Τι σχέση έχει η Ρωσία, ο προφυλακισμένος στην Ελλάδα Βίννικ και το Bitcoin;

Τι σχέση έχει η Ρωσία, ο προφυλακισμένος στην Ελλάδα Βίννικ και το Bitcoin;


του Δημήτρη Λιάτσου

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την έκδοση του Ρώσου πολίτη, Αλεξάντρ Βίννικ, που κρατείται επί 29 μήνες(!), ωθεί την έτσι και αλλοιώς διμερή σχέση στα όρια της κόκκινης γραμμής! Το θέμα αυτό συζητήθηκε διεξοδικά κατά την επίσκεψη στη Μόσχα του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια.

Στις αρχές Δεκεμβρίου από το περιβάλλον υπεράσπισης του κρατούμενου Βίννικ, εκφράστηκαν φόβοι για κινήσεις ανθρώπων της αμερικανικής πρεσβείας στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται ο αποδυναμωμένος από την τρίμηνη απεργία πείνας, πελάτης τους. Οι φόβοι αφορούσαν στη δυνατότητα ακόμα και…αρπαγής του και μεταφοράς στις ΗΠΑ! Τελικά, φαίνεται πως η διαδικασία αυτή αφήνεται στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας η οποία, τέλος της βδομάδας, αρχής των πολυήμερων εορταστικών διακοπών για τα δικαστήρια, υπέγραψε το διάταγμα έκδοσης του κρατούμενου και στις τρεις χώρες που τη ζητούσαν! Δημιουργώντας έτσι μια…παγκόσμια πρωτοτυπία στα δικαστικά χρονικά!

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως Mr Bitcoin

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Την έκδοση του Βίννικ ζητούσαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Γαλλία. Η τελευταία κατέθεσε αίτημα χρονικά τελευταία και δεν επέμενε να τον παραλάβει αφού πέρασε το χρονικό διάστημα των 90 ημερών και ανανέωση του αιτήματος δεν έγινε, εξηγεί ο ρώσος δικηγόρος του, Τομοθέι Μουσάτοφ.

Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε το διάταγμα έκδοσης του, προσέξτε, με την εξής σειρά: αρχικά στη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία!

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως Mr Bitcoin

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Η Γαλλία δεν θα τον παραλάβει, δεν ενδιαφέρεται, εκτιμά ο Μουσάτοφ. Έτσι, μοιραία θα τον παραλάβουν οι ΗΠΑ!

Αν και ο ίδιος ο Βίννικ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η έκδοση του στη Γαλλία δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά μεταφορά στις ΗΠΑ…Και η μεταφορά του εκεί, σύμφωνα με την Ελληνίδα δικηγόρο του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ισοδυναμεί με θανατική ποινή!

Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη ενός εγκληματικού σεναρίου που εξελίσσεται στο βωμό των εσωτερικών πολιτικών προστριβών στις ΗΠΑ και που έχει να κάνει με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τον Τιμοθέι Μουσάτοφ, το Δημοκρατικό κατεστημένο και το FBI που δουλεύει κατά της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκουν από κοινού να γεμίσουν το σαθρό κατηγορητήριο ότι τάχα εκβίαζε τον Ουκρανό πρόεδρο να δώσει στοιχεία κατά του αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, με πιο… σοβαρές κατηγορίες. Από καιρό έχουν στόχο να βρουν «αποδείξεις» χρηματοδότησης του Τραμπ από τη…Ρωσία!

Ζωή Κωνσταντοπούλου

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : NIKOS LIBERTAS/SOOC

Είναι γνωστό ότι όλη η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, έγινε από το Ίντερνετ, μέσω αυτού γινόταν και οι καταθέσεις χρημάτων υποστήριξης του. Και ένα κύριο εργαλείο, τότε, στη συλλογή χρημάτων ήταν η νέα «μόδα» το…Bitcoin!

