Εξ οικείων το τσιγκέλι

Εξ οικείων το τσιγκέλι

του Θανάση Καρτερού

Πρέπει να συνεχίσουν οι δυνάμεις που εξασφάλισαν την πρόοδο στην Ελλάδα. Βάλτε όσα θαυμαστικά θέλετε στο τέλος της φράσης. Παραγωγός της πάντως υπήρξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χερ Στάινμαγιερ. Ο οποίος όχι μόνο διακρίνει πρόοδο στην Ελλάδα, αλλά και μας προτείνει να μη διαταράξουμε την πορεία των τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Και οι τολμηρές, και οι μεταρρυθμίσεις, επίσης δικής του παραγωγής.
Ο χερ Γιούνκερ πάλι, από τη δική του μεριά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “οι Έλληνες ξέρουν τι σημαίνει ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα”. Και ότι δεν θα ήθελε ακραίες δυνάμεις να έρθουν στην εξουσία. Και ότι θα ήθελε γνώριμα πρόσωπα στην προεδρία. Μας συμβούλεψε έτσι, μετά από μια μεγάλη βόλτα στο τι θέλει και στο τι δεν θέλει, τι να ψηφίσουμε. Μιλώντας για ακραίες δυνάμεις πάντως δεν εννοεί τους φοροφυγάδες, ούτε τον Πλεύρη.
Ανακατεύονται έτσι στα εσωτερικά κυρίαρχης χώρας; Δίνουν οδηγίες στους Έλληνες να ψηφίσουν έτσι, γιατί αλλιώς βάζουν την αλεπού στο κοτέτσι; Αμφισβητούν εκ των προτέρων την εκλογικά εκφρασμένη θέληση ενός ευρωπαϊκού λαού, μιλώντας για καλό και κακό αποτέλεσμα; Μας διαφωτίζουν ακόμα, γιατί εμείς δεν είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε, πώς η ανεργία, η ανέχεια, η διάλυση, η κοινωνική απόγνωση, το μνημονιακό σκοτάδι, είναι πρόοδος που χρήζει μάλιστα συνέχειας;
Ωραία. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Και την Ευρώπη, και τη δημοκρατία, και όλους, μας έχουν γραμμένους κανονικά όσοι μπερδεύουν το θράσος με την πολιτική και την πολιτική με το θράσος. Αλλά υπάρχει σε κάθε λέξη τους τόση άγνοια για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία του σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τους ευχαριστήσει για τη βοήθεια. Γιατί με κάθε τέτοια δήλωση, η αυτοδυναμία του έρχεται ακόμα πιο κοντά. Κι ας μην διαθέτει πρόσωπα οικεία στον Γιούνκερ.
Θα έπρεπε, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος να τους ζητήσουν να το βουλώσουν. Αλλά πού μυαλό με το φόβο που τους έχει ζώσει. Κοιτάζουν τις πολιτικές τους φάτσες στον καθρέφτη του Βερολίνου και τις βρίσκουν πολύ ωραίες. Και δεν τους κόβει ότι εξ οικείων θα στηθεί το τσιγκέλι, στο οποίο θα κρεμαστούν, αν οι αχώνευτοι φίλοι τους καταφέρουν να στριμώξουν τους Έλληνες στο δίλημμα: Στάινγιούνκερ, ή Τσίπρας…
από την “Αυγή”

Αφήστε ένα σχόλιο