες ενεργούν στήν πλειονότητά τους είτε με κομματικά κριτήρια (ό,τι λέει το κόμμα), είτε χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων κατοίκων, είτε διαπλεκόμενοι με τις διάφορες φάμπρικες, που προαναφέραμε. Ελάχιστοι κινούνται με άδολο γνώμωνα.
Τρανό παράδειγμα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ Μουτζούρης, που έχει ξεσηκώσει τα νησία κατά των κλειστών δομών αυτές τις μέρες, τις οποίες υποστήριζε σε δηλώσεις του τον Νοέμβριο του 2019, τρείς μήνες πρίν:
https://twitter.com/zafe…/status/1232585626387697664/photo/1

8. Πλήθος από κατοίκους, που ληστεύονται απο συμμορίες ή μεμονωμένους ανεξέλεγκτους πρόσφυγες, και που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν το βράδυ μακρυά από τα σπίτια τους στο κέντρο της πόλης τους. Κάτοικοι που βρίσκουν τα σπίτια τους ανοιγμένα και κλεμμένα, κυρίως στο Βαθύ Σάμου, όπου το στρατόπεδο είναι μέσα στήν πόλη! Και που δεν έχουν την προστασία των ελληνικών Αρχών, οι οποίες δεν ελέγχουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, τα οποία ελέγχουν οι ΜΚΟ!

9. Τέλος, αλλά όχι και το πιο ασήμαντο, αλλά το πιο σημαντικό: Οι πρόσφυγες. Οι οποίοι δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν συμπεριφέρονται ίδια. Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, η πλειονότητα είναι Σύροι. Ακολουθούν Αφρικανοί και Ιρακινοί. Λιγότεροι είναι Αφγανοί και Πακιστανοί και άλλες εθνότητες, συμπεριλαμβανομένων 4.000 Τούρκων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Η συντριπτική πλειονότητα όλων αυτών είναι ήσυχοι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, που θέλουν να πάνε σε Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, στή συντριπτική τους πλειονότητα. Τα περισσότερα περιστατικά βίας προέρχονται από Πακιστανούς και Αφγανούς και από τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

Όλοι αυτοί, όμως, δεν ζούν στά νησιά υπό τον ελληνικό νόμο και υπό τήν ελληνική φύλαξη, αλλά υπό τούς νόμους και την εποπτεία των ΜΚΟ, γιατί έτσι έχουν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την ΕΕ! Όποιος κάτοικος καταγγείλει οποιαδήποτε παρανομία ή αυθαιρεσία μεταναστών αντιμετωπίζει τους σηκωμένους ώμους αστυνομίας, λιμενικού και τοπικών Αρχών, που δεν μπορούν (ή δεν τολμούν) να παρέμβουν μέσα στίς δομές χωρίς την άδεια των ΜΚΟ. Οι οποίες καλούν αμέσως τα ξένα ΜΜΕ και καταγγέλλουν κακομεταχείριση μεταναστών! Η αστυνομία (τα ΜΑΤ) παρεμβαίνει μαζικά και βίαια σε περιπτώσεις μαζικού ξεσηκωμού μεταναστών, που γίνονται είτε από διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες ζωής στίς δομές- κολαστήρια, είτε υποδαυλιζόμενες από ΜΚΟ και ντόπιες πολιτικές δυνάμεις όταν απειλείται να ξηλωθεί το υπάρχον σύστημα. Κατά τα άλλα η αστυνομία και οι τοπικοί άρχοντες είναι ουσιαστικά απόντες.

10. Οι κυβερνήσεις. Καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα με τη σοβαρότητα, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που του άξιζε. Αντιθέτως, οι κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα την προηγούμενη, επέτειναν το πρόβλημα με την πολιτική ανοιχτών συνόρων, χωρίς να εχουν συναίσθηση ούτε της στρατηγικής συνοριακής ακριτικότητας των νησιών, ούτε του πολιτικού παιχνιδιού της Άγκυρας με τους μετανάστες, ούτε της καθημερινής ζωής των νησιωτών, ούτε της ασφάλειας και υγιεινής των ίδιων των προσφύγων.

Το μεγαλύτερο έγκλημα των κυβερνήσεων είναι που υπέκυψαν στίς απαιτήσεις των Ευρωπαίων να χειρίζονται τους πρόσφυγες, τα στρατόπεδα και τα χρήματα οι ΜΚΟ, σαν κράτος εν κράτει. Εξαφανίζοντας έτσι ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία από τα ακριτικά νησιά.

Το τραγικό αποτέλεσμα είναι ότι αντί να λειτουργεί ο νόμος ίδια απέναντι στους κατοίκους και στους μετανάστες καθημερινά, συγκρούεται με ξύλο και με χημικά ο νόμος με τους κατοίκους για τους μετανάστες! Μιλάμε για κατάντια κράτους.

Τα ίδια και χειρότερα έχουν επιδείξει οι τοπικές Αρχές στα νησιά, που ανέχτηκαν εξ αρχής την αυθαιρεσία και ανομία, που κινήθηκαν ακολουθώντας τις κομματικές τους παρωπίδες αντί για το συμφέρον των κατοίκων, που στη χειρότερη περίπτωση, συμετείχαν στό επιχειρηματικό πάρτυ γύρω από τους πρόσφυγες και που θυμήθηκαν μετά από 8 χρόνια να αντιδράσουν δυναμικά, χωρίς να έχουν καν το θάρρος να φωνάξουν αυτό που πιστεύουν. Κι αυτό είναι “να φύγουν τώρα όλοι οι μετανάστες και να μην ξανάρθουν άλλοι στα νησιά μας”. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Αυτή είναι η γενική εικόνα στα νησιά με τήν πιο καθαρή κατά το δυνατόν ματιά και χωρίς να τονίζονται οι λεπτομέρειες στίς διαφορές από νησί σε νησί και στήν καθημερινότητα σε κάθε τομέα της ζωής.

Το άρθρο αυτό επιχειρεί να καταγράψει την εικόνα, με αφορμή τον πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και κατοίκων των νησιών που εξελίσσεται από χτες με διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Για να ξέρουν οι στεριανοί όσο γίνεται πιο καθαρά τι ζούν τα νησιά.

Από αυτή την εικόνα λείπει το τι χρειάζεται να γίνει. Γιατί αυτή η προσέγγιση χρειάζεται ένα άλλο άρθρο σε άλλη βάση και με συγκεκριμένα στοιχεία. Τα οποία υπάρχουν. Επομένως, ας μη βιαστούν οι αναγνώστες να ζητούν ή να καταγράφουν προτάσεις λύσης. Δεν είναι ούτε απλή η λύση, ούτε εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα. Αλλά, μόνο η Ελλάδα μπορεί να την επιβάλει.

από το facebook

 

Αφήστε ένα σχόλιο