Ο Βίννικ, μαθηματικός, άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στις ΙΤ τεχνολογίες, γνωρίστηκε με την… αμερικανική εφεύρεση δημιουργίας εικονικού χρήματος και στο θέμα που έγινε γνωστό με την κωδική ονομασία, Bitcoin, ξεπέρασε πολλούς ακόμα και από τους… εφευρέτες!

Τώρα λοιπόν, που το θέμα αποπομπής του Αμερικάνου προέδρου πέρασε από τη Βουλή των αντιπροσώπων που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, πολλοί θεωρούν, κυρίως ο Τραμπ, ότι θα…ξεφουσκώσει μόλις κατατεθεί στο κογκρέσο όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι!

Η Νάνσι Πελόσι, όμως, δε βιάζεται να στείλει την απόφαση της βουλής στο κογκρέσο, αν και ο Τραμπ την προκάλεσε να το κάνει αμέσως. Ήθελε μέχρι το νέο χρόνο να… ξεμπερδεύει και να απομείνει κυρίαρχος του προεκλογικού παιγνιδιού. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ιστορία θα φουντώσει και πάλι μετά το νέο χρόνο.

Και όπως εκτιμά ο Μουσάτοφ, υπάρχει άμεση ανάγκη να πάρει το FBI, «μάρτυρα» που θα μπορούσε να του αποσπαστεί ομολογία ότι μέσω της τράπεζας BTA όπου παιζόταν τα Bitcoin και ήλεγχε ο ίδιος ο Βίννικ, γινόταν χρηματοδότηση του Τραμπ. Ακριβώς αυτή τη χρονική στιγμή έρχεται η απόφαση του ελληνικού υπουργείου περί έκδοσης. Πάνω στην ώρα που εξυπηρετεί το αμερικανικό «βαθύ» κράτος!

Αν γίνει αυτό, οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν να κλονίσουν μια μερίδα των Ρεπουμπλικάνων στο κογκρέσο δίνοντας «στοιχεία» και ζωντανό «μάρτυρα» περί εμπλοκής των Ρώσων! Όλα, λοιπόν, μπορεί είναι ανοικτά… Η ζωή ενός ανθρώπου δεν έχει καμμία αξία όταν παίζονται τέτοιου επιπέδου παιγνίδια! Το «φταίξιμο του» είναι ότι είχε γνώσεις και βρέθηκε να ασχολείται με το… Bitcoin!

Ωστόσο, ο Ρώσος δικηγόρος εξηγεί ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι έκνομη: Πρώτο, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Δεύτερο, δεν έχει ληφθεί απόφαση στο αίτημα του Βίννικ για πολιτικό άσυλο.

Η απόφαση αυτή αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά στο Βίννικ, εκτιμά ο δικηγόρος, διότι για να σταματήσει την απεργία πείνας και να μη πεθάνει, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις, του υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν το θέμα του και το αίτημα για πολιτικό άσυλο, στη βάση της ελληνικής νομοθεσίας. Τον ξεγέλασαν.

Το θέμα του Βίννικ την Παρασκευή ήταν σε προβεβλημένη θέση στο σύνολο του ρωσικού τύπου. Και η Ελλάδα, ως χώρα, δεν φάνταζε με θετικό πρόσημο, στη ρωσική κοινή γνώμη. Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο τμήμα της οποίας κατέβαινε στην Ελλάδα για διακοπές…Αν πάρει κανείς υπ´ όψιν τον διεξοδικό τρόπο με τον οποίο ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ εξήγησε τον Οκτώβριο στον ομόλογο του Δένδια, όπου εντυπωσιάστηκε από τα ακλόνητα νομικά επιχειρήματα, «γιατί ο Βίννικ πρέπει να εκδοθεί στη Ρωσία και σε καμία άλλη χώρα», γίνεται κατανοητό ότι η πολύκροτη αυτή υπόθεση σίγουρα θα βάλει τη σφραγίδα της στις διμερείς σχέσεις.

από το «https://sputniknews.gr/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο