Τι παραπάνω έκανε ο Μπουτάρης;

Τι παραπάνω έκανε ο Μπουτάρης;


του Κων/νου Σταθόπουλου

Τι έκανε δηλαδή ο Μπουτάρης;
Δηλαδή ο Κούβελας, ο Κοσμίδης, ο Παπαγεωργόπουλος, ο Ψωμιάδης, ο Καρατζαφύρερ, τι διαφορετικό έκαναν;

Έκαναν ότι κάνει σήμερα ο Μπουτάρης.

Ταυτόχρονα έκλεβαν, λεηλατούσαν, λειτουργούσαν ως χαλίφηδες σε χαλιφάτο. Ταυτόχρονα λατρεύονταν και ως Θεοί, κάτι που ποτέ δεν κατάλαβα για αυτήν την αγαπημένη πόλη με τους εξίσου αγαπημένους σε εμένα πολίτες. Πάντα είχα την απορία για όλους τους Έλληνες, αλλά αυτό που συμβαίνει με τους Θεσσαλονικείς με ξεπερνά.

Μία πόλη πάνω από την οποία πέρασαν και άφησαν το αποτύπωμά τους τόσοι και τόσοι πολιτισμοί και θρησκείες, που έζησε και βίωσε τα καλά και τα κακά όσων διάβηκαν από εκεί, που έχει θάλασσα και ως γνωστόν η θάλασσα, ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες του ανθρώπου, να άγεται και να φέρεται από ποινικούς, κλέφτες, συμμορίτες, αλκοολικούς, φασίστες και άλλους κατόχους ιδιαιτέρων προσόντων και ταυτόχρονα να αναφωνεί είμαστε δεξιοί. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν είναι του παρόντος.

Υπόψιν δεν είμαι Αθηναίος και αρνούμαι εκ των προτέρων, για τους βιαστικούς να μπω σε αυτό το στημένο παιχνιδάκι, γνωστό και ως διαίρει και βασίλευε.

Ποιά η διαφορά του λοιπόν από τους προηγούμενος και από τον σημερινό φερόμενο ως πρωθυπουργό της αποικίας;

Είπε και έπραξε, αυτό που σκέφτηκε το άρρωστο και ανήθικα καμένο μυαλό του.

Όλοι οι υπόλοιποι σκέφτονται το κακό, μιλούν για το καλύτερο και πράττουν το χειρότερο.

Αυτός απλά συνταίριαξε την σκέψη, την ομιλία και την πράξη, κάτω από το ίδιο ανήθικο, ξεπουλημένο, ανιστόρητο σαρκίο, με το οποίο κυκλοφορεί χωρίς να ντρέπεται και να κοκκινίζει.

Ποιός όμως οι ποιοί του έδωσαν αυτό το δικαίωμα; Εσείς, εμείς, όλοι μας.

Το σύστημα λοιπόν, που κάτι τέτοια ταλέντα δεν τα αφήνει ποτέ ανεκμετάλλευτα, τον πήρε από το χέρι και βάδισαν μαζί τον δρόμο της… κακίας.

Όπως ακριβώς ετοιμάζεται να κάνει με τον έτερο καππαδόκη Βελόπουλο. Λίγες ειδήσεις, λίγο από Ρωσία, μία πρέζα Χριστιανισμός – ορθοδοξία, σβήνουμε με λίγο αντιμνημόνιο, επιδόρπιο αλοιφές και χάπια δια πάσαν νόσον και έτοιμο το κέικ που θα έδινε η Καραγιάννη στον Βουτσά να τον ερωτευτεί. Οι παλιός Ελληνικός κινηματογράφος, πάντα περνούσε μηνύματα για όποιον μπορούσε ή ήθελε να διαβάσει ή να δει πίσω από τις γραμμές και τις εικόνες.

Εδώ ακριβώς συνίσταται το « μάθημα και παράδειγμα» που δίνει σε όλους μας ο Μπουτάρης σήμερα.

Ένας άνθρωπος χωρίς ιδανικά, ένας γυρολόγος ιδεολογικά και κομματικά, (το 1992 ίδρυσε την «Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης». Το 2002 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Τώρα» του υποψήφιου του ΚΚΕ, Αγάπιου Σαχίνη. Το 2004 τοποθετήθηκε στην τιμητική τελευταία (μη εκλόγιμη) θέση του Ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Το 2006 ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», καταφέρνοντας να συγκεντρώσει ποσοστό 16%. Το 2009 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος Δράση. Το 2010 ήταν ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», υποστηριζόμενος, αυτή τη φορά, και από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά, τη Δράση και την Ντόρα Μπακογιάννη).

Ο Μπουτάρης μέσα από τις δυνατότητες που του προσφέρει το σύστημα, τα εδώ ή έξωθεν αφεντικά του, το χρήμα που απέκτησε διαχρονικά και το γεγονός πως δεν έχει ο ίδιος ηθικές αναστολές, οδηγεί τους Θεσσαλονικείς και κατ’ επέκταση όλους τους Έλληνες στο να κατανοήσουν πλήρως ποιό ήταν και είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Θα σταθούμε αντάξιοι αυτού του, «μαθήματος», ώστε να τους στείλουμε όλους στον Καιάδα της ιστορίας ή θα συνεχίσουμε να είμαστε και να συμπεριφερόμαστε ως θύματα;

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο