Συρία: Ποια «αποστολή εξετελέσθη» με τα πυραυλικά πλήγματα;

Συρία: Ποια «αποστολή εξετελέσθη» με τα πυραυλικά πλήγματα;

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, «πάνε πόλεμο» και αυτό δεν αφορά μόνο τη Συρία

της Ελένης Μαυρούλη

Mission accomplished. Τάδε απεφάνθη ο Ντόναλντ Τραμπ, στο twitter πάντα, σχολιάζοντας τις αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων εντός Συρίας τα ξημερώματα του Σαββάτου. Πρόκειται για μια φράση ανατριχιαστικών συνειρμών καθώς θυμίζει τα λόγια που χρησιμοποίησε αρχές Μάη του 2003 ο Τζωρτζ Μπους ο νεότερος μετά την πτώση της Βαγδάτης στα χέρια της «συμμαχίας των προθύμων».

Δεκαπέντε χρόνια μετά, σήμερα, η φράση αυτή ακούγεται ειρωνική, γεμάτη χλεύη για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και χάνονται στο Ιράκ. Στο Ιράκ που διαλύθηκε ως χώρα, που δεν επανήλθε ποτέ πια, που βλέπει τους ανθρώπους του να αιματοκυλίζονται μέχρι σήμερα ή να γίνονται πρόσφυγες, που ενώ ήταν μία από τις χώρες με τις καλύτερες υποδομές στην περιοχή του Κόλπου παλεύει σήμερα για τα στοιχειώδη… Αν στόχος ήταν η πλήρης καταστροφή του Ιράκ και η δημιουργία συνθηκών για διαρκή παρουσία του αμερικανικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή ως «αναγκαία για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρακτικώς ο Τζωρτζ Μπους ο νεότερος είχε δίκιο: η αποστολή εξετελέσθη.

Μήπως το ίδιο λέει τώρα και ο Τραμπ; Ποια ήταν η αποστολή; Να χτυπηθούν τρεις στόχοι που κατά τους επιτιθέμενους ήταν αποθήκες χημικών όπλων και για τη Συρία ερευνητικά κέντρα; Με δεδομένο, μάλιστα, ότι μόλις το 2013 – 2014 ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, δηλαδή αυτός που τώρα στέλνει ειδικούς στη Συρία για να κάνουν ελέγχους, είχε ελέγξει και απομακρύνει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Δεν θυμάται κανείς την αντιπαράθεση για το αμερικανικό πλοίο επί του οποίου θα εξουδετερώνονταν τα χημικά, κατά τη διάρκεια του διάπλου της Μεσογείου; Και μάλιστα νοτίως της Κρήτης;

Ακόμη, όμως, και αν δεχτεί κανείς την εκδοχή ότι υπήρχαν χημικά όπλα στις αποθήκες που επλήγησαν. Και; Χτύπησαν τις αποθήκες για να πεθάνουν όλους τους περίοικους που δεν είχαν πεθάνει ήδη από τα «χημικά του καθεστώτος Άσαντ, του… ζώου» όπως τον χαρακτήρισε ο Ντ. Τραμπ; Με κάποιον μαγικό τρόπο τα αμερικανο-βρετανο-γαλλικά πλήγματα «εξουδετερώνουν» τα χημικά όπλα; Και αν τα κατέστρεψαν «άρα εξετελέσθη η αποστολή», τι θα ψάξουν οι ειδικοί του Οργανισμού; Στόχος τους δεν είναι να εντοπίσουν αποθέματα χημικών; Γιατί αν είναι να εντοπίσουν μόνο «σταγονίδια» στην Ντούμα, αυτό και πάλι δεν αποδεικνύει το ποιος τα χρησιμοποίησε..

Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να διευκρινιστεί και τι ακριβώς έγινε σε επίπεδο καθαρά στρατιωτικό. Ισχύουν ή όχι τα στοιχεία που έδωσαν ρωσικές πηγές ότι από τους 103 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αεροπλάνα και βαπόρια μόνο οι 71 έφτασαν στο έδαφος; Και αν ισχύει, και οφείλεται σε γερασμένα σοβιετικού τύπου αντιαεροπορικά, ποια «αποστολή εξετελέσθη»; Μόνο παράπλευρες απώλειες αμάχων μπορούν να πετύχουν οι «έξυπνοι πύραυλοι»;

Ο απόλυτος εξευτελισμός ξένων και ελληνικών ΜΜΕ

Το ότι η σφαγή στη Συρία έχει γίνει πεδίο ενός ανηλεή πολέμου προπαγάνδας είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Ακόμη όμως και αυτήν την ύστατη στιγμή, τη στιγμή που η ανθρωπότητα βρίσκεται με το ένα πόδι στο χείλος του γκρεμού, τα ΜΜΕ δεν δίστασαν να συνεχίσουν να «παίζουν στον ίδιο σκοπό». Χωρίς να θέσουν ούτε ένα «γιατί;», χωρίς να αναρωτηθούν καν τι «επετεύχθη», μετέδιδαν και συνεχίζουν να μεταδίδουν αδιαλείπτως την επίσημη προπαγάνδα περί «επίθεσης χημικών στην Ντούμα από το καθεστώς Άσαντ» παρά το ότι έχει «βουίξει ο τόπος» πια για το ποιόν των πηγών «πληροφοριών» πχ για τα «Λευκά Κράνη».  

Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Έβα Μπάρτλετ, που έχει επανειλημμένως βρεθεί στη Συρία, μιλά για το τι ίδια έχει δει στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ  https://www.youtube.com/watch?v=g1VNQGsiP8M

Βέβαια, όταν οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες επικαλούνται τα «Λευκά Κράνη» ως πηγή αξιόπιστη για τα περί «χημικών» (ασχέτως αν στο τέλος παραδέχεται ότι δεν έχει τίποτε επιβεβαιωθεί!), όταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός επικαλείται, επισήμως, τις ίδιες πηγές για να «πείσει» ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, τι να περιμένει κανείς από τα ΜΜΕ; Τα οποία, βέβαια, δεν διστάζουν να προσπαθούν υποσκάψουν κάθε αντίθετη άποψη ακόμη και αν έρχεται από αξιοσέβαστα χείλη (πχ του πρώην πρέσβη της Μ. Βρετανίας στη Δαμασκό) ή ακόμη και να «κόψουν στον αέρα», όπως έκανε το Skynews, δυσάρεστες θέσεις, όπως αυτές του πρώην αξιωματικού πρώην υπαρχηγού ΓΕΑ της Μ. Βρετανίας. https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=CpdT79rm1ts https://www.youtube.com/watch?time_continue=196&v=Raho4VHQzEE

Ν’ αναγνωρίσουμε, όμως, στα ελληνικά ΜΜΕ ορισμένα πρωτεία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ιδιαίτερα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, όχι απλώς δεν φιλοξένησαν την άλλη άποψη, αλλά υιοθέτησαν πλήρως την φρασεολογία των «συμμάχων» -ο δικτάτορας Άσαντ, οι αποθήκες χημικών, η σφαγή με τα χημικά από το καθεστώς στην Ντούμα κλπ κλπ) προσπάθησαν ακόμη και τις επίσημες ανακοινώσεις Συρίας – Ρωσίας να τις «στριμώξουν» σε ελάχιστο χρόνο και κυρίως να τις συνδυάσουν με την είδηση για το Instagram της συζύγου Άσαντ, και τις «αποκλειστικές πληροφορίες» για τα ακριβά της γούστα από δυτικούς δημοσιογράφους.

Ακόμη και αυτή η κατάπτυστη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία «καταπίνει αμάσητη» την μη εξακριβωμένη χρήση χημικών συντασσόμενη πλήρως με την επιχειρηματολογία Τραμπ και τολμά να αναρωτηθεί για τη χρησιμότητα των στρατιωτικών μέσων, φάνηκε να ενοχλεί τα ειδησεογραφικά επιτελεία στην Αθήνα που αντίθετα μάλλον ενθουσιάστηκαν με την αναγνώριση της «αναγκαιότητας» της επίθεσης από την ΝΔ.

Αλήθεια, θα μάθουμε επακριβώς τι έδωσε η Ελλάδα για την επίθεση αυτή στο πλαίσιο των «συμβατικών της υποχρεώσεων» της στο ΝΑΤΟ και στους «συμμάχους»;

Μέσα σε όλο αυτόν το ζόφο, φυσικά, δεν έπαιξε λέξη για τους πραγματικούς λόγους της αντιπαράθεσης. Λέξη για τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας, την εξασφάλιση επιρροής στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και του Κόλπου, τις αγορές και τον έλεγχό τους, για το ρόλο της Σ. Αραβίας της οποίας ο πρίγκηπας διάδοχος έκανε τουρνέ προ ημερών στους δυτικούς «συμμάχους» και αναγνώρισε το «δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει» ανοίγοντας, ουσιαστικά, το δρόμο για επίσημη αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ δύο χωρών που ήδη συνεργάζονται εκτενώς στην περιοχή έχοντας πρώτο κοινό εχθρό το Ιράν. Αυτά δεν είναι είδηση ακόμη και αν τα λέει η κ. Χέιλι, η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, ξεκάθαρα: δεν θα το κουνήσουμε από τη Συρία αν δεν περιοριστεί η επιρροή Ρωσίας – Ιράν, εξετάζουμε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω των (μη εξακριβωμένων) χημικών στη Συρία. Μηδαμινές ειδήσεις μπροστά στο βραχιόλι της Άσμα Άσαντ, προφανώς, για να έχει κάποιος μια «σφαιρική» ενημέρωση. Και ακόμη μηδαμινότερες όλες οι αποκαλύψεις για τον ρόλο των «πηγών» επί των οποίων στοιχειοθετείται το αμερικανο-βρετανο-γαλλικό (αλλά και άλλων δια της ανοχής) κρεσέντο.

Η «αποστολή (όντως) εξετελέσθη». Ο στόχος της ανατροπής Άσαντ έχει πλέον ξεκάθαρα μετατραπεί σε στόχο περιθωριοποίησης ενός ολόκληρου άξονα δυνάμεων, και μάλιστα διόλου αμελητέων: Ρωσία – Ιράν – Συρία και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί η Κίνα η οποία έχει και σειρά στρατιωτικών συμφωνιών με τη Ρωσία αλλά και ζωτικά συμφέροντα στο Ιράν, κατά κύριο λόγο, αλλά και στη Συρία. Είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τα σύνορα της Συρίας. Η τουρκική ηγεσία, από την άλλη, στην κρίσιμη στιγμή συντάχθηκε με τους παραδοσιακούς της «συμμάχους» πέρα από τον Ατλαντικό προκαλώντας κλυδωνισμούς στις σχέσεις της με την Μόσχα.

Όποιος ελπίζει ότι «τη γλιτώσαμε» με ό,τι έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου, μάλλον δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του διακυβεύματος. Γιατί η Συρία αιματοκυλίζεται για όλα αυτά που «δεν παίζουν» στις ειδήσεις. Και αυτά δεν σχετίζονται, ουσιαστικά, ούτε με χημικά, ούτε με έρευνες ειδικών, ούτε με το «κακό» καθεστώς Άσαντ, ούτε με τους «καλούς μετριοπαθείς αντάρτες» που «παρασύρονται» αλλά δεν είναι και ..εντελώς αλ Νούσρα.. Σχετίζονται με διασφάλιση ελέγχου μεγάλου μέρους του πλανήτη, με κέρδος αστρονομικό για πολυεθνικές, με έλεγχο ενεργειακών πηγών και δρόμων, με έλεγχο αγορών, με παγκόσμια κυριαρχία. Και απέναντι σε αυτά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια μόνο το ισχυρό ΟΧΙ των λαών, δηλαδή αυτών που θα τα πληρώσουν με το αίμα τους, μπορεί να είναι απάντηση.

*Πηγή: toperiodiko.gr

από το «www.iskra.gr»

 

Αφήστε ένα σχόλιο