Τουρκία, Συρία και προσφυγικό
Η ευθύνη της Άγκυρας στη δημιουργία προσφυγικών ροών
του Βασίλη Γιαννακόπουλου
Στις 8 Σεπτεμβρίου άρχισαν οι κοινές αμερικανοτουρκικές περιπολίες εντός της «ασφαλούς ζώνης» της βορειοανατολικής Συρίας. Ταυτόχρονα οι ρωσο-σιιτικές δυνάμεις (Ρωσίας, Συρίας και Ιράν) συνεχίζουν να καταλαμβάνουν εδάφη στις νότιες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ και να διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των υποστηριζόμενων από την Άγκυρα αντικυβερνητικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η κοινή περίπολος ξεκίνησε από την περιοχή Ακτσάκαλε της νοτιοανατολικής επαρχίας Σανλιούρφα της Τουρκίας και περιλάμβανε αμερικανική φάλαγγα, έξι τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα, δύο ελικόπτερα και αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs). Σε πρώτη φάση, η κοινή περίπολος κινήθηκε μεταξύ των συριακών πόλεων Τελ Αμπιάντ και Ρας Αλ Αΐν.
Ως γνωστόν, στις 7 Αυγούστου στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας συμφώνησαν στη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» και στη σύσταση ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων.
Για την προετοιμασία και την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, στις 12 Αυγούστου, μια εξαμελής αμερικανική αντιπροσωπεία μετέβη στη νοτιοανατολική Τουρκία. Τρεις εβδομάδες αργότερα (6 Σεπτεμβρίου), ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε την εφαρμογή της συμφωνίας και την αναμενόμενη διεξαγωγή της περιπολίας.
Σχετικά με την «ασφαλή ζώνη» ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι ανεπαρκής ο έλεγχος της περιοχής με τρεις έως πέντε πτήσεις ελικοπτέρων, με την περιπολία πέντε έως δέκα οχημάτων και με την ανάπτυξη μερικών εκατοντάδων στρατιωτών.
Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια περιοχή καθαρή από το Ισλαμικό Κράτος, το PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) και τις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), ώστε οι Σύροι αδελφοί μας, που ζουν στη χώρα μας, στην Ευρώπη ή αλλού, να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια. Εάν δεν δημιουργηθεί μια ντε φάκτο ασφαλής ζώνη ανατολικά του ποταμού Ευφράτη με Τούρκους στρατιώτες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, τότε η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να διεξαγάγει μόνη της επιχειρήσεις».
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Δαμασκού, από την έναρξη της επέμβασής της στη Συρία, η Τουρκία έχει αναπτύξει εντός της χώρας 10.655 στρατιώτες και περίπου 280 αστυνομικούς, 166 άρματα μάχης, 278 τεθωρακισμένα οχήματα, 18 εκτοξευτήρες βλημάτων εδάφους – εδάφους, 173 ολμοβόλα όπλα, 73 οχήματα με βαρύ οπλισμό και 41 αντιαρματικούς εκτοξευτήρες. Δηλαδή, μια σημαντική στρατιωτική δύναμη, η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό τόσο για τη δημιουργία προσφυγικών ροών όσο και για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.
Μια συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του είναι πιθανή μετά τις 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (17-30 Σεπτεμβρίου 2019), όπου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα προβλήματα εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας της «ασφαλούς ζώνης».
Όπως έγινε γνωστό, στην εν λόγω σύνοδο με τον Τούρκο ηγέτη αναμένεται να συναντηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συζητήσουν το μείζον θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού, που έχει άμεση σχέση με τον συριακό εμφύλιο.
Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί, το «προσφυγικό», προκειμένου να εισπράξει οικονομικά οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη συγκατάθεση των Αμερικανών να προχωρήσει στην εκκαθάριση των ένοπλων Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας. Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι, αν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της «ασφαλούς ζώνης», τότε θα προβεί στον επαναπατρισμό των Σύρων προσφύγων.
Επιπρόσθετα επιδιώκει τον τερματισμό των ρωσο-σιιτικών προωθήσεων στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ και απειλεί για νέες μαζικές ροές Σύρων προσφύγων προς την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ευρώπη.
από το «http://www.topontiki.gr/»
https://www.hereticalideas.gr/2019/09/toyrkia-syria-kai-prosfygiko.html
Αφήστε ένα σχόλιο