George Condo

George Condo

επιμέλεια Όθωνας Κουμαρέλλας

Ο George Condo είναι ένας σύγχρονος Αμερικανός καλλιτέχνης – ζωγράφος και γλύπτης, γνωστός για τους μοναδικούς μεταφορικούς πίνακές του. Χάρις στα μοναδικά πορτραίτα από θραύσματα και την επιθετική του απεικόνιση ο Condo ανασυνθέτει συχνά πίνακες από παλαιότερους μεγάλους καλλιτέχνες, συνδυάζοντας τις εικόνες, αλλά και τις τεχνικές τους, με μια αισθητική που παραπέμπει στον Pablo Picasso και στον Willem de Kooning. Ο ίδιος αναφέρει εξηγώντας το έργο του: «Περιγράφω αυτό που κάνω σαν ένα ψυχολογικό κυβισμό».

Cubist clown

Ο Condo γεννημένος το 1957 στο Concord του New Hampshire σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Μουσική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν στο Λόυελ. Ως μέλος του μουσικού συγκροτήματος «The Girls» στα τέλη της δεκαετίας του 1970 σε μια εκδήλωση συναντήθηκε με τον Jean-Michel Basquiat -γνωστό αφροαμερικανό καλλιτέχνη που ενέπνευσε και βοήθησε καλλιτέχνες του γκράφιτι και αυτή η τέχνη του δρόμου να αναγνωριστεί και να προβληθεί στις σπουδαιότερε γκαλερί της Νέας Υόρκης. Ο Basquiat ήταν αυτός που έπεισε τον Condo να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και να ακολουθήσει καριέρα στη ζωγραφική.

Οι πρώτες εκθέσεις του Condo πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1981 και 1983 στις γκαλερί του East Village.

Μετά από μια σύντομη περίοδο κατά την οποία εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο μετακόμισε στο Παρίσι το 1985 όπου παρέμεινε για μια δεκαετία.

Η τέχνη του -που μπορεί να θεωρηθεί ως μια ανθρώπινη εμπειρία εκφρασμένη σε πολλά επίπεδα υπό τύπον θραυσμάτων- φέρνει τον παρατηρητή σε επαφή με την ψυχολογική διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης. Μετασχηματίζοντας στοιχεία από προϋπάρχοντα έργα, αποσκοπεί να προσδοθεί ένα φιλοσοφικό περιεχόμενο σε αυτά, μέσα από μια ανθρωποκεντρική εικαστική οπτική του σύγχρονου κόσμου.

Ο Condo με την ιδιαιτερότητα της τέχνης του, έχει επηρεάσει ένα πλήθος άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών και ζωγράφων όπως ο John Currin, ο Glenn Brown, ή η Lisa Yuskavage.

Το 2010 συνεργαζόμενος με τον μουσικό Kanye West σχεδίασε το εξώφυλλο για το άλμπουμ Twisted Fantasy. Ένα χρόνο αργότερα, ο καλλιτέχνης ήταν το αντικείμενο μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης υπό τον γενικό τίτλο «Νοητικές Πολιτείες» στο Νέο Μουσείο.

Ο Condo σήμερα ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Οι πίνακές του εκτίθενται, μεταξύ άλλων, στις συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη, στη συλλογή Rubell Family στο Μαϊάμι, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον DC, στο Tate Modern του Λονδίνου και το Moderna Museet της Στοκχόλμης.

Το 1999 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ακαδημίας της American Academy of Arts and Letters και το 2005 το Βραβείο Francis J. Greenberger, ενώ το 2013 ο Condo ήταν «Τιμώμενο Πρόσωπο» του New York Studio School και το 2018 του Επετειακού Γκαλά του Bomb Μagazine.

Ο Condo μαζί με τον Jean-Michel Basquiat, τον Keith Haring και τον Jeff Koons, συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση της αναπαραστατικής ζωγραφικής στην Αμερική τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζει να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ζωγράφους.

Στην Ελλάδα

Η πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση του George Condo στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το διάστημα μεταξύ της 8ης Ιουνίου και της 14ης Οκτωβρίου 2018 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Μέγαρο Σταθάτου στην Αθήνα.

Η έκθεση, που επιμελείται η Αταλάντη Μαρτίνου, έχει τίτλο «George Condo at Cycladic» και θα περιλαμβάνει 30 συνολικά έργα, από τα πλέον χαρακτηριστικά του. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παρουσία του ίδιου του ζωγράφου. Η έκθεση θα εστιάσει στην ανάδειξη ορισμένων αντιπροσωπευτικών έργων του γύρω από την ανθρώπινη μορφή, που αποτελεί επίσης κεντρικό θέμα του σύγχρονου εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

 

Αφήστε ένα σχόλιο