Βαριά σύννεφα πολέμου ξανά πάνω από την Ουκρανία

Βαριά σύννεφα πολέμου ξανά πάνω από την Ουκρανία


Δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Λ.Δ. Ντόνετσκ. Η Μόσχα δείχνει το Κίεβο.

 

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, Alexander Zakharchenkoσκοτώθηκε σήμερα σε έκρηξη σε καφέ στο κέντρο του Ντονιέτσκ, ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DAN.

«Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε το πρακτορείο προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες (της επίθεσης) βρίσκονται στο στάδιο της διαλεύκανσης».

Εν τω μεταξύ, στα ύψη έχει εκτοξευθεί η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά την στυγερή και οργανωμένη δολοφονία του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Η Μόσχα δείχνει ευθέως το πραξικοπηματικό νεοφασιστικό καθεστώς του Κιέβου ως οργανωτή της δολοφονίας.

Έντονη είναι η συγκίνηση και η θλίψη στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ουκρανίας και όλης, σχεδόν, της Ουκρανίας και βεβαίως μέσα στον ρωσικό λαό, αφού ο Alexander Zakharchenko ήταν πολύ δημοφιλής και αγαπητός από τους πολίτες για την αγωνιστική του δράση και τις επαναστατικές κοινωνικές ιδέες του.

Οργισμένη ήταν αντίδραση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δολοφονία του Alexander Zakharchenko ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Αφού πρώτα κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές ότι βρίσκονται πίσω από την σημερινή βομβιστική επίθεση στη συνέχεια προειδοποίησε μέσω  της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ότι «το Κίεβο έκανε τη επιλογή του: Και αυτή είναι να εμπλακεί σε μια αιματηρή σύγκρουση».

Στο μεταξύ, και σύμφωνα  με τα όσα μεταδίδονται, ο ρωσικός στρατός κινητοποιήθηκε  άμεσα μετά την είδηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Η Μόσχα θεωρεί υπεύθυνο για την την βομβιστική ενεργεία που σκότωσε τον Alexander Zakharchenko το Κίεβο και ήδη Ρώσοι βουλευτές πιέζουν την κυβέρνηση για στρατιωτική επέμβαση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας το Κίεβο ότι βρίσκεται πίσω  από την δολοφονία, ανακοίνωσε πως το «Κίεβο αποφάσισε να εμπλακεί σε ένα αιματηρό πόλεμο».

Ποιος ήταν

Ο Alexander Zakharchenko, ο οποίος ήταν πρώην μηχανικός και στην συνέχεια επιχειρηματίας, έγινε πολέμαρχος από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό.

Τον Νοέμβριο 2014, μόλις λίγους μήνες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της ανατολικής Ουκρανίας, ο Alexander Zakharchenko εξελέγη πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, λαμβάνοντας ποσοστό μεγαλύτερο από 81%. Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού που πήρε στις εκλογές, οι άλλοι διοικητές των αυτονομιστών, είχαν χαρακτηρίσει τότε τον Ζαχάρτσενκο ως την επιλογή της Μόσχας.

από το «https://iskra.gr/» και άλλες πηγές

 

Αφήστε ένα σχόλιο