Αναβάθμισες τον υπολογιστή σου, το αυτοκίνητό σου. Εσένα;

Αναβάθμισες τον υπολογιστή σου, το αυτοκίνητό σου. Εσένα;


του Κων/νου Σταθόπουλου

Οι παλαιότερες γενιές και αναφέρομαι στους άνω των σαράντα ετών, κατηγορούν συνήθως τους νέους για τεμπελιά, ανηθικότητα, έλλειψη σεβασμού, αδιαφορία και άλλα πολλά.

Δεν θα επαναλάβουμε εδώ τις επιστημονικές αναφορές, που πλέον γνωρίζουν οι πάντες, πως κάποιοι ευθύνονται, κάποιοι οδήγησαν εκεί τους νέους.

Προσωπικά είμαι από αυτούς που υπερασπίζονται με πάθος την νέα γενιά, μέχρι παρεξηγήσεως θα έλεγα.

Όταν ο πατέρας και η μητέρα διδάσκουν: Όλα για την πάρτη σου, δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι γιατί δεν σηκώνεται κανείς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να καθίσεις.

Όταν πετάς τα σκουπίδια σου από το παράθυρο του αυτοκινήτου, δεν μπορείς να ζητάς σεβασμό στο περιβάλλον.

Όταν κάνεις κριτική σε όλους -και στο παιδί σου- ενώ δεν την δέχεσαι από κανέναν, δεν μπορείς να το απαιτείς από το ή τα παιδιά σου.

Αυτά είναι μερικά απλά παραδείγματα για να μπούμε στο ψητό. Καθότι ασχολούμαι με το εμπόριο και είμαι αγαπητός σε μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, καθώς επίσης το ότι είμαι ο ίδιος πατέρας, με φέρνει σε επαφή με νεαρόκοσμο. Παρατηρώντας τους και συνομιλώντας μαζί τους καθημερινά, μου γεννήθηκε μία απορία, η οποία αφορά όχι μόνον τους νεολαίους, αλλά και λίγο μεγαλύτερες ηλικίες φτάνοντας και πολλές φορές ξεπερνώντας τους σημερινούς πενηντάρηδες.

Ακούω καθημερινά τους πελάτες μου οι οποίοι ανήκουν σε διάφορα κοινωνικά, οικονομικά, μορφωτικά στρώματα να εξηγούν το γιατί ανήκουν, πιστεύουν, υπερασπίζονται το τάδε ή το δείνα πολιτικό μόρφωμα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό τους αναφέρονται σε οικογενειακές παραδόσεις, κάτι το οποίο ομολογώ πως με εκνευρίζει αφάνταστα.

Πάντα με εκνεύριζε, αλλά τώρα, μετά τα μύρια όσα έχει τραβήξει αυτή η δύσμοιρη χώρα, να μην καταλαβαίνει κάποιος πως όλοι αυτοί, ότι κάνουν το κάνουν για να περάσουν έναν όσο το περισσότερο άνετο και πλουσιοπάροχο βίο, σε βάρος των υπολοίπων και της χώρας τους, με ξεπερνάει ως ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο.

Εδώ έρχεται η αντίθεσή μου, όχι μόνο με τους μεγαλύτερους αλλά και με την νεολαία που υπερασπίζομαι.

Θεωρώ τουλάχιστον ανισσόροπο, να έχεις μεγαλώσει μέσα στην τεχνολογία, μέσα σε κοσμοϊστορικές αλλαγές, και να σε τραβάνε πίσω ιδεοληψίες και σταθερές που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με τις γνώσεις σου, ούτε με την εξέλιξη που βιώνεις ή που θέλεις ή έχεις τις γνώσεις να βιώσεις.

Δικαιολογώ την νεολαία και την υπερασπίζομαι, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Είσαι μορφωμένος είσαι νοήμων πολίτης, τελειώνεις το σχολείο, πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο, ταξιδεύεις στο εξωτερικό, χειρίζεσαι και ταξιδεύεις εξίσου εύκολα στο διαδίκτυο και πολιτικά είσαι με αυτόν που ήταν ο άβουλος, αγράμματος, ξυπόλητος, πεινασμένος τσοπάνης με την γκλίτσα παππούς σου;

Όλα όσα γράφω ή σχεδόν όλα, τιμούν τον παππού σου, αλλά όχι εσένα.

Όταν ο υπολογιστής σου δεν ανταποκρίνεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας, προσπαθείς να τον αναβαθμίσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα κάθε φορά δεδομένα.

Νέος σκληρός με μεγαλύτερη μνήμη, καλύτερη κάρτα γραφικών, μεγαλύτερη και με καλύτερη ανάλυση οθόνη.

Τον εαυτό σου γιατί δεν τον αναβαθμίζεις;

Γιατί επιτρέπεις στον δικό σου βιο υπολογιστή να λειτουργεί με τόσο ξεπερασμένο λογισμικό, να κολλάει, να μην μπορεί να ακολουθήσει την εξέλιξη;

Γιατί σε ενδιαφέρει και εξαρτάσαι τόσο πολύ από την εξέλιξη του μηχανήματος, μέσω του οποίου θα γίνεις αποδεκτός από την υπόλοιπη τεχνοκοινωνία και όχι η εξέλιξη του δικού σου βιο υπολογιστή, που το πιο πιθανό είναι να σε οδηγήσει πολύ μακρύτερα, πολύ ψηλότερα, πολύ ταχύτερα στην εξέλιξη, την προσωπική και κοινωνική επιτυχία και ευτυχία;

Το ίδιο βέβαια ισχύει, πιθανόν σε άλλη κλίμακα, αλλά με τα ίδια κοινωνικά χαρακτηριστικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν οι νεαροί έμαθαν να επενδύουν μόνο στην τεχνολογία, εμείς τι κάναμε;

Πήραμε ωραίο σπίτι, φτιάξαμε πισίνα, τοποθετήσαμε ψησταριά και ολοκληρώσαμε την αναβάθμιση τοποθετώντας δορυφορικό πιάτο.

Πήραμε αυτοκίνητο, δεν μας άρεσε το εργοστασιακό ηχοσύστημα και το αναβαθμίσαμε. Κάναμε τα τζάμια φυμέ και τοποθετήσαμε και μία ωραία γυαλιστερή εξάτμιση.

Σε τι ακριβώς αλλάξαμε; Σε τίποτα ή μάλλον γίναμε χειρότεροι.

Όλα για το φαίνεσθαι.

Ο καθένας αναβαθμίζει ότι έχει. Εμείς αυτοκίνητα και σπίτια, οι νέοι υπολογιστές, κινητά και ταμπλέτες.

Ξεχάσαμε βέβαια τον μεγάλο υπολογιστή, τον εγκέφαλό μας. Αυτός όμως θέλει κόπο και χρόνο. Εμείς θέλουμε το τώρα και εύκολα με μερικά ή περισσότερα χρήματα. Κάτι πολύ πιο εύκολο.

Φυσικά η δική μας ευθύνη δεν μπορεί να συγκριθεί με των νέων. Είναι απείρως μεγαλύτερη, διότι εμείς και την γνώση κουβαλάμε και την εμπειρία. Όσα ζούμε, τα έχουμε ξαναζήσει, τα ξαναζούμε και θα τα ξαναζήσουμε, διότι δεν βάζουμε γνώση.

Λέω και γράφω πολλές φορές πως το κοινοβούλιο είναι μία συμμορία που εχθροί της είναι οι πολίτες αυτού του κράτους.

Οι εκλογές στην Ιταλία φρόντισαν όχι απλά να επιβεβαιώσουν, αλλά να ενισχύσουν αυτή την άποψη.

Είδατε πόσο εύκολα μετά το δικό μας δημοψήφισμα, πετιούνται στα σκουπίδια οι απόψεις και η δεδηλωμένη θέληση ενός ολόκληρου λαού;

Η κεντρική συμμορία των Βρυξελλών έδωσε την εντολή και οι κατά τόπους και σε κάθε κράτος συμμορίες-κοινοβούλια ή εξωνημένοι πρόεδροι, ανέλαβαν να την φέρουν εις πέρας.

Είδατε ή παρατηρήσατε ταυτόχρονα πως μετέδωσαν το νέο τα Ελληνικά ΜΜΕ;

Ως διάσωση του ευρώ και νίκη της δημοκρατίας.

Όχι νίκη των κρατών, όχι νίκη των εθνών. Νίκη ενός νομίσματος και των διαχειριστών του.

Μέσα στην κοινωνία της υπερπληροφόρησης που ζούμε και με βάση την πρότερη εμπειρία, είναι τουλάχιστον ανόητο να συναινούμε στην αναβάθμιση του ληστή, του βιαστή, του δολοφόνου και όχι στην δική μας η οποία ταυτόχρονα θα είναι αναβάθμιση όλου του κοινωνικού συνόλου με αποτέλεσμα μία πιο δίκαιη, ειρηνική και εξελίξιμη κοινωνία.

Όλοι αυτοί αναβάθμισαν τις γνώσεις, την εξυπνάδα, την πονηριά, την καπατσοσύνη. Τούς πήρε καιρό να πετύχουν τον στόχο τους και φαίνεται πως κερδίζουν την μάχη.

Εμείς όλοι τι αναβαθμίσαμε; Ότι υλικό μας πρότειναν στην μούρη.

Ποιός τελικά, (θέλω να ελπίζω για λίγο), είναι ο κερδισμένος;

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο