Κι εγεννήθη κρότος

Κι εγεννήθη κρότος


του Κων/νου Σταθόπουλου

Όλη η ιστορία του ανθρώπου, από τότε που πάτησε στην γη, είχε να κάνει με την ύπαρξη ή πιο ξεκάθαρα με το φαντασιακό της ύπαρξης μίας ανώτερης δύναμης, με διάφορες ονομασίες, διάφορες μορφές, διάφορες ιδιότητες και διάφορες δυνατότητες.

Ήταν η βιολογική ανάγκη του ανθρώπου, ο φόβος, η άγνοια που τον ανάγκασαν να φανταστεί και να δημιουργήσει κάτι που να εξηγεί τα όσα ζούσε γύρω του και δεν μπορούσε να εξηγήσει.

Έτσι βρίσκουμε τον άνθρωπο, πριν ακόμη δημιουργήσει θεότητες, να προσεύχεται σε τοτέμ και να δίνει υπερφυσικές δυνατότητες στον μάγο της φυλής.

Κατόπιν περάσαμε στην δημιουργία της θρησκείας.

Στο όνομά της, πόλεμοι, καταστροφές, ανθρωποθυσίες, προφητείες για επερχόμενες καταστροφές ή δωροδοκίες, όπως οι μετά θάνατον παρθένες και κατσαρόλες με τόνους ρύζι για τον « αχόρταγο νεκρό» .

Αν εξαιρέσουμε κάποιες ελάχιστες θρησκείες ή την κατά το δοκούν ερμηνεία τους από δήθεν πεφωτισμένους, που παρακινούσαν σε σφαγές, θα διαπιστώσουμε πως οι περισσότερες θρησκείες μιλούν για αγάπη ειρήνη, σεβασμό στον άνθρωπο και την φύση.

Όλα αυτά όμως μετά θάνατον.

Μεγάλες εκκαθαρίσεις και πάρα πολλά εγκλήματα έγιναν στο όνομα των θρησκειών.

Με αυτό δεν θέλω να προσάψω κακές προθέσεις στις διάφορες ανά τον κόσμο θρησκείες, αλλά σε αυτούς που τις κατασκεύασαν τις εκμεταλλεύτηκαν διαχρονικά και τις ερμήνευσαν. Καιροσκόποι, αριβίστες, τυχοδιώκτες και άνθρωποι με ομολογουμένως έναν ανώτερο δείκτη ευφυΐας, ο οποίος όμως πάντα ή σχεδόν πάντα χρησιμοποιήθηκε για την προσωπική τους ανάδειξη, καταξίωση, πλουτισμό, καλοπέραση.

Την αντίστοιχη πορεία είχαμε στον σχεδιασμό, κατασκευή και διάδοση των ιδεολογιών και ομάδων. Θα έχετε ακούσει την έκφραση: Η ομάδα μου είναι θρησκεία.
Ο μαλάκας δύο σε ένα.
Πάντα τα αντίθετα. Η θρησκεία Μου, η ομάδα Μου, η ιδεολογία Μου.

Στην περίπτωση της ιδεολογίας και της ομάδας, τα κέρδη είναι απτά και άμεσα, ( διορισμός – μίζα ή νίκη που ισοδυναμεί με περισσότερες απολαβές), καθότι ο κόσμος περισσότερο μορφωμένος και λάτρης των υλικών αγαθών, ενώ τα κέρδη στην περίπτωση της θρησκείας αφορούν την «ζωή»  μετά θάνατο, (παράδεισος-παρθένες-πιλάφι).

Και τελικά μετά αιώνες ιστορικής, τεχνολογικής, κοινωνικής εξέλιξης, φτάσαμε που;

Στην χώρα που αμφισβήτησε, στην χώρα που γέννησε τέχνες και πολιτισμό, να προσκυνάμε τα τοτέμ των πρωτόγονων. Να καυχιόμαστε για δημοκρατία και να λιώνουμε μπροστά στον γόνο του πολιτικού που λάτρεψε κάποιος πρόγονος μας.

Ξαφνικά δε μετά το 2000 οι Έλληνες απέκτησαν νέο Θεό: Το ευρώ.

Αποφάσισα λοιπόν καθότι άπιστος στον νέο Θεό και καθότι έχω να κάνω με ανόητα και άβουλα όντα, να δημιουργήσω έναν δικό μου.

Δεν θα μπορούσα να τον ονομάσω δραχμή καθότι δίδαξαν τον λαουτζίκο πως είναι κάτι ανίσχυρο και εύκολα χειραγωγήσιμο.

Δεν θα μπορούσα να τον ονομάσω Φοίνικα, καθώς και αυτό φρόντισαν οι νέοι μάγοι να αποτελεί απλά ένα ιστορικό γεγονός, ένα παραμύθι.

Δεν θα μπορούσα επίσης να τον ονομάσω Μνά, καθώς στο άκουσμα και μόνον της λέξης, οι αγράμματοι, απαίδευτοι και αμόρφωτοι, όχι κατ’ ανάγκη από υπαιτιότητά τους νεοέλληνες, θα γελούσαν.

Ποιό θα είναι λοιπόν το όνομα του νέου Θεού;

Θα είναι ένα όνομα που θα ακουστεί και θα θορυβήσει τα αυτιά και το μυαλό του πανηλίθιου απόγονου του Σωκράτη, του Κολοκοτρώνη, του Ελύτη, του Χατζιδάκι.

Ο νέος Θεός, το νέο νόμισμα θα ονομάζεται «ΚΡΟΤΟΣ». Διαθέτει τον θόρυβο και την στιβαρότητα των τεσσάρων συμφώνων και την σοβαρότητα και σεβασμό των δύο φωνηέντων.

Επιπλέον το επινόησα ΕΓΩ ηλίθια και ανόητα ανθρωπάκια. Θα γράψω και βιβλία που θα υποστηρίζουν την απεραντότητα και τις δυνάμεις του νέου Θεού. Θα τον διαφημίσω, ώστε να σας πείσω -γιατί έτσι πείθεστε- πως είναι ο καλύτερος, ισχυρότερος, αποδοτικότερος Θεός που είχατε ποτέ. Έτσι τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας θα έχουν ως Θεό και μέσον συναλλαγής τον Κρότο και αυτόν θα διαδίδουν στις επόμενες γενεές.

Ταυτόχρονα θα νουθετώ τα παιδιά σας, ποτέ να μην τον αμφισβητήσουν και με αυτόν να πορεύονται διότι ο Κρότος είναι θέσφατο και δεν επιδέχεται κριτικής και αμφισβήτησης.

Έτσι όταν ρωτούν τα εγγόνια σας, αυτά να απαντούν όπως τα σημερινά χαζά δημιουργήματά σας:

• Εμείς πατροπαράδοτα είμαστε οπαδοί του Κρότου.
• Ξέρεις από πότε ψηφίζουμε και υπερασπιζόμαστε τον Κρότο εμείς;
• Εμείς για τον Κρότο δίνουμε και την ζωή μας.

Μέχρι να βρεθεί ένας ακόμη πιο ξύπνιος, να σας πείσει πως, ο Κρότος δεν είναι απλά παρά ένα νόμισμα, το οποίο δεν έχει και εύηχο όνομα.

Μήπως αν το αλλάζαμε με κάποιο που θα πρότεινε μία επιτροπή από εμάς τους τωρινούς πολυδιαβασμένους και πολυταξιδεμένους, ώστε να γίνετε δικά μας πλέον υποχείρια…

Πριν γελάσετε ή σχολιάσετε, σκεφτείτε πως όλη η εξέλιξη της κοινωνίας διαμέσου των αιώνων βασίστηκε πάντα στο νέο, στο καινούριο, στο ανεξερεύνητο.

Αν όλοι οι επιστήμονες σκεφτόντουσαν και φερόντουσαν όπως ο νεοέλληνας, δεν θα είχαμε την τιμή σήμερα να σας αντικρίζουμε, να σας αντιμετωπίζουμε και να διαμορφώνετε με την στάση σας την ζωή μας, μικρά ηλίθια, με τον απίστευτα συμπιεσμένο εγκέφαλο, όντα.

Ζητώ συγγνώμη για την « ένταση» του κειμένου, αλλά είμαι ένας από εσάς, με τα ίδια προβλήματα, ανάγκες, μόρφωση, ανησυχίες.

Προτιμώ όμως και επιδιώκω να ανοίξω μία νέα πόρτα στην ζωή μου, έστω και αν δεν γνωρίζω τι βρίσκεται πίσω της, παρά να υπομένω μαζί σας τον βέβαιο θάνατό μου.

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο