Οι Μισθοί

Οι Μισθοί


του Σπύρου Στάλια

Οι νεοφιλελεύθεροι του ευρώ ισχυρίζονται ότι οι πραγματικοί μισθοί εξαρτώνται από τους ονομαστικούς μισθούς, και αν οι εργάτες αποδεχθούν ένα χαμηλότερο μισθό θα έχουμε αύξηση της απασχόλησης.

Αν υποθέσουμε ότι μειώνονται οι ονομαστικοί μισθοί τότε το οριακό κόστος της παραγωγής κατ’ ανάγκη θα μειωθεί και άρα οι επιχειρήσεις θα παράξουν περισσότερο.

Αφού θα παράξουν περισσότερο θα αυξηθεί η προσφορά αγαθών και σύμφωνα με τους νεοφιλελεύθερους θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων.

Αλλά αν οι ονομαστικοί μισθοί μειωθούν και οι τιμές των προϊόντων μειωθούν επίσης, τότε ο πραγματικός μισθός παραμένει ο ίδιος. Με άλλα λόγια αν με μισθό 100 ευρώ αγοράζεται 10 καρβέλια ψωμί, αλλά ο μισθός μειωθεί στα 50 ευρώ αλλά και το καρβέλι το ψωμί μειωθεί στα 5 ευρώ, πάλι θα αγοράζεται 10 καρβέλια ψωμί.

Άρα η μεταβολή των ονομαστικών μισθών δεν επηρεάζει τους πραγματικούς μισθούς σκεπτόμενοι νεοφιλελεύθερα.

Το ύψος των ονομαστικών μισθών εξαρτάται από τις πολιτιστικές και κοινωνικές συνθήκες που αντανακλώνται στην δύναμη των επιχειρήσεων και των εργατών και στη διαμεσολαβητική ικανότητα του κράτους.

Από την άλλη, οι τιμές των αγαθών εξαρτώνται από την δύναμη των επιχειρήσεων να επιβάλουν τις τιμές τους, και από την χρηματοδότηση των επενδύσεών τους.

Αν οι επενδύσεις αυξάνονται, πράγμα που δείχνει εκ μέρους των επιχειρήσεων αισιοδοξία ότι οι τιμές των προϊόντων τους θα είναι μεγαλύτερες από το οριακό τους κόστος, οι τιμές θα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι οι μισθοί και συνεπώς οι πραγματικοί μισθοί θα συμπιέζονται προς τα κάτω.

Άρα οι πραγματικοί μισθοί εξαρτώνται, όχι από τους ονομαστικούς μισθούς αλλά από τις επενδύσεις και τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Συνεπώς, αντίθετα από τα υποστηριζόμενα από τους νεοκλασικούς του ευρώ, η μείωση των μισθών δεν μπορεί να προκαλέσει αύξηση της απασχόλησης αν οι ονομαστικοί μισθοί και οι πραγματικοί μισθοί κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Αν υποθέσουμε ότι και οι τιμές μειώνονται, τότε ο πραγματικός μισθός μπορεί να αυξηθεί, μπορεί να μείνει αμετάβλητος ή και να μειωθεί, αναλόγως του ρυθμού μείωσης των τιμών.

Επιπροσθέτως μια μείωση των ονομαστικών μισθών σε σχέση με τις τιμές θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης και της απασχόλησης.

Ταυτόχρονη μείωση των τιμών και των μισθών, κάνει ακόμα τα πράγματα δυσκολότερα, αφού έτσι θα μειωθεί η συνολική ζήτηση για επενδύσεις και κατά συνέπεια η απασχόληση.

Οι σταθεροί μισθοί και οι σταθερές τιμές λοιπόν δεν αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη ανεργίας και μείωσης της παραγωγής, αλλά ούτε οι ευέλικτοι μισθοί, οι εύκαμπτες τιμές, δεν αποτελούν επαρκείς όρους διαβεβαίωσης για πλήρη απασχόληση και αύξηση της παραγωγής.

Συνεπώς δεν είναι επιστημονικά αληθές ότι ο όγκος της απασχόλησης καθορίζεται από την προσφορά εργασίας και την ζήτηση εργασίας και κατ’ ανάγκη δεν υπάρχει αυτό που λέγεται “αγορά εργασίας”.

Ο όγκος της απασχόλησης καθορίζεται από την συνολική ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών και με δεδομένη την ζήτηση για εργασία, εκ μέρους των επιχειρήσεων, ο μισθός καθορίζεται από τον όγκο της απασχόλησης.

spyridonstalias@hotmail.com

 

Αφήστε ένα σχόλιο