Πρωτογενή και πλεονασματικά θύματα

Πρωτογενή και πλεονασματικά θύματα


του Κων/νου Σταθόπουλου

Δεν είμαι ο μόνος και σίγουρα όχι ο πρώτος που αναφέρεται ή γράφει για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν είμαι καν οικονομολόγος ή παρουσιαζόμενος ως τέτοιος, γιατί στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, ακόμη και σήμερα εν έτη 2018, ό,τι δηλώσεις είσαι.

Έχουν γραφτεί άπειρα άρθρα, για το τι σημαίνει ή πως μπορεί ή αν θέλει ή πως επιβάλλουν σε μία χώρα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα.

Είναι διαπιστωμένο πως οι πολιτικοί, προκειμένου να επιβληθούν ή να έχουν απήχηση στο πλατύ κοινό, επιλέγουν εκφράσεις, λέξεις, τρόπους με τους οποίους θα πείσουν ή θα πάρουν με το μέρος τους το μέγα πλήθος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το πως η Ελλάδα των πολέμων, της κατοχής, της χούντας, γέμισε «δεξιούς» εργάτες.

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως μεγάλο ποσοστό των σημερινών ή του κοντινού παρελθόντος πολιτικών, είναι κοντινοί ή μακρινοί συγγενείς δωσιλόγων, ταγματασφαλιτών, σπιούνων και αργυραμοιβών της κατοχής.

Πάντα άλλωστε υπήρχαν οι αφελείς, ευκολόπιστοι, άμυαλοι, συμφεροντολόγοι που πίστευαν και δυστυχώς πιστεύουν ακόμη και σήμερα πως θα τους σώσει ο ηθικός αυτουργός της δυστυχίας τους.

Θαυμάστε και θυμηθείτε γιατί εν μέρει είμαστε όλοι συνένοχοι.

Ψωμί παιδεία ελευθερία
Ανήκομεν εις την δύσιν.
ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.
Αλλαγή εδώ και τώρα.
Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και την θέλουμε.
Παρέλαβα χάος έφτιαξα κράτος.
Δεν θέλω ου.
Έξω οι βάσεις του θανάτου.
Η Κύπρος κείται μακράν.
Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά
Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται
Συμβόλαιο με τον λαό
Αέρα αέρα, να φύγει η χολέρα
Αλλαγή Β’ κατανομή
Ρίξε κόκκινο
Τσοβόλα δώστα όλα
Σεμνά και ταπεινά
Σε δέκα χρόνια θα έχει ξεχαστεί η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων
Αντάρτης από τα 13 (Παπούλιας)
Εξόριστος από την κούνια (Κυριάκος)

Αυτές είναι κάποιες ελάχιστες στιγμές της συνενοχής μας.

Μετά από όλα αυτά και καθώς το κοινοβούλιο αποτελείται, από την χούντα και εντεύθεν, από τους ίδιους τριακόσιους με μία προσθήκη το πολύ εκατό διαφορετικών προσώπων, συνεχίζουμε να θεωρούμε πως υπερασπιζόμαστε το διαφορετικό ή το ίδιο, που άλλαξε κοστούμι.

Μετά και την διακυβέρνηση και του σαραντατετράχρονου κουρασμένου από τις διαπραγματεύσεις και ανήμπορου, όπως αποδείχτηκε ψυχικά και σωματικά να συνδέσει το όνομά του με το καλό κομμάτι της ιστορίας, επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο η ρήση των παλαιοτέρων: Έχουμε τους κυβερνήτες που μας αξίζουν.

Στο δια ταύτα:

Ένα νέο σύνθημα καθώς τα υπόλοιπα είχαν ξεφτίσει, ήρθε την εποχή Σαμαρά να μας θυμίσει την αφέλειά μας.

Πρωτογενές πλεόνασμα ο τίτλος. Που σημαίνει περίσσευμα και δεν αναρωτιέται το ηλίθιο κομματόσκυλο και όχι μόνον.

Εφόσον χρωστάμε, εφόσον μας κόβουν μισθούς και συντάξεις, εφόσον ζούμε με δανεικά, πως προκύπτει το περίσσευμα;

Και το αντίστροφο: Εφόσον έχουμε περίσσευμα, γιατί μας κόβουν μισθούς, συντάξεις και ξεπουλάνε κομμάτι κομμάτι την χώρα; Γιατί παίρνουμε δανεικά;

Για να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα σε μία χώρα πτωχευμένη, πρέπει από κάπου να το κλέψεις.

Είναι νόμος. Είναι θέσφατο.

Το παραμύθι αυτό συνεχίζεται και σήμερα.

Τα θύματα στο Μάτι και οπουδήποτε αλλού είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που προέκυψε αυτήν την φορά, κλέβοντας τα χρήματα από την πολιτική προστασία.

Την στιγμή αυτή που γράφω το κείμενο, πληροφορούμαι για έναν νεκρό στους Οθωνούς στην Κέρκυρα, μετά από καρδιακό επεισόδιο, καθώς δεν υπήρχε μέσον ή τρόπος μεταφοράς. Δηλ. ακόμη ένα θύμα των ανάλγητων περικοπών στην υγεία…

Σέβομαι απόλυτα τον πόνο των συγγενών, όπως επίσης σέβομαι απόλυτα τα ίδια τα θύματα και χωρίς διάθεση ή υποψία κυνικότητας σκέφτομαι πως αυτοί έφυγαν.

Δυστυχώς, λυπάμαι που το γράφω, αλλά δεν θα είναι οι μόνοι. Όπως δεν θα είναι οι μόνοι οι χιλιάδες που έχουν βάλει τέλος στην ζωή τους έως σήμερα.

Αν δεν κατανοήσουμε πως είμαστε τα επόμενα εν δυνάμει θύματα σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, τα θύματα στο Μάτι θα είναι απλά ένα επεισόδιο στο σήριαλ που βλέπουμε αλλά και συμμετέχουμε ταυτόχρονα, κάτω από τις οδηγίες βολεμένων, ελεεινών, τυχάρπαστων και μισάνθρωπων σκηνοθετών.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο