Το μήνυμα μιας διπλής κίνησης

Το μήνυμα μιας διπλής κίνησης


του Γιώργου Μαντέλα

Ποιο είναι το μήνυμα της προχθεσινής διπλής κίνησης του Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ); Ότι έρχεται κρίση. Και η προτροπή προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις; Προετοιμαστείτε. Σας δίνω τα κατάλληλα όπλα. Το «φωνάζουν» τόσο η απόφασή του για τη μείωση των επιτοκίων όσο και εκείνη για το νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Όλα τα άλλα, περί «αποχαιρετιστήριων δώρων» του Σούπερ Μάριο και «διαφορετικής οπτικής» σε σχέση με την αμερικανική κεντρική τράπεζα, είναι ατενίσεις προς το δέντρο, την ώρα που το δάσος ετοιμάζεται να πάρει φωτιά.

Περίπου σαν το tweet του Ντόναλντ Τραμπ, που επιμένει να μιλά σαν επιχειρηματίας, αντί ως πρόεδρος των ΗΠΑ και επιτίθεται στη FED γιατί -όπως πιστεύει- ενώ στην Ευρώπη οι τράπεζες, στο εξής, θα επιχορηγούν τον δανεισμό, στις ΗΠΑ θα επιμένουν να ζητούν… τόκο. Αυτό ήταν το μοναδικό μήνυμα που πήρε από την απόφαση της ΕΚΤ*. Εν ολίγοις, για να μιλήσουμε με τους δικούς του όρους, τον ενδιαφέρουν περισσότερο τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων στη Wall Street, παρά η προοπτική της επόμενης τριετίας, που διαγράφεται σκοτεινή. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Και η Ελλάδα; Πώς τοποθετείται μέσα σε αυτό το περιβάλλον; Αδιαμφισβήτητα η συγκυρία είναι πάλι αρνητική, θυμίζοντας κάτι από 2007 – 2008, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Όμως, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το θέμα είναι πώς προετοιμάζεται να τη διαχειριστεί. Αν «ντυθεί ανοιξιάτικα» την ώρα που η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει προς «βαρύ χειμώνα», τότε οδεύει ολοταχώς προς νέα «βαριάς μορφής πνευμονία». Μόνο που δεν θα αντέξει την υποτροπή. Έτσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, στην καλύτερη των περιπτώσεων -και με τους απαραίτητους χειρισμούς, εννοείται- αυτό στο οποίο μπορεί να προσδοκά είναι ότι θα ξεπεράσει την επερχόμενη κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Γιατί διακυβεύονται πολλά.

Το σημαντικότερο; Στόχοι όπως η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ακόμα και στο ορατό μέλλον, δηλαδή το 2020, καθίστανται ολοένα και πιο δύσκολοι, ως προς την επίτευξή τους. Μόνο που όλοι πλέον ξέρουν ότι αυτό είναι το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα της μείωσης του πλεονάσματος για το 2021, που με τη σειρά της θα λύσει βασικά δημοσιονομικά και όχι μόνο προβλήματα της χώρας. Το κακό είναι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμπέσει χρονικά με παγκόσμια ύφεση. Οπότε μπορεί να χαθεί η ευκαιρία…

από το «https://www.in.gr/»

Σχόλιο Αιρετικών Ιδεών: Τον Ντόναλντ Τράμπ, ως Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον ενδιαφέρει πρωτίστως -ανεξάρτητα το πως, μυωπικά, το σχολιάζουν οι διάφοροι οικονομολογούντες- οι «χαμηλές πτήσεις» του δολλαρίου σε σχέση με τα ανταγωνιστικά προς αυτό νομίσματα. Και το ευρώ είναι το κυριότερο από αυτά. Γι’ αυτό και ο ίδιος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε να μην ανατιμηθεί το δολλάριο σε σχέση με το ευρώ, που θα συνεπάγεται την επιβάρυνση σε βάρος των ΗΠΑ του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.. Πέραν τις νομισματικής πολιτικής που ωθεί τη FED να ακολουθήσει, εάν δεν το πετύχει, θα εντείνει τον εμπορικό πόλεμο με νέους δασμούς σε βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων. Το δυστύχημα για τους Ευρωπαίους είναι, ότι ο Τράμπ -με βάση το δόγμα “πρώτα η Αμερική”- και πολιτικό κριτήριο διαθέτει και οικονομικές γνώσεις της “πιάτσας” έχει, δεν θεωρητικολογεί, και έχει τρόπους να επιβάλλει την πολιτική του, καθιστώντας τα μέτρα του “σούπερ Μάριο” σκέτες στρακαστρούκες!

 

Αφήστε ένα σχόλιο