Τουρκική εισβολή: Η Δύση ενώπιον του καθρέφτη, η Αθήνα σφυρίζει αδιάφορα

Τουρκική εισβολή: Η Δύση ενώπιον του καθρέφτη, η Αθήνα σφυρίζει αδιάφορα


της Νεφέλης Λυγερού
από το «https://slpress.gr/»

Η τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία έσυρε τη Δύση ενώπιον του καθρέφτη. Αυτός είναι που δείχνει τα αδιέξοδα, των μέχρι τώρα χειρισμών της, στο συριακό μέτωπο. Όμως αν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη παρακολουθούν ουσιαστικά αδρανείς την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στην Αθήνα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αν και επισήμως το πολιτικό σύστημα συμπεριφέρεται λες και αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν αφορά την Ελλάδα. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι την αφορά και μάλιστα πάρα πολύ.

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η σύρραξη ενδέχεται να αποτελέσει τον πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας που θα πλήξει και την Ελλάδα. Διότι οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής ανατολικά του Ευφράτη, θα είναι κρίσιμες και στα υπόλοιπα μέτωπα. Το πόσο αποτελεσματικά θα αντισταθούν οι Κούρδοι μαχητές απέναντι στους πάνοπλους εισβολείς και πόσο θα επηρεάσει τα πράγματα η παρέμβαση της Μόσχας και η παρεμβολή του συριακού στρατού στη μεθόριο θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Οι εξελίξεις στο συριακό μέτωπο θα επηρεάσουν τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τα αντίστοιχα τουρκικά σχέδια στη θάλασσα του Καστελλορίζου μετέπειτα. Την ώρα που όλα τα φώτα έχουν πέσει στην εισβολή του τουρκικού στρατού στα κουρδικά εδάφη της Συρίας, το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” συνεχίζει την παράνομη δράση του στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η νέα αυτή γεώτρηση συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση από τη μεριά της Άγκυρας. Στην πραγματικότητα, όσο και να εθελοτυφλούν Αθήνα και Λευκωσία, ο Τούρκος πρόεδρος αποδεικνύεται ιδιαίτερα συνεπής. Ότι λέει όχι μόνο το εννοεί, αλλά και το υλοποιεί. Προς το παρόν, είναι εμφανές ότι έχει επιλέξει να κινείται στο μέτωπο της Συρίας και στο μέτωπο της Κύπρου.

Μετά την Συρία έπεται το Αιγαίο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η όρεξη του νεοσουλτάνου αναμένεται να ανοίξει, εάν επιτύχει μία γρήγορη νίκη στη Συρία, έστω κι αν δεν θα είναι αυτή που είχε αρχικά σχεδιάσει, λόγω της παρέμβασης του συριακού στρατού και των Ρώσων. Αξίζει να θυμόμαστε αυτό που έγραψε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Yeni Safak Ιμπραήμ Καραγκιούλ: «μετά τη βόρεια Συρία σειρά έχουν το Αιγαίο και η Κύπρος». Δεν πρόκειται για μία κορώνα ενός εθνικιστή δημοσιογράφου. Ο Καραγκιούλ είναι στενός συνεργάτης του Ερντογάν και έχει προαναγγείλει αρκετές κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

Το σενάριο αυτό έχει συζητηθεί στο Γενικό Επιτελείο, με βασικό μέλημα την προστασία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Ρόδου και κυρίως στην ευαίσθητη περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει μελετήσει κάθε ενδεχόμενο και έχει σχεδιάσει τους τρόπους αντίδρασης σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση.

Η μέχρι τώρα έμπρακτη ανοχή που έχουν δείξει για την τουρκική επιθετικότητα ο πρόεδρος Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μόσχα δεν βοηθάει καθόλου τα πράγματα, όσον αφορά τα περιθώρια της Αθήνας. Αν και τις τελευταίες ημέρες το κλίμα διεθνώς στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει καταληφθεί από εθνικιστικό πυρετό, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να λάβει μέτρα ικανά να σταματήσουν τον Ερντογάν. Συζητούνται κυρώσεις, αλλά μένει να δούμε εάν θα είναι τόσο ισχυρές, ώστε να φέρουν αποτέλεσμα.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες

Κατά τα άλλα, η τουρκική εισβολή δεν αναμένεται να προκαλέσει ισχυρό προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα προς τα ελληνικά νησιά, τουλάχιστον άμεσα. Οι Κούρδοι άμαχοι εγκαταλείπουν τις πατρογονικές εστίες τους για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς και τους εισβολείς, τους Τούρκους και τους τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που δρουν ως εμπροσθοφυλακή της επιχείρησης.

Περισσότεροι από 130.000 από τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Ταλ Αμπιάντ έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί δραματικά, όσο συνεχίζεται η εισβολή στο συριακό έδαφος, προκαλώντας ένα δεύτερο κύμα ξεριζωμένων προσφύγων. Όμως οι Κούρδοι μετακινούνται προς νότο, δεν καταφεύγουν στην Τουρκία, ώστε από εκεί να κατευθυνθούν στη συνέχεια στα μικρασιατικά παράλια.

Αυτοί που θα καταφεύγουν στην Τουρκία με σκοπό να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ευρώπη είναι κρατούμενοι τζιχαντιστές, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να απελευθερωθούν. Όσοι από αυτούς δεν καταταγούν για να πολεμήσουν με τους άλλους ισλαμιστές αντάρτες δίπλα στον τουρκικό στρατό και εναντίον των Κούρδων, θα μας έρθουν με ό,τι αυτό σημαίνει για την εθνική και δημόσια ασφάλεια.

 

Αφήστε ένα σχόλιο