Το κουμπί του Κιμ και το χοντρό δούλεμα…..

Το κουμπί του Κιμ και το χοντρό δούλεμα…..

του Δημήτρη Μηλάκα

Είναι αξιοσημείωτος ο συντονισμός των δυτικών (και κατ’ επέκταση των ελληνικών) ΜΜΕ σε μια πανομοιότυπη «ανάλυση» των εξελίξεων γύρω από την υπόθεση της Βόρειας Κορέας η οποία συνοψίζεται ως εξής: ένας παράφρονας έχει αποφασίσει να αποκτήσει πυρηνικά για να τινάξει τον κόσμο στον αέρα.
Η εν λόγω «ανάλυση» διαχέεται παγκοσμίως με τέτοιον τρόπο ώστε να συσκοτίσει το πραγματικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή με έπαθλο την παγκόσμια ηγεμονία ή με άλλα λόγια τη διατήρηση του αμερικανικού ελέγχου της περιοχής. Ενός ελέγχου που έχει στόχο τον περιορισμό της Κίνας ο οποίος είναι ο πραγματικός αντίπαλος των Αμερικάνων.
Προσπαθώντας κανείς να απομακρύνει τη σκόνη που σηκώνεται από τις «προκλητικές» ενέργειες της Βόρειας Κορέας και τον κουρνιαχτό που δημιουργούν οι αμερικανικές / συμμαχικές ανταπαντήσεις και το παγκόσμιο σύμπλεγμα των media θα πρέπει να θυμηθεί και να λάβει υπόψη του τα εξής:
Η Βόρεια Κορέα έχει τοποθετηθεί από το 2001 (Μπους νεότερος) στον «άξονα του κακού» μαζί με Λιβύη, Συρία, Ιράν, Ιράκ. Έχοντας υπόψη τι ακριβώς συνέβη σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ μπορεί να κατανοήσει την πρεμούρα του Κιμ να αναπτύξει μια στρατιωτική (πυρηνική) αποτρεπτική δυνατότητα. Παράφρονας λοιπόν θα ήταν αν δεν το έκανε και όχι γιατί το κάνει…
Το παιχνίδι σ αυτήν την γωνία του κόσμου είναι εξαιρετικά πολύπλοκο γιατί οι Αμερικανοί θα πρέπει να διαιωνίσουν την στρατιωτική τους παρουσία που είναι απαραίτητη για την ανάσχεση της Κίνας. Για τον λόγο αυτόν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν και αναβαθμίζονται στο έδαφος της κατακτημένης από τον β παγκόσμιο πόλεμο Ιαπωνίας. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ σταθμεύουν (πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά) και στη Νότια Κορέα η οποία είναι χώρα-εχθρός (κάτι ανάλογο όπως η Ελλάδα και η Τουρκία) με την Ιαπωνία. Οι εντάσεις λοιπόν με επίκεντρο την Βόρεια Κορέα ενισχύουν τους δεσμούς δύο εχθρών (Ιαπωνίας-Ν Κορέας) με τους Αμερικανούς κατά του κακού, τρελού Κιμ. Ο εν λόγω δεσμός, προφανώς εμφανίζεται ως απειλητική ρομφαία της Δύσης κατά της Κίνας, τελικά.
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την κλιμάκωση των δοκιμών της Βόρειας Κορέας οι Αμερικανοί εγκατέστησαν στην Ιαπωνία εξελιγμένο σύστημα αντιαεροπορικής προστασίας (το οποίο πλήρωσαν οι Ιάπωνες χρυσάφι, γιατί όλα αυτά σημαίνουν και δουλειές, για να μην ξεχνιόμαστε) το οποίο ωστόσο, κατασκοπεύει, όχι μόνο τη βόρεια Κορέα αλλά την …μισή Κίνα.
Αυτά, ως προς την αμερικανική τακτική. Η απάντηση που προσπαθούν να διατυπώσουν οι Βορειοκορεάτες (με την αφανή Κινεζική βοήθεια) είναι απλή και διατυπώνεται με την επίδειξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων ανταπόδοσης. Η εν λόγω απάντηση συνοψίζεται ως εξής: αν μας χτυπήσετε μπορούμε να χτυπήσουμε, τους συμμάχους σας (Ιάπωνες και Νότια Κορέα) με πυρηνικά.
Δυνατό επιχείρημα, όλοι θα συμφωνήσουμε, διατυπωμένο από έναν… τρελό.
από το «ΠΟΝΤΙΚΙ»

Αφήστε ένα σχόλιο