Κλιματική αλλαγή: Το πραγματικό ερώτημα

Κλιματική αλλαγή: Το πραγματικό ερώτημα


του Γιάννη Κουκουφίκη

Για την κατανόηση της μεγάλης απάτης της προπαγάνδας σχετικά με την κλιματική αλλαγή!

Ερώτημα: Αγαπητοί φίλοι, πείτε μου σας παρακαλώ, υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μην είναι εναντίον μιας βιομηχανίας που ρυπαίνει τον αέρα που αναπνέουμε και σκοτώνει τον πλανήτη με τοξικά αέρια και καρκινογόνα σωματίδια;

Εκτός εκείνων που έχουν άμεσο οικονομικό συμφέρον και των μαζοχιστών, η απάντηση είναι ΟΧΙ!

Οι άνθρωποι επιθυμούν να τελειώνουμε μια και καλή με όλες αυτές τις ρυπογόνες βιομηχανίες και πρακτικές.

Το κύριο πρόβλημα είναι συνεπώς το «κόστος» της μετάβασης δεν είναι εάν η «υπερθέρμανση» είναι πραγματική ή όχι, ή προκαλείται από τον άνθρωπο ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάλειψη επιβλαβών και ενδεχομένως επικίνδυνων πρακτικών, είναι επιθυμητή.

Αυτό το κόστος, ο ΟΗΕ το υπολογίζει μέχρι το 2030 κοντά στα 90.000 δισ. δολάρια, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ σύμφωνα με το ΔΝΤ ανέρχεται για το 2018 κοντά στα 85.000 δισ. δολάρια.

Όμως το πραγματικό κόστος δεν είναι το χρήμα που εκτυπώνουν ψηφιακά οι κεντρικοί τραπεζίτες (εδώ χωρά μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό το χρήμα), αλλά είναι όλοι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ πόροι που πρέπει να εγκαταλειφθούν πριν αντικατασταθούν από άλλους, να απομακρυνθούν για να περάσουν την πορεία αυτής της μετάβασης.

Το κόστος συνεπώς είναι οι πρώτες ύλες, η ενέργεια, οι τεχνικές, η ανθρώπινη εργασία, ο παράγοντας χρόνος κλπ.

Έτσι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αυτό της υπερθέρμανσης, επειδή το να παλέψεις για μια λιγότερο καταστροφική μετάβαση είναι ένας στόχος από μόνος του! Όχι λοιπόν, το σωστό ερώτημα είναι το πραγματικό κόστος και ποιος το πληρώνει!

Σε αντίθεση με τη σάπια προπαγάνδα που καταβάλλουν οι πολύ μεγάλες εταιρείες και το μεγάλο Κεφάλαιο, η μετάβαση δεν είναι win-win , είναι ακριβή… πολύ ακριβή, όπως άλλωστε ομολογεί ο ΟΗΕ (90 τρισ.)!

Αυτή η μετάβαση απαιτεί θυσίες και αυτές οι εταιρείες που μας λένε ψέματα, θέλουν να μας κρύψουν το κόστος, τις θυσίες και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχουν, επειδή ελπίζουν ότι θα χρηματοδοτηθούν… χωρίς πόνο από την πρέσα εκτύπωσης των κεντρικών τραπεζών…

Η πλουτοκρατία, οι κυβερνήσεις, οι πολύ μεγάλες οικονομικές ελίτ προετοιμάζονται για μια μορφή θαυματουργού κέρδους από την μετάβαση αυτή σε κάτι καινούργιο που πολλοί επιστήμονες έχουν τις ενστάσεις τους και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του.

Και αν αυτό το project επιτύχει, τότε το Κεφάλαιο θα έχει κερδίσει μια τεράστια νίκη που θα είναι ένα είδος λύσης στην τριπλή κρίση του αποπληθωρισμού, της ανεπαρκούς ζήτησης και της διάβρωσης της κερδοφορίας του Κεφαλαίου:

– Μια επιπλέον Ζήτηση που θα ενισχύσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

– Τη χρηματοδότηση με τζάμπα χρήμα από τον ουρανό που δεν μειώνει τα κέρδη αλλά αντίθετα τα αυξάνει σημαντικά.

– Τη μαλθουσιανή μισθολογική λιτότητα που επιτρέπει τη συνέχιση της αύξησης του ποσοστού εκμετάλλευσης των εργαζομένων πολλαπλών μορφών: άμεση υπερεκμετάλλευση με την εντατικοποίηση της εργασίας, υπερεκμετάλλευση με μισθολογική λιτότητα και με την πίστωση που καταστρέφει τους εργαζόμενους που προσφεύγουν σε αυτήν.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο