Αδιαφορία, ασχετοσύνη, ανικανότητα, εμπαιγμός

Αδιαφορία, ασχετοσύνη, ανικανότητα, εμπαιγμός


Το μακάβριο σόου επί των νεκρών στο Μάτι συνεχίζεται…


του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Μόνον θλίψη και οργή προκαλούν όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ΜΜΕ για να συσκοτιστεί η αλήθεια σε σχέση με τη δολοφονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018.

Η μεν κυβέρνηση έσπευσε από την πρώτη στιγμή με εκείνη τη θεατρική παράσταση το βράδυ στη υποτιθέμενη σύσκεψη, παρουσία των τηλεοπτικών καναλιών στο κέντρο επιχειρήσεων, να στήσει όλη αυτήν την επιχείρηση αποπροσανατολισμού και απόσεισης των ευθυνών της. Συνέχισε με την ανεκδιήγητη συνέντευξη τύπου των Τζανακόπουλου, Τόσκα, «αρχηγών», για να αναλάβει απολύτως τυπικά την πολιτική ευθύνη ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Λες και θα μπορούσε αλλιώς ο πρωθυπουργός της χώρας, που είναι πολιτικά υπεύθυνος για τα πάντα, είτε καλά, είτε κακά που συμβαίνουν σε αυτήν την έρμη χώρα. Ακολούθησε η αποπομπή των κυρίως υπευθύνων διαχείρισης της κρίσης, για να φτάσουμε μόλις χθες στην προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός με τη γνωστή ατάκα «Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

Η αντιπολίτευση, από τη δική της πλευρά, επιδόθηκε σε μια χωρίς προηγούμενο προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της καταστροφής, μετατρέποντας την απολύτως απαραίτητη κριτική στη διαχείριση που κατέληξε στην τραγωδία, σε έναν σκυλοκαυγά με την κυβέρνηση, εξυπηρετώντας την επί της ουσίας στην προσπάθειά της να πετάξει τη «μπάλα στην εξέδρα», αφού είναι γνωστοί ο βίος και η πολιτεία των προηγουμένων κυβερνήσεων και οι διαχρονικές ευθύνες όλων για την παρούσα κατάσταση.

Τέλος, η πλειοψηφία των ΜΜΕ, γραπτού, ηλεκτρονικού τύπου, αλλά και η τηλεόραση προσπάθησε με κάθε τρόπο, για λόγους αναγνωσιμότητας και τηλεθέασης, να εκμεταλλευτεί στα άκρα τον πόνο των ανθρώπων, με ατέλειωτα ρεπορτάζ, αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια, ενώ σε πολιτικό επίπεδο στοιχήθηκε πίσω από τις κομματικές θέσεις της παράταξης που το κάθε μέσο «συμπαθεί» και διαπλέκεται.

Θύμα η αλήθεια και η αντικειμενική πληροφόρηση

Θύμα αυτού του διαρκούς πλέον εγκλήματος αποπροσανατολισμού και αποπληροφόρησης δεν είναι άλλη από την ίδια την αλήθεια και τη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών, που οδήγησαν στην τραγωδία, αλλά και οδηγούν, κάθε φορά, σε αντίστοιχα θλιβερά αποτελέσματα. Με συνέπεια ποτέ να μη γίνεται κάτι για να αποφευχθούν χειρότερα στο μέλλον. Όλοι μεταφέρουν τις ευθύνες αλλού, οι πρώην στους επόμενους, και οι επόμενοι στους προηγούμενους.

Με την πομπώδη εξαγγελία ρηξικέλευθων μέτρων, που ουδέποτε εφαρμόζονται, κι αφού όλοι στη σύγχυση που δημιουργούν ξεχνιόνται σχεδόν τα πάντα, κοιμούνται ήσυχοι, ανέμελοι κι ανεύθυνοι προετοιμάζοντας την επόμενη καταστροφή.

Η μαγική συνταγή της μακροημέρευσής τους έχει βρεθεί. Είναι η κοκορομαχία μέχρις εσχάτων για τα δευτερεύοντα και μπόλικος δωρεάν σανός για το φιλοθεάμον κοινό τους για τα πρωτεύοντα και καθοριστικά.

Η εσχάτη Ύβρις

Όμως οι 93 νεκροί (μέχρι τώρα) είναι εδώ και μας στοιχειώνουν όλους. Έτσι, η προσπάθεια να φανεί, ότι το πάθημα έγινε μάθημα κι ότι αλλάζουν όλα για να μη ξανασυμβεί κακό, μπήκε γρήγορα μπροστά.

Χωρίς καθόλου έκπληξη διαβάζουμε ότι μόλις προχθές ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ρηξικέλευθα μέτρα από το υπουργείο (δήθεν) προστασίας του πολίτη.

1. Αναβαθμίζεται λέει η Πολιτική Προστασία και γίνεται «Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών». Δηλαδή, αλλάζουμε το όνομα κι από Γιάννης το κάνουμε «Γιαννάκης» και αυτό αποτελεί τομή; Παλιά μου τέχνη κόσκινο, όμως, για το πολιτικό σύστημα το «άλλαξε ο Μανωλιός…»

Βεβαίως θα απαντήσουν τα παπαγαλάκια, αφού η υπηρεσία θα συγκροτηθεί «στα πρότυπα αντίστοιχων μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων που λειτουργούν σε χώρες του εξωτερικού, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, υιοθετώντας στοιχεία τους, προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα».
Αυτή η… προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα με ανακουφίζει. Αφού ως γνωστόν, μας έλλειπαν ως τώρα τα ξένα πρότυπα! Που να τα βρούμε εμείς οι έρμοι τα δικά μας;;

Κι αν συμμετέχοντας για πολλές δεκαετίες σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, δεν μάθαμε τίποτα με συνέπεια να μην μπορούμε να αποφύγουμε καταστροφές και τραγωδίες σαν αυτή στο Μάτι, όντας ανεπίδεκτοι, τι είναι αυτό που σήμερα θα μας κάνει επιδεκτικούς στα ξένα πρότυπα; Ή μήπως, αντίθετα, είμαστε πολύ επιδεκτικοί σε αυτά και ξεχάσαμε ό,τι δικό μας;

Κάποιος εύκολα θα με χρεώσει εμπάθεια, αφού η «λογική» επιτάσσει να περιμένουμε να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα και μετά να κρίνουμε. Βεβαίως και πότε ακριβώς θα δούμε τα αποτελέσματα; Μήπως στην επόμενη εκατόμβη;

Δυστυχώς για τους λόγους που δεν λειτούργησε η Πολιτική Προστασία, ανεξαρτήτως ονόματος, και διάρθρωσης, φτάσαμε στην τραγωδία κανείς δεν ασχολείται. Διότι το μπάχαλο που επικράτησε δεν δικαιολογείται απλά, ούτε με την κακή διάρθρωση και την αντίστοιχη εποπτεία των εμπλεκόμενων μηχανισμών. Συνέτειναν και άλλοι σοβαροί λόγοι.

Και όλοι καμώνονται ότι δεν τους ξέρουν. Και να οι ασύμμετρες απειλές, και να η κλιματική αλλαγή, και να η ευθύνη των «αυθαιρετούχων».

2. Ειδικά για τους τελευταίους εξαγγέλλονται αυστηρά μέτρα! Ποια είναι αυτά;;; Η κατεδάφιση όλων των περίπου 3.500 κατασκευών που τελεσίδικα έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη για την αυθαιρεσία τους και έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Κι αναρωτιέται κανείς, μα μόλις την τελευταία εβδομάδα τελεσιδίκησαν 3.500 υποθέσεις αυθαιρέτων και εκδόθησαν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα κατεδαφίσεως;

Ποιος κοροϊδεύει ποιον τελικά; Διότι κανείς δεν ασχολείται με το γιατί δεν είχαν προχωρήσει αυτές οι κατεδαφίσεις έγκαιρα και πριν την καταστροφή. Δεν έχει κανείς κυβερνητικός, ή άλλος κρατικός παράγοντας ευθύνη σε αυτό;; Ανεύθυνοι και αθώοι όλοι πρώην και νυν;

Τώρα κατόπιν εορτής η πομπώδης αυτή εξαγγελία περί κατεδάφισης αυθαιρέτων ποιον μπορεί να πείσει πέραν των εξάλων οπαδών;

Πολλοί θα πουν, ότι προκειμένου ένα αυθαίρετο κτίσμα κριθεί οριστικά κατεδαφιστέο, οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες. Ωστόσο εδώ ομιλούμε για 3.500 τελεσίδικες αποφάσεις, που δεν εκτελέστηκαν εγκαίρως. Βέβαια σωστά προβλέπονται οι αντίστοιχες διαδικασίες διότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να προστατεύεται από τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης, που πολλές φορές έχει αποδειχθεί, ότι έχει τον τρόπο να σε «τυλίξει» σε μια κόλλα χαρτί. Το εάν είναι και χρονοβόρες, πάλι κάποιος έχει την ευθύνη και όχι οι πολίτες. Συνεπώς ούτε οι διαδικασίες αυτές, ούτε ο απαιτούμενος χρόνος μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την αβελτηρία των αρχών σε σχέση με τα συμβάντα που οδήγησαν στην πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι.

Από την άλλη, κανείς δεν ασχολείται για το γιατί δεν υπάρχει, για ολόκληρη της χώρα, ένας σύγχρονος χωροταξικός σχεδιασμός με συγκεκριμένα λειτουργικά και εφαρμόσιμα ρυθμιστικά σχέδια για το σύνολο των οικιστικών περιοχών. Αντίθετα ολόκληρες περιοχές εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, χύδην και χωρίς την παραμικρή μέριμνα από την πολιτεία έτσι ώστε οι οικισμοί που εντάσσονται, να μπορούν να λειτουργούν ορθολογικά εξασφαλίζοντας στοιχειώδη ασφάλεια στους κατοίκους. Κι όσοι νομίζουν ότι οι διαμένοντες στο παλαιό Ψυχικό, στην Κηφισιά, ή την Εκάλη είναι ασφαλείς πλανώνται πλάνην οικτράν!

Ποιος όμως έδωσε σημασία σε όλα αυτά μέχρι τώρα για να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας;

3. Στη συνέχεια μάθαμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι έχει ζητήσει από τους καθηγητές Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμη Λέκκα «ένα μνημόνιο για την εκτίμηση του μεγέθους και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας».

Πολύ καλή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στους επιστήμονες, οι οποίοι οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους στον επιστημονικό τους τομέα ο καθένας. Όμως δεν έχει να κάνει τίποτα με το θέμα μας. Διότι ναι μεν η κλιματική αλλαγή είναι ένα σχεδόν αδιαμφισβήτητο γεγονός, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το τι συνέβη στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου και η επίκλησή της χρησιμοποιείται απολύτως προσχηματικά. Έτσι και η «πρωτοβουλία» αυτή δεν μπορεί παρά να εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και της απόσεισης ευθυνών. Διότι:

Ακραία φαινόμενα πάντα υπήρχαν. Η κλιματική αλλαγή -θεωρητικά τουλάχιστον- ευθύνεται για τη συχνότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων, και σε κάποιες περιπτώσεις για την έντασή τους στις μέρες μας.
Όμως είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι η Ελλάδα είχε ξηροθερμικά καλοκαίρια και οι δασικές πυρκαγιές ήταν έκτοτε ενδημικό φαινόμενο.
Επίσης, οι παλιότεροι, ίσως θυμούνται τη θεομηνία που ξέσπασε τη νύχτα της Κυριακής 5/11/1961 προς τη Δευτέρα 6/11/1961, με συνέπεια ολόκληρο το λεκανοπέδιο να μετατραπεί σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα και να θρηνήσουμε και τότε πάνω από 40 νεκρούς. Επίσης πολλοί θα θυμούνται τους καύσωνες που έχουν πλήξει τη χώρα στο παρελθόν με πιο χαρακτηριστικόν εκείνο του Ιουλίου 1977 με τους 48 βαθμούς υπό σκιά στην Αθήνα.
Ας τα αφήσουν λοιπόν τα «σάπια» οι ιθύνοντες.

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να είναι περισσότερο εμφανής στο Παρίσι που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια καύσωνες, άγνωστους εν πολλοίς μέχρι λίγες δεκαετίες πριν, αλλά στην Ελλάδα τα καλοκαίρια ήταν πάντα έτσι. Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρός καιρός και -κυρίως στα ανατολικά- πολύ ισχυρά μελτέμια.

Την «αποφράδα» ημέρα της 23ης Ιουλίου οι συνθήκες ειδικά στην περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά επ’ ουδενί μπορούν να θεωρηθούν πρωτόγνωρες, ή ακόμη και σπάνιες, οφειλόμενες, ή όχι στην κλιματική αλλαγή. Ξηροί και θερμοί άνεμοι με ταχύτητες της τάξης των 8 μποφώρ είναι συνήθεις στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, λόγω επηρεασμού της από το «κανάλι» του Αιγαίου. Το γεγονός ότι η κατεύθυνση του ανέμου ήταν από δυσμάς προς ανατολάς, πάλι δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο φαινόμενο, οφειλόμενο στην -περίφημη πια- κλιματική αλλαγή. Το γνωρίζω πολύ καλά ως μόνιμος κάτοικος της περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια.

Η προσπάθεια, λοιπόν, να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών, αλλά και της ίδιας της διερεύνησης της τραγωδίας σε ζητήματα, αν όχι εντελώς άσχετα, αλλά που πολύ μικρή σχέση έχουν με τα πραγματικά αίτια της, αποτελεί η ίδια μια πολιτική χυδαιότητα και μια ύβρη στην μνήμη των ίδιων των νεκρών της τραγωδίας.

4. Όμως ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό, όταν από του ιδίου βήματος κάλεσε τον Γερμανό καθηγητή Γιόχαν Γκεόργκ Γκολντάμερ να συγκροτήσει επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, για να διερευνήσει τα αίτια της εθνικής τραγωδίας… Χαρακτήρισε δε τον Γερμανό καθηγητή «…ως ένα πολύ προβεβλημένο διεθνώς πρόσωπο ο οποίος, θα επιλέξει τους Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι θα συνεργαστούν μαζί του(!!!) και θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».

Χωρίς να αμφισβητούμε τις γνώσεις, την εμπειρία και τις ικανότητες του Γερμανού καθηγητή, τι ακριβώς περιμένει ο κ. Τσίπρας να συμπεριλάβει στην έκθεσή του και να μας «φωτίσει»;

Εάν δεν θα πρόκειται για έκθεση ιδεών συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών για το «μπάχαλο» που επικράτησε την κρίσιμη στιγμή, τι ακριβώς θα μας πει ο Γερμανός;

Θα αιτιολογήσει το γιατί της ανυπαρξίας πολεοδομικού σχεδιασμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορεί να προκαλεί η αυθαίρετη δόμηση, αφού όλοι τους -κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ΜΜΕ- έμμεσα, ή άμεσα, έσπευσαν να ενοχοποιήσουν τους «αυθαιρετούχους» για την τραγωδία;

Θα δώσει την επιστημονική του ερμηνεία στο γιατί ούτε καν μια απλή σήμανση δεν υπήρχε στην περιοχή, που να κατευθύνει τους ανθρώπους προς την παραλία, ή άλλες διόδους διαφυγής;

Θα αιτιολογήσει ότι παρά την πολύχρονη εμπειρία της χώρας μας σε καταστροφικές πυρκαγιές δεν υπάρχει στοιχειώδης στρατηγικός σχεδιασμός αντιμετώπισής τους, τόσο αναφορικά με την πρόληψη, όσο και με την καταστολή;

Θα μας εξηγήσει το γιατί προκειμένου να κινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις και να προστρέξουν σε βοήθεια, θα έπρεπε να πάρουν την άδεια του ΝΑΤΟ, όπως ομολόγησε ο ανεκδιήγητος «υπουργός» Άμυνας;

Θα μας εκθέσει τους λόγους που το μεγαλύτερο μέρος του αεροπορικού στόλου πυρόσβεσης είναι καθηλωμένο λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης;

Θα μας ενημερώσει γιατί -και με δεδομένη την κατάσταση των ελληνικών μέσων και του διατιθέμενου ανεπαρκούς αριθμού τους-, δεν ενοικιάστηκαν πυροσβεστικά εναέρια μέσα από άλλες χώρες και τη Ρωσία, όπως πολλές φορές γίνονταν στο παρελθόν;

Θα μας εκθέσει τους λόγους που η πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά και η δασική είναι υποστελεχωμένες με πεπαλαιωμένο και ασυντήρητο εξοπλισμό και πενιχρά μέσα;

Θα δώσει πειστικές απαντήσεις στο γιατί υπάρχουν 4.000 κενές οργανικές θέσεις στην πυροσβεστική και πολλές χιλιάδες άλλες στο σύνολο των υπηρεσιών για την προστασία, την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών;

Θα μας πει το γιατί περικόπηκαν από τα κονδύλια για πολιτική προστασία και τη δασοπυρόσβεση κατά περίπου 190 εκ. ευρώ από την εφαρμογή των μνημονίων το 2010 και με πρόσφατη -μόλις την περασμένη άνοιξη- περαιτέρω περικοπή 34 εκ. ευρώ ελέω πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως καταγγέλλει ο ξένος τύπος;

Θα μας αιτιολογήσει το γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κομισιόν) έσπευσε την επαύριο της καταστροφής, και των δημοσιευμάτων, να αποποιηθεί των ευθυνών της, δηλώνοντας ότι δεν ήταν αυτή που ζήτησε τις περικοπές των δαπανών, αλλά αυτές αποτελούν επιλογή και ευθύνη της Ελλάδας;

Θα μας πληροφορήσει το γιατί τέτοιες σημαντικές πληροφορίες που ρίχνουν φως στα γεγονότα «θάφτηκαν» επιμελώς από κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ντόπια ΜΜΕ, για να μην κάνουμε «πονηρές» σκέψεις;

Και εν τέλει:

Θα μας περιγράψει με μεγαλύτερη σαφήνεια το γιατί κανείς από τους αρμοδίους δεν βρίσκονταν στη θέση του την ώρα που θα έπρεπε;

Θα μας εξηγήσει το γιατί ενώ η κατεύθυνση του αέρα ολόκληρη εκείνη την ημέρα ήταν -πέραν της εντάσεως του- από δυσμάς προς ανατολάς δηλαδή αυτονόητα η φωτιά αν δεν κατασβήνονταν εγκαίρως πριν φτάσει στον Βουτσά θα είχε ως αναπόδραστο αποτέλεσμα τη συμφορά, οι «αρμόδιοι» της περιφέρειας ζητούσαν ενισχύσεις αντίθετα προς Διώνη και Διόνυσο, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου;

Θα μας κάνει να κατανοήσουμε το γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν τόσες λίγες και ασυντόνιστες;

Θα μας εκθέσει τους λόγους που το ελικόπτερο της πολιτικής προστασίας, που υποτίθεται ότι επόπτευε την όλη επιχείρηση, έφτασε στον τόπο της πυρκαγιάς τρία ολόκληρα τέταρτα μετά την έναρξή της, όπως καταγγέλλουν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες;

Θα μας αιτιολογήσει το γιατί το πρώτο πυροσβεστικό ελικόπτερο έφτασε στο σημείο αμέσως μετά το ελικόπτερο της επόπτευσης, αλλά πολύ αργά.

Θα μας εξηγήσει επίσης τους λόγους που διατέθηκαν μόνο τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ, που έφτασαν κι άρχισαν να επιχειρούν σχεδόν δύο ολόκληρες ώρες μετά και αφού ήδη η φωτιά προσέγγιζε τη Μαραθώνος, δηλαδή ήταν πάρα πολύ αργά;

Επίλογος

Τι άραγε θα μας πει η «έκθεση» του Γερμανού, παραπάνω από αυτά που γνωρίζουμε όλοι, αλλά και για τα πραγματικά περιστατικά στη διαχείριση της πυρκαγιάς, που είναι πλέον προφανή σε όλους;

Τι άλλο ακριβώς θα μας προτείνει ως «μεταρρύθμιση» για να προλάβουμε άλλα παρόμοια ή χειρότερα γεγονότα πέραν των αυτονοήτων, που γνωρίζουμε όλοι, αλλά οι «υπεύθυνοι» δείχνουν να αγνοούν συστηματικά;

Μήπως θα μας καταδείξει τον απίθανο πτωχοπροδρομισμό της κυβέρνησης, που προκειμένου να θολώσει τα νερά, να αποποιηθεί των ευθυνών της, αλλά και συνάμα της τεράστιας ευθύνης όλων συμπολίτευσης, αντιπολίτευσης, ΜΜΕ, που είναι στοχοπροσηλωμένοι μονοθεματικά στην άτεγκτη εφαρμογή των μνημονίων και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταίρων και δανειστών;

Όμως κανένας Γερμανός, ούτε Άγγλος, Γάλλος, Πορτογάλος, Αμερικανός μπορεί να μας δείξει πιο καθαρά, όλο αυτό που εμείς βιώνουμε στο πετσί μας τόσα χρόνια και κλείνουμε τα μάτια.

Την εγκληματική αδιαφορία, την ασχετοσύνη, την ανικανότητα και τελικά τον εμπαιγμό προς όλους μας, από όλους αυτούς, πρώην και νυν τυχοδιώκτες, που εμείς επιλέγουμε κάθε φορά να μας διοικούν και για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να μη χάσουν την εύνοια των ξένων προστατών τους.

Αν και τώρα δεν ανοίξουμε τα μάτια μας, να αντικρύσουμε κατάματα την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή και να λειτουργήσουμε απελευθερωτικά, αποτινάσσοντας τον σύγχρονο ζυγό, θα είμαστε πραγματικά άξιοι των επιλογών μας και της τύχης μας!

*Ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι Αρχιτέκτονας -Μηχ/κος και συγγραφέας

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο