Πραξικόπημα «οπερέτα», ή κάτι άλλο;

Πραξικόπημα «οπερέτα», ή κάτι άλλο;

του Όθωνα Κουμαρέλλα

Πριν καν “καθίσει ο κουρνιαχτός” πολλά λέγονται και ακούγονται για το πραξικόπημα στην Τουρκία, τη δύναμη του λαού, που αντιστάθηκε στα τανκς -σε αντιπαραβολή με τους Έλληνες, που παραμένουν παθητικοί σε αυτό που τους συμβαίνει- και την ακόμα μεγαλύτερη δύναμη του internet.
Το ότι ήταν ένα προκατασκευασμένο πραξικόπημα οπερέτα με άγνωστους υποκινητές και επίσης άγνωστες -μέχρι στιγμής- στοχεύσεις, με τα 3/4 –τουλάχιστον- του στρατού ξηράς υπό τον έλεγχο και πιστά στον Ερντογάν, καθώς επίσης με το ναυτικό και την αεροπορία, με την τελευταία να καταρρίπτει τα ελικόπτερα των πραξικοπηματιών και χωρίς να έχουν -οι επίδοξοι πραξικοπηματίες- την παραμικρή πρόσβαση στην αστυνομία και στον κρατικό μηχανισμό -τουλάχιστον απ’ ό,τι φάνηκε-, μας περνάει καθόλου από το μυαλό;
Η μόνη παρουσία του στρατού στην Κωνσταντινούπολη ήταν στις δύο γέφυρες, το κρατικό κανάλι και το αεροδρόμιο, με τους φαντάρους να μην ξέρουν τι τους γίνεται, χωρίς σχέδιο και σαφείς εντολές.
Κι αναρωτιέμαι:
1. Γίνονται πραξικοπήματα απόγευμα προς βράδυ με ανοικτά τα μαγαζιά και τον κόσμο στους δρόμους; Και μόνο η κυκλοφοριακή συμφόρηση που υπήρχε θα εμπόδιζε τους πραξικοπηματίες να καταλάβουν τις θέσεις που έπρεπε, χωρίς να καταφύγουν σε λουτρό αίματος. Η εικόνα (από νωρίς) με τον ένα κλάδο της μιας γέφυρας κατειλημμένο από τον στρατό άδειο και τον άλλο κλάδο με ατέλειωτες ουρές ακινητοποιημένων οχημάτων και χιλιάδες κόσμο να κυκλοφορεί είναι απολύτως χαρακτηριστικό και -για όποιον καταλαβαίνει- έδειχνε που θα πήγαινε το πράγμα….
2. Γίνονται πραξικοπήματα με το κοινοβούλιο εν λειτουργία να συνεδριάζει και προστατευμένο απόλυτα από τις φίλιες δυνάμεις; Μερικούς πολυβολισμούς και μία βόμβα δέχτηκε, από ένα ελικόπτερο των “πραξικοπηματιών” που το κατέρριψαν αμέσως τα F16 της αεροπορίας.
3. Γίνονται πραξικοπήματα με τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά και τις ειδικές δυνάμεις του στρατού πιστές και στον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης;
4. Γίνονται πραξικοπήματα χωρίς τον πλήρη έλεγχο των τηλεπικοινωνιών; (του internet συμπεριλαμβανομένου, ελέγχοντας τους κεντρικούς κόμβους, ή μήπως αυτό είναι δύσκολο αν ξέρεις τι σου γίνεται και διαθέτεις τις δυνάμεις;). Κανένα internet δεν έσωσε τίποτε. Η ανεπάρκεια προετοιμασίας και η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού από την πλευρά των πραξικοπηματιών, που φάνηκε να πήγαν “ξυπόλητοι στ’ αγκάθια”, ήταν χαρακτηριστική και φάνηκε από πολύ νωρίς….
5. Γίνονται πραξικοπήματα με τον αρχηγό του κράτους, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να βγάζουν διαγγέλματα;
Απαράβατος κανόνας: Συλλαμβάνεις -πρώτα και πριν απ’ οτιδήποτε άλλο- τους πάντες που δεν ελέγχεις, αφήνοντας ακέφαλο το κράτος, προκειμένου να μπορέσεις να το ελέγξεις! Και αφήνοντας το λαό βεβαίως χωρίς φυσικούς ηγέτες!!! 

Είναι το πρώτο πράγμα κι αν δεν το κάνεις αυτό, είτε λόγω έλλειψης σχεδίου και επαρκών δυνάμεων, είτε λόγω δισταγμών, είτε γιατί υπολόγιζες σε κάποιους να συνταχθούν μαζί σου κι αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν την κρίσιμη στιγμή, τότε το έχασες από χέρι!

Και πολλά ακόμη ερωτηματικά που μπορεί να προσθέσει κάποιος, για τη σοβαρότητα του όλου εγχειρήματος.
Όσον αφορά στον τούρκικο λαό, μπράβο του που αντέδρασε και μάλιστα άμεσα. Ωστόσο βρήκε ελεύθερο έδαφος, με την αστυνομία στο πλάι του και τους φαντάρους πάνω στα τανκς να τα έχουν χαμένα. Έτσι δεν ήθελε και πολύ, όταν η νόμιμη φυσική του ηγεσία τον κάλεσε να κατέβη στους δρόμους. Αλλά ούτε κι ο Ερντογάν θα τον καλούσε, αν δεν είχε τις πιθανότητες -τουλάχιστον- με το μέρος του, έστω κι αν είχε καταφέρει μέχρι τότε να διαφύγει τη σύλληψη.
Καμιά σχέση, λοιπόν, με το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα του 1967, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις -της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης-, όπως κάποιοι έσπευσαν να κάνουν συγκρίσεις, για να υποτιμήσουν τον ελληνικό λαό που δεν αντιδρά στο σημερινό καθεστώς κατοχής, σιχτιρίζοντάς τον που δεν κάνει τα γιούργια, που έχουν στο μυαλό τους…
Ας μην παραμυθιαζόμαστε. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Το πραξικόπημα αυτό έγινε ακριβώς για να αποτύχει! Διότι δεν πιστεύω στην ηλιθιότητα αυτών που το διοργάνωσαν!
Το τι κρύβεται από πίσω θα δείξει σε βάθος χρόνου. Το γεγονός όμως είναι ένα: Η Τουρκία βαδίζει επί ξηρού άκμονος κι εμείς ας προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας….
Ο Όθωνας Κουμαρέλλας είναι μέλος της ΠΓ του ΕΠΑΜ


Αφήστε ένα σχόλιο