Ενόψει του εκλογικού Χειμώνα…

Ενόψει του εκλογικού Χειμώνα…


του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου

Η συμφωνία των κ.κ. Τσίπρα- Καμμένου για την συγκυβέρνηση έως τον προσεχή Μάρτη, όπου θα έλθει για κύρωση στην Ελληνική Βουλή η «Συμφωνία των Πρεσπών» για το Σκοπιανό/ Μακεδονικό: ισχύει, βολεύει και τις δύο πλευρές, υπό μία προϋπόθεση: Ότι θα συνεχίσει να τους βολεύει έως τότε. Αν κάποια από τις δύο πλευρές των συγκυβερνώντων διαπιστώσει οποιαδήποτε στιγμή ότι η συγκυρία την ευνοεί, δεν θα διστάσει να προχωρήσει μόνος του, με ό,τι αυτό σημαίνει για την σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία.

– Στο μεταξύ στην «ατζέντα», παρ’ όλες τις προσπάθειες να αναδειχτούν άλλα θέματα όπως π.χ. η «Συνταγματική Αναθεώρηση», κυριαρχούν επί μήνες δύο θέματα- με αυτά θα πάμε έως τις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν. Η επικύρωση ή όχι, της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και η διατήρηση ή η («μνημονιακή δέσμευση για ) μείωση  των υφιστάμενων συντάξεων. Τα περί κομματικών Προγραμμάτων, είτε υπάρχουν είτε είναι ανύπαρκτα, τόσο στα κυβερνητικά κόμματα όσο και στην αντιπολίτευση, αφορούν λίγους..

-Θα πέσουν με κρότο;… ή, στα μαλακά;

 
Αυτό είναι πλέον το μόνο «διακύβευμα». Αν θα γίνει με φασαρία… ή, με τις μεθοδεύσεις του κ. πρωθυπουργού και του επιτελείου του, συναινούντος του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τρόπο συντεταγμένο.

Ο πολιτικός χρόνος πύκνωσε, αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Δεν μπορείς να κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί, επ’ αόριστον. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στο ξεπούλημα της Μακεδονίας, όσο και αν συσκοτίζονται, λειτουργούν υπόγεια στην Κοινωνία, διαμορφώνουν συσχετισμούς. Είχαμε αυτές τις μέρες λοιπόν, την ψηφοφορία στην Βουλή των Σκοπίων για την επικύρωση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» αφενός, ξεκατίνιασμα Καμμένου – Κοτζιά εν παραλλήλω στο υπουργικό συμβούλιο, με το άδειασμα και την παραίτηση εντέλει του δεύτερου, αφετέρου. Γεγονός που ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να αναλάβει και ΥΠΕΞ (χωρίς να έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Ας μην θυμηθούμε εδώ: που ανήκει το Αιγαίο… αν «υπάρχουν σύνορα στην θάλασσα», ή, άλλο η Λέσβος κι άλλο η Μυτιλήνη…). Οι άνθρωποι του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον κ. Τσίπρα σημαίνει ότι μετά τον Κοτζιά ο επόμενος που θα δει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση θα είναι ο Καμμένος εφόσον συνεχίσει να αμφισβητεί τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Εκείνο που δεν μας λένε είναι πώς θα αντικατασταθεί ο Καμμένος και οι δυο-τρεις βουλευτές που τον ακολουθούν στην παρούσα Βουλή από άλλους –για να συνεχίσει να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία– και το κυριότερο: με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό… (όχι  ΑΝΑΛΟΓΟ με αυτόν της FYROM υποθέτουμε..).

Όλα τούτα, επιτάχυναν τις εξελίξεις, στον δρόμο προς τις (πολλαπλές;) κάλπες. Αρκετοί στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν αισθάνονται  άνετα με την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Διατυπώνονται δημόσια αυτά που ως τώρα κυκλοφορούσαν ψιθυριστά ή, «off the record». Tην Τρίτη, στο δελτίο ειδήσεων του Kontra, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην Πασόκα) και πρώην υφυπουργός, Θεοδώρα Τζάκρη, ουσιαστικά κήρυξε το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, λέγοντας ότι μετά την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή «θα είναι σαν να έχει εξαντληθεί η τετραετία», ενώ επισήμανε με νόημα: «αυτό που ζούμε τώρα είναι οι ωδίνες αυτού του αναγκαστικού πολιτικού διαζυγίου».

Η ώρα της αλήθειας για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους έρχεται πολύ πιο νωρίς από όσο υπολόγιζαν. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια (FYROM), οι διαδικασίες στην γειτονική χώρα όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών θα είναι εξπρές και προσπαθούν αυτές  να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή εντός του Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά η Συμφωνία θα πρέπει να σταλεί για επικύρωση στην ελληνική Βουλή.

Αν ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος παραμείνει συνεπής στη θέση του, ο πολιτικός γάμος Τσίπρα-Καμμένου θα λυθεί έως το τέλος της χρονιάς που διανύουμε.  Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, άλλωστε, φέρεται αποφασισμένος να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση αμέσως μόλις έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.  Μετά το επεισόδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο και την παραίτηση Κοτζιά, ο Καμμένος δεσμεύθηκε πως οι ΑΝΕΛ δεν θα υπερψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας που πιθανόν να καταθέσει η ΝΔ, όταν θα έχει κλείσει το εξάμηνο από την προηγούμενη, δηλαδή μετά τις 17 Δεκεμβρίου. Εάν τηρήσει την δέσμευσή του, ναι μεν η κυβέρνηση Τσίπρα θα μετατραπεί σε κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά δεν θα πέσει, επειδή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 151 ψήφους.

Τούτο δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει πολλά ψωμιά. Η απέχθεια των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ Εθνομηδενιστών  και «δικαιωματιστών» (μαζί με τους αθλιότερους των πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚων που τους ακολουθούν) προς τον «λαουτζίκο» και στο μείζον θέμα του Μακεδονικού, που δημιούργησαν οι Τσίπρας – Κοτζιάς με την «Συμφωνία των Πρεσπών», θα έχει καταλυτικές εντέλει επιπτώσεις.

Όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς.

από το «https://www.timesnews.gr/»

 

Αφήστε ένα σχόλιο